Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 02:14

Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC

29.12.2011 20:04 | Přečteno: 2249× | Linux | Výběrový blog

Nedlouho po tom, co jsem na jaře dodělal diplomku, jsem vrátil ségře notebook Haku a sedm let starý desktop Tsubaki opět pozbyl využití. Pak nám i zde v divočině vypnuli analog, což způsobilo zásadní pokles počtu něco hodnotného ukazujících televizí v domácnosti ze tří na jednu – někdy mám pocit, že šum, který nyní ukazují analogové televize, je hodnotnější než to, co jde na některé z devíti naladitelných digitálních stanic, ale budiž. Vznikla tedy potřeba zvýšit počet televizí, ale protože jsem progresivní, navrhl jsem namísto estébáka zneužít k tomuto účelu nevyužité Tsubaki. Úkol je tedy jasný, vytvořit náhradu televize, která občas zvládne něco nahrát…

Televizní karta: Leadtek DTV2000DS

Úvahy o HTPC vedu doma již delší dobu, delší dobu však také nedocházelo k jejich naplnění. V zimě jsem si jako takový první krok alespoň koupil dvoutunerovou (chceme přece nahrávat a koukat se na něco na jiném multiplexu, že?) kartu od Leadteku. Úmyslně jsem chtěl kartu do PCI, protože jsem tak trochu počítal s recyklací právě Tsubaki na HTPC. Zajímavé informace jsou na Linuxtv WIKI, takže o jejím zprovoznění jen stručně. Nějakou dobu jsem ji provozoval ještě v Hikari na jádře 2.6.38 nebo .39, tam ještě potřebovala gitové V4L ovladače, pro které jsem spáchal PKGBUILD. Když jsem oživoval Tsubaki s jádrem 3.0, tak už nebyly potřeba. Karta má také nějaké zdokumentované problémy, které se dají řešit ponížením firmwaru na verzi 4.95.0.0 – v příslušném PKGBUILDu stačí přepsat číslo verze a kontrolní součty. Žel ne všechny problémy to vyřeší, karta ráda spamuje konzoli hláškami af9015 command failed: 1. Jinak karta funguje včetně obou svých tunerů, jen dodávaný ovladač se mi s Lircem nepodařilo rozchodit.

Sledování a nahrávání TV je nejjednodušší přes MPlayer (viz stránka o MPlayeru a DVB-T), ale chtějte po rodičích, aby klepali příkazy v konzoli…

Mediální centrum

Zkoukl jsem tedy dostupná mediální centra pro Linux – MythTV a XBMC – a začal s MythTV vzhledem k jeho výchozí podpoře televize. Tady poněkud překračuju základní vytyčený cíl, ale chtěl jsem si do budoucna vyzkoušet, co nasadit na případném primárním HTPC. Také jsem si říkal, že když už tam bude plnohodnotný PC, proč na něm nepřehrávat hudbu – máme takový menší problém s CD přehrávači, které, mrchy, nechtějí číst některá CDčka – a filmy z DVD.

MythTV

MythTV má jistou studenou fíčurku, která vypadá celkem zajímavě, ale které jsem se od samého začátku poněkud bál: Při sledování televize ji ve skutečnosti pouze nesleduje, ale i nahrává. Pak je tu klasický síťový návrh aplikace využívající backend podporovaný MySQL databází a frontend pro sledování. Tomu samozřejmě nedělá problém běžet na jednom počítači, jak je to v popisovaném případě nutné, neboť nemáme ethernetem zasíťovaný celý barák a umístění Tsubaki se zdá bude na vždy bez ethernetu.

Nastavení MythTV není zcela přímočaré, ale dá se to zvládnout, i když jsem si párkrát pěkně zanadával. Držel jsem se návodu na MythTV na ArchWIKI a ještě detailního návodu pro nastavení MythTV na ArchWIKI. Z hlediska systému pro HTPC je užitečné automatické přihlašování uživatele, buď skrz nějaký správce sezení, nebo podobným řádkem v /etc/inittab:

x:5:respawn:/bin/su mythtv -l -c "/bin/bash --login -c startx >/dev/null 2>&1"
    

V ~/.xinitrc pak musí být řádek:

exec mythfrontend
    

A bootovat je třeba do runlevelu 5.

