abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxové herní novinky – duben 2018

    18. 7. 2018 | Filip Zatloukal | Hry a zábava | 10807×

    V dubnu oslavil svobodný engine pro RTS Spring 13. narozeniny a hra Zero-K na něm založená se objevila na Steamu. Dále vyšly hry The Wastes nebo Supposedly Wonderful Future a linuxového portu se dočkal Ruiner a Rise of the Tomb Raider…

    Zero-K

    Svobodná RTS Zero-K se po několika letech čekání objevila na Steamu. Jedná se o jednu z několika her založených na herním enginu Spring, který původně vznikl jako klon klasické hry Total Annihilation; v dubnu tento projekt mimochodem také oslavil 13. narozeniny.

    Zero-K se od generických RTS liší několika mechanismy. Veškeré získávání zdrojů se týká pouze kovu a energie, z toho kov lze získat těžbou nebo recyklací zničených budov a techniky. Energii dodávají elektrárny. Během stavby budov, obranných struktur a jednotek totiž obě komodity ubývají občas podstatně rychleji, než přibývají. Ústřední postavou hry je velitel, který plní jakousi funkce krále v šachu. Kromě toho, že disponuje zbrojním arzenálem, funguje i jako stavitel a sběrač šrotu. Po jeho zničení dochází k mohutné explozi a konci hry. Zvláštností pak jsou možnost měnit krajinu, například si vybudovat obranný val nebo se naopak probourat kopcem k nepříteli, a minihra Chicken Defense na způsob žánru tower defense, kdy nepřítelem je „kuře“, na které můžete na mapě narazit.

    Zero-K Zero-K Zero-K

    The Wastes

    Klasická střílečka pro více hráčů The Wastes je oprášeným módem pro hru Half-Life. Hra sice vychází pod stejným jménem, je ale přepsaná pro herní engine id Tech 3. Obsahuje několik herních módů jako volná hra, týmová hra nebo získávání vlajky. Co nabízí vlastního, je mód nazvaný „Vehicular Carnage“, ve kterém hráči křižují bitevní pole v bojových vozidlech a snaží se zničit vozidla těch ostatních.

    Na Steamu hra získala 75 % pozitivních ohlasů.

    The Wastes je k mání na Steamu za 15 €.

    The Wastes The Wastes The Wastes

    Ruiner

    Kyberpunková akční hra Ruiner nás zavede do dystopické budoucnosti plné zlotřilých korporací, kyborgů, pochybných existencí a chudinských slumů. Hra je brutální, rychlá a zatraceně zábavná. Vaším úkolem bude likvidovat bosse a jejich přisluhovače, kteří se na vás budou hrnout po kvantech. Na jejich odeslání na onen svět máte k dispozici arzenál různých futuristických zbraní. Po jejich úspěšné eliminaci se probojujete až do centra korporace snažící se zotročit lidstvo. Během hry budete získávat body zkušeností, které pak vyměníte za užitečné dovednosti. Výhodou je, že ty, které se vám zrovna nehodí, se dají v průběhu prodat zpět za zkušenosti a za ně pak získat jiné. Další nespornou výhodou je možnost přepnout obtížnost během hry, což se hodí, když se zaseknete v pekelně těžké úrovni.

    Na Metacritic Ruiner dostal 75 bodů, na Steamu 90 % pozitivních ohlasů.

    Ruiner můžete sehnat na Steamu, GOG nebo Humble Store za 20 €.

    Ruiner Ruiner Ruiner

    Rise of the Tomb Raider

    Další pokračování herní série, na které mnozí z nás vyrůstali, Rise of the Tomb Raider nás zavede na dobrodružnou cestu Lary Croft, která se snaží jít ve stopách svého otce a dokončit jeho práci. Ten učinil v minulosti velký objev, který jej měl dovést až k tajemství nesmrtelnosti. Aby to nebyla nuda, tak se o to samé snaží i zločinecká organizace s názvem Trinity. Během hry budete samozřejmě prozkoumávat terén, hledat artefakty, lovit zvěř, bojovat s padouchy a řešit různé hádanky v kobkách. Kromě hlavní dějové linie je ve hře taky spousta nepovinných úkolů a skrytých předmětů, kterými si můžete zpestřit herní zážitek. Fanoušky této série jistě potěší, že se v této hře Lara konečně naučila plavat a potápět.

    Na Metacritic hra dostala 86 bodů, na Steamu 92 % pozitivních ohlasů.

