Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 02:31

Týden na ScienceMag.cz: Nanogenerátory elektrické energie

16. 2. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Nanogenerátory elektrické energie  

Nové aplikace známých efektů: Casimirův jev v elektronice, piezoelektrický jev u jednotlivých molekul a v nanotechnologiích. Efektivnější modulátory pro přenos dat. Autonomní roboty. Na nádory zářením alfa. Exoplanety v cizí galaxii. Superdřevo a dějiny střelného prachu.

Casimirova síla, elektronika a nanotechnologie

Nové experimenty ukazují, že přitažlivý efekt Casimirovy síly může vznikat mezi dvěma objekty libovolného tvaru. Výzkum, který realizovali američtí vědci, by mohl pomoci zdokonalit řadu praktických zařízení od airbagů až po mobilní telefony. (Poznámka: Casimirův jev se obvykle uvádí jako kuriozita v knihách o částicové fyzice – 2 desky rovnoběžně umístěné ve vakuu jsou k sobě přitahovány i jinak než gravitací.)

Piezoelektrický jev u jednotlivých molekul

Průlom ve studiu elektromechanického chování molekul a otevírá novou cestu ke konstrukci molekulárních motorů, snímačů či generátorů elektrické energie v rozměrech nanosvěta. Piezoelektrický jev byl pozorován týmem z Fyzikálního ústavu AV ČR pomocí hrotové rastrovací mikroskopie u molekul umístěných na povrchu stříbra.

Kov místo skla: Jak efektivně kódovat data do paprsku

Výzkumníci z ETH v Curychu přišli s novým typem modulátoru, který převádí elektrické signály nesoucí data na informaci zakódovanou do světelného paprsku. Hlavní inovací má podle vědců být, že aktivní část převodního prvku je vyrobena z kovu namísto skla. Nový modulátor má být díky tomu rychlejší, menší i levnější.

Robot, který nepotřebuje programátora

Aby roboty uměly plnit úkoly autonomně, ne jen striktně automaticky, je snem každého výrobce menších šarží a těch, kteří musejí vyrábět mnoho různých variant téhož produktu. Ve společnosti Siemens vyvinuli dvouruký robot, který dokáže zadanou práci vykonávat sám a přitom není nijak naprogramovaný.

Proton-borová záchytná terapie je efektivnější

Použití proton-borové jaderné reakce ke zvýšení efektivity ničení rakovinných buněk v protonové terapii bylo experimentálně prokázáno. Technika používá molekuly obsahující jádra boru 11B, která mohou proniknout do nádoru nacházejícího se hluboko v tkáni. Tato jádra boru mohou být poté ostřelována protonovým svazkem typicky používaným v hadronové terapii. Následkem interakce jednoho protonu s jedním jádrem bóru 11B jsou generovány tři částice alfa…

Krátce

Objev exoplanet v cizí galaxii? Vědci zkoumali vlastnosti emisí záření poblíž horizontu událostí supermasivní černé díry a dospěli k závěru, že pozorované vlastnosti tohoto záření nejlépe vysvětluje přítomnost bludných planet v čočkující galaxii.

Výzkum auxinu pomůže vyvíjet šetrnější herbicidy. Vědci využili buněčnou kulturu tabáku pěstovanou v živném roztoku a přidávali radioaktivně značený syntetický auxin.

Superdřevo pevné jako ocel. Autoři výzkumu jako demonstraci také předvedli, že jejich slisovanou dřevitou hmotu se nepodařilo ani prostřelit.

Apetit bičíkovců ovlivňuje čistotu sladkých vod. Podstata čištění vody: rozpuštěné organické látky využívají bakterie, jimi se pak dále živí bičíkovci.

Střelný prach a Evropa. Objev v Číně a překvapivě rychlý úspěch palných zbraní ve vzdálené Evropě. (úryvek z knihy Ian Morris: K čemu je dobrá válka?).

Houby prý umožnily rozvoj života na souši. Za hybné síly evoluce pokládají některé modely organismy stojící poměrně stranou – třeba viry. Nebo houby.

Nejstarší plaz na Slovensku. V druhohorách bylo Slovensko většinou pod vodou, proto jde o unikátní objev.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.