Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 01:06

Týden na ScienceMag.cz: Metamateriály a sítě, které nepropouští zvuk

15. 3. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Metamateriály a sítě, které nepropouští zvuk  

Další kouzla s grafenem. Jak má algoritmus složit archeologům hrnec, když část střepů chybí. 30 let webu, tání zlata při pokojové teplotě, znovuoživení mamutů, auta jako kolektivní fyzikální jev…

Děrovaný metamateriál nepropouští zvuk

Metamateriály obvykle kouzlí se světlem či jinou částí spektra, dokážou ale předmět ochránit i před vlnami zvuku. Metamateriál je v tomto případě zkonstruován tak, aby zvukové vlny odrážel směrem zpět k jejich zdroji – na rozdíl od optické neviditelnosti, kdy necháme předmět obalený v materiálu se záporným indexem lomu paprsky „obtékat“. Přitom však nejde o neprodyšnou bariéru, cílem je současně umožnit proudění vzduchu.

Grafen lze nejen otáčet, ale i kroutit a vlnit

Takzvaný magický úhel (1,1 stupně) mezi dvěma na sobě položenými vrstvami grafenu představuje technický oříšek, protože už drobná odchylka vlastnosti struktury změní. Než přímo ladit příslušný úhel, zkusili vědci proto manipulovat se vzdáleností mezi vrstvami, což vede k dalším deformacím a vzniku potřebného uspořádání. Úhel lze měnit pomocí tlaku, materiály pak mohou přecházet z izolátorů až na supravodiče (nikoliv při pokojové teplotě).

Nový algoritmus skládá archeologům střepy

Poskládat z kousků keramiky celý hrnec by pro programy nemělo představovat problém. Co ale reálné skládání archeologických artefaktů, což je už ale úloha trochu jiného typu: barvy mohou být smyté/vybledlé a nestačí ani samotná analýza tvarů – skládačka nemusí být kompletní, některé části mohou být poškozené nebo zcela chybět, hrany bývají obroušené/ošoupané.

Krátce

Velký sklon dráhy není výsadou jen obřích planet. Už dříve vyšly studie, které se pokoušely odhadnout sklon planety vůči rovníku hvězdy, nebo spíše sklon roviny rovníku hvězdy vůči nám.

Elektrické pole roztaví zlato už při pokojové teplotě. Jev se označuje jako nízkodimenzionální fázový přechod. Byl předpovězen teoreticky a souvisí i s Nobelovou cenou za fyziku v roce 2016 a s topologií (byť to je primárně disciplína matematická).

Filtr a zásobník plynů citlivý na teplotu. Nově vyvinutý filtr umožňuje skladování plynů nebo jejich oddělování; zajímavé na novém materiálu ovšem je, že jeho vlastnosti lze jednoduše přepínat změnou teploty, což mění velikost nanopórů.

Auta jako vlny nebo písečná zrna. Doprava jako kolektivní fyzikální jev. Teoretické maximum aut na dálnicích a co tomu brání. Zácpy.

Astrofoto: Skrytá galaxie. Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2019 obdržel snímek „IC 342“.

30 let webu. Před 30 lety předložil Tim Berners-Lee v CERNu první návrh systému WWW. Web se stal již v polovině 90. let vedle e-mailu nejdůležitější aplikací internetu.

Život před 750 miliony lety byl mnohem pestřejší. Pozdní prekambrium bylo dosud považováno za období nízké biologické diverzity.

Přerostlé kvasinky vysvětlují lidské degenerativní choroby. Co se stane, pokud kvasinku budeme podporovat v růstu, ale zabráníme jí se dělit?

Jádro buňky mamuta ožilo v myši. Oživení mamuta je populárním biotechnologickým projektem a každopádně by efektně demonstrovalo, co současné genetické inženýrství všechno dokáže.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

Diskuse k tomuto článku

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.