Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 14:41

Linuxové herní novinky - září 2016

16. 11. 2016 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky - září 2016  

V září vyšla nová verze FlightGear 2016.3.1, pro Linux přibyly hry Rocket League, Devil Daggers, Hue, Zombie Night Terror, Refunct, Warhammer 40,000: Dawn of War II, Chaos Rising a Retribution plus spousta dalších. Se zpožděním tu jsou zářijové linuxové herní novinky.

FlightGear 2016.3.1

Po uplynutí dalšího kvartálu přichází pravidelné vydání svobodného leteckého simulátoru FlightGear 2016.3.1. Vylepšena byla práce se zvuky s atmosférickým světlem, implementována byla podpora Qt GUI v simulacích, nově se též renderují světla v noci, přidány či značně vylepšeny byly tyto modely letadel: Cessna 150, Cessna 172, Icaro Laminar 13 MRX, de Havilland Canada DHC-6 Twin Otter a Cessna 182S.

FlightGear lze stahovat jako vždy z domovských stránek hry.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Rocket League

Rocket League by se asi nejlépe dala popsat jako kříženec mezi automobilovými závody a fotbalovým simulátorem. Ačkoliv tato kombinace může znít dost bizarně, hra se velice povedla a našla si nemálo fanoušků. Ti mohou hrát jak sami v single-player módu, který představuje jednu fotbalovou sezónu, tak on-line až s dalšími sedmi hráči či na rozdělené obrazovce ve čtyřech, popřípadě na rozdělené obrazovce on-line proti dalšímu týmu na rozdělené obrazovce. Potěší i možnost hrát proti lidem s PS4. Jednotliví hráči, přesněji jejich vozidla, se dají různě upravovat, přičemž vývojáři slibují až deset miliard rozdílných kombinací.

Na Metacritic hra získala hodnocení 86/100, na Steamu ji z téměř 90 tisíc hráčů 93 % hodnotilo kladně.

Rocket League se prodává na Steamu za 20€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Devil Daggers

Devil Daggers je pekelně rychlá FPS. Nejde v ní ale o co nejrychlejší průchod předem vytvořeným či vygenerovaným levelem, ale o dobu, kterou jste schopni přežít ve světě plném monster. Ocitnete se na rovné ploše, která se táhne do nekonečna, tudíž možnost utéct či někde „zakempovat“ neexistuje, neboť příšery se tvoří všude okolo vás, a tak nezbývá než použít sílu kouzelné dýky či neméně magické tekutiny, jejímž potřísněním likvidujete nepřátele. Přestože hra nenabízí prvotřídní grafiku ani promyšlený příběh, její provedení a celková vyváženost z ní dělá vysoce hratelný titul.

Na Metacritic ji kladně hodnotí 83 body, na Steamu 96 % hráčů.

Devil Daggers je k mání na Steamu za 5€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Hue

Hue je na první pohled klasická 2D plošinovka: hlavní hrdina skáče sem a tam, vyhýbá se nástrahám a tím postupuje napříč levely ke konečnému cíli. Když navíc připočteme, že hra je provedena pouze v osmi barvách (nepočítáme-li černou a bílou), jednalo by se spíše o podprůměrnou hru. Hue ale vyniká mezi ostatními ve svém žánru způsobem ovládání a řešení rébusů: během hry máte kdykoliv možnost zobrazit si barevné kolo a na něm změnit výchozí barvu, čímž se všechny předměty v této barvě se naráz stanou neviditelnými (a tudíž průchozími). Tento inovativní mechanismus dá tedy řádně zabrat mozkovým buňkám při průchodu jednotlivými překážkami.

Na Metacritic dostala hra od kritiků 79 bodů ze 100, na Steamu ji prozatím hodnotilo kladně 97 % hráčů.

Hue je k mání na Steamu za 15€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Zombie Night Terror

Spíše než hororové hry připomíná Zombie Night Terror staré dobré Lemmings. Místo pouhého zajištění průchodu je však vaším cílem zajistit co nejefektivnější šíření epidemie, kterou začnete píchnutím „zombie viru“ nevinné oběti. Do cesty se vám postaví obvyklí drsňáci, které budete muset pomocí steroidů, stříkajícího slizu, trampolín či starého dobrého masového útoku přeměnit na další šiřitele smrtící nemoci.

Podle kritiků si hra zaslouží 81/100, hráči na Steamu ji vidí pozitivně v 92 % případů.

Zombie Night Terror lze koupit na Steamu za 13€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Refunct

3D skákačka Refunct přijde vhod všem, kdo se chtějí odreagovat bez jakéhokoliv násilí. To totiž ve hře nenajdete, chybí stejně jako jakákoliv forma smrti. Zato si užijete skákání z objektu na objekt, parkurové běhání po zdech, skluzavky, trampolíny a další zařízení, která vám umocní radost z virtuálního pohybu. Vše je navíc doprovázeno emočně zabarveným soundtrackem, který podkreslí atmosféru místa. Tutoriál k dispozici není, neboť nejlepším způsobem učení se je v tomto případě samotné hraní a zkoušení nových věcí.

Souhrnné hodnocení z Metacritic k dispozici zatím není, ale na Steamu ji hráči hodnotí v 95 % případů kladně.

Jelikož se nejedná o dlouhou hru, je možné koupit Refunct na Steamu za pouhá 3€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Warhammer 40,000: Dawn of War II, Chaos Rising a Retribution

Herní série Warhammer 40,000 se za více než dvě desetiletí stala mezi hráči legendou. Co začalo původně jako tahová strategie, se časem změnilo na real-time strategii s průnikem i do jiných žánrů, jako jsou FPS, RPG a samozřejmě MMORPG. Warhammer 40,000 je real-time strategie se silnými RPG prvky, v níž se spolu s partou věrných vydáte čelit nepřátelům. Na rozdíl od prvního dílu zde však nebudujete základnu, pouze pochodujete a kosíte nepřátele. Kampaň se dá hrát jak v single-player módu, tak ve spolupráci s dalším hráčem. Na výběr je celkem šest možných komand, jež se od sebe liší jak grafikou, tak i schopnostmi, a tím pádem způsobem boje. K dispozici je též multiplayer.

Na Metacritic získaly tituly hodnocení 85, opět 85 a 80 pro třetí díl. Na Steamu kladně hodnotilo první hru 88 % hráčů, druhou 91 % a třetí 92 % z nich.

Kompletní sérii lze koupit na Steamu či ve Feral Store za 70€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Letem linuxovým herním světem

Závěr

Krom spousty nových her přineslo září i jedno velké zklamání. Dlouho očekávaná FPS Shadow Warrior 2, která již měla na Steamu linuxovou ikonku, nebyla pro tento operační systém (prozatím) vydána a všechny indicie k tomu zmizely. Jako náplast snad poslouží akce na GOG, kdy je možné zdarma získat původní verzi této hry i se dvěma rozšířeními.

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky - srpen 2016
Následující díl: Linuxové herní novinky - říjen 2016

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.