Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 14:47

Upgrade Hikari

13.1.2012 21:04 | Přečteno: 2147× | Linux | Výběrový blog

Na podzim již můj pohár trpělivosti s výkonem Hikari (A64 3000+, 1,5 GB RAM, Nvidia 7600 GS) s definitivní platností přetekl a já se rozhodl stroj po pěti letech upgradovat. Ač je mi sympatická spíše malá AMD, rozhodl jsem se vzhledem k tomu, jak to nyní na poli proceserů vypadá, sáhnout po platformě Intel.

Výběr hardwaru

Hikari je pro mě hlavní pracovní stroj, umístěný doma v pokoji. Z toho plyne následující využití: kromě obligátního surfování na webu a posílání emailů, nějaké té „kancelářské práce“ v XeLaTeXu a čtení PDFek to znamená přehrávání hudby, HD filmů, úpravy fotek, občas nějakou kompilaci při upgradu některého z balíčků, jež mám v AURu, celodiskové šifrování a trochu virtualizace, s tím, že té bych rád trochu přibral, jestli se dokopu k vytvoření nějakých SELinuxových virtuálů. Občasným využitím je pak spuštění nějaké hry, kterou může být openTTD, nebo něco z některé Humble Indie Bundle, ač se přiznám, že většinu zakoupených her jsem ještě nehrál. Starému Hikari zde docházel dech u HD filmů, x264 ripy dával jen 720px, vím, že je to nepřesné vyjádření, práce fotkami byla zdlouhavá a provoz na některých rozsáhlých kolejištích v openTTD se cukal. Co však staré Hikari poslední dobou solidně zabíjelo, byla kombinace výše zmíněných lehčích úkolů, jako přehrávání hudby při čtení PDFek a práci s XeLaTeXem (to dokázalo vyvolat pěkné zakousnutí, pokud nebylo již odswapováno), úpravování fotek a přehrávání hudby se také příliš nesnášely, včetně dopadů na plynulost přehrávání. Než jsem si šel pustit HD rip, odhlašoval jsem se z KDE a VLC jsem pouštěl přes qgamex (OK na Naruta většinou stačil mplayer v KDE), po čtvrt roce na novém kompu mi to přijde nepředstavitelné.

Použité komponenty (necelých 9 000 v říjnových cenách, staré recyklované komponenty nepočítaje):

S deskou jsem se trochu spálil, když jsem koukal po chipsetu H67 (u Z68 se mi nedařilo najít žádnou s pouze jedním slotem na grafiku) zděsilo mě, že hodně desek nemá DVI výstup. Když jsem tedy konečně našel desku s DVI, PCI, USB 3 a SATA 3, zapomněl jsem si ověřit, že má rozumný počet SATA portů – mnou koupená má jen dva trojkové SATA porty a místo čtyř dvojkových má na PCB jen prázdné obdélníčky. Samozřejmě jsem si toho všiml, až když jsem vše složil, přimontoval do bedny a chtěl zapojit mechaniku. Vzhledem k opruzu, jaký by to znamenalo zas rozebrat, vézt do Prahy a doufat, že uznají vrácení rozbaleného výrobku, koupil jsem si radši za pětikilo SATA řadič. Hold zkušenosti s AMD, kde má i nejlevnější deska věškerou běžnou výbavu, člověka zmlsají. OK, příště nebudu kontrolovat nákup dvakrát, ale třikrát. :-/

Zprovoznění

Vlastní složení počítače byla brnkačka, při rozbalování bedny, kterou přivezla pošta, mě celkem překvapilo, že skoro nic už nebylo ve vlastní krabičce, jak bývalo zvykem ještě před pěti lety, i ta deska byla jen v antielektrostatickém pytlíku. Větráček od Noctuy byl však zabalen luxusně.

Ještě na starém Hikari jsem si prozíravě prohodil ovladače grafiky a přegeneroval initramdisk kvůli časnému KMS. Abych se ale probootoval až ke GRUBu, musel jsem se hezky metodou pokus omyl propracovat ke správným volbám v BIOSu. Magické hodnoty jsou: Chipset Sata Mode: AHCI a UEFI Boot: Enable, zvláště ta druhá mě poněkud překvapila. Pak jsem se dostal do GRUBu, ovšem o moc dál ne, neboť se nenašly disky. Takže živá flashka a další přegenerování initramdisku, předpokládám, že za to mohla změna řadiče nebo přechod na SATA 3. Nyní již systém nabootoval až do KDE.

