Portál AbcLinuxu, 2. května 2025 08:34

Tiramisu

3.3.2006 22:14 | Přečteno: 2085× | Zivot a tak

Tak jsem jsem se od sveho (velmi sikovneho a velmi pazraveho) italskeho kolegy a kamarada naucil delat neco uzasneho, zarucene prave Tiramisu a protoze nejsem svine, prozradim to i Vam. Nic se nepece ani nevari, byt by Vam nekdo nalhaval opak. Slyste tedy, co budete potrebovat:

Na kakau, kafi a portskem nesetrete, stoji to za to!

Vse zacneme tim, ze z vajecnych zloutku a cukru ukvedlame takovou hladkou pastu, z bilku udelame tuhy snih, zbabelci to muzou udelat mixerem, muzi rucne s prislusnym vercajkem a Skutecni Muzi(c), co delaj Tiramisu ve praci, ve fyzikalni laboratori, pak i rucne jen se dvema vidlickama oprenyma o sebe. Vcelku dost pomuze, kdyz jsou zloutky studene a bilky na pokojove teplote. Pak jeste chvilku hneteme Mascarpone, zvlacni a zmekne.

Smichejte zloutkovy krem a Mascarpone a radne michtejte, dokud neni homogeni smes, pak opatrne pridejte snih, bacha, toto je kriticky krok, musite to udelat opartne abyste vse nesplacli a nepokazili, vse musi byt nadychane a vzdusne. Ne, ze to ted sezerete, musite to vydrzet...

Mezitim jste si uvarili 4 salky espresa, dva si dejte at Vam to jde lip od ruky a zbyle dva nechte vychladnout, osladdte a pridejte trochu vody. Trosinku. V kave velmi kratce koupejte jeden piskot za druhym a placejte je na dno nejake nadoby se zvednutym okrajem. V okamziku, kdy je dno pokryto (uz neni videt) dejte prvni vrstvu kremu. Do zbytku kavy pridejte tak deci vina Marsala (nebo portskeho) a zacnete namacet druhou vrstvu piskotu, po dokonceni zase tenkou vrstvu kremu. Nakonec vse posypte kakaem, nebojte se, ze je horke, ono se to srovna a rozlozi. Vse vrazte do lednice nejmin na 2 hodiny (idealne do vecera) a jdete si zahrat pingpong nebo neco merit ci programovat, jinak to nevydrzite.

Dobrou chut a pochvaly smerujte na Alberta (alblupo(at)tiscalinet(dot)it).        

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

Mikos avatar 4.3.2006 02:06 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Sice to pak není pravé Tiramisu, ale Mascarpone jde docela dobře nahradit naší českou Lučinou ;-) Chce to pak trošku přizpůsobit, ale je to také vynikající :-)
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
4.3.2006 03:26 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
Heh, já to zase znám s Gervais...tedy pokud se nepletu a vážně jsme to tak dělali. :-)
4.3.2006 11:58 azurIt | skóre: 34 | blog: zatial_bez_mena
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
da sa nahradit aj tvarohom a tiez to nie je zle :)
vmachek avatar 4.3.2006 14:16 vmachek | skóre: 7 | Příbram
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
tak nevim, jestli je ten kakaovy prasek horky nebo horuci ;)
4.3.2006 14:19 ..... | skóre: 4 | blog: .
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Chválím, originální zápisek, aspoň to není jak od Plešingera znějícího jak zaseklý CD přehrávač. A sice je to offtopic, ale aspoň to není o Microsoftu.

4.3.2006 22:03 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vyzera dobre, len ma zaraza ci sa nebojis jest surove vajicia koli salmonele? Mozu to obsahovat aj domace vajicia. Ja by som takto neriskoval.
4.3.2006 22:12 DabelS | skóre: 7 | Bučovice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
Na něco umřít musíme. Jinak nezdá se Vám, že už jsme skoro jak u Amíků? Pořád se jen něčeho bojíme! (ptačí chřipka, nemoc šílených krav, údajní teroristi, ...)
4.3.2006 22:17 Billy The Pilgrim | skóre: 1 | blog: Swamp
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
Tohle je vyber kazdeho. Po pravde, kdyz delam neco doma, radsi si risknu tu salmonelu, nez bych delal neco z prefabrikovaneho prasku. Kdyz se budeme porad jenom snazit vsechno dezinfikovat, dychat filtrovany vzduch a pit balenou vodu, tak se potom nediv, ze cim dal vic lidi ma hruzu byt i jenom z obycejneho jablka, pripadne cerstve posecene louky.
5.3.2006 00:22 DabelS | skóre: 7 | Bučovice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
Nejde jen o to, že člověk má z něčeho strach, ale jde o to, že člověk pak je opravdu náchylnější (tělo nemá protilátky). Myslím, že se tomu říká skleníkový efekt (ale nejsem si teď zcela jist).
Mikos avatar 5.3.2006 20:21 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
Salmonela sice není nic příjemného, ale taky se na ní neumírá ;-)
CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
29.12.2006 14:15 zuzulka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Tiramisu
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ale co zijeme len raz tak preco si nepochutit

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.