Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 06:54

Týden na ScienceMag.cz: Kvantový počítač jako služba

13. 5. 2016 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Kvantový počítač jako služba  

Drony vs. balóny, elektronika z 2D fosforu, kdo vydělá na samořízených autech, chytrá města, kolapsy civilizací a kvantový počítač pro veřejnost.

Společnost Nitemedia, vydavatel AbcLinuxu, spustila jako svůj nový projekt web ScienceMag.cz. Podobně jako v případě ITBiz.cz přinášíme pravidelný přehled nejzajímavějšího obsahu.

Smart cities

Co vlastně patří do konceptu chytrých měst? Především sběr dat ze senzorů, počínaje fyzickými detektory a konče zpracováváním kosmických snímků (predikce počasí, teplotní mapy měst, emisní mapy). Senzorem poskytujícím důležitá data se stávají i soukromé automobily či mobilní telefony nebo infrastruktura veřejného osvětlení.

Lampy budou monitorovat dopravu

Tuzemský projekt „Inteligentní infrastruktura pro moderní město“ umožní změnu svítidel veřejného osvětlení ve víceúčelová elektronická zařízení. Ta mají ušetřit elektřinu a navíc poslouží ke sběru dopravních dat. Podrobnosti.

Drony vedle balonů

Drony lze využívat i vedle velmi konzervativních technologií, jako jsou horkovzdušné balóny (známé asi 240 let). Pokud drony i balony vybavíme infračervenými kamerami, můžeme tímto způsobem měřit tepelné bilance budov i celých městských částí. Budovy s největšími tepelnými ztrátami jsou kandidáty na modernizaci.

Elektronika z fosforenu

Další z dnes tak populárních materiálů pro monoatomární vrstvy, který konkuruje známému grafenu, včetně předpokládaného využití při výrobě elektroniky nové generace, je 2D vrstva fosforu, fosforen. Jak se dnes fosfor zpracovává a jaké jsou novinky příslušné chemie?

Konce civilizací fascinují

Lidi neustále fascinují úvahy o kolapsech civilizací – zřejmě bez ohledu na to, jak je taková možnost reálná. Je docela dobře možné, že „biologické“ metafory, které se v této souvislosti používají, jsou ale zcela zavádějící. Civilizace není živý organismus, který se narodí, roste, stárne a umírá. Možná je pro fungování civilizací vhodnější používat jiné přístupy, třeba teorii složitých systémů a fázových přechodů: Zánik civilizací a teorie chaosu.

Kvantové výpočty pro každého

IBM zpřístupňuje zájemcům svůj kvantový počítač, k němuž půjde přistupovat pouze přes webové rozhraní. Schválení zájemci dostanou příležitost spustit zde své algoritmy. Konkrétní zařízení obsahuje pětiqubitový procesor.

Poznámky: Na toto téma plánujeme přinést i podrobnější materiál. Nejde pětiqubitový procesor ještě dostatečně dobře emulovat na klasickém počítači, je k tomu potřeba mít přístup k fyzickému systému?

Kdo vydělá na samořízených autech?

Samořízená auta se na silnicích údajně mohou objevit do pěti let. Nejčastěji se v této souvislosti zmiňuje Google, nicméně v poslední době zde aktivitu vyvíjejí i klasické automobilky. Vzniklo také několik aliancí automobilek a technologických firem. Kdo bude z celého trendu nakonec nejvíc profitovat?

Nové exoplanety v obyvatelné zóně

Za dosud nejvýznamnější letošní objev v oblasti exoplanet se považuje nalezení tří planet v obyvatelné zóně v systému TRAPPIST-1. I když ve skutečnosti o těchto exoplanetách zase tolik nevíme a představovat si je s oceány tekoucí vody, to je spíš přání. Odhady teploty na povrchu exoplanet, to je zatím alchymie…

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.