Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 07:11

Nemilá SW závada u GPSMAP 60CSx

10.4.2006 14:00 | Přečteno: 3049× | GPS

Nemilá závada u GPSMAP 60CSx, verze fw: 2.62 beta


Moje nová GPS se během sobotního MTB výletu také dobře osvědčila. Na to, že jsme projížděli hustými lesy, soutěskami apod., tak ani jednou neztratila signál. Zároveň se však objevila docela nemilá SW závada. Když jsme na delší dobu zastavili, vypnul jsem přijímač GPS (ne celou GPS), abych šetřil baterky. Bohužel průvodním jevem opětovného zapnutí přijímače je to, že se do tracklogu zapíše zcela nesmyslná výška: -4921.3 feet. Je to zřejmě způsobeno tím, že GPS začně (po opětovném zapnutí GPS přijímače) logovat výšku do tracklogu dříve, než je plně sesynchronizována s družicemi. Tato závada má zcela katastrofální důsledky pro software, který kreslí výškový profil trasy. Každé vypnutí/zapnutí přijímače se ve výškovém profilu projeví obrovským zubem a zároveň je tím ovlivněno i měřítko pro vykreslení trasy. Jak tento problém řešit ? Zatím asi jedině tak, že si tracklog uložíte ve formátu .plt. Vzniklý soubor zeditujete, vymažete řádky, kde má výška hodnotu: -4921.3 a soubor opět uložíte. Nezapoměňte také přepočítat počet bodů v tracklogu a upravit jejich počet v hlavičce souboru .plt (6.řádek).


Další zkušenosti s 60CSx
V neděli jsem podniknul výlet autem z Prahy do Stříbrné Skalice (okr. Kolín). GPS jsem schválně umístil do žlábku ve dveřích ve výšce opěrátka na ruku (Škoda Fabia). Předpokládal jsem, že díky novému čipsetu SiRF nebude s příjmem žádný problém. Čekal jsem však, že kopcovitém terénu v okolí obcí Mnichovice, Ondřejov, Hradové Střímelice bude mít GPS s příjmem problémy. Když jsem po příjezdu domů zkoumal tracklog, žádné výpadky jsem nenašel. Super !!! Jelikož jsem během zastavení vypínal přijímač (ne celou GPS), tak se v tracklogu několikrát objevila výše uvedená chyba v záznamu výškového profilu :-(        

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

12.4.2006 19:15 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nemilá SW závada u GPSMAP 60CSx
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ja si zatím vystačím s klasickou papírovou mapou, ale uznávám, že GPS je fajn hračka. Třeba by mě to zbavilo toho polemizování o tom, kde zrovna jsem :-)
I am Jack's wasted life.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.