Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 15:01


Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
1.11.2014 13:57 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
+1 za pekny prispevek

Imho je prazske jaro a rok 1968 velice precenovano. Nechci se nikoho dotknout, ale celou tu neslavnou eru z let 48-89, vnimam jako dobu vlady zlocincu a luzy. Reformni komuniste mozna chteli doprat lidem vice svobody, ale komuniste to byli stale! Stale se jednalo o rezim, ktery stal za zabavovanim majetku a pudy a strilel lidi, kteri chteli odejit z pekla pryc! Nemoznost podnikani, omezeni svobody slova, problem s cestovanim, vseobecna zaostalost, vlada jedne strany, zdecimovani elity a inteligence,... snad se to nikdy nevrati.

Jiste lze namitnout, ze stavajici rezim a v nekterych pripadech i konkretni lide se od toho minuleho moc nelisi. Je to castecne pravda. Take nam jsou postupne utahovany srouby a ve velkem odevzdavame nasi suverenitu do bruselu. Eurosvaz se v mnohem podoba sovetskemu! Je treba bit na poplach! Urcite se nam nyni zije lepe nez v minulem rezimu(muzeme podnikat, je svoboda slova, atd.), je vsak treba bojovat za to, aby nam tyto moznosti zustaly! Spolecenske a politicke trendy dnesni doby jsou bohuzel proti imho.
1.11.2014 14:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Zajímavá shoda náhod. Psal jsem to, aniž bych tušil že zrovna běží na Primě "Bouřlivé víno" - filmová interpretace r. 1968 z r. 1976.
1.11.2014 14:09 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Neznam, ale podivam se.
Dalibor Smolík avatar 3.11.2014 09:54 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
V podstatě chtěli ukázat to, že družstvo nebylo schopno nejen provádět samostatně zahraniční obchod, ale ani samostatně hospodařit, bez strany to prostě nejde .. na druhou stranu řada podniků po roce 1990 dojela právě na takové šíbry, jako byli ti ve filmu, sám jsem jich pár měl tu čest vidět. Chtělo to delší dobu, než se řada podniků, i těch menších to naučila. Ale tuhle myšlenku ten film obsahovat nesměl.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
12.11.2014 20:37 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
:-)
12.11.2014 21:05 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
LFŠ 2009: režisér Vorlíček před projekcí tvrdí, že z původně těžce ideologicky zatíženého Kozákova románu zůstalo ve scénáři, který musel spolu s Macourkem napsat z existenčních důvodů (nařízení shora), pouze jméno hlavního hrdiny, zbytek byl vlastní fabulací. Po projekci už se na román odvolává jako na hlavní kostru příběhu, který, opět připomíná, musel být zpracován z existenčních důvodů - tedy kvůli možnosti další tvorby. Režisér vzpomíná, jak se během natáčení měli všichni dobře, pili a kupovali víno ve velkém a všechno to vlastně bylo fajn. Nereflektuje na výtky schematičnosti charakterů - zlý emigrant živořící v Rakousku, který pro peníze udělá cokoliv, poťouchlý farář tahající děti za uši a umožňující hrát v kostele kapele místní omladiny, charakterní předseda bezmála se slzou v oku, když se hovoří o rodné Moravě, floutkovský komunista nové doby, hrabiví zemědělci bažící po soukromém obchodu s cizinou, v minulosti zřejmě politicky perzekvovný soudruh, navrátivší se opět do náruče strany (která ho sice už jednou nechala v base, ale...) atd. - nereflektuje ani na výtku k zasazení do léta 1968 a jasnému rozdělení skupin na zlí hrabiví individualisté=reformní komunisté vs. hodní charakterní poctivci=normalizační komunisté, kteří nepodlehli šálení západních kontrarevolucionářů (a jejich valut). Jediným Vorlíčkovým argumentem je konstatování, že pokud někdo v té době nežil, neví, o čem je řeč. Navrch přihazuje pár veselých historek o emigrantech (ne všichni byli dobří, některé sem vraceli v okovech !!!), o novodobých podvodnících a hlavně o tom, jak se všichni ti herci na natáčení těšili, protože ten kraj je krásný, víno chutné a parta dobrá. Zamáčkla jsem slzu. Nad Vorlíčkem.
1.11.2014 19:16 Karel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
je zajimave, jak to hodne lidi s tou EU zere. Ja vim, ze IQ nevyjadruje vsechno, ale Vam bych tipoval nejakych 75.
1.11.2014 19:47 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Dekuji, napodobne. ;-)
12.11.2014 20:38 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
trhni si
12.11.2014 20:50 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
kazdej tady vidi ze ses jen provokater
1.11.2014 19:31 ovoce
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
(...) Eurosvaz se v mnohem podoba sovetskemu! (...)
Ježkovy zraky... někdy si říkám, jak moc reprezentativní vzorek jsou týpci jako vy pro ceslou populaci... a jak moc jsme tím pádem v .hajzlu
1.11.2014 19:49 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ceslou populaci

Patrne do toho naroda ani nepatrite, kdyz si ani neopravite tento preklep... Jinak podobne znaky evropskeho a sovetskeho svazu nachazim bohuzel kazdy den. Jen slepy to nevnima.
1.11.2014 21:19 ovoce
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Patrne do toho naroda ani nepatrite, kdyz si ani neopravite tento preklep...
Neregistrovanec nemůže editovat. Holt dělám dost cyhb při psaní a nědávno mi udělali díru do hlavy :P, ale to neznamená, že jsem (úplně) blbej.
Jen slepy to nevnima.
Já spíš nevím, jak pojemenovat ěnkoho kdo "bystře" vidí ty podobné znaky, ale tupě ignoruje tu drastickou celkovou odlišnost. Tuším že částečně to bude takovéto psychologické klišé, kdy si lidi scvhálně vytvářejí provokativní názory aby byli jako cool (a hlavně se odlišit od "masy/ovcí"?). Je to asi jenom taková pubertoidná revolta, ale když je to takhle všudypřítomné, tak to fakticky činí společnost debilní a asi je to docela škodlivé. No, přeju vám tu seberealizaci, ale radši bych, kdyby lidi mysleli seriózněji a odpovědněji.
1.11.2014 14:01 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
zdravim,

Pokud si chcete neco precist o dejinach, tak cetl jsem ted rozhovor s jednim clovekem, ktery vystudoval skolu u Bati. Vcelku chytrej chlap. Dobre, je to Milous Jakes. To uz to asi vidite jinak.

