Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 17:33

Týden na ScienceMag.cz: Orbitální magnetismus a grafen

4. 8. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Orbitální magnetismus a grafen  

Neuronové sítě po rozpoznání obsahu obrázků přiřazují i související emoce. Chování umělých černých děr (respektive analogů černých děr). Svět samořízených aut. Kříženci planety s měsícem. Proč rypoš necítí bolest?

Záření z umělé černé díry má spektrum teplot

Detekování Hawkingova záření ze skutečné černé díry by sice bylo obrovským úspěchem, ale současně je i téměř nesplnitelným úkolem… První Unruhova „umělá“ černá díra byla založena na vodě, která vytváří vodopád. Unruh si na okraji takového vodopádu představoval akustický fonon, tedy kvazičástici zvukového pole.

Samořízená auta a lidští řidiči se budou snášet špatně

Ve světě autonomních automobilů bude doprava plynulá a rychlá, na ujetý kilometr se spotřebuje méně energie. Problém však je s přechodným obdobím. Pozitivní účinky samořízených aut budou podle nové studie viditelné až v okamžiku, kdy jich bude alespoň 15 %. Do té doby je možné, že dopravní situaci naopak zkomplikují.

Další triky grafenu: orbitální magnetismus

Je na obzoru nový typ pamětí? Na Stanfordu objevili předpovězenou, ale dosud nepozorovanou formu magnetismu – tzv. orbitální feromagnetismus. Tento jev se vyskytuje u dvou vrstev grafenu, jejichž mřížky jsou vůči sobě pootočeny o určitý úhel. Pootočené mřížky grafenu se dosud zkoumaly především v souvislosti se supravodivostí...

Učíme umělou inteligenci rozeznávat emoce

Pomocí strojového učení jsme zatím neuronové sítě dokázali se slušnou úspěšností naučit rozeznávat obsah obrázků. Nyní vědci z University of Colorado v Boulderu přišli s projektem, v rámci kterého se snažili naučit počítače, aby obrázku přiřadily odpovídající emoční reakci. Ukázalo se, že to není nijak těžké.

Nejmenší pixel je ze zlata

Na University of Cambridge připravili nejmenší pixely určené pro běžné použití; jsou asi milionkrát menší ve srovnání s rozlišením na dnešních mobilech. Uvažuje se o tom, že tyto pixely by mohly být součástí ohebných displejů pokrývajících stěny budov. Měly by být kompatibilní se současnými technikami velkoplošného tisku z role na roli.

Krátce

Ploonets: Něco mezi planetou a měsícem. Astronomové přišli s novým typem vesmírného objektu…

Větší částku lidé vrátí spíš – ale od ostatních čekají opak. Rozsáhlý experiment zjišťoval, zda nálezce vrátí spíše peněženku bez peněz, s 13 dolary nebo 94 dolary.

Psi, vlci a šimpanzi – experimenty s čtením lidských gest. Když jsem si sedl před svého prvního vlka, napadlo mě: „Babičko, proč máš všechno tak veliké?“ (úryvek z knihy Brian Hare, Vanessa Woodsová: Geniální psi – Zvířata jsou chytřejší, než si myslíte)

Nejlehčí supravodivý kabel. Supravodivý drát s nízkou hmotností může znamenat přelom ve vývoji lehkých generátorů pro větrné turbíny.

Borelie prý do těla pronikají jinak. Podle tradičního modelu borelie žijí v klíštěcím střevě a ve chvíli, kdy klíště začne sát, přejdou ze střev do slinných žláz a odtud pak se slinami do hostitele. Může to být jinak.

Proč rypoš necítí bolest. Uvádělo se, že rypoš lysý necítí bolest prostě kvůli tomu, aby mohl razit podzemní štoly a nevšímat si oděrek, je to ale nejspíš složitější.

Čeští vědci objevili stopy sodíku na dvou plynných exoplanetách. U dvou planet typu horký Jupiter – WASP-76b a horký Neptun – WASP-127b byl v atmosféře detekován sodík.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.