Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 16:12


Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
25.10.2018 21:25 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vidis, ze i ty, kdyz chces, dokazes sepsat neco zajimaveho.

Btw je s podivem, ze statem financovane instituce nechaji takoveto reseni pytlikovat mistniho admina misto toho, aby na to najali profesionalni firmu. Desi mne pri pomysleni na kolika statem financovanych institucich probiha paralelne takoveto pytlikovani, kdy kazde reseni funguje plus minus, ale je trochu jine a nestandardni. Pri tom by se to dalo delat unifikovane, robustne a daleko levneji.
25.10.2018 22:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Pro tebe jsem to nepsal. A tvoje představy o profi produktech jsou krutě zkreslené. Mě spíš děsí, že ty kapitálově silné korporáty s týmy draze placených vývojářů dodávají prakticky totéž, ovšem za zcela jiné peníze. Nejspíš proto, aby se v tom nalešteném hovnu mohli zhlížet takoví jako ty.
28.10.2018 08:58 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Me predstavy nejsou zkreslene. Na rozdil od Tebe s tim mam zkusenosti. Situace, kdy na X skolach a dalsich institucich dochazi k pytlikovani a objevovani obdobnych redundantnich reseni ruznymi kapicami, je smutne plytvani penezi danoveho poplatnika. I ty musis uznat, ze je chybne a drahe vymyslet to same na tisic ruznych zpusobu. Neni lepsi to sverit profesionalovi, ktery to udela poradne a jednou pro vsechny instituce? Vzdyt i tobe by to usetrilo dlouhe trapeni se znovuobjevovanim kola.

Jinak si prosim uvedom, ze tebou opovrhovane a ironizovane korporaty plati dane, ze kterych jsou financovane ty skanzeny statniho vzdelavani. To jen na zaver, aby sis uvedomil, ci chleb zeres...
28.10.2018 09:19 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Pokiaľ to robí sám, dobrovoľne a počas prestojov v práci, tak to negeneruje dodatočné náklady. Chceš to okopírovať a predať na zvyšné školy?
28.10.2018 12:03 tomvec | skóre: 24 | Kojetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Myslíš korporáty, které vyvádějí zisky od nás do svých matek nebo daní v daňových rájích?
28.10.2018 12:43 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot

Už si povedal čo si chcel ? Tak môžeš isť písať chvály.

Chudoba existuje pretože existujú ľudia ako ty.

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
29.10.2018 12:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Je vidět, že uvažuješ jako každý bývalý komunistický kádr: všichni lidé jsou stejní, uvažují stejně, jsou stejně pitomí a stejně chytří, stejně nadutí, stejně geniální a tudíž i nahraditelní jinou lidskou entitou.

Jenže tak to není.

Kdyby totiž na těch školách byli stejní lidé jako já, tak je naše vysokoškolské IT dávno někde jinde a ty si strouháš tužku v jiné rozvojové zemi.
29.10.2018 13:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
A než se začneš zase otírat spolu s jinými o naše jméno, tak si laskavě zapiš za uši, že můj otec se od r. 1967 do r. 2015 než šel po letech přesluhování konečně do důchodu podílel prakticky na všech velkých stavebních a strojírenských projektech v této zemi. Od dálničních mostů, přes televizní věže po důlní rypadla. Jenže jména techniků, bez kterých bys při takových stavbách nepostavil ani židli se na pamětní desky nepíšou. Na rozdíl od tebe se ovšem za svoje jméno, stejně jako já, nemusel stydět.
Max avatar 29.10.2018 14:01 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Mně by zajímalo, co je konkrétně na této věci pytlíkování? Vždyť jde o obyčejný PXE boot řízený nastavením z dhcp serveru a Aleš jen porovnal různé možnosti bootloaderů, nic víc. Všechno, co popsal, je vesměs standard.
Spíš mi připadá, že tomu nerozumíš a výsledkem toho je představa o jakémsi pytlíkování.
A tu ztrátu času, tím myslíš ten průzkum a otestování různých bootloaderů a nastavení? Vždy to samé probíhá v komerční sféře. Přeci si do firmy nenasadím bez otestování první řešení, které mi přistane v mailu. Vždy je třeba vybírat z většího okruhu a otestovat si více komerčních řešení. Rozdíl je jen v tom, že v případě komerčních řešení musí člověk vložit do rovnice mnohem více hodnot, hlavně ty, co se týkají licencování, maintenance a věcí s tím souvisejících. Má osobní zkušenost pak je, že licenční politika je něco, co mi ve finále przní finální řešení, viz např. můj blog o Oracle (a podobně je to i u jiných řešení pod nějakou licenční politikou).
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
k3dAR avatar 29.10.2018 17:00 k3dAR | skóre: 62
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Neni lepsi to sverit profesionalovi, ktery to udela poradne a jednou pro vsechny instituce?
to by teprve bylo plytvani penezi danoveho poplatnika, protoze by to stalo nejmene 10000x vice nez soucet toho kdyz to ruzni "Kapicove" budou delat kazdej zvlast, vhodnejsi reseni by bylo kdyby se informace od jednoho tohoto "Kapica" dostalo k ostatnim, aha to se vlastne stale v tomto blogu ;-) resp. aby se obecne sdileli informace, reseni ci vyvoj, jako napr. https://www.otevrenamesta.cz/
porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
29.10.2018 17:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
… aby se obecne sdileli informace, reseni ci vyvoj, jako napr. https://www.otevrenamesta.cz/
Ano. Ostatně, to byl také důvod proč jsem v mailové konferenci tohoto projektu. Ovšem věci, které se v ní zatím objevily souvisí spíš s úředničinou jako takovou. A o pomoc či spolupráci mě z této strany zatím nikdo nikdy nežádal.