Ale je tam par zajimavejch momentu, ktery popisuje okolo ne moc publikovanych dejin mimo hlavni proud.

Rozhovor je zde.

No a pokud Vas zajimaji kapitalisticke dejiny po 89-tem s ohledem na politiku, tak neco se da nastudovat zde.

No a kdo se nechce placat v minulosti, tak si precte treba forbes.

gf
1.11.2014 14:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Děkuji, nechci. Řekl bych, že mám toho o dějinách načteno docela dost. A pokud jde o ty novodobé, tak jsem toho měl možnost vidět docela dost i z bezprostřední blízkosti - naštěstí s dostatečným odstupem.

Pokud jde o Jakeše - v roce 1989 jsem ho vnímal pouze jako figurku, kterou obešli vlastní soudruzi a jak čas ukázal, tak tomu i bylo.
12.11.2014 20:38 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
vidim to podobne
1.11.2014 14:03 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
A jinak, pokud bych si mel vybrat, do jake doby se vratit nebo narodit, volil bych druhou polovinu 19. stoleti. Byla to doba, kdy se, alespon dle dochovanych dokumentu a z generace na generaci predavanym zazitkum, mym predkum darilo velmi dobre. Spolecenske klima a obecne prijimany system hodnot byl podle mne take lepsi nez dnes.
1.11.2014 14:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Přiznám se, že jsem nehlasoval. Beru věci tak jak jsou, takže bych nejspíš zvolil poslední variantu. K období 1918-1921 mám shodou náhod rozepsané jiné povídání. Rok 1946 byl pouze pokračováním sraček do kterých jsme zapadli v okamžiku, kdy Beneš akceptoval Mnichovskou dohodu a sám pak pláchnul za hranice. Narození v roce 1960 by stálo totálně za hovno, protože bych strávil pod vládou jedné strany víc času než bylo zdrávo. Rok 1968 nehodnotím, anžto vím co a jak bylo. Děti narozené po r. 1980 až do r. 2000 vnímám jako oběti - reálného socialismu a primitivního kapitalismu, který je oblažili ti co se narodili v těch letech šedesátých. A ti o se narodili v r. 2005 ještě na nějaké ankety prdí.

Subjektivně na tom podle mě byli nejlépe ti co se narodili mezi lety 1960-1968. Jim můžeme poděkovat za to, jak to dnes u nás vypadá. A ročníky 1968-1980? Je to náhoda, že sem spadají ti co se dnes snaží o nápravu aktuálního stavu? Myslím, že ne.
1.11.2014 20:32 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
A ročníky 1968-1980...sem spadají ti co se dnes snaží o nápravu aktuálního stavu
:)70. roky rok pokrytectva, politického klientelizmu (metóda cukru a biča), dôrazu na čoraz hlbšie uspokojovanie materiálnych potrieb(aby držali hubu a krok a poslúchali:)), roky prospechárstva, kto nekradne, okráda svoju rodinu, čo je doma, to sa počíta ... a ľudská osobnosť - jej základ a tvorí v prvých rokoch života, v detstve, dieťa a učí príkladom, napodobňovaním, preberá vzory od svojho okolia... v 80. rokoch táto generácia bola v tínedžerskom veku, po "revolúcii" naplno ukázala charakter, ktotý sa dal tušiť v úpadkových 80.-tych (len sa pozrite na tú príšernú nevkusnú gýčovitú módu v 80. rokoch:), a "duch" tej doby vystihuje Čas sluhů
1.11.2014 21:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Na konci roku 89 došlo k masovému zneužití studentů při mocenské hře, která měla jediný cíl - přetavit načerno nahrabaný majetek v legální kapitál. Drtivá většina z nich se narodila až po roce 1968 a vyrůstala v tom co popisujete. Pokud by skutečně byli takoví jak si myslíte, tak by se hezky zapojili do systému. Jenže skutečnost byla jiná. Právě jejich idealismus se stal klackem, který zahnal komunistické geronty do prachu dějin. To o něco málo starší ročníky, které se již stačily po škole trochu rozkoukat nelenily a chopily se příležitostí. To jsou ti co dnes drží kapitál a nám pískají do tance. Naštěstí neexistuje přímá souvislost podnikání s charakterem, takže nevidím situaci tak černě jako vy.
1.11.2014 23:38 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ja som bola v tom čase, keď sa to začalo mlieť (zjazd ram. umelcov viď Kopeckého prejav, kt. ma rozplakal:))sviečková demonštrácia v marci 1988, 20. výročie invázie, január zač. roka - výročie smrti Palacha, zjazd dramatických umelcov) na materskej dovolenke a na jeseň 89. som nastupovala po nej do práce... po celý čas som visela na Slobodnej Európe a Hlase Ameriky, tak ako teraz visím na rôznych zdrojoch o dianí na Ukrajine:) (i keď som si aj vtedy uvedomovala isté "rezervy" tých vysielaní v objektivite a nestrannosti) a mala som slušný prehľad o tom, čo sa deje (Literárny týždenník - jasné signály, že neostalinisti končia). Tiež som mala možnosť rozprávať sa s "delegáciou" študentov, ktorí prišli z Bratislavy či odkiaľ zvestovať nám neuvedomelým:)) na vidiek revolučný odkaz z "centra"... (Podrobnosti o tých trápnych záležitostiach si nechám radšej pre seba... keď spomeniem môjmu kamarátovi, s ktorým sme vtedy načisto zblbli:)),ako sme si pospevovali celí Ať mír zůůstááávááá a ďalšie dnes srandovné podrobnosti,má chuť ma zabiť:-)). Tí revoluční študenti podľa mňa ani celkom dobre nevedeli, za čo či proti čomu sa demonštruje na tých námestiach. Mnohí sa na školy dostali vďaka straníckym tlačenkám:)). Ostatne, to ako si mnohí predstavovali "slobodu" bolo vidieť v tých 90. rokoch. Kolobeh elít prebehol zase podľa zvyčajných zákonitostí (Penta:)). "Komunistickí" mafiáni zlegalizovali svoje peniaze a privilégiá. Len vymenili svoju ideovo-politickú orientáciu.

