Portál AbcLinuxu, 10. května 2024 02:21

Týden na ScienceMag.cz: Revoluční antiferomagnety českých vědců

20. 4. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Revoluční antiferomagnety českých vědců  

Paměti na bázi antiferomagnetů slibují rychlé ukládání dat. Optimalizace elektrolytů a životnost elektrod. Čočky z metamateriálů na bázi zlata a grafenu. Hádanky z neeukleidovské geometrie. K čemu je houbám psilocybin.

Antiferomagnetické materiály mění způsob ukládání dat

Širokou pozornost vzbudily objevy mezinárodního vědeckého týmu projektu ASPIN pod vedením Tomáše Jungwirtha z Oddělení spintroniky a nanoelektroniky Fyzikálního ústavu AV ČR. K vytvoření nového typu paměti totiž jeho členové jako první na světě použili antiferomagnety, tedy materiály, o jejichž využitelnosti se dříve nespekulovalo ani teoreticky. Nové objevy nejen umožňují tisícinásobně rychlejší zápis do pamětí, ale mají i slibné aplikace v oblastech jako umělá inteligence a neuronové sítě. Jak se ale vůbec dají antiferomagnety pro práci s informací využít?

Experiment na srážeči protonů s antiprotony v CERN UA-2

Léto roku 1983 se stalo létem intermediálních bosonů – těžkých částic, které předpovídal Standardní model. Byly objeveny všechny tři – zprvu ohlásila objev aparatura UA-1 a posléze objev potvrdili fyzikové z aparatury UA-2. Za tento objev dostal Carlo Rubbia již zmíněnou Nobelovu cenu. (úryvek z knihy: Jan Hladký: Paměti kosmika Fyzikálního ústavu ČSAV)

Baterie s více elektrolyty

Vědci pro baterii lithium-kov připravili tzv. asymetrický elektrolyt, který má u obou elektrod různé mechanické vlastnosti. U anody je látka tuhá, což by mělo elektrodě umožnit držet tvar a ani při vylučování iontů lithia by nevznikala škodlivá vlákna. Naopak na straně katody je elektrolyt měkký, aby se tak minimalizoval elektrický odpor.

Grafen i pro metačočky

Čočky z metamateriálů mohou být prakticky ploché – podobně jako u jiných využití metamateriálů se zde funkčnost dosahuje speciální úpravou povrchu/volbou materiálů. Nový typ metačočky, který je vyroben z grafenu a propíchaného zlatého povrchu. Zlato se jako základ pro metamateriály používá běžně, u grafenu jde podle všeho o nově navrženou aplikaci.

Geometrie Země a hádanky o medvědech

Robert chce koupit pozemek, který by byl zcela rovný a ohraničený čtyřmi rovnými čarami. Dvě z těchto čar musí vést ze severu na jih a druhé dvě z východu na západ. Každá z nich navíc musí být dlouhá přesně 1 km. Najde Robert takovýto pozemek v Mexiku? (Dvě matematické hříčky podle knihy Joan Gómez: Neeukleidovské geometrie – když se přímky zakřivují.)

Krátce

Počet sad chromozomů rostlin a jejich invazivnost. Vzrůstá s vyšším počtem sad chromozomů v jádru rostlinné buňky, čili s vyšší ploidií, šance na úspěch rostliny v invazi?

Astrofotografie: Jednorožec a Liščí kožich. Česká astrofotografie měsíce za březen 2018.

Výjimečně velká planeta u hnědého trpaslíka. Nejedná se o první takový případ, ale je to velmi důležitý objev.

Už první Homo sapiens mohli obchodovat. Před více než 300 000 lety bychom nečekali doklady obchodu ani zdobení okrem.

Cytokininy chrání kůži před škodlivým zářením. Otestováno na háďátku: Nově vyvinuté látky z Olomouce by se mohly uplatnit v kosmetickém průmyslu.

Halucinogenní houby mohou cílit na hmyz. Zdá se, že psilocybin má adaptivní funkci. Druhy hub, které ho syntetizují, mají něco společného.

Slavné historické stavby ve VR i pro 3D tisk. Ohrožené světové památky jsou nyní dostupné online ve 3D – prohlédněte si je ve VR či si je vytiskněte na 3D tiskárně.

Kolik exoplanet najde nový lovec TESS? Nová družice TESS během dvou let prohlédá téměř celou severní i jižní oblohu.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin

Diskuse k tomuto článku

20.4.2018 14:10 Andrej | skóre: 9
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Revoluční antiferomagnety českých vědců
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
tie antiferomagnety su super
Any sufficiently advanced magic is indistinguishable from technology. --Larry Niven

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.