Portál AbcLinuxu, 12. května 2024 12:00

Minidistro: Elive, Samuel 'Thanatermesis' F. Baggen

15. 4. 2009 | Luboš Doležel, Robert Krátký
Články - Minidistro: Elive, Samuel 'Thanatermesis' F. Baggen  

Elive je původem knoppixové živé CD, které nyní vychází přímo z Debianu a lze instalovat na pevný disk. Jako grafické prostředí používá Enlightenment. Protože je malé a lehké, představuje jednoduchou možnost, jak vyzkoušet kompozitní prostředí Enlightenment se vší potěchou pro oči, kterou nabízí.

1. Proč jsi začal používat Linux? Používal jsi ještě předtím jiné operační systémy?

Linux jsem začal používat, protože mě zaujal, když mi ho ukázal kamarád. Zprvu jsem používal pouze konzoli (žádný grafický systém), protože se mi nelíbily dostupné správce oken. Po dvou letech jsem objevil správce oken, který mi připadal zajímavý, a tehdy jsem přešel na grafický systém.


2. Proč jsi začal s vývojem 'alternativní' distribuce?

Tou dobou se objevil Knoppix a také spousta živých CD, které byly upravenými verzemi Knoppixu. Ale všechny ty systémy používaly KDE, pár Gnome, ale žádný nepoužíval Enlightenment, takže jsem se rozhodl pro osobní použití upravit Knoppix a nahradit KDE pomocí Enlightenmentu. Po nějaké době jsem vytvořil verzi pro volné veřejné použití a tak začal vývoj Elive. Nejprve to bylo jen jednoduché liveCD, ale stalo se z toho kompletní distro, které si uživatelé mohou nainstalovat.


3. Co těm 'velkým' distribucím chybí (nebo čeho mají příliš)?

Distra obecně jsou příliš pomalá, chybí jim lehkost... většina vyžaduje alespoň půl gigabajtu paměti, aby fungovala "tak nějak", a spoustu výpočetního výkonu. Elive se snaží být kompatibilní se staršími počítači, rychlé a lehké.


4. Co odpovídáš těm, kdo tvrdí, že by měl být linuxový svět více jednotný a měl by zaměřit své úsílí na spolupráci místo řešení problémů pomocí rozdělení projektů nebo začínání nových?

V rámci GNU/Linuxu se ve skutečnosti hodně spolupracuje, používají se standardy, funguje dobrá komunikace. Jediný zbývající problém jsou výrobci hardwaru, kteří moc nepomáhají s vývojem linuxových ovladačů. Existuje pár případů hardwaru, u kterého se tvrdí, že "podporuje Linux", ale ve skutečnosti je k dispozici jen binární ovladač pro určitou distribuci a konkrétní verzi... pro většinu uživatelů naprosto nepoužitelné.

elive 1 elive 2

elive 3 elive 4 elive 5


5. Je Elive tvůj primární systém? Kolik jiných distribucí už jsi používal? A které to byly?

Než jsem našel Debian, tak jsem vyzkoušel slušnou řádku distribucí. Pak jsem začal vyvíjet Elive, které je založené na Debianu. A používám ho pro všechno, co dělám.


6. Co je na Elive nejlepší?

Elive nemá jednu nejlepší funkci nebo vlastnost, místo toho má hodně prvků, které z něj dělají jedinečné distro, některé větší a lepší než jiné. Ale kdybyste se ptali uživatelů, tak by odpověď mohla být "Elpanel", ovládací panel Elive.


7. Co plánuješ vylepšit? Na co se můžeme těšit v nové verzi Elive?

Nebudu přehánět, když řeknu, že můj seznam úkolů má 3000 řádků. Nedokážu přesně říct, co bude v příští verzi. V každém vývojovém vydání jsou nová vylepšení, nápady nebo přidané/změněné věci. Někdy přidávám funkce do další verze, někdy musím trochu počkat, dokud nedokončíme určitý testovací cyklus, než mohu novinku začlenit.


