Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 15:16

AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva

5.12.2009 19:29 | Přečteno: 1880× | Linux | poslední úprava: 5.12.2009 19:32

Letošní podzimní nadílka linuxových distribucí byla opravdu štědrá a tak jsem ani já neodolal, a rozhodl se ze zvědavosti vyzkoušet jednu z nich - a to novou Mandrivu ve verzi 2010. Kdysi jsem na Mandrivě s Linuxem začínal, možná bych ještě našel někde v šuplíku zaprášené CD s Mandrake 8.0. Naposledy jsem zkoušel Mandrivu 2007, která mě moc nenadchla.

Instalaci nebudu popisovat, ta je výborná a jednoduchá. Instaloval jsem prostředí KDE ve verzi 4.3.2. Výchozí vzhled Mandrivy 2010 je opravdu úžasný, vypadá to moc pěkně. Za umělecký dojem a chereografii bych dal Mandrivě nejvyšší známku, kdybych to měl hodnotit jako rozhodčí v krasobruslení. S technickým provedením to už občas pokulhává. Hned po instalaci a přidání repozitářů plf a mib jsem se tedy chtěl poohlédnout po aktualizacích. Grafické vyskakovátko Mandrivy ale bylo rychlejší - nabídlo mi aktualizaci na verzi 2009 Spring. Nejdříve jsem to považoval za nějaký nepovedený aprílový žertík a tak jsem odklepnul, že nechci. Když to ale po chvíli začalo otravovat znovu, tak to už se mnou začal trochu lomcovat vztek, co to soudruzi z Mandrivy S.A. vymysleli za užitečné vylepšení. Poté jsem vyzkoušel Mandriva control center. Zdálo se mi subjektivně o dost rychlejší než v předchozích verzích a některá udělátka jsou opravdu užitečná, lze třeba v nastavení zvuku snadno vypnout pulse audio, které je nastaveno jako výchozí. Nakonec je ale stejně nerychlejší aktualizovat pomocí

urpmi --update --auto --auto-select
v příkazové řádce. Taky jsem nebyl příliš nadšen podivnou statistikou balíčků v Mandriva control centru. Čínsky jsem se zatím nenaučil, a taky se mi moc nezdálo, že by některé balíčky nebyly použity 3178 dní, když jsem měl Mandrivu nainstalovanou půl hodiny :-). No prostě takovéto kiksy nezanechávají dobrý dojem a kdybych byl úplný začátečník, tak by mě to od používání Linuxu asi odradilo. Jinak ale nová Mandriva ruluje, říká to i Ivan Bíbr, nejznámější Mandriva guru.

No ale teď bych se chtěl dostat k jádru zápisku. Jelikož mám na desktopu grafickou kartu ATI X1550, kterou se soudruzi z ATI/AMD již v březnu tohoto roku rozhodli přestat podporovat svým binárním blobem, tak jsem byl zvědav jak se s tím Mandriva vypořádá. V jádru 2.6.31, obsaženém v Mandrivě, je zahrnuta podpora KMS pro gr. karty této řady. Výpis