Odlazení

Po startu Linuxu jsem si všiml děsivého hučení větráčku na CPU, který si při nastavování BIOSu jen tak tiše vrněl. Zdá se tedy, že hardwarová regulace se nemá s Linuxem moc ráda, ač na starém Hikari nebyl problém. Trocha googlení odhalila možnost řídit PWM větráčky přes démon fancontrol, jež využívá lm_sensors. V mém případě to znamená přidat do /etc/rc.conf moduly coretemp a w83627ehf, jak mi poradil příkaz sensors-detect. Čtení manuálů a trocha pokoušení mě pak dovedla k následující podobě souboru /etc/fancontrol (základ vygeneroval příkaz pwmconfig):

# Configuration file generated by pwmconfig, changes will be lost
INTERVAL=10
DEVPATH=hwmon0=devices/platform/coretemp.0 hwmon1=devices/platform/w83627ehf.656
DEVNAME=hwmon0=coretemp hwmon1=nct6775
FCTEMPS=hwmon1/device/pwm2=hwmon0/device/temp1_input
FCFANS=hwmon1/device/pwm2=hwmon1/device/fan2_input
MINTEMP=hwmon1/device/pwm2=25
MAXTEMP=hwmon1/device/pwm2=55
MINSTART=hwmon1/device/pwm2=100
MINSTOP=hwmon1/device/pwm2=50
MINPWM=hwmon1/device/pwm2=50
MAXPWM=hwmon1/device/pwm2=100

V zásadě jde o to propojit ovládání větráčku se senzorem teploty na CPU, nastavit rozsah teplot používaný pro regulaci, meze zastavení a rozběhnutí větráčku a rozsah rychlostí větráčku (proměnná má rozsah 0–255, 0 mi větráček nevypne, ale pustí ho naplno, 50 je hodně potichu, ale ne úplně nejtišší, co jde, čili je tam jistá rezerva, 255 je pak také naplno).

Výsledkem je… TICHO. A to dokonce takové ticho, že slyším bzučení zdroje v monitoru, ale hlavně takové ticho, že u něj dokážu spát! Holt 12cm větráky na 500 otáček dělají svoje, ten co je ve zdroji je také tichý a na Freezeru jde zkrotit výše popsanou metodou. Žádná grafika s turbínou se pak naštěstí nekoná, SSD je úplně zticha a můj dvojplotnový HDD je opravdu velmi tichý.

Dále jsem nahradil modul powernow-k8 modulem acpi-cpufreq, aby CPU neběželo pořád naplno. Nějak mě nenapadlo zkontrolovat hodnoty v /etc/conf.d/cpufreq, takže jsem nějaký týden nejel rychleji než na 2,5 GHz. Holt ten šok ze „čtyřjádra“…

Vzhledem k dostatku RAM (běžné využití je kolem dvou giga, když se pustím do fotek blížím se třem), jsem /tmp konečně přesunul do RAM (/etc/fstab) – je v něm zároveň dost místa i na sestavení balíčku firefox-kde-opensuse:

tmpfs  /tmp  tmpfs  nodev,nosuid  0  0

Spousta nezajímavých číslíček

Z tabulky by měl být trochu vidět nárůst výkonu nové sestavy:

Fáze sezení- sezení+ sezení++
1×2,0 GHz 4×3,3 GHz 1×2,0 GHz 1×3,3 GHz 2×3,3 GHz 4×3,3 GHz 1×3,3 GHz 4×3,3 GHz
LUKS 0:27 0:22 0:27 0:22 0:22 0:22 0:22 0:22
KDM 0:14 0:08 0:14 0:09 0:08 0:08 0:09 0:08
KLID 0:41 0:14 1:16 0:54 0:32 0:26 1:03 0:30
Suma 1:22 0:44 1:57 1:25 1:02 0:56 1:34 1:00