8. Co považuješ za největší překážku pro masové rozšíření Linuxu na desktopu?

Hmmm... překážku... Víte, já myslím, že se Linux pohybuje stabilně kupředu. Každý den na něj přecházejí noví lidé a další administrativy oznamují migraci. Čím více o něm budou lidé slyšet a vědět, tím menší budou mít obavy. Je pravda, že bez velkého marketingového stroje to půjde pomalu, ale směr je jasný: vpřed.

1. Why did you start to use Linux? Did you use other operating systems before choosing Linux?

I started using Linux because I got very interested after a friend told me about it. The first time I used only the console (no graphical system) because I didn't like the existing window managers. Two years after that, I discovered a window manager that I found interesting and is there where I started to use the graphical system.


2. What made you consider starting/joining the development of an 'alternative' distribution?

About this time, knoppix appeared, and a lot of live-cd's that are modified versions of knoppix too... but all of them using KDE and a few ones using Gnome, no one using Enlightenment, so I decided to hack a knoppix and replace KDE with Enlightenment for personal use. After some time I decided to make a free version for the public of it, and thus started the development of Elive. It started as a simple Livecd and turned into a complete distro that the user could install.


3. What did the 'big' distributions lack (or had too much of)?

The distros in general have a lack in speed, I mean the lightness of the system... most of them need at least 1/2 GB of ram to work "just OK" and a good amount of CPU. Elive aims to be compatiable with old computers, fast and light.


4. What do you say to those who think the Linux world should be more united and focus on co-operation rather then resolve problems by forking projects?

Actually there's good co-operation in GNU/Linux, they use standards and have a good communication. The only problem remains on the hardware manufacturers, they don't help out much to make Linux drivers. There are also a few cases where buy a piece of hardware that says "linux supported", but in reality it only contains a binary driver for a specific distribution on a specific version... totally unusable for most users.

elive 1 elive 2

elive 3 elive 4 elive 5


5. Is Elive your primary operating system? How many other distros have you used so far? Which ones?

I have tried a good amount of distributions before I found Debian. After that, I started developing Elive, based on Debian, and actually I only use Elive for everything I do


6. What is Elive's killer feature(s)?

Elive doesnt' have a one "killer feature", instead it has a lot of elements that makes Elive unique, some better and more big than others. But if you ask the users the answer could be "Elpanel", the Control Panel of Elive


7. What do you plan to implement/improve? What can we look forward to in Elive's next release?

Without exaggerating, my TODO list is more than 3000 lines long, I can't say exactly what the next release will include. In every develoment release there are new improvements, ideas, or things to add/change. Sometimes I add features to the next version, and sometimes I need to wait a bit... for a specific test cycle to end, before I add the next feature.


8. What do you consider the largest obstacle for mass deployment of Linux on the desktop?

Hmmm... obstacle... You know, I believe that Linux is steady moving forward, with more people using it every day, and many governments are announcing their migration to Linux also. The more people hear and learn about it, the less scared they become. Yes, without a big marketing machine it will take a while, but the direction is: forward!

Thanatermesis

Seriál Minidistra, rozhovory s tvůrci (dílů: 11)

První díl: Minidistro: Morphix, Alex de Landgraaf, poslední díl: Minidistro: Sabayon, Fabio Erculiani.
Předchozí díl: Minidistro: Parsix, Alan Baghumian
Následující díl: Minidistro: Austrumi, Andrejs Meinerts

Související články

Seriál: Distribuční novinky
Distribuce roku

Odkazy a zdroje

elivecd.org

Další články z této rubriky

Michal Švec ze SUSE na téma Virtualizace a SLES
Rozhovor s Radkem Špimrem, IBM na téma nových serverů IBM Power Systems LC
Zpověď startupu na vlně IBM
ČVUT jako MIT? Lendl, Navrátilová, Jágr, Sáblíková, nebo absolvent FELu?
Práce vývojáře je dobrodružství

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.