Na rozdiel od Klausa napr. si nemyslím, že podstatné bolo, aby transformácia prebehla a prechod vlastníctva do súkromných rúk sa uskutočnil rýchlo a hladko, aj keď nie čistým spôsobom... nemyslím si, že je jedno, ako príde elita k majetku a moci a že potomkovia mafiánov a hochštaplerov už budú celkom normálni podnikatelia (vraj nič nové pod slnkom, takto vznikla aj stredoveká šľachta takže je to vlastne celkom OK). Nemyslím si, že zdravá spoločnosť sa dá vybudovať s elitou, ktorá má korene v tej žumpe a že staré neprávosti sa dajú napraviť novými.
12.11.2014 21:14 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
verim, ze bylo dost inteligentnich lidi, kteri s prichodem revoluci na vychode velmi rychle realizovali, ze je mozno prijit k velkym penezum...
Dalibor Smolík avatar 2.11.2014 18:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nejlépe na tom byli lidé (ti s vyšším vzděláním), narození kolem roku 1950. Po čistkách, které komunisté udělali počátkem normalizace chyběli vedoucí pracovníci na nejrůznějších místech. Ta místa zaplnili absolventi vysokých škol. Lidé, kteří přicházeli do zaměstnání v pozdějších ročnících už měli smůlu, postup žádný, vše bylo obsazeno jen o pár let staršími kolegy. Ročníky 1960 nic moc, ti co se narodili kolem roku 1980 jsou už na tom přece jen o něco lépe. Ti už však nemohli se zapojit do aktivit divokých 90. let.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
3.11.2014 00:40 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Počátkem normalizace nebyli čistky, ale férový souboj dvou frakcí komunistů o nadvládu. Jedni vsadili na správnou kartu, podporu Rusů, druzí byli odejiti - vyloučeni, vyškrtnuti nebo pozastavené členství. V Chartě 1977 bylo v prvních 300 podepsaných 2/3 bývalých komunistů + fůra stbáků.

Když pak Havel svoje kamarády hned po revoluci vyslal na diplomatické štace vyčistit ambasády od komunistů, šlo o prostou výměnu. Akorát narušenou lustracemi, které zhruba polovinu Havlových kamarádů zase poslaly domů. Ti hlavní ovšem přežili, protože svazky těch největších sviní byly zlikvidovány už v zimě 1989/90, někteří ve funkci dodnes. A není náhodou, že Havla během 'revoluce' řídil komunista Čalfa a postupně se k Havlovi na Hrad nahrnuli nejenom ti bývalí komunisté (někteří skutečně čestní lidé), ale hlavně kariéristé a vyžírkové - viz národem obdidovaný znalec etikety soudruh Špaček, jeho kariéru v KSČ bohužel přervala právě sametová revoluce. A stbákovi Junkovi nakonec Vašek prodal i Lucernu.
Nobody can give you as much as I can promise you
Dalibor Smolík avatar 3.11.2014 09:42 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
S tím bohužel musím souhlasit - já jsem se však ve své poznámce zaměřil na jinou oblast společnosti, na běžné občany ve funkcích mistrů, vedoucích oddělení apod. Ty čistky probíhaly jednotlivými pohovory (prověrkami), kterými v letech 1969 - 72 prošli všichni členové strany, kdo měl větší aktivity před Srpnem nebo kdo nesouhlasil se vstupem vojsk, byl vyškrtnut nebo vyloučen. Zmizela najednou celá generace vedoucích pracovníků, jen málo prošlo. Ti, co nastoupili po nich, měli kariéru otevřenou a to dokonce i bez nutnosti velkých politických kotrmelců .. Stále mluvím o době asi do roku 1975. To, co se stalo po revoluci (nebo i v rámci Charty 77) je věc jiná, ale v podstatě máte pravdu.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
3.11.2014 09:47 Zeryk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
po nedavnych prohlasenich Klause a Zemana o Havlovi jsem si celkem jist, ze tak za 10 let bude Havel nejvetsim zlocincem lidstva vsech dob.
3.11.2014 10:11 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Spíš jde Žeryku o to, že Havel byl léta nedotknutelný idol revoluce, a v tisku se nesměla objevit jediná negativní zmínka o jeho působení v čele státu, takže by bylo dobré nastupující generaci sundat klapky z očí (stejně jako se adorizoval tatíček Masaryk).

U Klause a zejména u Zemana se jejich chování, chyby i závadní spoluprácovníci rozebírají (a správně) dost natvrdo na veřejnosti i v tisku.

Není náhodou, že Havel, nastrčená figurka STB a reformních komunistů, složil slib prezidenta socialistické republice a byl zvolen komunisty.
Nobody can give you as much as I can promise you
3.11.2014 11:24 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ten poslední odstavec mě zaujal - ono to šlo jinak?
3.11.2014 11:56 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jistě - zkus trochu přemýšlet, než se provokativně zeptáš.
Nobody can give you as much as I can promise you
3.11.2014 12:51 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
takže odpověď nemáme. Provokace to není.
3.11.2014 13:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Asi velký problém sjet zrakem o odstavec níže, co?
3.11.2014 13:17 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
reagoval jsem na prohlášení Mtraina, tak předpokládám, že je schopen to obhájit lépe než obviněním z provokace (IMHO oblíbená odpověď na nepohodlné otázky za jistého režimu) bez ohledu na to, jak se k tomu vyjádří někdo jiný.
3.11.2014 14:51 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ta připomínka Ukrajiny je docela případná, bylo to dost obdobné.

Přestože nešlo o revoluci, ale o předání moci složkám, které změnu plánovaly, tak skutečně mohlo dojít napřed k rozpuštění FS, a pak řádným volbám poslanců i prezidenta. A protože ty normy neexistovaly, tak to mohlo proběhnout víc, než rychle.

Jenže protože Havla řídil celým procesem Čalfa, tak se přes všechna prohlášení k davu nechal zvolit komunisty, kteří dostali jasný příkaz Havla zvolit jednohlasně, a pak přísahal na věrnost socialistickému státu.
Nobody can give you as much as I can promise you
3.11.2014 16:27 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ukrajinu nijak zvlášť nesleduji. Takto daleko od centra dění je pro mě těžké najít a rozpoznat rozumný popis dění.

