Portál AbcLinuxu, 11. května 2024 12:43

Problém s wifi driverem aneb kam míří open source?

12.1.2008 18:37 | Přečteno: 1172× | IT

Je to pár dnů co vyšlo FreeBSD 7.0-RC1, sedmička je verze netrpělivě očekávaná a tak jsem se rozhodl nakouknout, abych zjistil co se změnilo. Mé testování sedmičky bylo ale velmi krátké.

Instalace proběhla rychle, já mám jednu partition pro testovací systém permanentně a také uživatelská data si držím v oddělené partition (i od hlavního systému). Konfigurace byla také velmi rychlá, v podstatě jsem použil konfiguráky z 6.2 kde jsem zakomentoval věci co na 7.0 neměli běžet.

První problém se ovšem objevil už při konfiguraci wifi karty Z-Com XI-626, se kterou nebyl nikdy žádný problém. V 7.0 jsem měl status "no carrier" a konec konců jsem položil dotaz i zde na abclinuxu. Zkusil jsem tedy zkontrolovat konfigurační soubory, nastavit wifi ručně, ale bohužel výsledek byl stále stejný. Následoval reboot do 6.2, tam síť v pohodě běžela.
Nahlásil jsem tedy bug FreeBSD teamu. Dnes k mému hlášení bugu byl přidán komentář, že i další člověk zaznamenal stejný problém a také, že karta funguje dobře v NDISulatoru. Ale proč bych měl používat NDISulator když je nativní driver? Pro klid duše jsem NDISulator vyzkoušel. Stáhl jsem si Windows driver k mé kartě a spustil ndisgen, editace *.inf souboru byla nutná, neboť ndisgen končil chybovou hláškou. Po editaci dvou řádků se konečně podařilo vytvořit *.ko driver. Výsledek byl ovšem špatný, driver kartu prostě nedetekuje.
Doufám, že FreeBSD bugu brzy odstraní. A já se jen utvrdil v tom, že Wine, NDISulator a podobné emulační nástroje jsou cesta do pekel a jejich užití by mělo být až tou NEJZAZŠÍ MOŽNOSTÍ.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

12.1.2008 20:36 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Problém s wifi driverem aneb kam míří open source?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nevim na co narazis. Jednak by to spis melo byt "kam miri FreeBSD". Linux ma perfektni driver pro tuhle kartu uz leta. Ale vlastne co to kecam, vzdyt je to RC verze...

Zdenek
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.