Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 02:59

Týden na ScienceMag.cz: Diody LED a lasery i z jednoduchých polovodičů?

26. 4. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Diody LED a lasery i z jednoduchých polovodičů?  

Z genetických dat lze mnohdy odhalit netriviální souvislosti. Modlit se za někoho může prý dotyčného ohrozit. Díry a elektrony mohou v polovodičích vytvářet složité komplexy. Detekován podivný iont HeH+, byl zřejmě nejstarší sloučeninou ve vesmíru.

Co všechno skrývají genetická data

Do systému zadáváte informaci proto, abyste nalezli své neznámé příbuzné; nejspíš ne proto, abyste pomohli své příbuzné usvědčit z trestných činů; nebo dokonce riskovali, pokud zrovna někde bude (náhodou) nalezena vaše DNA, že se stanete podezřelými. Přístupnost těchto dat pro policii a možnosti medicínského využití, otázky soukromí i politiky provozovatelů genetických databází.

Dioda z excitonů: složité klastry děr a elektronů

Excitony jsou obecně obdobou atomů, kdy vázaný stav vytváří elektron a kladně nabitá díra. Vyskytují se např. v polovodičích; trochu podobné „divné atomy“ představují kvantové tečky. Ve Vídni nyní připravili tzv. multičásticové komplexy excitonů, kdy je spolu propojeno více děr a elektronů.

Lasery a diody LED i z jednoduchých polovodičů

Světelné zdroje se typu diod LED se konstruují z kombinovaných polovodičových materiálů, heterostruktur; možnou kombinací je třeba umístit jeden polovodič mezi dva s vyšší hodnotou zakázaného pásu. Superinjekce pak znamená, že po připojení napětí dosáhne v prostředním polovodiči koncentrace elektronů a děr řádově vyšších hodnot než v polovodičích vnějších. Nejde to celé ale i jednodušeji?

Krátce

Čtyři čtverce a tři trojmoce. Experimenty vedly několik matematiků k domněnce, že každé celé číslo je součtem čtyř celočíselných trojmocí. (úryvek z knihy Ian Stewart: Neuvěřitelná čísla profesora Stewarta)

Dva myšlenkové experimenty: Škodlivost modlitby a Boží soud s teorií her. Proč se pacientům přitíží, když se dozvědí, že se na za ně někdo modlí? Trochu kacířský pohled na zázraky, když už byly ty Velikonoce.

Proxima c? Okolo nejbližší hvězdy od Slunce možná obíhá druhá exoplaneta. Pokud planeta Proxima c existuje, má hmotnost nejméně 6 Zemí a obíhá 1,5 AU od hvězdy.

První sloučenina ve vesmíru: podivnost se vzorcem HeH+. Podařilo se detekovat sloučeninu starší než hvězdy. Proč jsme se o tom na hodinách chemie nikdy neučili?

GMO kvasinky vyrábějí nízkokalorickou tagatózu. Monosacharid tagatóza se v malém množství vyskytuje v mléčných výrobcích a v ovoci. Má mít samé pozitivní vlastnosti…

Sucho snižuje kvalitu sladovnického ječmene. Vědci zkoumají vztah mezi draslíkem a schopností rostlin odolávat stresu.

Víte, co je to hydroskořicový alkohol? 50 let spolupráce mezi firmami VŠCHT Praha a Aroma Praha.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.