Portál AbcLinuxu, 10. května 2024 17:56

PIM pro GNU/Linux - 1 (Kontact)

8. 8. 2006 | Lukáš Jelínek
Články - PIM pro GNU/Linux - 1 (Kontact)  

Organizace času, komunikace s lidmi, psaní poznámek, podpora týmové práce - sloučením toho všeho získáme program, kterému se říká Personal Information Manager (správce osobních informací). V GNU/Linuxu jich máme v současné době na výběr hned několik.

Právě začíná krátký seriál, který by měl tyto programy představit a poskytnout každému zájemci informace k výběru toho správného. První díl bude věnován balíku Kontact z desktopového prostředí KDE.

Kontact, KOrganizer a spol.

Systém Kontact vznikl integrací řady nástrojů, které již nějakou dobu existují. Lze je i nadále spouštět samostatně, ovšem spouštění v rámci balíku nabízí pohodlnější ovládání, lepší provázání a společnou konfiguraci. Kontact se v současné době skládá z těchto nástrojů (kromě uvedených aplikací Kontact využívá i některé doplňky):

pim 1 kontact 01

Podpora groupware

Pro práci v týmu je prakticky nezbytné, aby aplikace PIM podporovala funkce pro pracovní skupiny - společné plánování času, adresáře a další věci. Kontact obsahuje podporu hned pro několik groupwarových serverů. Některé jsou podporovány plně (Kolab Server, SUSE Linux Openexchange, eGroupware, Novell GroupWise, Citadel), jiné pouze částečně (OpenGroupware.org, Microsoft Exchange). Množina je zcela dostatečná na to, aby si každý mohl vybrat to své řešení, a aby mohli spolupracovat i lidé, kteří mají různé klientské PIM programy.

pim 1 kontact 02

Stav vývoje, použitelnost

Kontact v současné podobě je sice poměrně novou aplikací, ale přesto (hlavně vzhledem k jeho architektuře založené na samostatných komponentách) o něm lze říct, že je stabilní a vyspělý. Neobsahuje podstatné chyby, které by uživatelům komplikovaly práci. Protože navíc jeho vývoj probíhal až dosud značnou rychlostí, pravděpodobně se ještě dočkáme dalšího zkvalitňování.

Výhody a nevýhody Kontactu

I když posouzení vlastností jako výhodné a nevýhodné je vždy subjektivní, lze nastínit aspoň nějaká základní vodítka, podle kterých se může orientovat zájemce o aplikaci PIM.

Výhody

Nevýhody

Závěr

Kontact je stabilní a dobře použitelný PIM systém pro GNU/Linux. Lze ho doporučit zejména těm, kdo rádi pracují s KDE a ocení tedy podobný vzhled aplikace a její integraci do prostředí. Nemusejí se ho bát uživatelé se slabšími počítači, protože nemá příliš vysoké nároky na výkon. Naopak kvůli chybějící podpoře silné firmy se moc nehodí do velkých firem, kde není místo pro improvizace a partyzánská řešení.

Příští díl bude věnován druhé z nejznámějších PIM aplikací, programu Evolution.

Seriál PIM pro GNU/Linux (dílů: 6)

První díl: PIM pro GNU/Linux - 1 (Kontact), poslední díl: PIM pro GNU/Linux - 6 (Mulberry).
Následující díl: PIM pro GNU/Linux - 2 (Evolution)

Související články

FAQ: Jak přenést nastavení aplikace Kontact na jiný počítač
Sunbird
Kalendář dostupný odkudkoliv?
Seriál: GnuCash - domácí účetnictví na úrovni
Seriál: Elektronické bankovnictví
Seriál: Zálohování v Linuxu
Jak propojit iPAQ a Linux

Odkazy a zdroje

Domovská stránka programu Kontact
Domovská stránka prostředí KDE
Přehled poštovních klientů (jaro 2005)

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.