Omyl, normy existovaly a pokud by normy neexistovaly, byla by spousta nejasných situací které by spíše nahrávaly manipulaci. Ale nemohu najít, jaké zákony se změnily ve Federálním shromáždění před volbami, tak nevím, co tomu předcházelo.

Jak jsem psal již Aleši Kapicovi - Havla požadovalo OF v jednání o vládě s Čalfou po té, co se vládu pokusil sestavit L. Adamec. IMHO se jednalo o praktické opatření a takovéto lpění na detailech v ten okamžik nebylo na místě. Nehledě na to, že jejich cílem nebylo udržet při životě režim v čele s KSČ. V kontextu pozdějších událostí mi tohle přijde jako hnidopišství, nepodstatný detail a oblíbená hledaná hůl na psa.
3.11.2014 17:38 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Teď vůbec nerozumím ani hnidopišství, ani holi na psa.

Můj příspěvek se týkal toho, že Havel byl jen figurkou v rukách mocných, kteří věděli, že dosavadní režim v dosavadním složení nemá šanci přežít, prakticky byl odsouzen i hlavním spojencem z Ruska, takže šlo o to, urvat moc a kontrolu v novém, lepším složení.
Nobody can give you as much as I can promise you
3.11.2014 17:51 Zeryk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ja tomuhle neverim. Lide, kteri byli tak blbi, ze nedokazali zajistit toaletni papir zniceho nic nejednou vytahli ze suplete plan, jak se vyhodne pretransformovat do noveho systemu. Tomu snad ani sam nemuzete verit.

Proste se to semlelo a takovety predstavy jako ma pan Kapica, jak to bylo vsechno pripravene a planovane jsou fakt k smichu. Ja jsem taky ty soudruhy znal a znali jsem je vlastne vsichni, misto hlavy meli bednu kytu a krome toho, ze to byli vyzirkove a charakterove svine neumeli ani odborne nic.
Dalibor Smolík avatar 3.11.2014 19:10 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Také moc nevěřím, že to bylo předem připraveno a pokud ano, tak jen jako varianty s možným průběhem událostí, určité principy. Vzpomínám si na vystoupení Adamce na Letné, lidé v té době Adamce docela podporovali, ale jeho vystoupení je značně zklamalo, byl to jeho konec. Kdyby jeho vystoupení zaujalo, byl by podpořen nadále a řada věcí by se vyvíjela jinak. Tohle se před téměř milionovým davem nedalo naplánovat, muselo se jednat podle toho, jak byly masy naladěny.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
3.11.2014 20:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
O tom, že to co se dělo nebylo náhodné mě především přesvědčují osobní zážitky mé a mých kamarádů. Byl jsem při tom, ale ne v tom, takže důkazy pochopitelně nemám. Navíc jsem měl v té době v hlavě úplně jiné starosti než politiku. Kdybych byl chtěl budovat politickou kariéru a měl hroší kůži a žaludek jako kupř. Marek Benda, tak bych měl nejspíš dobrý start. Jenže já jsem přesvědčen o tom, že kvalita společnosti se odvíjí především od kvality jednotlivce, což je v příkrém rozporu se stranickou politikou, kterou zajímá pouze semletá masa. Právě taková masa, která přihlouple pod vlivem euforie cinkala na náměstí, zatímco si na balkónech rozdělovali funkce.
4.11.2014 10:15 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Teď vůbec nerozumím ani hnidopišství, ani holi na psa.

Můj příspěvek se týkal toho, že Havel byl jen figurkou v rukách mocných, kteří věděli, že dosavadní režim v dosavadním složení nemá šanci přežít, prakticky byl odsouzen i hlavním spojencem z Ruska, takže šlo o to, urvat moc a kontrolu v novém, lepším složení.
Takže následující citace Vašeho dřívějšího příspěvku si mám vyložit jako co?
Jenže protože Havla řídil celým procesem Čalfa, tak se přes všechna prohlášení k davu nechal zvolit komunisty
Není náhodou, že Havel, nastrčená figurka STB a reformních komunistů, složil slib prezidenta socialistické republice a byl zvolen komunisty.
Já tvrdím, že tomu tak bylo proto, že technicky to bylo nejrychlejší a nejrozumnější řešení. Vy v tom ale vidíte důkaz své teorie a podle výtky mu to i vyčítáte (to je to hnidopišství a pokud jej za to odsuzujete, tak i ta hůl). BTW, pokud bylo předání moci plánované, proč teda nedošlo nejdříve na ty volby? Naopak se zdá, že neplánovaně nejdříve předali vládu a až pak se provedly ty "plánované" volby. A pokud plánovali násilné (bez voleb) převzetí moci - lidi na nižším a mnohdy i žádném tehdejší mocenském žebříčku a všem pod nosem...
4.11.2014 12:25 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
BTW, pokud bylo předání moci plánované, proč teda nedošlo nejdříve na ty volby?
Pokud bylo převzetí moci plánované, tak to mohly případné volby jenom zkomplikovat. Červnovým volbám r. 1990 předcházela půlroční intenzivní masáž adorující OF. Mezitím už však seděli na všech možných místech dosazení nikým nevolení kamarádi a známí z okruhu této nesourodé skupiny, která se prakticky ihned po volbách rozpadla na několik politických stran, které jsou přímo zodpovědné za následující chaos, který umožnil rozkrást státní majetek, dřív než se rozjel restituční proces.
3.11.2014 11:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jo. Kupř. nejdřív vypsat předčasné volby, ovšem už bez vůdčí role jedné strany a prezidentskou volbu ponechat na nově zvolených poslancích.

Jak je vidno z dění na Ukrajině, model kdy se nejprve "demokraticky" dosadí nový prezident, který začně dělat pořádky a teprve pak následuje "demokratická" volba nemusí vždy klapnout bez krve, tak jako u nás.

Oficiální parlamentní volby 2014 na Ukrajině - konkrétní výsledky a čísla jsem nikde nenašel (i když jsem ani moc nehledal). Dosud jse se pouze dozvěděl, že volební účast (nejenom na východě!) byla na hranici regulérnosti a "zvítězila" stávající klika - byť s nějakými mizernými 22% (Výsledky měly být zveřejněny na konci října). To o volbách na východní Ukrajině existují jiná čísla. Zúčastnilo se jich přes 60% voličů a výraznou většinou zvítězili zástupci povstalců.
3.11.2014 13:14 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
jenže to by odporovalo tehdejší zákonům, ne? Zákonem byla vůdčí role KSČ, která vše řídila a určovala. Způsob nominování poslanců a jejich schvalování atd. Vůbec to nezáviselo na vládě nebo poslancích.

http://www.totalita.cz/volby/volby.php

Takže my prosím reálně popište, jak by mohl být zvolen demokratický prezident jinak než tehdejšími poslanci aniž by komunistická mašinérie (a ta nebyla zdaleka jen o prezidentovi nebo vládě) to převálcovala po svém?