Měřil jsem stopkami v mobilu. LUKS znamená, za jak dlouho po stisknutí tlačítka power se zobrazí výzva pro zadání hesla k šifrovanému oddílu /. Proběhne tedy POST a pak se 1 s čeká v GRUBu. KDM znamená, za jak dlouho po stisknutí enteru (po napsání korektního hesla) se zobrazí přihlašovací obrazovka KDM. Proběhne tedy zejména odemykání všech při startu připojovaných LUKS oddílů a další ptákoviny jako start služeb a X11. KLID znamená, za jak dlouho po stisknutí enteru (po napsání korektního hesla) klesne vytížení CPU (zobrazuje plasmoid na ploše, viz snímek desktopu) pod 100 %. Proběhne tedy start KDE a obnovení sezení. Nejde tedy o pouhé proběhnutí úvodní „splash screen“.

Případ 1×2,0 GHz je z předchozího měření na starém Hikari. Následující případy jsou měřeny na novém Hikari, kde koeficient udává počet v BIOSu zaplých jader – 2 znamená dvě fyzická jádra, 4 pak dvě fyzická a aktivní hyperthreading.

Varianta sezení- znamená start téměř prázdného sezení. Spouští se jen Yakuake, drobnosti v tray a Akonadi, které spustí KWallet. Na starém Hikari se nespouští Nepomuk, na novém již ano. Varianta sezení+ znamená start obvyklého sezení z dob starého Hikari, tj. to co výše, a navíc Konatact a Rekonq s cca 7 oušky (Ábíčka, ArchWIKIny a nějaké blogy). Varianta sezení++ znamená start obvyklého sezení, které jsem začal používat na novém Hikari, tj. to co předchozí, a navíc Firefox se dvěma oušky, Amarok a Kopete.

Na novém Hikari také funguje STD s časem uspání 0:31 (oproti 0:11 vypnutí a 0:04 STR) a obnovení 0:46 (oproti 0:07 STR s hlubokým C stavy). Staré Hikari se ani s Nouveau ovladačem ze STD neprobudilo.

Závěr

Musím se přiznat, že jsem byl nárůstem výkonu ohromen, KDE 4 jede jak z praku, včetně Nepomuku a Strigi, na monitoru vytížení CPU jsou vidět jen občasné špičky. Podobně je to při přehrávání full HD ripů, zátěž není skoro vidět. Převádění fotek z JPG do PNG je rychlé (žel digiKam zde nepoužívá vlákna) a načítání miniatur v albech je okamžité. Grafika dává 0 A.D. tak na hraně (podle mapy), zkoušet jak jdou velká kolejiště v openTTD jsem se zatím neodvážil, to bych zas nějaký měsíc nedělal moc jiného. Nejlepší je ale vymanění se ze jha nedostatku RAM, mohu si k úpravě fotek pustit hudbu, potom co se prohrabu jedním albem, můžu plynule přejít k nějakým článkům na webu, aniž bych musel cokoliv vypínat. Tak snad to zas těch pět let vydrží… Nevýhodou je, že se můj atomový netbook zdá opravdu zoufale pomalý.

       

Hodnocení: 86 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

13.1.2012 23:31 HUFU | skóre: 2 | blog: Ripping_yarns
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Gratuluju k novému počítači. Také jsem měl ještě před půl rokem podobný stroj jako ten Váš starý. Jen se 2 GB RAM. Ale s výkonem jsem měl problémy jen ve flashplayeru, jinak všechno frčelo poměrně rychle. Buď to dělá oněch 512 MB RAM navíc a nebo Gnome místo KDE a nebo obojí...každopádně k mému štěstí mi během roku odešly všechny základní desky, co jsem měl v záloze, takže jsem povýšil na platformu AM3 a nyní si taky chrochtám a zpět bych se nevracel, přestože jsem si nikdy nestěžoval.
Nicky726 avatar 14.1.2012 00:44 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
A to že u mě šlo o 64bit systém, což znamená cca dvojnásobnou spotřebu RAM. Co jsem dal do netbooku 2GB modul, tak nemám se svapováním vůbec problémy, takže na KDE 4 by to stačilo. Pokud by nebylo celodiskové šifrování, tak by navíc nebylo swapování tak zabijácké.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
14.1.2012 09:44 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari

kde lidi chodite na ty bludy o dvojnasobne spotrebe ram nabit systemu ...

