abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 145 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Týden na ScienceMag.cz: S jakou pravděpodobností zemřeme násilnou smrtí?

    7. 10. 2016 | Redakce | Různé | 2027×

    Materiály, které jsou současně vodivé, průhledné i ohebné. Metody odhalování padělků obrazů. Atomy se umí podělit o jediný foton, lze toho využít v kvantových počítačích? Bezpečnostní zranitelnosti chytrých měst. Musk chce na Mars. Evoluční kořeny násilí Homo sapiens. Hieroglyfy a účetnictví.

    Jak často lidé zabíjejí jiné lidi

    Míru vnitrodruhového násilí u člověka prý můžeme odhadnout na základě toho, jak se v tomto ohledu chovají naši nejbližší příbuzní. Studie zahrnující více než tisíc druhů savců vede k závěru, že nás jiní lidé usmrtí s pravděpodobností – kolik hádáte? Nakolik to pak souhlasí s daty z archeologie, historie, se současným stavem? S jakou pravděpodobností je zavražděn šimpanz? A jak je to mimochodem s tou mírumilovností bonobů?

    Počátky hieroglyfů

    Jaké byly počátky egyptských hieroglyfů? Zajímavé je, že úplně první nápisy představují podle všeho zápisy jmen měst a lidí, vyjadřují prestiž panovníků. Přitom v Mezopotámii jde o číslovky a komodity, tedy písmo vznikalo v souvislosti s účetní evidencí. A jak je to dnes s teorií o ideovém odvození egyptského písma od Sumerů? (Mimochodem, nejstarší objevené svitky papyru jsou kupodivu nepopsané.)

    Nanotechnologie a ohebné displeje

    Nový nanofilm by měl umožnit snadnější výrobu ohebných displejů. Jak souvisí smartphony IBM a zařízení Nanospider z Liberce? Výzkumníci dokázali vytvořit polymerní pavučinu, která se pak pokryje kovem, čímž se materiálu dodá vodivost, přitom se však zachová průhlednost (stále převládá „prázdný prostor“ mezi vlákny).

    Štěrbiny a zrcadla

    Jediný foton může excitovat dva atomy (respektive elektrony v nich, které se přesunou na vyšší energetickou vrstvu), které se podělí o jeho energii, totéž pak platí pro opačný proces. Jev ovšem nastane až při celkem sofistikovaném uspořádání experimentu. Uvažuje se, že proces by šel využít při konstrukci kvantových počítačů.

    Tajemství barev

    Jak se padělají obrazy z doby kolem roku 1900 a jak se tyto padělky dají odhalit? Nová metoda využívá Ramanovy spektroskopie doplněné dalšími metodami. Nejprve je třeba zjistit, jaké barvy (pigmenty) dotyčný umělec používal ve svém dalším díle. Nicméně jednotlivé analytické metody mají různá úskalí a je třeba je kombinovat. („Díky Ramanově spektroskopii se v zelené vrstvě Munchovy Melancholie podařilo objevit kromě pruské modři a ultramarínu také zinkovou žluť, která dává vrstvě její zelený odstín. Díky přítomnosti draslíku rozpoznaného SEM-EDS analýzou by se navíc mohlo jednat o starší formu zinkové žluti, tvořené chromanem zinečnato-draselným.“)

    Krátce

    SpaceX vyvíjí raketu pro kolonizaci Marsu. Musk hovoří o letu člověka k Marsu v roce 2024, to nepůsobí zrovna reálně.

    Pracovat před desátou vyvolává stres. Měla by se změnit běžná pracovní doba nebo školní docházka? Závisí to, nakolik jsou lidé skřivani a sovy, především na věku?

    Skončila mise sondy Rosetta. Průzkum komet měl umožnit lepší chápání počátků sluneční soustavy.

    Umělé hlasivky mají vrátit původní hlas. Oceněný projekt z ČVUT zahrnuje analýzu hlasu před operací hlasivek a posléze vytvoření náhražky na míru.

    Nobelova cena za fyziku: exotické fáze hmoty. Topologie by mohla přispět k vývoji nových supravodičů.

    Terminály či kamery chytrých měst jsou zranitelné. U kamer lze zjistit IP adresu a volně sledovat jejich záznam. V případě terminálů se uživatel může dostat k plné verzi operačního systému.

    Pavel Houser

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.