Ale obrátil se na mě s prosbou o radu chlapík od kriminálky, tak jsem mu poradil jak jsem nejlépe uměl a třeba ho to i nasměrovalo tam kam potřeboval. Musím přiznat, že mě udivilo proč v některých (z mého podhledu triviálních) oblastech tápal, protože bylo vidět, že má opravdu bohaté zkušenosti. Ale to už tak někdy bývá, když se nemá s kým člověk poradit. Byl jsem rád, že má o pomoc zájem a vzhledem k tomu, že se pak znovu neozval, předpokládám, že se dobral uspokojivého výsledku.
8.10.2020 15:47 chlapík od kriminálky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
tak jsem mu poradil jak jsem nejlépe uměl ...

A opravdu mě to nasměrovalo. Protože však řešíme každý jiný cílový systém v jiném existujícím prostředí, výsledek je samozřejmě jiný. To ovšem jen potvrzuje průběžně uváděné stesky na mrhání peněz daňových poplatníků, protože podporou Linuxu v resortu vnitra a školství (které nové zdatné odborníky na opensource a linux průběžně vytváří) by bylo možné ušetřit mnoho peněz, ale i trápení. Aniž bych chtěl někomu závidět nebo snad dokonce brát business, zkušenost je obecně taková, že firmy nabízejí, až vnucují, pouze jimi vytvořené řešení (s poukazem na dlouholeté zkušenosti - vizte Odin), aniž by samy přemýšlely či si jen připouštěly myšlenky o vhodnosti. Jakékoliv úpravy si nechávají platit (na Kajmanech musí být draho) nesmyslně draho a navíc nechávají zákazníka bez možnosti získané systémy modifikovat (porušení licence), což bývá důvodem dalšího mrhání finančními prostředky, když firma zmizí z trhu a není, kdo by se v tom vyznal - takže se, logicky musí koupit nové, vlastně spíše jen jiné, obdobně nevyhovující řešení.

Vývojáři v oblasti IT si rychle osvojili manýry architektů a projekčních kanceláří a určují cenu nikoliv podle skutečných nákladů, ale podle odhadu hloubky zákazníkovy kapsy a nezřídka jsou ve hře i různá šméčka - vím co vyšetřujeme. Nad to se ještě všichni tváří, že celý systém je od základu pouze jejich autorským dílem, ačkoliv minimálně požadavek, základní zadání a často i prvotní analýzy jsou autorským dílem zákazníka! Ten však nesmí sám ani opravit zjevné chyby dodavatele a navíc zcela ostrouhá, pokud dodavatel stejný systém dodá ještě jiným zákazníkům!

Náš bezdiskový OS byl vytvořen s ohledem na šetření místem a silnou autonomii po zavedení. Takže se vzdáleně podobá Live CD ArchLinuxu (na kterém se podařilo experimentálně ověřit, že takový systém sestavit lze), které lze zavést po síti přímo do paměti počítače (dnes s pamětí nebývají problémy), a po zavedení již není na síti závislý. V našich podmínkách však nehraje žádnou roli uživatelská segregace, protože OS je účelově zaměřen pouze na vytvoření bitového obrazu disku v počítači a to se stejně provádí v prostředí uživatele root. Výhoda je, že při zpracování případu s několika desítkami stop (disky, flešky, CD ...), do vytváření bitových kopií lze dočasně zapojit všechny volné počítače v síti, ať už je na nich nainstalován jakýkoliv OS. Na serveru se opírá o projekty dnsmasq (dhcp, dns, bootp a tftp) a lightpd (http), zároveň byl v rámci http serveru spuštěn lokální repositář Debian Linuxu, protože lokální síť není z pochopitelných důvodů připojena k Internetu. Debian nabízí mj. také netinst.iso, které bylo rovněž zařazeno do konfigurace pxelinux, taže instalaci OS Debian Linux lze provést bez nutnosti shánět a vytvářet spouštěcí flešku. OS může posloužit i jako servisní systém alespoň pro diagnostiku. Celková velikost bez komprimace (ta by měla být součástí verse 2) je cca 900MB a po celou dobu běží z RAMdisku.