USE="-gnome -kde";turris
Nicky726 avatar 14.1.2012 10:06 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Jenže já to mám experimentálně ověřené. Na netbooku a desktopu používám identicky nastavený systém, stejné balíčky, stejné služby, stejné DE, stejné aplikace (do tohoto upgradu, nyní musím něco povypínat) a na netbooku to dělá necelé giga spotřebované RAM, na desktopu jsem na 1,7 giga. OK možná ten poměr není přesně 2,0, ale je tomu zásadně blíž, než poměru 1.0. Už jsem to tu někde jednou řešil, na liveCD chakry s KDE, kde by se mělo pouštět naprosto to samé, to vycházelo podobně. V jiných sestavách než Arch + KDE to ověřené nemám, neb nepoužívám, ale test s livecd se dá udělat dost rychle, aby sis to mohl ověřit.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
14.1.2012 10:53 XXX
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Asi by to chtelo testovat na stejnem pocitaci. Narust ve spotrebe RAM tam je, ale nechce se mi verit, ze 70% pameti tvori ukazatele a dlouhe instrukce.
Nicky726 avatar 14.1.2012 11:21 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
To jsem dělal s těmi LiveCD.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
kotyz avatar 14.1.2012 11:57 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Přesně, na stejnym počítači a stejný verze distribucí, lišící se jen "bitovostí". Tak sem to zkoušel já a vyšlo mi tam že ta spotřeba paměti sice jde nahoru, ale ani ne o polovinu. Třeba ze 450 MB na 580 MB nebo podobný hodnoty. Kdyby byl zájem můžu to znova naměřit, stačí tam vrazit dvě livecd a udělat screenshoty ;-)
Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
Nicky726 avatar 14.1.2012 17:48 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
kotyz avatar 14.1.2012 18:25 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Vidim jenom haldy dlouhejch čísel, kde máš sloupcovej graf? A teď si nedělam srandu.
Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
14.1.2012 14:23 Brokarna | skóre: 18 | blog: problemy_s_r_o
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Tak u mě spotřeba skoro stejná, 64-bit desktop se vejde do asi 100MB, 32-bit netbook asi 70MB, ale na netbooku mi arch nenutí např. consolekit a další ptákoviny...
kotyz avatar 14.1.2012 11:53 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Ona je tam ta spotřeba opravdu vyšší, ale dvojnásobek to neni ani zdaleka. Je to cca tak o 20 % víc, orientačně to mam změřený porovnánim různě bitovejch verzí stejnýho systému (mandriva, kubuntu, win xp). Na základě toho sem si vytvořil názor že 64bit systém chce minimálně 2 GB paměti aby se uživatel nemusel omezovat a teprve nad 3 GB to má opravdu smysl používat místo 32bit OS.
Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
14.1.2012 08:50 XXX
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Převádění fotek z JPG do PNG

WTF?
14.1.2012 09:45 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari

někdo nepochopil že pokud máš fotku v jpeg tak převod do png fakt ničemu nepomůže

USE="-gnome -kde";turris
Nicky726 avatar 14.1.2012 09:46 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
JPG je ztrátový formát, takže dělat v něm nějaké úpravy je na houby, PNG je bezeztrátový. JPG2 nepodporuje digiKam zas tak dlouho.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
14.1.2012 10:36 XXX
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
PNG je ale na fotky dost na houby, to uz dava vetsi smysl to ukladat do nekomprimovaneho TIFFu.

RAW zrejme nemas, takze fotis na nejakem kompaktu. Tam je obycejne tak velky odstup digitalniho a skutecneho rozliseni, ze mas velky prostor na ztraty zpusobene JPG.

Krom toho, rozumne editory si ukladaji provedene upravy do nejakeho textaku bokem a skutecne je aplikuji az pri exportu. Z tohoto pohledu je prevadeni JPG => PNG zbytecne.