glxinfo | grep direct
 direct rendering: Yes
a točení se glxgears na 800 FPS nasvědčovalo tomu, že 3D akcelerace je zprovozněna. Přistoupil jsem tedy k vyzkoušení kompozitních efektů a 3D desktopu. V MDV control centru jsem si všiml, že na to mají udělátko "Nastavit 3D efekty grafického pracovního prostředí", tak jsem ho tedy vyzkoušel. Po odhlášení se ale průběh v terminálu jaksi zasekl, znovu se mnou začal lomcovat vztek a jal jsem se hledat kladívko v šuplíku, abych rozmlátil instalační médium Mandrivy 2010. Nakonec jsem ale neztratil hlavu a pomocí CTRL+C a zadání init 5 jsem se zase dostal do přihlašovací obrazovky kdm. Po přihlášení vše fungovalo výborně a byl jsem tím doslova nadšen. S binárními ovladači catalyst od ATI jsem efekty nepoužíval, protože byly strašně pomalé a např. scrollování ve firefoxu a jiných aplikacích se zpomalilo na nesnesitelnou úroveń (vyzkoušeno na více distribucích). Se svobodným ovladačem běhají efekty svižně a dá se to používat. Tak jsem to tedy už bez použití palice vypnul a jal jsem se vyzkoušet efekty prostředí, které nabízí ovládací centrum KDE. Tady vše taky dopadlo na výbornou a chvíli jsem nadšeně točil kostkou a vypouštěl džina z láhve (efekt minimalizace oken "Magická lampa"), než mě to za chvíli přestalo bavit. Chtěl jsem zvolat "ATI ruleez", ale nakonec jsem se ovládnul a taky jsem nechtěl rušit sousedy :-) Pak jsem ještě cvičně nainstaloval extreme-tuxracera a openarenu, abych ověřil výkon ve hrách. Šlapalo to pěkně a nějaký rozdíl oproti ovladaši catalyst jsem nezaznamenal. Samozřejmě tuxracer není žádný benchmark a nějak jsem se tomu ani víc nevěnoval. Výkon ve hrách (zvláště v nějakých náročnějších) bude mít binární ovladač catalyst určitě větší. V novém jádru 2.6.32, které nedávno vyšlo, by měla být zahrnuta podpora KMS i pro gr. karty řady r600/r700. Co jsem zatím četl, tak ohlasy jsou víceméně příznivé a zdá se, že je vše na dobré cestě. O zprovoznění akcelerace na těchto kartách informoval soudruh Kozzi.

Shrnutí recenze Mandrivy 2010

Závěrem

Svobodné ovladače jsou pro mne lepším a přijatelnějším řešením než binární od AMD/ATI. Zdá se, že vývoj pokračuje dobrým směrem a akcelerace se s jádrem 2.6.32 brzy dočkají (nebo už dočkali) i majitelé novějších grafik r6xx/r7xx, které jsou rozšířenější a představovaly významnější část trhu má je ještě docela dost lidí. A tak je možná na obzoru doba, kdy se už uživatelé Linuxu nebudou bát koupit grafiku AMD/ATI.        

Hodnocení: 86 %

        špatnédobré        

Obrázky

AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva, obrázek 1 AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva, obrázek 2 AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva, obrázek 3 AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva, obrázek 4

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

5.12.2009 20:02 amigapower
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tywoe! Ty si málo posedlej tim Fauňákem :-D
Darth Phantom avatar 5.12.2009 20:59 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva

Ty voe, Faun může být rád, že má aspoň jednoho fanouška tady, když na ty jeho politrucké stránky přispívají akorát spamboti :-D. S Faunovo stranickou morálkou je to v poslední době na štíru, no co se dá dělat. Témata by byla: Ve Švýcarsku zakázali minarety, což by bylo téma pro Fauna jako stvořené. Ale asi ještě nevydali na ústředí Combat 18 a White justice nové směrnice, kterými se Faun řídí.

Tady jsem ti udělal hezkou recenzi nové Mandrivy, tak zapomeň na Fauna :-). Je čas si dát pořádně do sosáku a nacamrat se jak amigatower. Čus bus autobus, kolego! :))))

Tahle patička nemá hlavu ani patu
5.12.2009 21:29 amigapower
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Recenze fakt dobrá, dík! Mam už nějakej čas staženou 32bit verzi, licituju ale teď Athlona 64x2, takže stejně asi budu ještě tahat tu 64bit, no, uvidíme za 3 hoďky ;-) Barevnejm válkám zdar! :-D
6.12.2009 01:59 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A tak je možná na obzoru doba, kdy se už uživatelé Linuxu nebudou bát koupit grafiku AMD/ATI.
Uživatelé Linuxu se nikdy nemuseli bát koupit grafiku AMD/ATI ... jediné, čeho se bylo třeba bát, je neexistence podprory nových chipů v okamžiku nákupu, ale až za několik měsíců (u closed-source ovladače) či let (u open-source ovladače). Nejlepší taktika u ATI je koupit kartu se starším chipem (jako třeba tu r5xx) a použít open-source ovladač, protože i když closed-source ovladač není tak strašný jako kdysi, pořád je o dost horší než nvidiácký.

