abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | IT novinky

    Andrew S. Tanenbaum byl oceněn 2023 ACM Software System Award (Wikipedie) za operační systém MINIX.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Komunita

    Celkový počet stažení aplikací z Flathubu překročil 2 miliardy. Aktuální Statistiky Flathubu: Celkový počet stažení 2 002 793 783. Celkem desktopových aplikací 2 636.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    21.6. 23:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 4.8.0 programu na úpravu digitálních fotografií darktable (Wikipedie).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.6. 23:11 | Zajímavý článek

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 142 (pdf) a HackSpace 79 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.6. 18:22 | Nová verze

    Qtractor (Wikipedie) dospěl do verze 1.0.0. Jedná se o Audio/MIDI vícestopý sekvencer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.6. 14:33 | Nová verze

    Byl vydán svobodný kancelářský balík OnlyOffice Docs 8.1. Vedle četných oprav přináší několik funkcí včetně podpory editace textu v PDF a vytváření formulářů v PDF.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 37
    21.6. 12:33 | Zajímavý článek

    Daniel Stenberg, autor nástroje curl, z databáze SteamDB zjistil, že aktuálně 22 734 her na Steamu používá curl.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    20.6. 19:55 | IT novinky

    Společnost Anthropic vydala Claude 3.5 Sonnet, tj. novou verzi své umělé inteligence Claude (Wikipedie). Videoukázky na YouTube. S Claude 3, stejně jak s GPT-3.5, Llama 3 a Mixtral, si lze pokecat bez přihlašování na DuckDuckGo AI Chat.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.6. 16:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.8 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 126. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu a na YouTube. Vypíchnuta jsou vylepšení v integrovaném poštovním klientu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.6. 12:11 | Zajímavý článek

    Příspěvek Aukce domén – měsíc po spuštění na blogu CZ.NIC shrnuje první měsíc provozu Aukce domén .CZ. Aukcemi prošlo celkem 18 174 domén, z toho na 742 z nich byl učiněn alespoň 1 příhoz. Nejdražší aukcí byla na doménu virtualnisidlo.cz s cenou 95 001 Kč, která však nebyla včas uhrazena. Nejdražší aukcí, která byla vydražena i zaplacena je praguecityline.cz s cenovkou 55 600 Kč.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Neutronové molekuly – neutrony se mohou vázat na kvantové tečky

    24.5. | Redakce | Různé | 3175×

    Před 70 lety vznikl první křemíkový solární článek. Webbův dalekohled zachytil nejvzdálenější fúzi černých děr. Malé modulární jaderné reaktory se blíží do Česka. Z čeho se skládá kosmické záření. Nový výzkum spojuje kyslík s technologickou civilizací.

    Neutronové molekuly: Neutrony se mohou vázat na kvantové tečky

    Neutronové kvantové tečky by mohly být využity pro ukládání kvantových informací. Neutrony jsou nástrojem například pro spouštění štěpných i fúzních reakcí, ale dosud bylo obtížné jednotlivé neutrony ovládat. Nově objevené vázané stavy by mohly poskytnout mnohem větší míru kontroly nad jednotlivými neutrony, což by mohlo sehrát roli např. při vývoji nových kvantových informačních systémů. Manipulací s neutrony by šlo ovlivňovat další jaderné spiny.

    Webbův dalekohled zachytil nejvzdálenější fúzi černých děr

    Mezinárodní tým astronomů s pomocí Vesmírného dalekohledu Jamese Webba zachytil probíhající srážku dvou galaxií a začínající fúzi jejich centrálních černých děr v době, kdy byl vesmír starý pouhých 740 milionů let. Jedná se o nejvzdálenější detekci splynutí černých děr, první případ, kdy byl tento jev pozorován v tak raném vesmíru. Pozorovaný systém se označuje AS7.