IMHO je to zbytecna paranoia. I na fotce s pixel level ostrosti by bylo potreba minimalne 10 ulozeni, aby se to viditelne projevilo.
Nicky726 avatar 14.1.2012 11:38 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Jenže nekomprimovaný TIFF je 9MB/fotka, s PNG se pohybuju reálně mezi 40 až 80 % téhle velikosti (3MPx co můj Olympusí ultrazoom dává, imo teda padá velký rozdíl digitální–skutečné rozlišení, ale nevím přesně, co tím myslíš). Ještě nemám natolik pořešené diskové kapacity, aby mi to mohlo být jedno. Ale uznávám, že to je spíše kvůli okrajovým případům, než kvůli většině, takže to asi jde označit za paranoidní. :-)

Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
kotyz avatar 14.1.2012 12:00 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Kvůli tomu aby dělal úpravy na bezztrátovym formátu a do toho ztrátovýho exportoval až výsledek? Co mu jinýho zbejvá jestliže nemá foťák co umí fotit do RAWu a chce se vyhnout degradaci obrazový kvality při zpracování? Já to dřív taky tak dělal, ale dneska už na to kašlu, je to práce navíc a stejně nepoznam rozdíl ...
Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
14.1.2012 12:58 XXX
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Psal jsem to trochu vys - vsechny trochu pokrocile editory (treba i amaterska Picasa, digikam neznam) neprovadeji upravy hned, ale jen si ukladaji separatne do textaku, jake upravy s obrazkem uzivatel dela. Tyto upravy na obrazek aplikuje az pri finalnim exportu. V tom pripade je uplne jedno jestli se to dela na JPG nebo PNG.
Nicky726 avatar 14.1.2012 13:14 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
DigiKam přímo toto neumí afaik, pokud upravuju fotku v jednom sezení, tak si změny kamsi zapisuje, ale když dám uložit (nový soubor/původní) tak dojde k zapsání změn a tedy další kolo úprav po týdnu už vyvolá další kompresi.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
kyknos avatar 14.1.2012 22:05 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Nevím, čemu říkáš "pokročilý editor", ale ten jediný co stojí na Linuxu za řeč to pořád neumí.
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
15.1.2012 00:20 XXX
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Co vim, tak to umi minimalne Bibble, RawTherapee (ano, daji se pouzit i na JPG) a Picasa.
kyknos avatar 15.1.2012 13:15 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Ani jeden ze jmenovaných programů není editorem. Pod slovem editor si představuji program, který umí fotografie bez omezení editovat, ne jen provádět konverzi z rawu a provádět omezené korekce.
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
15.1.2012 23:16 XXX
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Nevim, co bys konkretne chtel, ale retusovat jebaky a zlute zuby to fakt neumi (to ale digikam taky ne?). Mne (a myslim, ze velke casti amaterskych fotografu) staci fotky skutecne jen "vyvolavat", tj. kompenzace expozice, vyvazeni bile, orez, saturace, kontrast a podobne. IMHO ostatni veci (mysleno to, co tyto programy neumi) nejsou uz ani tak o fotografii (jakozto vernemu zachyceni skutecnosti), jako spis o "malovani".
kyknos avatar 16.1.2012 01:25 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Tak ale nemluv o ediotorech, editor je od slova editovat :))))

Fotky se editovaly a retusovaly uz pred sto lety a mnoho klasickych cernokomorniku tim travi vic casu nez vlastnim focenim.

Ona je treba trosku neco jineho reportazni fotografie, a neco jineho treba svatebni portret, ze?
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
16.1.2012 12:35 XXX
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
A slovo editovat je cesky upravovat, treba upravovat kontrast a vyvazeni bile.

Mne je vcelku jedno, kdo s cim co dela, ale pak uz se tomu tezko da rikat fotografie.
kyknos avatar 16.1.2012 12:59 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Kdybys měl pravdu, fotografie by prakticky neexistovaly (v profesionálních publikacích)
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
kyknos avatar 16.1.2012 01:26 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
BTW, 99% fotek, ktere vidis v casopisech, knihach, atd... je editovaných, mnohdy velmi silně.
So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
14.1.2012 12:47 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ty krabičky ti imho spíš někdo sežral :) teď nedávno jsem upgradoval PC v práci - bral jsem desku a Phenom X6; obojí přišlo v krabičce (byť u toho CPU to vypadalo, že už se v ní někdo nějak hrabal, ale vzhledem k tomu, že byly celkem nedostatkové, tak jsem rád že aspoň došel :) ). Ono u té desky, když si vemu, co je u toho větší, tak dát to jenom do pytlíku... je to nějaké divné.
poky74 avatar 14.1.2012 14:03 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Určitě by všechno mělo být ve vlastních krabicích, mě to přijít jen tak tak to okamžitě vracím, zatím se mi to nestalo (nakupuju u czc.cz)..

