Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 06:28

Týden na ScienceMag.cz: Prvočísla a kvazikrystaly

2. 10. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Prvočísla a kvazikrystaly  

Riemannova hypotéza se vztahuje k rozložení prvočísel, co by její eventuální důkaz znamenal pro kryptografii? Největší impaktní kráter. Jak řešit optimalizační úlohy typu problému obchodního cestujícího. Může být pozemský život starší než 4 miliardy let?

Citlivá kůže pro roboty nebo protézy

U robotů se většinou soustřeďujeme kromě inteligence na jejich motorické schopnosti, ze smyslů nás nejvíc zajímá zrak. Nemohly by stroje ale mít i kůži, jejíž citlivost by se blížila té biologické? Může robot poznat, že se po něm procházejí mravenci? A bylo by to k něčemu?

Na optimalizace paralelně

Nový algoritmus má slibovat až exponenciální zrychlení pro řešení určitých optimalizačních problémů, a to včetně známého problému obchodního cestujícího. V každém kroku je vybrána velká množina nehodících se „cest“ a ta pak zahozena…

Kvazikrystaly kopírují prvočísla

Jsou prvočísla spíše naší matematickou obsesí, nebo na ně narážíme i v přírodě? Druhá odpověď je správná; často se uvádí, že např. různé biologické cykly mají podobu prvočísel, zdůvodňuje se to evolučně. Nyní se prý prvočísla podařilo objevit i ve vzorech, které vzniknou po ozáření určitých speciálních kvazikrystalů.

Riemannova hypotéza a kryptografie

Britský matematik Michael Atiyah tvrdí, že se mu podařilo dokázat Riemannovu hypotézu. Co si o tom máme myslet? Plus pokus o vysvětlení, proč se o bezpečnost šifer sotva třeba bát. Co vlastně Riemannova hypotéza tvrdí o prvočíslech a má nějaký vztah k jejich faktorizaci? (glosa)

Největší impaktní kráter na Zemi je asi pod ledem Antarktidy

„Studovali jsme Antarktidu pomocí moderních gravitačních dat už déle a již dříve jsme navrhli kandidátky na subglaciální sopky a jezera. Naše nynější výsledky podporují hypotézu o tom, že Wilkesova země obsahuje obří kráter/maskon. Tím jsme přispěli do celosvětové, asi 12 let trvající diskuse na toto téma. Objekt ve Wilkesově zemi je patrně největší kráter na této planetě (s průměrem nad 500 km),“ uvádějí čeští vědci.

Krátce

EPIC211682544b: planeta o hmotnosti Uranu, ale s 4krát větší hustotou. Během kampaní 5 a 16 objevil kosmický dalekohled Kepler exoplanetu s označením EPIC211682544b.

Markery a diagnóza zhoubných chorob krve. Přesnější diagnostiku i cílenou léčbu nádorových onemocnění krve umožní nový přístup k analýze dat.

Štěpení vazby C-H. Vědci popsali dosud neznámý vliv na kinetiku štěpení vazeb mezi uhlíkem a vodíkem.

Život je prý starší než 4 miliardy let. Nová studie klade počátky života už do období před asi 4,5 miliardami let, kdy by měl existovat poslední společný předek všech současných organismů – známá LUCA.

Vesmír v prstenu. Vyjádřit určitou dobu „astronomicky“, tedy pomocí konstelace planet, a toto jedinečné postavení zaznamenat na prsten? (PR článek)

Byl sv. Václav vůbec historickou postavou? Velmi kuriózní teorie u příležitosti svatováclavského výročí. Pověsti a legendy jako odraz pohanské mytologie, svatý Václav jako měsíční božstvo. (úryvek z knihy Záviš Kalandra: České pohanství)

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.