    Tuto hru dostanete na Steamu nebo Humble Store za 50 €.

    Rise of the Tomb Raider Rise of the Tomb Raider Rise of the Tomb Raider

    Supposedly Wonderful Future

    Hra spojující prvky adventury a vizuálního románu Supposedly Wonderful Future nabízí sci-fi příběh zahrnující cestování v čase do blízké budoucnosti. V hlavní roli se setkáte s mladým softwarovým vývojářem, kterého osloví tajemná žena s nabídkou, že jej vezme do budoucnosti za pomoc s jejími pracovními problémy. Ačkoliv lidstvo v budoucnosti výrazně pokročilo v technologii a prodlužování věku dožití, s některými starými problémy se potýká pořád. V každé úrovni této hry proto budete řešit různé problémy, které se vyskytují bez ohledu na technickou pokročilost lidského druhu.

    Na Metacritic tato hra dostala 65 bodů.

    Na Steamu se dá koupit za 10 €.

    Supposedly Wonderful Future Supposedly Wonderful Future Supposedly Wonderful Future

    Letem linuxovým herním světem

    • Svobodná budovatelská strategie OpenTTD vychází ve verzi 1.8.0.
    • Na herní konzoli Nintendo Switch se hackerům podařilo zprovoznit Linux.
    • Pokud si chcete zahrát klasickou střílečku postavenou na Unreal Engine 4, vyzkoušejte Murnatan.
    • Zdrojové kódy XLEngine, který umožňuje hrát staré klasické hry na moderních systémech, byly uvolněny pod licencí MIT.
    • Pokud vás baví demoliční derby, je tu pro vás nezávislá hra Get Wrecked.
           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    18.7.2018 02:09 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2018
    @ Energii navíc si můžete pořídit spotřebováním místní fauny.

    Opravdu?
    18.7.2018 14:22 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2018
    No… Vzhledem k tomu jakým způsobem těžba komandérem / konstrukčními vozidly probíhá by to byla docela morbidní podívaná… Stádo jelenů dezintegrovaných zaživa, Bambi se může jít zahrabat :D
    18.7.2018 22:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2018
    Upřímně: netuším. V nějaké RTS už jsem to viděl (a fakt tím nemyslím kuchání ovcí/jelenů/kanců/krocanů v AoE2), tak mi to nepřišlo podezřelé. Pokud někdo ví víc, rád to opravím.

    Na Zero-K už jsem se chtěl delší dobu podívat, tak jsem si to včera stáhl. Co mi přijde neobvyklé, jsou možnosti úpravy terénu a pak nějaká minihra Chicken prý podobná tower defense. Ale bohužel je tu klasický nešvar poděděný od Total Annihilation: od pohledu příliš mnoho typů jednotek… na druhou stranu přímo útok a pohyb formací je automatizovaný do té míry, že ta koncepce je celkově odlišná od typicky SC:BW. Nakonec, Chris Taylor po TA dělal Supreme Commander.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.7.2018 06:51 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2018
    Minimálně v Total Anihilation se těží energie z rostlin. A co si pamatuji Zero-K, neměl to jinak :)
    19.7.2018 08:42 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2018
    Co jsem zatím viděl, energie funguje spíš jako v C&C: stavíš elektrárny, které udržují nějakou úroveň. Potvrzuje to i příručka.

    Pak je tu ta minihra Chicken Defense.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.7.2018 10:26 Kate | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2018
    A dá se dezintegrací kuřat získávat energie? Protože jinak šlo hlavně o to, že „Energii navíc si můžete pořídit spotřebováním místní flóry“, ne fauny. Alespoň ve všech Spring TA variacích se dočasně výroba energie zvyšovala reclaimem kusu lesa a jiných okolních kytek.
    19.7.2018 10:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2018
    No však já netuším, kde to autor článku sebral. Možná to prostě není pravda. Ani v příručce ke hře jsem to nenašel. Ten odstavec textu jsem upravil.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.7.2018 21:35 Otazník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2018
    Asi je to hloupá otázka, ale proč herní novinky za duben vychází v červenci?
    18.7.2018 22:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2018
    Zpoždění je následkem personálních změn kolem AbcLinuxu. Proč ty dva měsíce nepřeskočit? Preferuji jistou kontinuitu a koneckonců je tu fenomén patient gaming (viz /r/patientgamers).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.7.2018 01:45 mino
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – duben 2018
    Najviac sa tesim na SEGA Two Point Hospital 30.8.2018. To bude pre mna TOP v tomto roku.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.