Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 12:19

Linuxové herní novinky – květen 2018

26. 9. 2018 | Filip Zatloukal
Články - Linuxové herní novinky – květen 2018  

Květen přinesl vydání hned několika her inspirovaných 80. a 90. léty minulého století: WolfenDoom – Blade of Agony, Overload či Slipstream, ale vedle toho také Poly Towns, stejnojmenným komixem inspirované Battle Chasers a další.

WolfenDoom – Blade of Agony

Měli jste v 90. letech a kolem přelomu tisíciletí rádi střílečky z druhé světové, jako byl Wolfenstein 3D, Medal of Honor nebo Call of Duty? Pak právě vám by se mohla zamlouvat svobodná FPS hra s příběhem WolfenDoom – Blade of Agony.

Píše se rok 1942 a válečné štěstí Třetí říše se obrací. Na východě ji drtí Rudá armáda a USA vstoupily do války. Hitler se ovšem nehodlá vzdát a roste jeho posedlost zvrácenými experimenty s lidmi a okultními předměty, od kterých si slibuje, že by mohly odvrátit jeho konečnou porážku. Vy se ocitáte v roli kapitána William „BJ“ Blazkowicze, spojeneckého agenta, který se nebojácně vrhá do boje s nepřítelem.

Hra je postavena na svobodném enginu GZDoom a svou grafikou nápadně připomíná starý dobrý Wolfenstein 3D. Nabízí však přes 17 nových úrovní (další mohou vyjít později), kvalitní zvuk, nové zbraně, speciální efekty a spoustu dalšího.

WolfenDoom – Blade of Agony je ke stažení na webu Mod DB.

WolfenDoom – Blade of Agony WolfenDoom – Blade of Agony WolfenDoom – Blade of Agony

Poly Towns

Poly Towns je jednoduchá budovatelská hra, ve které se budete věnovat rozvoji svého města. Začínáte s jednou zónou, ve které dostanete k dispozici několik obytných domů a budov se zdroji. Pak do těchto budov musíte přiřadit vesničany, kteří budou zajišťovat přísun surovin. Daně, spotřeba jídla a stav budov se aktualizuje každých 10 sekund. Vy hromadíte suroviny, expandujete do nových zón a vylepšujete své budovy. Pokud jste již se svým městem spokojeni, můžete si založit další. Hra je svým způsobem jednoduchá, ale na druhou stranu neodpouští. Pokud spokojenost vašich občanů klesne na 0 %, hra končí. Stejně tak, pokud jste ve ztrátě a dojdou vám peníze. Má-li však vývoj vašich financí stoupající tendenci, i přes nulový stav na kontě můžete pokračovat dál.

Na Steamu tato budovatelská strategie získala 50 % kladných hlasů. Seženete ji právě tam za 4 €.

Poly Towns Poly Towns Poly Towns

Battle Chasers: Nightwar

Battle Chasers: Nightwar je hra na hrdiny inspirovaná žánrem JRPG, komixem Battle Chasers a grafickým stylem manga. Její vývoj byl financován z příspěvků od fanoušků na Kickstarteru.

Každý průchod hrou je jiný díky náhodně generovaným dungeonům, ale s umě navrženými jednotlivými lokacemi. Za pochodu sbíráte suroviny a poklady, řešíte hádanky, ve městech pak doplňujete zásoby. Souboje v arénách jsou tahové a uplatní se v nich řada fantaskních schopností trojice hráčem ovládaných postav (vybraných z celkem šesti tříd hrdinů).

Na Metacritic tato RPG dostala 79 bodů, na Steamu 87 % pozitivních ohlasů. Můžete ji sehnat na Steamu, GOG nebo Humble Store za 30 €.

Battle Chasers: Nightwar Battle Chasers: Nightwar Battle Chasers: Nightwar

Overload

Pamatujete si ještě hru Descent: FreeSpace? Její vývojáři se opět dali dohromady a vytvořili její volné pokračování. Overload je hra odehrávající se skutečně ve 3D prostoru. Se svou vesmírnou stíhačkou se budete moci pohybovat jak dopředu, dozadu, doleva a doprava, tak naprosto volně nahoru a dolů (což občas způsobí dezorientaci). Nejedná se ale o klasický letecký simulátor, ve kterém při vysoké rychlosti sestřelujete nepřátele na dálku, ale naopak se budete pohybovat v těsných tunelech, kde se s nepřáteli střetnete tváří v tvář (nebo spíš přídí v příď). Hra tak šikovně kombinuje prvky leteckého simulátoru a FPS. Oproti originálu z roku 1994 nabízí kromě nové grafiky také možnost postupně svou loď a její výzbroj vylepšovat. Postupně tak svůj bitevník můžete vyzbrojit až 16 různými zbraněmi, kterými pak budete likvidovat zástupy vzbouřených dronů.

Na Metacritic hra dostala 74 bodů, na Steamu 96 % pozitivních ohlasů. Overload můžete sehnat na Steamu nebo GOG za 25 €.

Overload Overload Overload

Slipstream

Slipstream je klasická závodní hra, která je zajímavá tím, že byla kompletně vyvíjena na Linuxu a za pomoci otevřených nástrojů. Jedná se retro počin, který se jak herními principy, tak grafickým stylem inspiruje u her z konce 80. a začátku 90. let (opět). Tvůrci šli s napodobováním starých her tak daleko, že nabídli i možnost grafického nastavení tak, aby obraz vypadal jako na staré televizi. Hra používá pseudo 3D engine s 2D grafikou a poskytuje možnost závodit na 20 různých okruzích, s některým z pěti aut a v některém ze tří herních režimů.

Na Steamu tato hra obdržela 94 % kladných hodnocení. Prodává se tam za 8,20 €.

Slipstream Slipstream Slipstream

Letem linuxovým herním světem

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky – duben 2018

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.