Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 12:34

Minidistro: Puppy Linux, Barry Kauler

27. 2. 2009 | Luboš Doležel, Robert Krátký
Články - Minidistro: Puppy Linux, Barry Kauler  

Puppy Linux je malinké, ale velmi propracované live CD. Rychle startuje, rychle reaguje a obsahuje spoustu šikovných nástrojů, které usnadňují konfiguraci a práci obecně. Barry Kauler, který Puppy Linux pojmenoval po mrňavé, avšak nebojácné čivavě, je dalším z tvůrců malých distribucí, kterým jsme položili několik otázek.

1. Proč jsi začal používat Linux? Používal jsi ještě předtím jiné operační systémy?

Hrál jsem si Mandrakem, Debianem, Slackwarem a SuSE, tak kolem 2002-2003. Povětšinou to bylo těžké používat a rychle jsem se vrátil k Windows.


2. Proč jsi začal s vývojem 'alternativní' distribuce?

Ostatní bylo otravné používat, protože jsem strávil věčnost snahou o to, aby fungovaly pořádně. Vždycky jsem narazil na omezení, bugy, podivnosti. Byly pomalé. Rozhodl jsem se, že musím lépe porozumět tomu, co se děje "pod kapotou" - a proč si přitom rovnou nepostavit od nuly vlastní distro, které bude fungovat "pořádně" (aspoň pro mě)?


3. Co těm 'velkým' distribucím chybí (nebo čeho mají příliš)?

V podstatě se těžko používaly, těžko konfigurovaly, byly pomalé, zachybované a s omezenou podporou hardwaru.


4. Co odpovídáš těm, kdo tvrdí, že by měl být linuxový svět více jednotný a měl by zaměřit své úsílí na spolupráci místo řešení problémů pomocí rozdělení projektů nebo začínání nových?

Nemám, co na to říct. Tvořivosti se daří v prostředí, které může občas vypadat chaoticky.


5. Je Puppy tvůj primární systém? Kolik jiných distribucí už jsi používal? A které to byly?

Vytvořil jsem Puppyho a nepoužívám nic jiného. I dnes, kdykoliv zkusím jiné distro, hodně rychle spěchám zpátky k Puppymu.


6. Co je na Puppym nejlepší?

Vlastně všechno. Je extrémně malý, tedy pod 100 MB, a může se kompletně nahrát do RAM, takže běží úžasně rychle. Spouštění z CD zachovává, na rozdíl od jiných dister, všechny možnosti - můžete tedy dělat vše, dokonce kompilovat jaderné moduly. Zbavte se pocitu, že musíte instalovat na harddisk! (Ale i to se dá - Puppy se nainstaluje na cokoliv.)

Pak naše "multisession" CD/DVD, u kterého se vše ukládá zpět na CD/DVD - harddisk vůbec není potřeba (viz http://puppylinux.com/multi-puppy.htm). Navzdory malé velikosti tam je všechno - a tím myslím všechno. V podstatě stačí nabootovat a jede se, většina věcí se automaticky rozpoznává při nastavení - Puppy je například jedna z mála distribucí, která pořád aktivně podporuje vytáčené připojení. Minulý týden jsem někomu ukazoval Puppyho na jeho notebooku a jeho interní modem byl automaticky rozpoznán, nastaven a dial-up rovnou fungoval. Žádné složitosti - i když se na tom pořád ještě pracuje.

Tak bych mohl pokračovat.

puppy 1 puppy 2 puppy 3


7. Co plánuješ vylepšit? Na co se můžeme těšit v nové verzi Puppyho?

Puppy nemá udev/hal/dbus. Teď právě pracuji na "pup_event", což je moje lehká náhrada. Postará se o nahrávání modulů, firmwaru, hot-plugging. Jako u mnoha jiných věcí v Puppym, znovu vynalézám kolo. Jako například u Puppyho správce balíčků PET a našeho SFS systému - SFS soubory jsou skvělý koncept a vím jen o jednom dalším distru, které má něco podobného (viz http://puppylinux.com/development/package-management.htm).

Pokud se chcete podívat, co se právě děje ve vývoji, tak mám blog: http://puppylinux.com/blog/.


8. Co považuješ za největší překážku pro masové rozšíření Linuxu na desktopu?

Hardwarová kompatibilita. A také jsou ještě mezery v dostupných aplikacích.

1. Why have you started to use Linux? Did you use other operating systems before choosing Linux?

I fiddled around with Mandrake, Debian, Slackware and Suse, about 2000 - 2003. Mostly they were a pain and I quickly went back to Windows.


2. What made you consider starting/joining the development of an 'alternative' distribution?

They were a pain as I spent ages trying to get them to work properly, always ran into limitations, bugs, weird things. Slowness. I decided that I needed to understand more about what happens "underneath" and why not build my own distro from scratch at the same time, that works "properly" (for me at least).


3. What did the 'big' distributions lack (or had too much of)?

Basically, they were difficult to use, difficult to configure, slow, buggy, limited hardware compatibility.


4. What do you say to those who think the Linux world should be more united and focus on co-operation rather then resolve problems by forking projects?

I have no response. Creativity flourishes in what may sometimes seem chaotic.


5. Is Puppy your primary operating system? How many other distros have you used so far? Which ones?

I created Puppy and that's all I use. Even today, whenever I try another distro I very quickly rush back to using Puppy.


