Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 16:46

Týden na ScienceMag.cz: Zápis dat do antiferomagnetu femtosekundovým laserem

13. 12. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Zápis dat do antiferomagnetu femtosekundovým laserem  

Šifrování dat pomocí magnetických skyrmionů. Kapky tančí bez vnějšího zdroje energie. Sluneční soustava je výjimečná počtem planet a kruhovými oběžnými drahami. Psi a teorie mysli. Uhlík v supernovách může vznikat rychleji. Galaxie si navzájem kradou temnou hmotu. Věda a koronavirus.

Šifrování dat pomocí magnetických skyrmionů

Nová studie navrhuje vytváření skyrmionů přímo pomocí hrotu mikroskopu atomárních sil (AFM). Na tenkém filmu může takto v nanoměřítku vzniknout struktura, kde každý jednotlivý skyrmion funguje jako pixel. Skyrmiony jsou normálně neviditelné a jejich přečtení vyžaduje mít další mikroskop AFM s velkou citlivostí.

Masivní galaxie mohou růst navzdory kvasaru

Obří centrální černé díry v galaxiích konzumují stále více mezihvězdného prachu a plynu, eventuálně vyvolávají jevy, při nichž je tento plyn odfoukáván pryč. Ve výsledku se tím snižuje množství hmoty, z níž mohou vznikat nové hvězdy; galaxie pak umírají – v tom smyslu, že v nich tvorba nových hvězd ustává. Nové výsledky ale ukazují, že tento scénář platí pouze většinou.

Kapky tančí bez vnějšího zdroje energie

Řídit pohyb kapaliny po různých površích má smysl v celé řadě aplikací včetně těch, které generují teplo – což zase obnáší prakticky veškerou elektroniku. Na Harvardu nyní přišli s tím, co na první pohled vypadá jako perpetuum mobile, kdy kapičky se sem a tam pohybují samy, aniž je na první pohled jasné, kde se kinetická energie bere.

Čím je Sluneční soustava výjimečná? Počtem planet a kruhovými oběžnými drahami

Nová studie praví, že planety připomínající Zemi se budou s největší pravděpodobností vyskytovat v systémech, kde je planet hodně – a některá tedy logicky nebude ani příliš blízko, ani příliš daleko od mateřské hvězdy.

Psi vnímají odlišné preference lidí. Znamená to teorii mysli?

Psi člověka poslouchají. Dokáží vnímat gesta i pohled. Zajímavý experiment nyní ukázal, co se děje, když ve hře jsou jak vlastní preference psů, tak i přání lidí. Výsledky nejsou jednoznačné: těžko říct, zda/nakolik psi chápali, že lidé mohou mít jiné preference než oni sami…

Vědcům se podařil zápis dat do antiferomagnetu – femtosekundovým laserem

Tím, že se lidé dosud soustředili téměř výlučně na feromagnety, vlastně ignorovali většinu možností, které obor magnetizmu ukrývá. Jednou z takových možností by mohlo být vyřešení základního omezení současných počítačů, které souvisí s tím, že mají oddělenou paměť od části, kde se informace zpracovává. V lidském mozku totiž máme naopak obě funkce integrovány v každém neuronu a ty jsou vzájemně propojené v husté síti. Antiferomagnetické součástky umí podobně jako neurony nejen informaci uložit, ale také spočítat, kolik zapisovacích pulzů do neuronu přišlo, případně v jakých časových intervalech.

Uhlík v supernovách může vznikat rychleji

Podle nových počítačových simulací procesů probíhajících v supernovách zde fungují jaderné reakce trochu jinak, než se dosud předpokládalo. Nový model vede k další záhadě: proč je kolem nás nezvyklé velké množství některých izotopů ruthenia a molybdenu.

Krátce

Galaxie si navzájem kradou temnou hmotu. Tu a tam se objeví překvapující zpráva, že galaxie XY podle všeho neobsahuje temnou hmotu, nebo jí obsahuje nápadně málo či zase moc…

Koronavirus může pronikat i do mozku. Někteří nemocní již dříve uváděli kromě ztráty čichu i další neurologické příznaky, závratě nebo bolesti hlavy, někdy koronavirus způsoboval i mozkovou mrtvici.

Jak si spermie zařídí, aby nestárly? Spermie a vajíčka nesmí na rozdíl od tělních (somatických) stárnout, protože z nich vznikne i další nesmrtelná zárodečná linie. Tento mechanismus vydržel už cca miliardu let.

Když ryba roste celý život, jak se mění její plodnost? Jak člověk stárne, jeho plodnost se snižuje. U některých živočichů je to ale naopak…

Proč kyseláče chutnají, jak chutnají. Piva typu „sour ale“ představují kategorii, s níž (mini)pivovary u nás začaly experimentovat až v poslední době.

Vědecká revoluce: Čechy vs. Holandsko. Třicetiletá válka zvýraznila historicky významné rozštěpení Evropy do nerovně se vyvíjejících, geograficky nejasných a různě předurčených částí, Východu a Západu. (úryvek z knihy Mikuláš Teich: Znovuobjevená vědecká revoluce)

Krátké elektrické pulzy by mohly sloužit k léčbě nádorů. Na principu ovlivňování dynamiky mikrotubulů fungují některé chemické způsoby léčby nádorových onemocnění.

Čeští výzkumníci připravují světově unikátní mikroskop. LiteScope schopný např. lokalizovat vady v jednotlivých tranzistorech s extrémní přesností.

Objevena mutace způsobující poruchy růstu kostí. Pochopení mechanismů je nezbytné pro vývoj léčby a také pro odhalení genetické zátěže v rizikových rodinách.

Evropa vybuduje síť pro velmi přesné přenosy času a frekvence, na projektu se podílí i CESNET. Dojde k přechodu od vysílání rádiového signálu k přenosu signálu po optických vláknových sítích.

Molekuly proteinů v buňkách fungují jako miniaturní antény. Vědci připravili bakterie s fluorescentními proteiny.

Aktivní papír ničí koronavirus. Čeští experti vyvinuli papír, který likviduje viry, bakterie a kvasinky. Výrazný účinek vykazuje i proti viru SARS-CoV-2.

Velké setkání Jupiteru se Saturnem 21. prosince 2020. Po celý prosinec můžeme hned po západu Slunce, nízko nad jihozápadním obzorem, sledovat dva nápadné zářící body – obří plynné planety Jupiter a Saturn, přičemž první jmenovaná je z onoho páru tou jasnější.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.