Když to schrneme, jsou v Linuxu tři možnosti (pokud nepočítáme exoty typu Matrox a rozličné integrované grafiky v chipsetech):
  1. nVidia - dobrý a aktuální firemní closed source ovladač, mizerný open source ovladač s pomalým vývojem (dělá se reversním inženýrstvím).
  2. AMD/ATI - mizerný a nepříliš aktuální firemní closed-source ovladač, dobrý open source ovladač s rychlým vývojem (dělá se podle postupně uvolňované dokumentace).
  3. Intel - dobrý firemní open source ovladač (až na vyjímky typu Poulsbo), ale jsou to jen integrované karty (tj. 3D výkon nic moc). O aktuálnosti bohužel nemám přehled.
6.12.2009 11:49 amigapower
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
...a co je lepší? ATI RADEON 9600, nebo nVidia GeForce 7600GS??? Za půl hodiny mi končí aukce s radeonem, za hoďku s GF... :-(
6.12.2009 13:03 amigapower
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
...tak doufám, že mi ten comp s radeonem bude pod MDV2010 fungovat :-D
6.12.2009 16:00 ZeXx86 | skóre: 19 | blog: ZeXx86 blog | Orlová
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
GeForce 7600 je urcite lepsi
ZeX/OS - http://zexos.org
kotyz avatar 6.12.2009 16:04 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
rozhodne GF, sam mam 7600GT a nemuzu si stezovat.
Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
6.12.2009 17:12 amigapower
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
...teď už je pozdě :-(
kotyz avatar 6.12.2009 17:53 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
grafiku muzes kdykoliv vymenit. ja mel kdysi radeon 9250 a pod windows zlatej, ale v linuxu s ovladacema jenom problemy, s binarnima mi to nejelo vubec a s otevrenyma byl nizkej vykon ve 3D. treba takova openarena, pod windows hratelna, pod linuxem se to sekalo jako prase. proste s ati sem neudelal zrovna nejlepsi zkusenost ...
Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
Darth Phantom avatar 6.12.2009 17:22 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
No Radeon 9600 je už dosti prehistorická grafika. Nvidia 7600 je pár let stará.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
6.12.2009 17:40 amigapower
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
...a je ta R9600 aspoň lepší než moje stávající GF2-MX/MX400/64MB?? Fakt do toho nevidim...
Darth Phantom avatar 6.12.2009 17:53 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
aspoň lepší než moje stávající GF2-MX/MX400/64MB??
Co se týče výkonnosti, tak bych řekl, že radeon 9600 bude o fous lepší než ta Ge-force. Co se týká ovladačů, tak na nějaký binární ovladač od ATI u této grafiky můžeš rovnou zapomenout, protože tuhle grafiku už pěkných pár let soudruzi nepodporují. Takže máš možnost vyzkoušet svobodné ovladače v praxi :). U té Nvidie lze asi instalovat binární ovladače od výrobce (nějaké legacy drivery), ale nejsem si tím úplně jistý.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
kotyz avatar 6.12.2009 17:57 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
jde, v archu sou trebas tri verze nvidiackejch binarnich ovladacu - aktualni, starej a jeste starsi (nvidia 190.42, nvidia-173xx 173.14.22, nvidia-96xx 96.43.14) a vsechny behaji s aktualnim jadrem. ten nejstarsi driver snad funguje i s tnt2 a jestli ne tak minimalne gf2 este zvladne.
Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
6.12.2009 18:06 amigapower
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
takže vyhodit a koupit GF :-D
Darth Phantom avatar 6.12.2009 18:21 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Ale prd! :-)Vyzkoušej a uvidíš. Když nebudeš tak nasávat a odpustíš si 3x týdně 10 pívek, tak si časem pořídíš Ge Force 7600 :-D ))))))))
Tahle patička nemá hlavu ani patu
kotyz avatar 6.12.2009 21:00 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
no tak to nejspis dopadne. ale treba se spokojis i s mizernym vykonem ati zpusobenym mizernyma ovladacema. kazdopicopadne to bude lepsi nez GF2 nebo GF4 ;-)
Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
=^..^= AmigaPower® avatar 6.12.2009 21:14 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Pozor na slovo "kazdopicopadne", protože třeba takovej "píčolíz" se tady cenzuruje... ;-)
kotyz avatar 6.12.2009 21:18 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
me tady jeste necenzurovali, vsechno musi bejt jednou poprvy ;-)
Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
8.12.2009 16:59 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Tady se neboj, cenzuruje se pod zprávičkama, články. Pod blogy to nechavájí být.
Baník pyčo!
8.12.2009 17:00 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Pokud to teda není kurvapyčobrutalfekalmasakr woe...
Baník pyčo!
6.12.2009 19:12 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
radeon 9600 odpovida tak 6600+ nvidiim ...
USE="-gnome -kde";turris
=^..^= AmigaPower® avatar 6.12.2009 20:48 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
...čili dá se říct, že vlastně modernizuju :-D
6.12.2009 16:03 ZeXx86 | skóre: 19 | blog: ZeXx86 blog | Orlová
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Z mych zkusenosti to vypada tak, ze nvidia vitezi na cele care. ATI tak trochu funguje a intel nefunguje vetsinou vubec, nebo ne jak by mel - pokud mluvime o 2D/3D akceleraci a jejim vykonu/kvalite implementace.
ZeX/OS - http://zexos.org
Darth Phantom avatar 6.12.2009 17:17 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva

