Portál AbcLinuxu, 1. června 2024 17:39

Týden na ScienceMag.cz: S jakou pravděpodobností zemřeme násilnou smrtí?

7. 10. 2016 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: S jakou pravděpodobností zemřeme násilnou smrtí?  

Materiály, které jsou současně vodivé, průhledné i ohebné. Metody odhalování padělků obrazů. Atomy se umí podělit o jediný foton, lze toho využít v kvantových počítačích? Bezpečnostní zranitelnosti chytrých měst. Musk chce na Mars. Evoluční kořeny násilí Homo sapiens. Hieroglyfy a účetnictví.

Jak často lidé zabíjejí jiné lidi

Míru vnitrodruhového násilí u člověka prý můžeme odhadnout na základě toho, jak se v tomto ohledu chovají naši nejbližší příbuzní. Studie zahrnující více než tisíc druhů savců vede k závěru, že nás jiní lidé usmrtí s pravděpodobností – kolik hádáte? Nakolik to pak souhlasí s daty z archeologie, historie, se současným stavem? S jakou pravděpodobností je zavražděn šimpanz? A jak je to mimochodem s tou mírumilovností bonobů?

Počátky hieroglyfů

Jaké byly počátky egyptských hieroglyfů? Zajímavé je, že úplně první nápisy představují podle všeho zápisy jmen měst a lidí, vyjadřují prestiž panovníků. Přitom v Mezopotámii jde o číslovky a komodity, tedy písmo vznikalo v souvislosti s účetní evidencí. A jak je to dnes s teorií o ideovém odvození egyptského písma od Sumerů? (Mimochodem, nejstarší objevené svitky papyru jsou kupodivu nepopsané.)

Nanotechnologie a ohebné displeje

Nový nanofilm by měl umožnit snadnější výrobu ohebných displejů. Jak souvisí smartphony IBM a zařízení Nanospider z Liberce? Výzkumníci dokázali vytvořit polymerní pavučinu, která se pak pokryje kovem, čímž se materiálu dodá vodivost, přitom se však zachová průhlednost (stále převládá „prázdný prostor“ mezi vlákny).

Štěrbiny a zrcadla

Jediný foton může excitovat dva atomy (respektive elektrony v nich, které se přesunou na vyšší energetickou vrstvu), které se podělí o jeho energii, totéž pak platí pro opačný proces. Jev ovšem nastane až při celkem sofistikovaném uspořádání experimentu. Uvažuje se, že proces by šel využít při konstrukci kvantových počítačů.

Tajemství barev

Jak se padělají obrazy z doby kolem roku 1900 a jak se tyto padělky dají odhalit? Nová metoda využívá Ramanovy spektroskopie doplněné dalšími metodami. Nejprve je třeba zjistit, jaké barvy (pigmenty) dotyčný umělec používal ve svém dalším díle. Nicméně jednotlivé analytické metody mají různá úskalí a je třeba je kombinovat. („Díky Ramanově spektroskopii se v zelené vrstvě Munchovy Melancholie podařilo objevit kromě pruské modři a ultramarínu také zinkovou žluť, která dává vrstvě její zelený odstín. Díky přítomnosti draslíku rozpoznaného SEM-EDS analýzou by se navíc mohlo jednat o starší formu zinkové žluti, tvořené chromanem zinečnato-draselným.“)

Krátce

SpaceX vyvíjí raketu pro kolonizaci Marsu. Musk hovoří o letu člověka k Marsu v roce 2024, to nepůsobí zrovna reálně.

Pracovat před desátou vyvolává stres. Měla by se změnit běžná pracovní doba nebo školní docházka? Závisí to, nakolik jsou lidé skřivani a sovy, především na věku?

Skončila mise sondy Rosetta. Průzkum komet měl umožnit lepší chápání počátků sluneční soustavy.

Umělé hlasivky mají vrátit původní hlas. Oceněný projekt z ČVUT zahrnuje analýzu hlasu před operací hlasivek a posléze vytvoření náhražky na míru.

Nobelova cena za fyziku: exotické fáze hmoty. Topologie by mohla přispět k vývoji nových supravodičů.

Terminály či kamery chytrých měst jsou zranitelné. U kamer lze zjistit IP adresu a volně sledovat jejich záznam. V případě terminálů se uživatel může dostat k plné verzi operačního systému.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Výkonný elektromagnet z 3D tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky
Týden na ITBiz: Polovina českých firem si není jistá blízkou budoucnosti svého oboru, většina ale počítá s velkým vlivem AI
Týden na ScienceMag.cz: Působivá simulace pádu do černé díry
Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.