Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 13:18

Týden na ScienceMag.cz: Iontové krystaly a kvantové technologie

8. 7. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Iontové krystaly a kvantové technologie  

Neuronová síť honí v parku veverky. Superpočítače. `Oumuamua, první mezihvězdný objekt ve sluneční soustavě. Kdy člověk přestane stárnout?

Dokáže umělá inteligence simulovat psa?

Tentokrát nejde o hračky typu Aibo, ale opravdu o pokus naučit neuronovou síť reagovat jako pes. Pro školení jsou použita data, jak je zaznamenávají smysly skutečného zvířete, a jim odpovídající reakce. Cílem je pomocí hlubokého učení docílit toho, aby na neznámý podnět síť dala stejnou odpověď jako pes (zatím pouze softwarově, „bez robota“).

Superpočítač Salomon je na 139. místě žebříčku TOP500

Novým celosvětově nejvýkonnějším superpočítačem je Summit, který byl uveden do provozu v americké Oak Ridge National Laboratory (ve státě Tennessee) na začátku června 2018. Spojené státy americké jsou tak znovu od listopadu 2012 na prvním místě žebříčku TOP500. Summit má teoretický výpočetní výkon 187 PFLOPS, což je téměř stonásobek výkonu českého superpočítače Salomon.

Lidé prý přestávají stárnout – ve 105 letech

Nestárnout nemá nic společného s nesmrtelností, ale znamená nezvyšující se pravděpodobnost úmrtí. Některé podrobně zkoumané organismy, např. mušky octomilky nebo hlístice, přitom ovšem vykazují určitý bod, od něhož již pravděpodobnost úmrtí neroste. Nemohlo by to u člověka fungovat podobně? A pokud by se ukázalo, že ano, mělo by toto zjištění nějaký praktický dopad?

Krátce

Odkud přišli Inkové? Genetika má potvrzovat mytologii, a to včetně příchodu od jezera Titicaca.

Šest planet se mačká po dráhu Merkuru, některé jsou podobné Zemi. Po systému TRAPPIST-1 jedna z dalších kompaktních a velmi zajímavých planetárních soustav.

Šíří se geny proti alkoholismu? V minulosti probíhala u řady lidských populací pozitivní selekce na schopnost alkohol snášet, ba zřejmě i vyhledávat. Funguje nyní selekce naopak?

Čeští vědci na stopě T lymfocytů. Chybná rozhodnutí T lymfocytů mohou vést ke vzniku autoimunitních chorob nebo alergií.

Nepřiměřená rychlost replikace DNA škodí nádorovým buňkám. Olomoučtí vědci objevili nový mechanismus účinku léčiva olaparib, které se nyní dostává i k pacientkám v ČR.

Planetka `Oumuamua je asi přeci jen kometou. `Oumuamua, první mezihvězdný objekt objevený při průletu Sluneční soustavou.

První výstřel z ELI laseru. Unikátní laserový systém L3-HAPLS, který pro ELI Beamlines vyvinula americká národní laboratoř Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), byl slavnostně spuštěn.

První potvrzený snímek nově zformované planety. Spektrum objektu odhalilo oblačnou atmosféru. Povrchová teplota se pohybuje kolem 1000 °C.

Neklasické záření a kvantové technologie. Detekce kvantových vlastností světla z obrovských iontových krystalů.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.