Já tedy na volbě Havla komunisty nevidím nic špatného a dle mého to naopak napomohlo rychlé změně. V opačném případě mohl být klidně zvolen třeba Dubček či nějaký podobný "kádr" a to si pak vývoj neumím vůbec domyslet.
3.11.2014 13:34 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
jenže to by odporovalo tehdejší zákonům, ne? Zákonem byla vůdčí role KSČ, která vše řídila a určovala.
Ano, a jsme u bodu kterým se mělo začít - místo prezidenstké volby měl komunistický parlament nejprve provést změnu omezujícího volebního zákona tak, aby se mohly voleb účastnit i nezávislí občané. Jenže to by znamenalo zásadní ohrožení stranického volebního systému, což jak ukázal náseldující vývoj bylo nežádoucí. Já osobně jsem se poprvé zúčastnil voleb v r. 1990 a to jakým způsobem naložili se svými mandáty zástupci Občanského fóra byli to pro mne i na dlouhou dobu volby poslední.
3.11.2014 15:30 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Teď jsem koukal na wiki, že 3. prosince došlo ke zrušení zákonné vedoucí úlohy KSČ.

Havla navrhlo na prezidenta OF. Pokud by nebyly splněny podmínky OF (nevím zda všechny), mohly pokračovat demonstrace. V podmínkách asi šlo hlavně o vládu, kterou se původně snažila sestavit KSČ (L. Adamec).

V intencích tehdejší doby zřejmě byla snaha rychle obměnit komplet vedení země a zajistit směřování ke "svobodným" volbám. Vzhledem k tomu, že rezignoval Husák, tak jej bylo třeba někým nahradit. Moc možností nebylo a IMHO Havel je ta lepší varianta z možných.
3.11.2014 16:56 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Občanské fórum byl nikým povolený spolek samozvanců. Kdyby se konaly volby hned na konci r. 1989, a za podmínky kterou jsem zmínil, tak by výsledek vypadal zcela jinak, než po té půlroční mediální masáži.
4.11.2014 10:00 Chulda | skóre: 20
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Pardon, ale to už máte nějaké popletené anebo osobní zášť zatemnila rozum či jak to slušně říct - OF mělo být povolené kým, když zákony řešily i spolky zahrádkářů?

Dle wiki šlo o společné uskupení opozičních skupin. Tzn. oni se angažovali, oni šli s kůži na trh a to už i mnohem dříve. A podle Vás měli být nejdříve svobodné volby - a kdo by k tomu KSČ donutil? Zahrádkáři? Když Adamec přišel se svojí vládou, tak mu oponoval kdo?

Jistě, kdyby byly v tu chvíli volby, tak by vyhrál Adamec nebo nějací "reformní" komunisti, to by byla výhra. BTW, o zkrácení volebního období poslanců bylo rozhodnuto mnohem později, když už byla Čalfova vláda.
4.11.2014 19:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Vy čerpáte z wiki. Já z toho co zažil a viděl kolem sebe. Jasně jsem napsal: místo prezidenstké volby měl komunistický parlament nejprve provést změnu omezujícího volebního zákona tak, aby se mohli voleb účastnit i nezávislí občané.

Mohu vás ubezpečit, že pokud by v takových volbách uspěli i nějací komunisté, tak by to byli především ti, co se neměli zač stydět. Já si totiž na rozdíl od mnoha jiných nemyslím že co komunista, to vychcaná prospěchářská svině. Bezprostředně po listopadu měli všichni v živé paměti co byl kdo zač. Jenže do června se stačili mnozí pěkně rychle přešaltovat - a jako správní revolucionáři šli dělat revoluční propagandu pod hlavičkou OF do míst, kde je nikdo neznal. Tím jak bylo protěžované občanské fórum byly znevýhodněny nově vzniklé strany, z nichž mnohé neprošly hranicí pro vstup do parlamentu, protože jejich potencionální voliči v obavě že by tyto strany neprošly, raději daly svůj hlas OF.
Dalibor Smolík avatar 3.11.2014 15:34 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tady je zjevně vidět, že v českém národě chybí opravdová osobnost, která by vyhovovala jako morální vzor. Ono je to těžké a souvisí to s národní hrdostí: jaké osobnosti (i z minulosti) bychom mohli mít, když každý nový režim negoval osobnosti, které vyzdvihoval režim předcházející, není tu žádná národní kontinuita, na které bychom se všichni shodli, snad od doby Karla IV .. tak je to s obrazy, sochami a podobně. Mohl bych jmenovat Radeckého, Masaryka, Fučíka, Horákovou a jako posledního např. Wonku. Tak byl pokus o idealizování jediného vhodného kandidáta, tj Havla. Ale ani to nejde, jak vidíme .. Klaus kradl v přímém přenosu propisky, Zeman mluví sprostě z Lán, prostě všechno morální elita ;-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Darth Phantom avatar 4.11.2014 17:10 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
chybí opravdová osobnost, která by vyhovovala jako morální vzor.

Já bych nějaký morální vzor mezi politiky vůbec nehledal. Politik a morální vzor to se samo o sobě vylučuje. Pro někoho byl morální vzor Václav Láhev (pro mě ne) pro někoho je vzor Václav Pružinskij aka Klaus.

Václav Láhev je dodnes pro mnohé nedotknutelná ikona. Je dobré, že jste zmínil i toho Wonku. Ono to tak slavné s tou modlou taky asi nebude, to z toho mnohým pravdoláskům z toho dokumentu asi sklapla čelist.