Podobně jako autor článku, i my po několika letech používání takového OS musíme reagovat na přibývající množství počítačů, které již legacy mode vůbec neumožňují. Proto si článku a autorovy píle nesmírně vážím, neboť mě opět nasměroval a výrazně zjednodušil experimentování a procházení slepých uliček v rámci základního výzkumu.

Děkuji J.
25.10.2018 22:19 Tomáš Pelc | skóre: 22 | blog: multimedialni_pc_k_LCD_TV
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Díky za zápisek. Tohle je velmi poučné a zajímavé čtení.
25.10.2018 22:32 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Myslím, že tento blog môže byť označený ako kvalitný zápis

Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
26.10.2018 10:19 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Tento kazdopadne ano, plny souhlas.
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
25.10.2018 23:13 Grudl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Cože, kapuca kromě shitpostingu i něco umí? Dobře to skrývá za postavu blbce, to se musí nechat
26.10.2018 07:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Dost na to, abych se nemusel stydět za svou identitu. A teď se jdi postavit do fronty za Odina.
k3dAR avatar 25.10.2018 23:43 k3dAR | skóre: 62
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
btw: nedoplnils ;-) "Moduly pro syslinux.efi najdete u Debianu po instalaci balíku … v adresáři … . A pro pxelinux.0 (který je součástí balíku … ) v adresáři … (instalační balík … )"
porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
26.10.2018 06:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Čas. Tohle už je drobnost kterou doplním, až se k tomu dostanu. Stejně je třeba opravit nějaké překlepy. A pro průměrného admina není problém si to zjistit.
k3dAR avatar 26.10.2018 18:18 k3dAR | skóre: 62
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Jasne :-) to nemela byt pruda, jen upozorneni ;-)
btw:ja pouzivam ~7let teda jen Legacy PXE, postupne s Win instalacema(Xp,Vista,W7,W8,W10), Linux (Live, nfsroot), Clonezilou(nazvy img pro restore generovane do pxemenu), Acronis a par drobnosti pres WinPE...
Naahodou neresil si pxe memtest kterej dle vysledku nastartuje sam Linux, nebo zobrazi error? Mam to rozbehle, ale ten Linux pak ma naborene ACPI :-(
porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
29.10.2018 17:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Naahodou neresil si pxe memtest kterej dle vysledku nastartuje sam Linux, nebo zobrazi error? Mam to rozbehle, ale ten Linux pak ma naborene ACPI :-(
Ne, protože to nebylo zapotřebí. Stroje zralé na memtest by šly rovnou do reklamace. V podstatě není vůbec důvod se s ním zdržovat, protože některé problémy jsou tak zákeřné, že je stejně neodhalí. V minulosti, když byly ještě paměti drahé, jsem řešil takový problém skoro dva roky, než se ukázalo, že byly na vině hned 2 moduly ze čtyř. A chyba se projevovala jen v případě, že byly přítomny alespoň dva moduly. Takže jednotlivě paměti prošly, ale když jsem je testoval po dvojicích, tak se ukázaly chyby. Pak jsem musel testovat každou s každou, abych vůbec zjistil, které z nich jsou vlastně vadné. A mohl jsem si to dovolit až tehdy, kdy se koupil další stroj co měl DDR3 a další paměťové moduly, jimiž jsem mohl nahradit ty stávající, protože z původního stroje jely všechny virtuály co zajišťovaly laborky a tudíž na něm nebylo memtest možné spustit. A jiný stroj s DDR3 sloty tehdy k dispozici nebyl.
regine avatar 26.10.2018 10:16 regine | skóre: 22 | blog: regine
Rozbalit Rozbalit vše Tleskám
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Výborné počtení. Díky.:-)

Cigareta krátí život o 1 minutu, láhev koňaku o 5 minut a pracovní den krátí život o 8 hodin.
Grunt avatar 26.10.2018 14:39 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Grunt pouze dodá tolik že za ty dva roky heslo do BIOSu na svém stroji zapomněl a má sto chutí svůj retardovaný stroj svrhnout ze skály. Zlatý Legacy BIOS. Tyhle UEFI sračky každého jen otravují…
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Max avatar 26.10.2018 17:58 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
heslo do tvého biosu je : babeta
Zdar Max
Měl jsem sen ... :(
Grunt avatar 26.10.2018 18:33 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Vtipný zas po ránu…
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Bedňa avatar 27.10.2018 15:43 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Your password is invalid
KERNEL ULTRAS video channel >>>
27.10.2018 12:58 lzap
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Grub2 a opatchovany Grub2 jsou v podstate dva ruzne projekty. Ten z RHELu funguje s EFI PXE vyborne.
22.9.2020 19:13 lizbee
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Agent avatar 27.10.2018 13:40 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Diskless UEFI boot
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Uff... Trochu se mi při čtení zakouřilo z hlavy... Přeci jen nejsem takový odborník. Ale jinak dobrý počteníčko, to jako jo. To by bylo i na článek.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.