Chladná fíčurka, MySQL databáze a pouze občasné využívání PC se však projevily celkem nehezky. Je-li PC většinu doby vypnutý a zapne se pouze ke sledování jednoho nebo dvou seriálů týdně, tak se MythTV vrhne na stahování EPG a jeho ukládání do MySQL, což se starou osmdesátkou od Seagatu znamená pěkný cvrkot. Tenhle cvrkot pokračuje vzhledem k chladné fíčurce během sledování celého pořadu. Aby toho nebylo málo tak má MythTV jisté nedeterministické problémy při přepínání mezi multiplexy. V okamžicích intenzivního cvrkotu disku (což si vykládám, když stahuje EPG, nebo cosi) se prostě na druhý multiplex nepřepne, buď to přehodí na jiný kanál stejného multiplexu, nebo to skončí škaredou hláškou (nenapravitelná chyba rekordéru). Pak se dá buď čekat, než se MythTV umoudří a zkusit to znovu třeba i s různými kanály, nebo provést restart. Na takové věci jsou ovšem uživatelé extrémně citliví. A aby toho nebylo málo, občas při sledování TV vyskočí jiná škaredá hláška (buffer zařízení selhal mnohokrát) předcházená několika sekundami černé obrazovky a následovaná nemilosrdným ukončením přehrávání nebo i pádem MythTV. I když někdy stačí prostě jen opět pustit přehrávání televize (jindy je potřeba restart), dochází k tomu s oblibou během zásadních okamžiků Ordinace v Ulici (nebo jak se to jmenuje) a to je pak oheň na střeše.

Z MythTV jsem tedy poněkud zklamán. Zejména to přepínání kanálů a občasné pády jsou opravdu problém, pravda, nedokážu říct s naprostou určitostí, zda MythTV, nebo nějakého nastavení v něm. Ostatní by se dalo řešit odděleným strojem pro backend, který by běžel většinu času nejlépe někde v komoře, kde by bylo jedno zda mu cvrčí disky. V mém případě se to však nejeví jako použitelné řešení.

XBMC

Když máme tu možnost volby, řekl jsem si, že v jiném XBMC to třeba pojede, jak má. Odnesl jsem tedy Tsubaki k Internetu a začal instalovat. S návody na ArchWIKI je to tentokrát bledé, ale XBMC má nějakou dokumentaci: Instalace XBMC v Linuxu a pak jsem ještě našel jeden návod, který teď nemůžu najít, podle čehož jsem nastavil automatické spouštění v /etc/inittab:

x:5:respawn:/bin/su mythtv -l -c "/bin/bash --login -c startx >/dev/null 2>&1"
    

a v ~/.xinitrc:

/usr/bin/ck-launch-session /usr/bin/dbus-launch --exit-with-session /usr/bin/xbmc --standalone -fs
    

XBMC neumí samo o sobě obsluhovat televizní kartu, takže je potřeba zprovoznit nějaký backend. MythTV jsem vzhledem ke zkušenostem zavrhl a místo toho jsem vyzkoušel Tvheadend (XBMC a Tvheadend). Nastavení bylo oproti MythTV velice jednoduché a přímočaré (používá se webové rozhraní na http://localhost:9981/ – po spuštění démona /etc/rc.d/tvheadend).

Dostal jsem se tedy do stavu, kdy mám funkční XBMC (mimochodem s hezkým UI, ačkoliv Mythbuntu styl u MythTV také nevypadal zle), které mi přehrávalo TV, aniž by neustále hrabalo na disk – konečně ticho! Odnes jsem tedy Tsubaki zpět k rodičům, zapnul a… nestačil se divit. XBMC se odmítá připojit přes loopback na Tvheadend, protože není připojeno k síti! Googlím a… nic! To nikdo nepoužívá HTPC offline? Znechuceně se teda vracím k MythTV…

Showtime

Chlápek, co dělá zmíněný Tvheadend si také píše vlastní mediální centrum s názvem Showtime. V AURu je balíček pro gitovou verzi. Oproti XBMC či MythTV se Showtime jeví uživatelsky poněkud méně přívětivě až stroze, přehrávání hudby, videa a televize (přes Tvheadend – takže disk je zticha!) ale zvládá a žádné připojení k síti k tomu nepotřebuje.