Kult Václava Lahvela je přemrštěný. Dle mého názoru to byl celkem podprůměrný divadelník, nadrůměrný ožrala a poklonkovač humanitárním bombarďákům. Chlastat mu šlo dobře a klanět se Bílému domu taky víc než dobře. Pak se ještě poplácával po zádech s dalajlámou, a to je asi vše. Jestli někdo zaznamenal nějaký nazapomenutelný čin v domácí politice, který Václav Láhev vykonal a stál by za zmínku, tak sem s tím. Spíš jen žvanil o pravdě a lásce, vystavoval si neonové srdíčko nad Pražským Hradem a při tom si dával do trumpety.

Václav Pružinskij aspoň něco vykonal a měl nějakou vizi. Sice ten majetkový převrat a kuponovou privatizaci totálně zkurvil, ale aspoň se o něco pokusil. Václav Láhev akorát žvanil, klaněl se před Bílým domem až k zemi a dával si do trumpety s humanitárním bombarďákem Clintonem.

Tahle patička nemá hlavu ani patu
4.11.2014 20:53 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Václav Pružinskij :)) ala neviditelná ruka trhu všechno zařídí a hláška, "pánů Koženejch by naše republika potřebovala víc." -- V. Láhve a jeho krátké kalhoty :) jako důkaz oddanosti Bílému domu. Mluvil jsem s Američanem, co nás znal jenom podle V. Láhveho a jeho krátkých kalhot. Tak aspoň něco.
4.11.2014 17:59 moloko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
že v českém národě chybí opravdová osobnost, která by vyhovovala jako morální vzor
k cemu by byl bahnu moralni vzor?
Dalibor Smolík avatar 4.11.2014 23:09 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Já tenhle národ neodepisuji, všude je něco, když mluvím s lidmi z jiných zemí, řeší podobné problémy, ve vyspělých demokraciích jsou ale přece jen o kus dál (například netolerance korupce nebo zneužívání pravomocí) a snad k tomu taky jednou dospějeme.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
12.11.2014 21:06 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ja to vidim jinak, svine se vzdycky dostanou nahoru
1.11.2014 15:23 Seraph
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Pane, jež se skrýváte za jménem odin. Proboha, neberte si do úst společenské klima či systém hodnot. Pokaždé když něco vyřknete na toto téma, přísahám že ďábel znásilní jednu pannu...
1.11.2014 15:48 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Pokaždé když něco vyřknete na toto téma, přísahám že ďábel znásilní jednu pannu...

Doufam, ze to neni panna a ze s tim souhlasi. ;-)

Kazdopadne pokazde, kdyz zapnu pocitac, zemre jeden maly delfinek!
1.11.2014 16:01 Seraph
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Což vysvětluje rapidní úbytek kytovců ...
1.11.2014 17:34 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jiste, kazde rano snidam kulohlavce zabiteho rezavym hakem tak, jako kazdy zly pravicak.
1.11.2014 17:41 TM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Vy ale žádný pravičák nejste.
1.11.2014 18:16 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Mate asi pravdu, pojmy pravice a levice jsou celkem prazdna medialni obalka, takze tezko nekoho oznacit za pravicaka.
1.11.2014 18:26 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tim jsem chtel zejmena rici to, ze pravicak podle soucasne definice medii neni totez, co za pravicaka povazuji ja. Vetsina dnesnich stran, ktere o sobe tvrdi, ze jsou pravicove, jsou jen socialiste v jinem kabate.
Agent avatar 1.11.2014 21:51 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Podle mě pravicovost == sobectví, což není nutně špatné, je to přirozené. Každý je sobec a tudíž pravičák. Že se k tomu někdo považuje za socialistu, je jen omáčka navrh.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
3.11.2014 09:13 TM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tak jsem to ale nemyslel. Umírněná pravice a levice, ač jinak mají řadu zásadních rozporů, vždy ctily jisté civilizační normy, za které prostě nikdy nešly - bez ohledu na ideologii.
Extrémisté jako vy(nebo ti na které si tady hrajete) ovšem z toho nerespektují nic.
Dokud pořvávají v diskusích, je to neškodné. Ve chvíli, kdy se začnou organizovat, měly by zafungovat obranné mechanismy úplně stejně jako v případě jiných rudých či hnědých hnutí...
3.11.2014 23:33 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Muzete mi prosim vysvetlit, cim jsou me nazory takto nebezpecne? Co je spatneho na tom, ze bych rad platil male dane, vystoupil z eu a prosazoval osobni svobodu a odpovednost? Opravdu tyto nazory podle vas vyzaduji zasah jakychsi ochrannych mechanismu?
3.11.2014 23:50 pomocnik VB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ty vole, ty ses ale slabej troll. Kdyz chces poradnou diskuzi, tak musis zacit urazet, s takovejma zoufalejma pokusama se di vycpat :-)
1.11.2014 16:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Druhá polovina 19. století? Prusko-Rakouská válka 1866, vyhraněný nacionalismus jak z české tak německé strany a černé vyhlídky na nejistou existenci po roce 1914? Díky. Nechci.
1.11.2014 17:37 TM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Já mu věřím. Pro, svým způsobem, deviantní lidi typu loki/odin je přesně tato doba to, co by jim vyhovovalo. ALE - museli by se narodit na té správné straně.
Smrdutá špeluňka, 14 hodin denně ve fabrice bez jakýchkoliv zaměstnaneckých práv a vpodstatě nulová lékařská péče včetně dalších svobod této doby, to by se jim zcela jistě nelíbilo.
To by hned ječeli jak prasata a vyprodukovali by komunismus v ještě horší formě než k tomu, díky té době, opravdu došlo...
1.11.2014 18:25 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Já mu věřím.

Dekuji.

Pro, svým způsobem, deviantní lidi typu loki/odin je přesně tato doba to, co by jim vyhovovalo. ALE - museli by se narodit na té správné straně.

Duvody, proc by mi ta doba vyhovovala, jsem popsal. Nevim, co znamena narodit se na spravne strane...

Smrdutá špeluňka, 14 hodin denně ve fabrice bez jakýchkoliv zaměstnaneckých práv a vpodstatě nulová lékařská péče včetně dalších svobod této doby, to by se jim zcela jistě nelíbilo.

Uzavrit s nekym pracovni smlouvu a nekde pracovat je svobodny vztah mezi zamestnancem a zamestnavatelem, do ktereho oba vstupuji dobrovolne. Zamestnance do prace prece nikdo nenuti!

To by hned ječeli jak prasata a vyprodukovali by komunismus v ještě horší formě než k tomu, díky té době, opravdu došlo...