    Před 70 lety vznikl první křemíkový solární článek

    V dubnu roku 1954 předvedli výzkumníci z amerických Bellových laboratoří prototyp funkčního křemíkového solárního článku. Stalo se tak po více než sto letech, kdy vědci poprvé přišli s myšlenkou přeměny slunečního záření na elektrickou energii. První solární články byly ze selenu, ale jejich širšímu využití bránila nízká účinnost. Velký průlom v oblasti fotovoltaiky proto nastal až s rozmachem polovodičů…

    Krátce

    Roztrhání černou dírou: Navrhli novou metodu detekce prvních hvězd. Hvězdy populace III byly prvními továrnami na syntézu většiny prvků těžších než vodík a helium. Byly také velmi důležité pro formování pozdějších generací hvězd a galaxií. Dosavadní přímé detekce těchto hvězd však nejsou příliš přesvědčivé…

    Enzymy s lehkými izotopy jsou účinnější mnohem víc. Těžká voda reaguje chemicky trochu jinak než čistě „lehká“. To platí jistě i pro jiné molekuly lišící se izotopovým složením. Speciálně zajímavé toto může být u tak specifických reakcí, jako je enzymatická katalýza.

    Krátké toxické RNA zabíjejí mozkové buňky a mohou umožnit vznik Alzheimerovy choroby. Výzkumníci poprvé identifikovali krátké řetězce toxických RNA (sRNA). Ve stárnoucích mozkových buňkách se rovnováha mezi toxickými a ochrannými sRNA posouvá směrem k těm toxickým.

    Egyptské pyramidy mohly stát na břehu ramena Nilu. Přibližně 31 egyptských pyramid, včetně slavného pyramidového komplexu v Gíze, mohlo být původně postaveno podél 64 km dlouhého ramena Nilu, které je již dávno pohřbeno pod zemědělskou půdou a pouští.

    Fascinující schopnosti saňových psů. Pro výkony, jaké podávají huskyové na trati závodu Iditarod, je nutné efektivně doplňovat ztracenou energii. Každý kilogram těla psů vydává osmkrát víc energie, než kolik jí generuje na kilogram tělesné hmotnosti cyklistický profesionál při extrémně náročných etapách Tour de France.

    Metoda fyzika Víchy pomůže určit, z čeho se skládá kosmické záření. Částice kosmického záření o nejvyšších energiích pronikají do atmosféry pravděpodobně mnohem hlouběji, než se dosud předpokládalo. Přilétající částice budou tedy zřejmě i výrazně těžší.

    Astrofotografie měsíce: v zajetí barev. Pro tento komplexní jev má věda už své označení airglow. Jedná se o sadu různých procesů ve vrchních částech atmosféry, které se můžou kombinovat a vedou k emisi fotonů, tedy záření atmosféry.

    Pokrok ve výzkumu kožního melanomu: Vědci představují nový model vhodný pro analýzu cirkulujících nádorových buněk. Šíření nádorových buněk z primárního místa nádoru do vzdálenějších částí těla může nastat i dříve, než je samotný primární nádor diagnostikován.

    Vědci z ÚOCHB rozvíjejí možnosti využití RNA v genové medicíně. Buňka má několik možností, jak regulovat translaci (překlad) genů. Jedním ze způsobů je umlčet gen pomocí siRNA (small interfering RNA).

    Více než 2000 denárů se skrývalo na Kutnohorsku. Za jeden z největších nálezů posledního desetiletí považují odborníci středověký depot denárů z Kutnohorska. Více než 2000 stříbrných mincí představovalo ve své době obrovskou částku.

    Malé modulární jaderné reaktory se blíží do Česka. Vývoj SMR v posledních letech opravdu akceleruje a řada výrobců finišuje se svými koncepty. Vlastně už nyní čekáme na první komerční instalace.

    Jak bakterie naučit zpracovávat nové cukry. Xylóza je po glukóze druhým nejhojněji se vyskytujícím se cukrem na planetě Zemi a která je uložena v pro lidi nestravitelné složce zbytkové rostlinné biomasy.

    Nový výzkum spojuje kyslík s technologickou civilizací. Kyslík v atmosféře nemusí být spojen jen s životem, složitým životem nebo vznikem inteligence. Bez dostatečného množství kyslíku nepůjde snadno ovládnout oheň…

    Minerály železa a síry mohou svědčit o prvních pozemských mikroorganismech. V experimentu výzkumný tým simuloval, jak magnetit chemicky reaguje s tekutinami bohatými na síru. Za tímto účelem použili jak nebiologicky vzniklý magnetit, tak magnetit vytvořený biologicky v bakteriálních kulturách…

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.