Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 06:00

Linuxové herní novinky – červen 2013

3. 7. 2013 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky – červen 2013  

Proběhlo The Humble Bundle with Android 6, Valve Source SDK 2013 podporuje Linux, Steam podporuje 64bit hry, vyšlo Mumble 1.2.4, na Linux se dostaly hry Secret of the Magic Crystals, Shank, Avadon: The Black Fortress, Kentucky Route Zero, Knights of Pen and Paper, Paranautical Activity 1.5, Leisure Suit Larry Reloaded, Incredipede je ke stažení zdarma pro Linux a vyšly nové verze her OpenTTD 1.3.1, OpenMW 0.24.0 a Urban Terror 4.2.013. Spolu s prázdninami přichází červnové linuxové herní novinky.

Obsah

The Humble Bundle with Android 6

link

Další bundle akce je tu: The Humble Bundle with Android 6. Jak už z názvu vyplývá, podporovanými platformami jsou kromě Windows, Mac a Linuxu též zařízení s Androidem. A co na vás v tomto balení čeká? Podvodní 2D akční adventura Aquaria, puzzle Fractal, retro zombie apokalyptické Organ Trail: Director’s Cut, které je parodií na stařičkou hru ze 70. let Oregon Trail, 2D arkádovka Stealth Bastard Deluxe a za více než je průměr (který činí opět něco málo pod $5) dostanete tahovou střílečku Frozen Synapse, adventuru Broken Sword: Director’s Cut, parodii na MacGyvera McPixel, sci-fi arkádovku Waking Mars a puzzle NightSky. Uživatelé Androidu navíc mají k dobru Pulse: Volume One.
Výsledky prodeje jsou podobné jako u předchozích dílů: nejvíce je uživatelů Windows, nejvyšší cenu ale platí linuxáci. Uživatelé Androidu jsou tak nějak uprostřed s průměrnou cenou podobnou uživatelům systémů Mac.

Valve Source SDK 2013 podporuje Linux

link

První ze dvou velkých novinek u Valve tento měsíc: Valve Source engine SDK 2013 podporuje Linux. A co to vlastně znamená? Source je engine, který Valve využívá pro tvorbu svých her. Díky uvolnění tohoto enginu pro Linux (a Mac) mohou vývojáři jiných her a hlavně modů pracovat přímo pod těmito operačními systémy, což by mohlo pozitivně ovlivnit množství her a modů pro Linux. SDK podporuje tvorbu klientů pod Windows, Mac a Linuxem a servery pod Windows a Linuxem. Nová je v SDK 2013 také podpora virtuální reality přes Oculus Rift a přibyl i nový systém distribuce obsahu Steam Pipe. Samotné SDK bylo také přemístěno, nově jej nyní můžete nalézt na GitHubu.

Steam podporuje 64bit hry

link

... a ta druhá novinka: ano, Jardík může bouchat šampaňské, neboť Steam konečně podporuje distribuci 64bitových her i na Linuxu. To, co již roky funguje pod Windows, je nově k dispozici i pro Linux. Ovšem na žádné velké oslavy to není, neboť 64bitové hry jsou stále v menšině a většina vydavatelů se stále i v roce 2013 spokojuje se „32bitovými šmejďárnami“.

Mumble 1.2.4

link

První novinkou není hra, nýbrž komunikační prostředek: Mumble vydalo novou verzi 1.2.4. Proč se v linuxových herních novinkách zmiňuji o hlasovém komunikátoru? Mumble totiž není náhrada Skype, ale prostředek používaný právě hráči počítačových her při multiplayeru. Nejvýznamnější změnou této verze není ani tak podpora Windows 8, ale spíše podpora nového audio kodeku Opus. A nejen že jej Mumble nově podporuje, ale byl pro něj vybrán i jako nový výchozí kodek pro VoIP.