Komunismus a socialismus jsou mi z duse odporne. Takze popsaneho byste se ode mne urcite nedockal. Pokud ma clovek pocit, ze zije v nedostatku, ma pracovat sam na sobe a na tom, aby se mel lepe. Ne kricet a delat "komunismus". Nesnazte se mi toto podsouvat, neni to pravda.
1.11.2014 21:36 Já
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tak ale zase tohle je jasná parodie, žejo.
1.11.2014 22:19 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
?
2.11.2014 01:25 Seraph
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Prázdné, nic neříkající reakce. Jste ubohý individualista, který nepochopil, že individualismus není nejrychlejší cesta k cíli. Místo efektivity raději masturbujete nad ubohostí těch, co jsou na tom hůře než Vy. Inu, vězte, že Vaše víra je zároveň Váš trest.
2.11.2014 09:35 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Vy zase pisete utocne a vulgarni reakce, ktere se mi snazi podsouvat neco, co jsem v zivote nerekl. Individualismus? Kazdy, at se chova, jak uzna za vhodne. Kdyz se chce s nekym sdruzovat, nikdo by mu v tom nemel branit. Blbe je, kdyz jste kolektivizovan jaksi povinne, coz je patrne neco, co by se vam zamlouvalo.
Místo efektivity raději masturbujete nad ubohostí těch, co jsou na tom hůře než Vy
Tedy spojit efektivitu, masturbaci a ubohost ostatnich lidi do jedne vety, to je umeni. ;-) Opet mi podsouvate neco, co neni pravda. Clovek ma byt odpovedny sam za sebe, sve ciny, sve finance, svuj zivot. Tak by to melo byt. Vsimnete si laskave, ze zadna masturbace nad cizi ubohosti se opravdu nekona a nekonala. Patrne se jedna o zavist z vasi strany. Snazite se mne ocernit, odlidstit a demonizovat. Jestli to vasi mrzke, nuzne a zbytecne existenci pomaha k lepsimu pocitu, smele do mne, ja si od vas naladu zkazit nenecham.
1.11.2014 17:37 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ja vim, z tohoto pohledu to byla doba asi celkem slozita. Na druhou stranu, v pohranici byl klid, oba narody zde zili v miru a misili se mezi sebou. Lide se starali sami o sve zivobyti, zili ciste. Z tohoto pohledu byla ta doba proste fajn.
12.11.2014 20:39 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
absolutni hovadina
Agent avatar 1.11.2014 21:34 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Změnit jména a letopočet a je to popis jak vystřižený na tuto dobu.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Dalibor Smolík avatar 3.11.2014 09:47 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Myslím si, že atmosféru této doby krásně vystihl Jaromír Nohavica :-)
Máme určitý sklon k nostalgii k době, která se nazývá "La belle epoque", ale selanka to nebyla.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
3.11.2014 10:04 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Taky podepsal STB, ale přiznal spolupráci, až když to zveřejnili v novinách. V mém okolí známých muzikantů tím skončil, ale veřejnost si ho nadále idealizuje, protože přece měl hezké písničky.
Nobody can give you as much as I can promise you
Dalibor Smolík avatar 3.11.2014 12:23 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tady hraje ještě jiný faktor, Nohavica se uměl v novém režimu orientovat velmi rychle a dokázal zaujmout posluchače. (Tahle schopnost s STB nemá nic společného). Zatímco to nezvládl Hutka a v podstatě ani Kryl, ten však zemřel poměrně brzy a mohl zůstat ikonou. Není náhodou, že právě Hutka na spolupráci Nohavici s STB poukázal. To však nemění nic na faktu, že pokud s STB spolupracoval, měl by to na popularitě poznat, ale to je už na míře tolerance společnosti, jak je ochotna takovou spolupráci promíjet ..paměť českého národa je hodně krátká.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
3.11.2014 12:39 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Hutka se vrátil z emigrace dost naivní, udělal potřebnou figurku pro Havla na Letné, apod., aby mu nakonec Havel ani nepomohl s bydlením - dost smutná historie, znám Hutkovu bývalou manželku. Hutka byl stejně jako Kryl, jak správně uvádíte, jeden z mála 'čistých' bojovníků za svobodu, a nepochopil po návratu domů, že šlo jen o výměnu pozic stejných vlivných osob. Často říkal, že nechápe, kým se Havel obklopil na Hradě, samými pochlebovači, a on sám se ke svému bývalému kamarádovi už ani nedostal. Druhá věc je, že skutečně kvalita jeho hraní z dob Šafránu byla úplně jinde, než to, co napsal do návratu z emigrace (většinou o Francii, kde tráví dost času).
Nobody can give you as much as I can promise you
3.11.2014 13:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ono je to trošku jinak. Nohavica totiž na rozdíl od nich neutek. Spíš odpustíte selhání někomu, kdo s vámi sdílel šťávu v jednom pekáči, než tomu, kdo z něj utekl.

Kromě toho, je bohužel smutným zlozvykem české kotliny hledat mravní autority mezi kumštýři. Věcnost, chladná hlava, nadhled a odstup s emocemi, bez kterých není možné dělat umění, dost dobře nejdou dohromady.
3.11.2014 17:57 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Technická poznámka - Hutka neutekl, ani náhodou, ten byl vystěhován dost natvrdo, stejně jako Třešňák, a doba předtím, že to vystěhování podepsal, byla pro Hutku šílená, i pro celou rodinu, tlak stbáků byl enormní.

Druhá věc je, že ani on, ani Třešňák prostě v emigraci neměli pro koho hrát, a o čem psát, takže minimálně 10 let se Hutka plácal v Holandsku v ničem, než přišly nějaké koncerty pro emigranty v Německu, a pak těsně před českým podzimem i v okolí. Myslím, že si v emigraci to Česko postupem času trochu zidealizovali, taky se dost věnovali pití, a po návratu do Čech to bylo tvrdé vystřízlivění, že vlastně lidi žijí jinak, myslí jinak, a po té zidealizované svobodě touží míň, než po materiálních statcích. Což ostatně zůstalo doposud.
Nobody can give you as much as I can promise you
3.11.2014 20:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Slovy Daga Bedmana: "Život je fraška a nikdo už se neptá na zápletku prvního dějství". Chci tím říct, že pohnutky a okolnosti emigrace většinou nikoho nezajímají. I já jsem měl Krylovi za zlé, že odsud pláchnul, ale to nemohlo nijak snížit emotivní účinek jeho písniček. Teprve po listopadu 1989, až když jsem měl možnost si poslechnout a přečíst i jeho názory, jsem ho pochopil.

