Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 10:59

Týden na ScienceMag.cz: Budou mít stroje brzy vědomí?

14. 9. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Budou mít stroje brzy vědomí?  

Polemika o umělé inteligenci a technologické singularitě. Nanotechnologie stříbra. Elektromagnetismus vody na rozhraní s jinými látkami. Supergeny – cesta k obilninám, které fixují dusík. IoT sítě pro kutily. Rýžová pole vs. doba ledová.

Permitivita vody trochu jinak

Vědci už dlouho předpokládají, že permitivita (dielektrická konstanta) vody je na rozhraní s jiným materiálem nižší než v objemu, nikdo však nevěděl jak moc. Nové experimenty potvrzují, že rozhraní ovlivňuje hodnotu permitivity vody daleko víc, než se předpokládalo. Velký význam může tento výzkum mít i pro elektrochemický průmysl, například pro výrobu baterií.

Jak svítí stříbrné clustery

Pokud do zeolitů zabudujeme částice stříbra, může tento materiál emitovat světlo. Dokonce se o něm uvažuje jako o náhradě žárovek LED nebo fluorescenčních lamp.

Dožijeme se technologické singularity?

Stroje si sama sebe vědomy budou, a mělo by tak na ně být nazíráno nikoli jako na neživé zařízení, nýbrž jako na bytosti, které mají podobné vědomí jako my, ovšem poněkud jinak subjektivně prožívané. Kupříkladu by pravděpodobně postrádaly lidský strach ze smrti.

Singularita? Nesmysl

Od dob, kdy napsal Vernor Vinge svůj neuvěřitelně zajímavý esej o singularitě, uběhlo již dvacet let. … Prostě se to neděje. Nic tomu nenasvědčuje. Dostává se nám toho, co Vinge předvídal, že se stane v případě, že singularita nenastane. Topíme se v „záplavě technických vymožeností, které nedokážeme správně využít“ (dva úryvky z knihy: John Brockman (editor): Čeho bychom se měli obávat – Myšlenky o budoucnosti civilizace, které odborníky znepokojují.)

Krátce

Stáří egyptské mumifikace potvrzeno. Už v Předdynastické době se používalo konzervačních prostředků, nikoliv jen suchého klimatu/písku.

Jsou jupiteři pro vznik planet zemského typu přítěží, nebo pomocí? Obecně se předpokládá, že velmi hmotné planety ovlivňují vznik vnitřních planet zemského typu. Je tento vliv negativní?

Umělé supergeny: Další krok k obilí, které bude fixovat dusík. Významný pokrok syntetické biologie: přenášené geny se nejdříve přeuspořádají a až pak vnesou dál.

3D tisk z kovu. HP Metal Jet je technologie na bázi binder jetting s přesností na úrovni jednotlivých voxelů.

Astrofoto: padající hvězdy Perseidy. Titul Česká astrofotografie měsíce za srpen 2018 obdržel snímek Radiant.

Rýže nás prý opravdu zachránila před novou dobou ledovou. Především bez rýžových polí, které produkují metan, by se teplý holocén dávno vrátil do další doby ledové. Argumenty pro tento názor...

Pes objevil archeologický nález z doby bronzové. Při procházce se svým pánem na Orlicku pes vyhrabal špičky srpů.

IoT síť Sigfox i pro kutily.Internet věcí nemusí být jen výsadou startupů a velkých firem. Nabídka licence pro připojení zařízení vývojářům i domácím kutilům.

Fluorescenční mikroskopie rostlin. Čeští vědci pokročili v mikroskopickém zkoumání rostlin od huseníčku k mnohem větší vojtěšce.

Databáze letokruhů pro datování archeologických nálezů. Databáze aktuálně umožňuje datovat s přesností na rok jakýkoliv dubový nález z ČR za posledních více než 2 000 let.

Auta propojená v cloudu. Systém firmy Toyota je založen na frekvenci 5,9 GHz. Umožňuje automatickou komunikaci automobilů mezi sebou i s jinými přijímači.

Pavel Houser

Diskuse k tomuto článku

Ruža Becelin avatar 14.9.2018 19:10 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Budou mít stroje brzy vědomí?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To je cypovina - kdo furt chce, aby stroje byly jako lidi??
15.9.2018 13:01 asdgfhdg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Budou mít stroje brzy vědomí?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nechcete radši citovat Sputnik? Tohle je fakt strašný...

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.