Secret of the Magic Crystals

link

My Little Pony, Friendship Is Maaagic! Ne, to není řádková inzerce jisté americké televizní společnosti pro děti, ale tak nějak se budete cítit při hraní Secret of the Magic Crystals. V této hře totiž dostanete na starost stáj, která není stájí obyčejnou: budete v ní totiž mít možnost starat se o různá mystická zvířata, mezi kterými najdeme samozřejmě jednorožce, ale například i Pegasa, ohnivého či ledového koně nebo démonického oře. Ty si budete muset vycvičit, starat se o ně a následně s nimi budete moct plnit různé úkoly: vyhrávat závody nebo sbírat magické krystaly, které jsou rozesety po celém statku. A aby vám tyto věci šly lépe od ruky, můžete svým čtyřnohým svěřencům čas od času uvařit nějaký ten magický lektvar.
Secret of the Magic Crystals je dostupné na Steamu a místní bronies si budou muset ze šrajtofle vytáhnout 5€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Shank

link

Nelákají vás programy pro děti, ale spíše akční filmy, ve kterých teče krev proudem? Právě pro vás by mohl být Shank. Tato arkádovka je totiž něco, co vznikne křížením Prince of Persia a Mortal Kombat, ale v daleko, daleko hezčím kabátku. Jedná se o 2D arkádovou hru, ve které se budete muset probít přes hromady nepřátel, ovšem s jedním tlačítkem pro útok si nevystačíte: v Shank 2 se byste totiž bez pravidelného použití komba asi dlouho naživu nevydrželi. A pokud byste i tak prošli přes běžné pěšáky, boss na konci kola by vám dal co proto. Pokud si na něj ale ani tak netroufáte sami, poproste kamaráda, se kterým můžete hru hrát společně.
Shank je dostupný přes Steam za €10.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Avadon: The Black Fortress

link

Z úplně jiného soudku je hra Avadon: The Black Fortress, v jejímž případě se jedná o RPG s prvky strategie. V roli hrdinů tu budete cestovat po království Avadon, shánět udatné bojovníky, prozkoumávat podzemní chodby, bojovat o poklady a hlavně hledat způsob, jak zachránit vaši domovinu před spiknutím. Hra na první pohled může připomínat Heroes of Might and Magic, na rozdíl od nich je však více zaměřena na RPG část než na strategii.
Pokud jste zlatý poklad ještě neobjevili vy, vytáhněte z peněženky €7 a hru si kupte na Steamu.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Kentucky Route Zero

link

Máte rádi adventury? A rádi se bojíte? Kentucky Route Zero nabízí oboje, respektive kombinaci obojího. Věděli jste, že pod Kentucky vede jeskyněmi tajná dálnice? Náš hlavní hrdina též ne, dokud se tudy nevydal a nezačal pátrat po osudu lidí, kteří ji používají.
Z celé pětidílné série zatím vyšly první dvě části, ovšem za 18€ se vám na Steamu automaticky otevřou i další díly ihned po jejich dokončení.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Knights of Pen and Paper

link

Dalším RPG je dnes Knights of Pen and Paper +1 Edition. Tedy, dá-li se to RPG hrou. Ve hře si totiž vyberete hlavního hrdinu, kterého budete ovládat a jeho činností bude... hrát RPG hry. Yo dawg, I heard you like playing RPG games... Nicméně celá hra je provedena ve vkusném pixelartovém retro stylu 90. let doplněná dobovou speakerovou „hudbou“.
Toto hraní hry, ve které hrajete hry, vás na Steamu přijde na €10.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Paranautical Activity 1.5

link

Graficky horší snad i než Wolfenstein 3D, přesto se pokouší dostat na Steam přes Greenlight. O čem je řeč? Paranautical Activity totiž přidává něco, o čem se hitlerovrahům ani nezdálo: pořádnou porci náročnosti srovnatelnou s moderními roguelike hrami díky nahodilosti nepřátel. Ovšem během žádosti o vstup na Steam se objevily problémy a celý proces se tak rozbíhá znovu, tudíž hru si přes něj ještě chvíli nezahrajete.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Leisure Suit Larry Reloaded