Celkem znatelnou nevýhodou Showtime je krkolomné ovládání. Zdá se, že vývojáři očekávají ovladač, se zažitým způsobem ovládání pomocí klávesnice hrozí ztráta nervů – dostat se klávesou ESC o úroveň výše nebo to aspoň nastavit se zdá být nemožné. Jinak má Showtime celkem pokročilé možnosti v ovládání klávesnicí, pokud si tedy nastavíte klávesové zkratky a budete si je pamatovat. U mě celkem bez problémů, u cílové uživatelské skupiny to bude horší. Ovládání myší také nic moc.

Aby to nebylo jednoduché Showtime (v gitové revizi, kterou jsou instaloval) zřejmě nerado vypíná počítač, jakýkoliv pokus o ukončení Showtime, restart PC či jeho vypnutí způsobí pád Showtime. Takže jsem musel uhekovat následující „skript“ (spouští se přes exec z .xinitrc), aby šlo uživatelsky rozumně PC vypnout:

#!/bin/bash
/usr/bin/showtime --disable-upnp --disable-sd
sudo halt
		

Závěr

Tolik tedy k mým patáliím s offline HTPC. Pokud se časem dostanu ke skutečnému nasazení HTPC do obýváku, tak mě nejvíc zaujala kombinace XBMC a Tvheadend. Showtime by potřebovalo poněkud dospět a MythTV bych provozoval snad jen se serverem někde v komoře.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (2) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

kotyz avatar 29.12.2011 20:19 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vidíš jak ti to de. Já mam zatim jako multimédia centrum playstation 2 a sms (simple media system) a filmy to hraje z pc přes sambu, ale časem plánuju ty multimédia přenést na nějakej nas (větší kapacita, menší spotřeba, všechno na jednom místě a 24/7 provoz) a ps2 možná nahradí nějaká krabička co bude umět i matrosku a v hd rozlišení (ale to hd nespěchá, stejně na to nemam zatim adekvátní zobrazovadlo).
Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
gtz avatar 29.12.2011 20:45 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Co takto použít něco jako FREEVO popř. lze použít i VDR. Celkem slušný je yavdvr port.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Max avatar 29.12.2011 21:35 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Já zkoušel freevo a musím říci, že se dá dost dobře přiohnout pro sebe, ale zase, mno, přijde mi takové nedodělané a pomalé :-/.
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
gtz avatar 29.12.2011 22:04 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Já jsem si kdysi hrál s VDR a jako videorekorder pro DVB to bylo velice slušné, pro HTPC se k tomu byly spousty pluginů. Naposledy jsem si hrál s tím portem XBMC - YavDvr a je to o hodně lepší než samotné XBMC.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Nicky726 avatar 3.1.2012 14:06 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Díky, podívám se.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
gtz avatar 3.1.2012 17:45 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Ten YavDVR je port XMBC a opravdu stojí za to.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
30.12.2011 00:40 Robo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
XBMC-PVR https://github.com/opdenkamp/xbmc

Tvheadend - Andoma nan *** takze ziadne zlepsenia uz necakaj - uz neopravuje ani bugos

ps: Tvh git nepodporuje CW EMM - co si clovek nesprasi sam to nema

Showtime - stale tam nepridal prepinanie cez cisla ? :)
Nicky726 avatar 3.1.2012 14:23 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
No tos mě teda nepotěšil, jsem si říkal, že jsem konečně našel schůdné řešení… Přepínání přes čísla v Showtime není, chtělo by to dost doladit jako aplikace.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
Fluttershy, yay! avatar 30.12.2011 01:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chachá, to jsem rád, že tohle všechno nemusím řešit. Prostě Kubuntu (mohl bych pomalu aktualizovat z 10.10 na 11.10, resp. z 4.5 na 4.7 nebo rovnou 4.8), nějaká obyčejná DVB-T karta za pár stovek z Aukra a dálkové ovládání. Amarok a Kaffeine uživatele permanentně pozitivně překvapují (třeba taková základní fičura jako zobrazování textu písně...).
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Nicky726 avatar 3.1.2012 14:16 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Ta klávesnice vypadá hodně zajímavě.