4GB paměti je málo, říkám to jako někdo kdo 5 let jel na 1GB a v listopadu upgradoval na 8GB a upřímně řečeno, nestačí mi to, jak bude správná příležitost počítač vypnout, přidám dalších 8GB co mam na stole, paměti není nikdy dost, moc lituju že jsem byl hlupák a nekoupil desku s podporou 24/32GB paměti...

Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
poky74 avatar 14.1.2012 14:05 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari

2×RAM A-Data 4GB DDR3 1333MHz CL9;

jsem debil, beru zpátky (ikdyž 8GB je stejně málo :D)

Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
Nicky726 avatar 14.1.2012 14:17 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
V krabici nebyla deska (to mi bylo hodně divný), zdroj (tam to myslím vysvětluje OEM, nebo BULK nebo co u toho psali), a mechanika. CPU v krabičce byl, RAMky byly zatavené v tvrdé folii (u předchozího jsem dostal hezkou krabičku), taky CZC.

Já mám desku s podporou 32 GB, ale protože jsem nemohl najít 8GB moduly za rozumný peníz, tak jsem si řekl, že si koupím nyní 2x4 a za rok, dva dokoupím 2x8, kdy už snad budou. 4x4 mi přišlo, že bych nyní neměl šanci využít, aspoň tím, co na tom dělám a v okamžiku upgradu bych měl moduly se kterými bych něměl co dělat.
Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
14.1.2012 17:57 Neel | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
A co vše děláte za práci a jaké máte spuštěné procesy, že vám 8GB po takovém skoku nestačí? To snad máte spuštěných víc sezení najednou nebo máte problém s udržením pozornosti nebo na domácím PC virtualizujete?
poky74 avatar 14.1.2012 18:57 poky74 | skóre: 36 | blog: Zápisník | Vrchlabí
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari

Chrome(ium), důležité taby, taby ke kterých se chci vrátit, sleduju mailing list (atd..) zapnuté třeba několik týdnů, jejich počet se pohybuje tak od 25 to 150.

Eclipse, otevřen jeden můj projekt a Linuxový jádro, občas v tom zkoumám i něco dalšího.

Databázovej server, desítky GB dat.

Lokální mail server.

Mail client, cca 15k mailů, pár desítek otevřených.

Tmpfs.

A samozřejmě kraviny jako jabber client, synergy, několik tunelů, xserver, ftp a spousty dalšího (momentálně mi běží nějakých 600 procesů, 450MB paměti k dispozici).

Když jsem skládal novej pracovní počítač, měl jsem za to že 2GB jako jsem měl na notesu bude stačit, jenže přišel skok z 1280x800 na 1920x1080, najednou mnohem víc místa a jak je známo, s jídlem roste chuť, takže po týdnu jsem byl na 3840x1080, ten luxus (zvlášť když na to člověk nebyl zvyklej) mě úplně dostal, pak přišlo 5760x1080 a 8GB přestává stačit :-)

Dřív jsem byl zvyklej mít spuštěnou 1, maximálně 2 aplikace protože jinak to začalo swapovat a to byl konec, teď prostě minimalizuju a nestarám se, na ten luxus se krásně zvyká, navíc ty paměti teď fakt stojej pár korun...

Chcete Linuxové samolepky nebo Tuxe na klíče? ->
14.1.2012 18:46 loki
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pekny pocitac. Ja jsem nedavno presel na i7 a uz bych nemenil.
16.1.2012 06:12 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Upgrade Hikari
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak to se mas, me prakticky totozna kombinace vcera vecer nenastartovala. Vypada to, ze se po sesti letech neco louci, asi deska...

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.