link

Vzpomínáte na neúspěšného lovce žen Larryho Laffera? Tento rádoby lev salonů je zpět a tentokráte i ve verzi pro Linux. Leisure Suit Larry Reloaded je další díl slavné a mírně lechtivé adventury s tímto věčným smolařem v hlavní roli, jehož příběhy vycházejí již od roku 1987. Larry je ale smolař a jeho snahy okouzlit velice či klidně už i méně atraktivní ženy přicházejí vniveč.
Za necelých $20 tedy můžete chudákovi Larrymu pomoct v jeho snaze přijít o panic... ehm, najít skutečnou lásku!

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Incredipede zdarma pro Linux

link

Připadá vám Linux výjimečný? Lidem okolo hry Incredipede ano. V jejich prohlášení stojí: „Because Linux is Free (as in speech) now Incredipede Linux is Free (as in beer).“. A rovnou vyzývají: „Download it for for free right here!". Hra samotná je taktéž vyjímečná: zahrajete si v ní na pána boha a pomocí myši budete vytvářet různá stvoření. Nebo možná spíše zrůdy či monstra, neboť naším cílem není udělat nejvíce ťuťu-ňuňu zvířátko, ale právě takové, které se dokáže pohybovat po terénu daného levelu a sbírat v něm rozličné předměty. Takže spíše než znalosti biologie upotřebíte fyziku.
Hra, jak již bylo řečeno, je pro Linux ke stažení zdarma, pokud ale budete chtít autory i tak podpořit, je možno si koupit verzi pro Windows či Mac přímo ze stránek hry, na Steamu či z obchodu GoG.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

OpenTTD 1.3.1

link

Když jsem si minule postěžoval, že nových verzí svobodných her vychází čím dál tím méně, nečekal jsem, že za měsíc si budu stěžovat znovu. Z těch, co ale vyšly, je vhodné zmínit alespoň další verzi ekonomického simulátoru OpenTTD, který vyšel ve verzi 1.3.1. Z novinek vás toho asi moc nenadchne, tedy nehovoříte-li náhodou faersky či skotskou gaelštinou. Zbytek změn tvoří opravy chyb.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

OpenMW 0.24.0

link

OpenMW, RPG z fantazy světa, vyšla v nové verzi 0.24.0. V ní lze nově otevírat dveře, byla implementována atletická schopnost, kterou oceníte především při přepravování se na dlouhé vzdálenosti v herním světě, eskortní AI, která se chová jak má při přepravě hráče na určené místo, přibyla kouzla k oslepení a nočními vidění, dále mrtvoly, se kterými nelze pohybovat a další drobná vylepšení a opravy chyb.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Urban Terror 4.2.013

link

Třetí, a zároveň poslední svobodnou hrou, o které dnes bude řeč, je Urban Terror. Tato FPS založená na enginu Quake3 vyšla ve verzi 4.2.013, v níž můžete nově trefovat své nepřátele do zadku, třísel, různých částí nohy a chodidel. Díky těmto novým lokalitám pro zásah musel být pozměněn algoritmus, který přepočítává zranění. Přibyly i další zbraně: samopal Mac11 a pistole Colt1911. Přibyl i nový skin, ne nepodobný Alexovu droogu z Mechanického pomeranče. V jumpmodu můžete zase využívat možnosti automatického ukládání pozic. A samozřejmě bugfixy.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Závěr

link

Červen byl z hlediska linuxových her zajímavý: žádné AAA tituly, spíše než tradičně převažující FPS a strategie sprška RPG a a adventur a stále minimum nových verzí svobodných her. Prázdniny právě začaly, uvidíme, co na ně připraví výrobci a tvůrci her.

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky – květen 2013
Následující díl: Linuxové herní novinky – červenec 2013

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.