Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 22:05

Týden na ScienceMag.cz: Přístup ke kvantovému počítači s 5 000 qubity

18. 10. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Přístup ke kvantovému počítači s 5 000 qubity  

Chystá se výroba lithium-sirných baterií podle patentu z Brna. Sodíkové baterie s elektrodou z grafenu. Kontroverzní výzkum: grafen prý může získávat elektřinu z Brownova pohybu. Koronavirus tlumí bolest. Planety obyvatelnější než Země. Fúze černých děr. Supernova a doby ledové. Dláždění v 7 dimenzích.

D-Wave nabízí nový kvantový počítač: přes 5 000 qubitů

Kanadská firma D-Wave Systems, dodavatelů reálně používaných kvantových počítačů, uvádí nový systém Advantage 5000+ s více než 5000 qubity. Přístup k hardwaru se řeší pomocí cloudobé služby Leap; ta navíc v podobně hybridní výpočetní služby kombinuje využití klasických a kvantových počítačů pro řešení úloh s až milionem proměnných.

Norská firma bude vyrábět lithium-sirné baterie s využitím patentu z Brna

Patentovaná úprava elektrod lithium-sirných bateriových článků umožnila zachovat podobný počet nabíjecích cyklů lithium-sirných baterií, na jaký jsme zvyklí u dnes běžně dostupných akumulátorů, ovšem s násobně vyšší kapacitou. Výzkum na brněnské technice vznikal ve spolupráci s norským partnerem, který nedávno informoval veřejnost o plánované výstavbě první továrny na výrobu lithium-sirných baterií na světě.

Kontroverzní: Dvě diody a grafen prý zvládnou přeměňovat Brownův pohyb na elektrický proud a práci

Tepelný pohyb folie z grafenu by mohl sloužit ke generovaná stálého, i když nízkého elektrického napětí/proudu. Myšlenka výzkumníků z University of Arkansas byla publikována ve Physical Review E, samotná tisková zpráva univerzity ji však považuje za kontroverzní. Jde totiž vlastně o získávání užitečné energie z Brownova neuspořádaného pohybu, což by mělo narážet na druhou větu termodynamiky, o Maxwellova démona prý ale nejde…

Třikrát koronavirus: tlumí bolest, nemá rád oxid dusnatý a role superudálostí

Proč má koronavirus relativně dlouhou inkubační dobu a nemocní, kteří ještě nepociťují žádné příznaky, ho dále šíří? Podle nové studie zde roli hraje i to, že virus SARS-CoV-2 tlumí bolest, přinejmenším v počátečním stadiu nemoci… Nové zjištění je zajímavé z hlediska boje s koronavirem, ale hlavně nabízí cestu, jak na stejném základě vyvíjet nové prostředky proti bolesti.

Větší, teplejší a vlhčí planety jsou ještě obyvatelnější než Země

Tedy částečně samozřejmě míněno v uvozovkách. Má tím být řečeno, že než hledat kopie naší Země, větší pravděpodobnost života by mohla být na exoplanetách trochu odlišných.

Sodíková baterie s elektrodou v grafenu

Sodík je chemicky podobný lithiu, proč tedy v Li-Ion baterii prostě oba alkalické kovy nelze zaměnit a ušetřit za drahé lithium? Bylo by to sice opravdu levnější, jenže sodíková baterie dosud vykazují podstatně horší provozní parametry – dlouho se nabíjejí a mají nižší výkon (v zásadě jde hlavně o to, že sodné ionty jsou větší než Li+, takže se pohybují pomaleji) i kapacitu. Vědci nyní došli k závěru, že parametry baterií by se mohly změnit, pokud by se atomy sodíku nebo jiného alkalického kovu než lithia podařilo speciálně poskládat…

Dokázali Kellerovu domněnku pro 7 dimenzí

90 let starý problém z oblasti geometrie padl díky speciálnímu nasazení algoritmu, který převedl matematickou otázku na problém splnitelnosti. Kellerova domněnka spadá do kategorie populárních problémů dláždění. Otázka zní, zda rovinu můžeme pokrýt jedním typem dlaždic, aniž by se překrývaly jejich hrany…

Fúzující černé díry chrlí gravitační vlny víckrát

Fúze extrémně hmotných objektů, ať už jde o neutronové hvězdy nebo černé díry, jsou prozatím jediným zdrojem tak silného narušení časoprostoru a tak silných gravitačních vln, abychom je dokázali zachytit. Nový výzkum ARC Center of Excellence for Gravitational Wave Discovery nyní ukazuje, že po srážce dvou černých děr výsledný objekt intenzivně „blikne“ ne jednou, ale několikrát.

Krátce

Kambrickou explozi odstartovaly fekálie. Status quo a stagnaci života nakonec navždy přerušila evoluce živočichů disponujících střevem… (úryvek z knihy Nick Lane: Kyslík. Molekula, která stvořila svět)

Blízká supernova před 2,5 miliony let možná odstartovala doby ledové. Z této doby pocházejí vrstvy manganové horniny, v nichž se podařilo objevit izotopy železa (60-Fe) a manganu (53-Mn).

Viry dokáží vytvářet kombinované proteiny z vlastních i hostitelových genů. Kombinované proteiny u jednoho z typů RNA virů vědci odhalil poprvé, o jejich existenci se kupodivu dosud nevědělo.

Před 20 lety poprvé spustili jaderný reaktor v Temelíně. Štěpná reakce v něm proběhla 11. října 2000 v 6:19 hodin.

Zahájeno klinické testování české látky pro léčbu rakoviny. Látka DRP-104 uvolňuje v nádorech antimetabolit DON, který zastavuje buněčný metabolismus glutaminu.

Letokruhy stromů odkrývají, jak sopečné erupce formovaly klima. Relativně stálá období s teplými léty byla spojena s prosperitou a společenskou stabilitou v Evropě a Číně.

Umírající bakterie vystřelují nanotrubičky. Tyto nanotrubičky jsou v současné odborné literatuře popisovány jako kanály, kterými si bakterie mohou vyměňovat i rezistence vůči antibiotikům. Podle nového objevu jde o projev smrti.

Průlom: Astronomové získali snímek exoplanety Beta Pictoris c. V nové studii představili vědci snímek exoplanety. Podařilo se ho získat prostřednictvím přístroje GRAVITY, který kombinuje světlo ze všech čtyř dalekohledů VLT v Chile.

Manganová bakterie žije ve vodách i na laboratorním skle. Na dnech oceánů dokonce nacházíme shluky oxidů manganu až o velikosti grapefruitu, vzhledem k cenám manganu a jeho koncentraci v těchto útvarech se zvažuje i jejich těžba…

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.