Jo. Pro úplně nejnovější karty neuvolňují soudruzi z ATI dokumentaci. Takže open-source ovladač je vyvíjen až s určitým časovým odstupem. Takový předběžný časový horizont vývoje svobodných ovladačů jsem našel na fóru Arch linuxu.

Nakonec když to shrneme, tak oba dva nejvýznamnější výrobci grafik dělají pro open-source ovladače prd. Nvidia sice vývoji open-source ovladačů nijak nebrání, ale žádným způsobem se na jejich vývoji nepodílí. U ATI dělají taky prd, ale uvolňují aspoň tu dokumentaci, což zas až taková práce asi není, ale je to podstatné ulehčení pro vývoj svobodných ovladačů.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
6.12.2009 16:02 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
6.12.2009 17:11 amigapower
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
cože? :-O Nefunguje numerická klávesnice?! To jako vůbec? To mam zůstat u MDV2008??? :-O
6.12.2009 22:18 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
U ni to tez nefungovalo, to bude problem ovladace. Mam asus notas.
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
kotyz avatar 6.12.2009 22:51 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Anus laptop? Tak to je pak jasny! :-D :-D :-D
Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
6.12.2009 19:22 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V Mandrivě 2010 nefunguje automatické namountování USB flash disku (jako v předcházejících verzích), pouze ručně.
Darth Phantom avatar 6.12.2009 19:54 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Mě teda funguje... Máš to rozbitý :)))
Tahle patička nemá hlavu ani patu
6.12.2009 20:01 amigapower
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Ve 2007-2008 taky funguje :-D
7.12.2009 00:46 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Na stejný problém jsem narazil v OpenSuSE 11.2 a ke svému nemilému překvapení jsem zjistil, že to není chyba ale záměr. Prý vývojáři KDE4 v nějakém pohnutí mysli usoudili, že to tak bude lepší. :-(
7.12.2009 06:07 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Je to otrava, protoze pak z terminalu mc musim hledat v menu dolphin, spustit jej, pripojit disk, vratit se do mc, nakopirovat soubory, otevrit dolhpina a odpojit. Brr
Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
=^..^= AmigaPower® avatar 7.12.2009 09:02 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
Jak píše Alien, máš to holt rozbitý ;-)
7.12.2009 14:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: AMD/ATI r5xx 3D řekněte WoW II - Mandriva
To ano, ale bohužel to rozbili vývojáři a rozbili to úmyslně, takže snaha přimět je, aby to spravili, je s největší pravděpodobností odsouzena k nezdaru. :-(

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.