6. What is Puppy's killer feature(s)?

Just about everything. Extremely small, that is, under 100 MB and able to load totally into RAM thus runs incredibly fast. Running from the live-CD is, unlike other distros, fully featured -- meaning you can do everything, even compile kernel modules. Get rid of the mentality that you must install to hd! (but you can do -- Puppy installs to anything).

Then there's our "multisession" CD/DVD where everything is saved back to the CD/DVD -- no need for a HD at all (see http://puppylinux.com/multi-puppy.htm). Despite the tiny size, every application is there, and I mean everything. Basically it's boot and go, mostly we have got everything autodetected and setup -- for example, Puppy is one of the few distros still actively supporting Internet dialup -- last week I demonstrated Puppy on someone's laptop and his internal software modem was autodetected and autosetup and dialup just worked, as-is, no messing around -- that is still a work-in-progress though.

The list goes on.

puppy 1 puppy 2 puppy 3


7. What do you plan to implement/improve? What can we look forward to in Puppy's next release?

Puppy does not have udev/hal/dbus. Right now I'm working on "pup_event" which is my lightweight replacement. It takes care of loading modules, firmware, hotplugging. Like so many things in Puppy, I reinvent the wheel, as for example Puppy's own PET package management system, and our SFS system -- SFS files are another "killer" concept that only one other distro that I know of has anything similar (see http://puppylinux.com/development/package-management.htm). To find out what is happening at the leading edge, I have a blog: http://puppylinux.com/blog/.


8. What do you consider the largest obstacle for mass deployment of Linux on the desktop?

Hardware compatibility. Also, there are still some gaps in available applications.

Seriál Minidistra, rozhovory s tvůrci (dílů: 11)

První díl: Minidistro: Morphix, Alex de Landgraaf, poslední díl: Minidistro: Sabayon, Fabio Erculiani.
Předchozí díl: Minidistro: Musix, Marcos Guglielmetti
Následující díl: Minidistro: Parsix, Alan Baghumian

Související články

Seriál: Distribuční novinky
Distribuce roku

Odkazy a zdroje

puppylinux.org

Další články z této rubriky

Michal Švec ze SUSE na téma Virtualizace a SLES
Rozhovor s Radkem Špimrem, IBM na téma nových serverů IBM Power Systems LC
Zpověď startupu na vlně IBM
ČVUT jako MIT? Lendl, Navrátilová, Jágr, Sáblíková, nebo absolvent FELu?
Práce vývojáře je dobrodružství

Diskuse k tomuto článku

27.2.2009 09:53 letec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Puppy Linux, Barry Kauler
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Linux štěněte (takový překlad jsem někde četl) je zajímavý, ale zdá se, že mnohem víc lidí tíhne např. ke Slaxu.
27.2.2009 11:35 i_m_rich
Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Puppy Linux, Barry Kauler
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vcera som nainstaloval na stary comp Puppyho a musim len chvalit, bezi tam dost rychlo. Zato Ubuntulite ma sklamalo.
Darth Phantom avatar 27.2.2009 18:11 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Puppy Linux, Barry Kauler
Puppy je docela fajn pididistro. Odezvy a rychlost jsou výborné, však to běží taky všechno z RAM. Filosofie Slaxu je všechno vměstnat do 200 MB (aby se to vešlo na mini CD), no a výchozí distribuce Puppy má dokonce jenom 94 MB. Dají se ale stáhnout různé tzv. puplety, které rozšiřují ten základ o další programy. Akorát je škoda, že už není Puppy binárně kompatibilní se Slackware, jako tomu bylo u verze 3.
Tahle patička nemá hlavu ani patu
28.2.2009 20:46 José76
Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Puppy Linux, Barry Kauler
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Taky se musím přidat k chvále na Puppy Linux - běží velmi svižně na starším hardwaru, pokud máte aspoň 256 MB paměti, vše se spouští přímo v ní, což znamená nejrychlejší systém, který můžete mít (žádný přístup k disku). Mě osobně velmi svižně běžel na PIII 700 MHz 256 MB ram. Ukládání dokumentů a veškerého nastavení do jednoho souboru (pupsave) mi přijde taky super - snadná záloha, či obnovení instalace. Sice Puppy Linux nepoužívám jako primární systém, ale několikrát jsem se k němu vrátil pro jeho jednoduchost a přímočarost. Pro začátečníky (kteří dokáží vypálit cd a nabootovat z něj) je ideální stránka http://puppylinux.org/downloads/puplets , kde si mohou vyzkoušet různé odnože Puppy Linuxu s různými grafickými prostředími a různou volbou programů, beze strachu, že by si rozvrtali windows instalaci. Za největší slabinu považuji balíčkovací systém, kde je opravdu málo programů a pokud se člověk nehodlá pouštět do kompilace, výběr softu je omezený nebo se musíte obrátit na fórum.

José
1.3.2009 09:52 letec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Puppy Linux, Barry Kauler
Kdysi jsem zkoušel verzi 3, ale nezdálo se mi tam písmo. Jestli to už není zlepšené, tak to vidím jako slabinu.
31.1.2018 18:13 Radovan | skóre: 2 | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Minidistro: Puppy Linux, Barry Kauler
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hezký den, chci si nainstalovat Puppy linux na HDD a po nainstalování prostě linux nejde nabootovat pouze černá obrazovka a jakési devítky, nejde mě žádná řada linuxu nainstalovat, a to chci mít pouze puppy linux na HDD. A proč není ten puppy linux aspoň částečně v češtině? prosím kde mám chybu. Děkuji Radovan

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.