Portál AbcLinuxu, 7. května 2024 04:26

Aktuálně: AOL sází na projekt OpenStreetMap, podpoří tvorbu map

19. 7. 2010 | Václav Zoubek
Články - Aktuálně: AOL sází na projekt OpenStreetMap, podpoří tvorbu map  

Tak jako velké společnosti postupně začínají sázet na opensource – dovolí-li jim to podmínky – stejně tak se firma AOL začala poohlížet po volných mapách. Našla OpenStreetMap. Tyto dva subjekty uzavřely zajímavé partnerství, ve kterém AOL přinese jeden milion amerických dolarů. Vy byste to nebrali?

Obsah

OpenStreetMap

link

OpenStreetMap – britský projekt, který jsme vám zde již představili – se zasloužil o pozornost po pěti letech existence u příležitosti zemětřesení na Haiti, během kterého výrazně pomohl záchranářům jako kvalitní dostupná mapa ulic hlavního města Port au Prince. O celé kauze informovala BBC. Projekt zjednodušeně řečeno zveřejňuje mapy, které tvoří jeho uživatelé. Má velkou základnu přispívajících členů po celém světě – hlavně po Evropě – Českou ani Slovenskou republiku nevyjímaje.

America OnLine, MapQuest

link

America OnLine, Inc. (korporace známá často jako AOL) na druhou stranu vlastní od roku 2000 společnost MapQuest, která se zabývá tvorbou a publikováním webových map hlavně Spojených států. Postupně se snaží rozšiřovat funkce, aby obstál v tvrdé konkurenci webových gigantů Googlu a Yahoo!. Přidružuje k mapám služby jako MapQuest Find Me, které je určeno pro mobilní uživatele, a hledá pro ně nejbližší objekty jako banky, kina a jiné.

MapQuest logo

Patch, lokální žurnalistika

link

AOL také vlastní krom jiného i službu Patch, která přináší projekt hyper-lokální žurnalistiky. Jinými slovy se snaží přinést zprávy z nejbližšího okolí a tedy využít občanskou žurnalistiku, která je v tomto ohledu nejlepší řešení – jak s ohledem na náklady, tak na kvalitu příspěvku. Váš soused se přeci jen bude zajímat o dění před domem na ulici víc než obyčejný novinář z jiného města. AOL hodlá využívat právě OSM jako základní mapu pro tento projekt.

AOL zároveň vytvořil fond, do kterého vložil okolo jednoho milionu USD, z něhož se má financovat dotvoření map. A to hlavně v místech, kde působí komunity zapojené do projektu Patch, ale bez kvalitních map v systému OSM. Přitom také plánuje v budoucnu nasadit otevřené mapy na svůj hlavní mapový server, jelikož by tak ušetřil poplatky za licenci. Ty, podle The Next Web, dosahují částek přes milion dolarů ročně – v dnešní době dobře ušetřené peníze.

Co bude dál?

link

Bylo by naivní si myslet, že změna přijde rychle. Je sice pravděpodobné, že AOL ještě nějaký ten milion na fond vyčlení a peníze použije i v jiných částech světa (byť většina evropských států má velmi kvalitně zmapovaná alespoň větší města), ale získání dat bude ještě nějakou dobu trvat. Pro nedočkavce ale společnost zveřejnila beta verzi MapQuest s OSM, která se nachází na britské verzi MapQuest.

aol mapquest openstreetmap

Související články

OpenStreetMap - svobodné mapy světa
Geografické informační systémy

Odkazy a zdroje

open.mapquest.co.uk
AOL's MapQuest Embraces OpenStreetMap Data for the UK
AOL funds, backs open source mapping tech for MapQuest

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl
Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

Diskuse k tomuto článku

Bluebear avatar 19.7.2010 12:48 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: AOL sází na projekt OpenStreetMap, podpoří tvorbu map
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To potvrzuje moji teorii, že komerční subjekt se začne zajímat o OpenSource jenom v momentě, kdy je před krachem a už vyzkoušel úplně všechno ostatní.

Možná bychom si to měli dát do motta: "Vyzkoušeli jste všechno ostatní - teď zkuste to nejlepší!" nebo "Mys poslední naděje".
To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
Envel avatar 19.7.2010 18:08 Envel | skóre: 15
Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: AOL sází na projekt OpenStreetMap, podpoří tvorbu map
Tak je to všude. Musíme škrtat v nákladech? Tak tedy dáme přednost vítěznému řešení v kategorii cena/výkon a ne nejmilejší manažer.

Ale na druhou stranu, třeba se tím inspirují i další a pro ty už to nebude poslední záchrana, nýbrž kvalitní investice.
"Některé pravdy nejsou pro všechny, natož na věčnost." Voltaire

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.