KDE má nějaký media centrum režim, o kterém nevím? Uživatelé tvrdí, že nechtějí něco jako počítač, ale něco jako televizi, takže nasadit klasické desktopové aplikace nebude ono.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
Fluttershy, yay! avatar 3.1.2012 14:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Případně N5902, ta je podsvícená, ale dost drahá.

PMC jsem nezkoušel a ten desktop se docela dá, IMHO je to i výhodné (multitasking).
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
30.12.2011 07:50 čavo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pri MythTV. Neviem čo ti tam rachotilo na disku, ale ak to bolo naozaj EPG, tak to sa da pri zadavaní nastaviť aby ti ho pre tú konkrétnu stanicu nesťahoval. Teda aj pre všetky. Ak ti nebude chýbať program, tak to tak stačí. Ak by ti chýbal, tak si môžeš program aktualizovať z verejne dostupných stránok „ručne“ cez xmltv a mythfilldatabase.
30.12.2011 11:03 Marv-CZ | skóre: 21
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A co zkusit nějakou distribuci přímo zaměřenou na HTPC (stavějící na MythTV nebo XBMC)? Ty by měly být už přednastavené a vyladěné.
Nicky726 avatar 3.1.2012 14:19 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Jsem sžitý s Archem, takže se mi tam jinou distribuci dávat zrovna moc nechce.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
1.1.2012 01:43 dejf | skóre: 3 | blog: dejf | Pardubice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
na 2.6.38 a 39 ti nejede af9015? mě na Debianu testing (2.6.37,2.6.38)a na Archu (2.6.39,celá 3.0 do 3.0.7, a celá 3.1 do teď) jede bez jakejchkoli kompilací či komplikací
Windows nezastavíš... Jejich bluescreeny jsou svoji kvalitou nedostižitelné. :)
Fluttershy, yay! avatar 1.1.2012 01:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
AFAIK tam dlouho nebyl problém s tímhle, nýbrž s tím tunerem TDA18218.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Fluttershy, yay! avatar 1.1.2012 02:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
Jen tak z hecu jsem to teď zkusil. Po stažení firmware se sice tváří jako funkční, ale Kaffeine nic nenajde (pro zajímavost: ve WinXP se před rokem ve stejných místech občas něco našlo, ale hlavně to jakžtakž hrálo; před dvěma lety jsem na identickém místě pod Ubuntu naprosto v pohodě přehrával, našlo se kdykoliv kdekoliv vše).
Linux zacate 3.0.0-14-generic #23-Ubuntu SMP Mon Nov 21 20:28:43 UTC 2011 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
1.1.2012 02:02 dejf | skóre: 3 | blog: dejf | Pardubice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
nojo vlastně, ale tak když ladim TV, tak tuner celkem logicky musí jet,

jinak když už jsme tu v tý diskusi mám utopickej sen, že unbricknu bricklou desku ze ZTE Blade (kterou mám) udělám spešl ROM bez zbytečností, jako je telefon, nebo ovladač grafiky, nahraju upravenej kernel od johnsmithxe s USB hostem, nějakym ošemetnym způsobem tam dám debian v chrootu a do něj mythbackend, sshd, na svym funkčnim Bladeovi si to nastavim vemu data partišnu a dám ji do cihly, píchnu tuner, přes ssh se připojim na cihlu pustim si mythtv-setup a jedu xD aspoň, že na vše zmíněné jsou návody (samozřejmě, že na takový věci jako je SSH návod nepotřebuju, takovej základ jako je ssh je fuj neumět, jinak je k dispozici balík se 1394 modulama, který si samozřejmě mužu mazat, tak bych tam dohodil modul pro tda18218 a nemusel bych točit elektroměr 2 dny v kuse)
Windows nezastavíš... Jejich bluescreeny jsou svoji kvalitou nedostižitelné. :)
gtz avatar 1.1.2012 11:07 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tsubaki: Podzimní experiment s HTPC
když už jsi u těch telefonů, před měsícem jsem si hrál s nějakým china made GSM, který obsahoval i DVB/T. Kvalita provedení slušná, tuner měl lepší citlivost než ty na kompíku. Akorát ta spotřeba baterky byla hodně a hodně moc velká. Jako systém tam běžel Nucleus RTOS. Za těch 80$ slušná koupě :-)
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.