Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 08:38

Týden na ScienceMag.cz: Zpřesnili hodnotu Hubbleovy konstanty, problém ale trvá

3. 6. 2022 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Zpřesnili hodnotu Hubbleovy konstanty, problém ale trvá  

Za kolik antihmoty může běžná hmota? Zbývá něco na temnou? Nejsilnější marsotřesení. Ceres měl vzniknout až za Saturnem. Z atomů uhlíku sestavili Möbiovu pásku. Diamantová zrcadla pro výkonné lasery.

Diamantová zrcadla zvládnou i výkonné lasery

Většina zrcadel (reflektorů) používaných k usměrňování paprsku ve výkonných laserech generujících spojité vlny se dnes vyrábí vrstvením tenkých vrstev materiálů s různými optickými vlastnostmi. Pokud se však v některé z vrstev vyskytne byť jen drobná vada, laserový paprsek ji může propálit a způsobit selhání celého zařízení. Pokud by se podařilo vyrobit zrcadlo z jednolitého materiálu, pravděpodobnost výskytu vad by se výrazně snížila…

Za kolik antihmoty může běžná hmota? Zbývá něco na temnou?

Různá měření prováděná ve vesmíru, jako je Alpha Magnetic Spectrometer na Mezinárodní vesmírné stanici, stanovila podíl antiprotonů ve vysokoenergetických částicích kosmického záření. Tyto antiprotony mohou vznikat při srážkách částic temné hmoty, ale i v jinak, „běžně“, například při srážkách protonů s atomovými jádry v mezihvězdném prostředí, které je tvořeno především vodíkem a heliem.

Krátce

Neuvěřitelná molekula: Z atomů uhlíku sestavili Möbiovu pásku. Dosud syntetizované molekulární nanouhlovodíky měli relativně jednoduchou strukturu, různé prstence, pásy, maximálně „misky“.

Kde se vzaly psí oči? Pohled do vlčích očí je působivý, do psích většinou také. Psi ale mají na rozdíl od vlka jednu speciální variantu pohledu, respektive celkového výrazu, „psí oči“ – vnímáme to jako prosbu, nejčastěji o jídlo.

InSight zachytil zatím nejsilnější marsotřesení. Marsovský lander InSight zaznamenal zatím nejsilnější „třesení“ pozorované mimo planetu Zemi. Marsotřesení o odhadové intenzitě 5. magnitudy přišlo 4. května 2022 během 1222. solu, který InSight tráví na Marsu.

Ceres měl vzniknout ve vnější části Sluneční soustavy, až za Saturnem. Proč by měl Ceres vůbec pocházet odjinud? Je tomu tak proto, že má atmosféru z vodního ledu a zejména (na rozdíl od sousedních těles) čpavku.

Zpřesnili hodnotu Hubbleovy konstanty, problém trvá. Na základě analýz dat pořízených během 30 let fungování Hubbleova vesmírného dalekohledu se podařilo zpřesnit hodnotu Hubbleovy konstanty a spolu s tím i rychlost rozpínání vesmíru.

Uživatelé konopí potřebovali více léků na bolest. Při vyšetřeních žaludeční endoskopií potřebovali ti, kdo užívali konopí, více tlumicích prostředků. Při kolonoskopii ne. Podivné.

Dlouhověcí papoušci jsou chytřejší. Papoušci jsou známi obojím – dožívají se často vysokého věku a patří mezi nejinteligentnější ptáky (hlavně spolu s krkavcovitými). Nová studie ale spojuje obě vlastnosti i mezi papoušky.

Symetrie a krása v moderní fyzice. Udivujícím rysem vesmíru je jeho jednoduchost – je mnohem méně komplikovaný, než se dříve myslelo. (úryvek z knihy Michio Kaku a Jennifer Thompsonová: Dále než Einstein: Hledání teorie vesmíru)

Astrofotografie měsíce: Carina a sopka. Mlhovina Carina, astronomové ji znají též pod poněkud neromantickým označením NGC 3372, se nachází asi 8500 světelných let od Země a její průměr dosahuje asi 300 světelných let.

Konec chaosu na nebi s drony může přinést český startup Dronetag. Evropská legislativa prochází procesem změn, které mají za cíl předcházet srážce dronů s letadly.

Nanočástice stříbra společně s antibiotiky likvidují i odolné bakterie. Společný antibakteriální účinek kyanografenu s navázanými částicemi stříbra v kombinaci se čtyřmi druhy antibiotik.

Zrekonstruovali podobu ženy pohřbené před 4 000 lety u Pardubic. Světlá pleť, hnědé vlasy a hnědé, široko od sebe posazené oči, výrazná brada, drobnější postava, ozdobená bronzovými a zlatými šperky a nádherným náhrdelníkem z jantaru…

Tajný život jednoatomových katalyzátorů. Jednoatomové katalyzátory reprezentují velmi dynamické a svým způsobem i neuchopitelné systémy…

Vědci namodelovali procesy, které předcházely výbuchu sopky Fagradalsfjall. Erupci islandského vulkánu vloni na jaře ohlašovaly zemětřesné roje a pohyby zemského povrchu na poloostrově Reykjanes v jihozápadní části ostrova již od počátku roku 2020.

Objevili enzym, který umí rozkládat tereftalát. Vědci popsali enzym, který má pomáhá rozkládat tereftalát (TPA), jeden z chemických stavebních kamenů polyethylentereftalátu (PET).

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.