Hutka byl pro mne před koncem roku 1989 postava zcela neznámá. Po pravdě mi jeho písničky přijdou takové slabé cajdáky, jaké hrál kde kdo, takže mi zůstal, na rozdíl od Kryla jehož názory se do značné míry shodovaly s mými, zcela lhostejný. I když mi přijde lehce paradoxní, že někdo byl k vystěhování na západ nucen, zatím co jiní chodili za pokusy o totéž do báně.
3.11.2014 20:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
A pokud jde o Nohavicu, tak toho jsem osobně měl možnost zažít před listopadem pouze jednou, když jsme byli na chmelu a přijel tam hrát. Bohužel jsem měl tu smůlu, že jsem přišel až na "druhé kolo", kdy už totálně zpit pod obraz, takže z toho nebylo nic. Udělat z někoho donašeče, je hrozně snadné - obzvláště pokud jste v tak bídné situaci jako byl on. Ostatně co mohl napráskat? Nic co by se nedalo dozvědět i normálním dotazem. Nebyl členem žádného tajného spolku, ba ani signatářem Charty 77.
Dalibor Smolík avatar 4.11.2014 10:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Hutku jsem docela vnímal v 70. letech (takže je to generační), v té době se jeho písničky zpívaly. Rozhodně nešlo o okrajového zpěváka a k emigraci byl skutečně donucen. Ale jeho další vývoj byl jiný než u Kryla, Hutka ustrnul.
I když mi přijde lehce paradoxní, že někdo byl k vystěhování na západ nucen, zatím co jiní chodili za pokusy o totéž do báně.
Tohle mladší generace nepochopí a nepochopí to nikdo ani ze zahraničí, kdo ten režim nezažil. Ten režim byl opravdu absurdní, některé kroky vypadaly naprosto iracionálně. Ale ve skutečnosti to zcela zapadalo do tehdejšího kontextu. Režim lidi potřeboval, nepouštěl je ven (kromě toho, že nebyly valuty). Ale potížisty, které režim nemohl snadno zavřít, raději nuceně vystěhoval. Vyhoštění z vlastního státu moderní člověk nemůže pochopit. Ale taková byla tenkrát realita ..
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
4.11.2014 12:19 AndrejB
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
tohle je fakt pravda:

Nekdy koncem roku 1976 chtela manzelka s kamaradkou navstivit Hutkuv koncert na Rychte v Nerudovce. Bylo neskutecne narvano, a i kdyz prisly davno pred zacatkem, tak se tam nedostaly. Rekly si, ze si daj sklenicku U tri houslicek a prisedly se k jedinemu stolku, kde jeste bylo misto. Pote, co rozebiraly, ja by se na ten koncert prece jen dostaly, jim prisedici pan u stolku nabidl, ze je na ten koncert protlaci. Dokonce zadarmo, rekl pan a predstavil se: Jaroslav Hutka. Dopili a odebrali se na Rychtu, kde Hutka rekl suse poradatelum - tyhle dve damy patri ke me a dostaly misto v podstate na jevisti.

Takze my vlastne cela rodina patrime k odboji.
12.11.2014 20:59 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nohavica neutekl, protoze na to nemel koule. Emigrace neni pro kazdeho. Ale kdyz je nekdo straspytel, tak automaticky neni hrdina domaciho odboje, protoze zustal.
3.11.2014 13:17 Zeryk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Udavač z Těšína, koncert mu začíná, vtíravým hlasem svým bude nám zpívat ....
pavlix avatar 3.11.2014 13:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Hutkova ostuda.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Dalibor Smolík avatar 3.11.2014 15:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Souhlasím, tohle si Hutka mohl odpustit. Je z toho cítit hořkost porážky. Pokud Nohavica spolupracoval a Hutka o tom něco věděl, měl vést kampaň jiným směrem. Každopádně Hutkova hvězda dávno zhasla a myslím si, že tam sehrála roli osobní závist spíš, než čisté myšlenky, které poukazují na pochybnou minulost nějaké známé osobnosti.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
3.11.2014 17:09 Zeryk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
nesouhlasim, je treba to rikat, ba dokonce jsem toho nazoru, ze se to nerika dost casto. Jestlize udavam z tech duvodu, abych nesnizil svou zivotni uroven, jsem odpad a patrim na skladku.
pavlix avatar 3.11.2014 18:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
nesouhlasim, je treba to rikat
O tom ovšem vůbec nebyla řeč.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
3.11.2014 18:00 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ani já s vámi nesouhlasím, vaše tolerance ke křivákům je bohužel ve zdejších diskuzích častá. Hutka během emigrace o Nohavicově podpisu nemohl nic vědět, navíc to bylo až ke konci socialismu.

A podle mne nešlo o osobní závist, ale spíš o totální zklamání z toho, kam se česká společnost ubírá.
Nobody can give you as much as I can promise you
pavlix avatar 3.11.2014 18:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
A podle mne nešlo o osobní závist
To bych se ovšem dost divil.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
3.11.2014 18:51 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Třeba máš jiné, důvěrnější informace, já ho znám osobně, i jeho bývalku, a zrovna jeho hudební i spisovatelskou kariéru jsem dost sledoval.

Jeho to všechno po návratu domů rozčarovalo, venku si vybájil ideální revoluci a změnu - a jak my pragmatici víme, to rozhodně nepřišlo. Kryl na mne působil podobným dojmem, ale toho osobně neznám, tak ho těžko můžu hodnotit.
Nobody can give you as much as I can promise you
pavlix avatar 3.11.2014 19:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Neznám osobně nikoho z těch tří, takže si jednak držím odstup a jednak mám tu výhodu, že na mém názoru nezáleží.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
3.11.2014 19:14 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Já to mám horší, protože znám Hutku, a je mi líto, že se mu ten svět posral. Vlastně odjezdem do emigrace, protože on patřil sem. A když se vrátil, tak se vlastně už nepatřil, myšlení bylo jinde, lidi přestal zajímat, protože tady 12 let nebyl. A v novém prostředí nenašel žádné pořádné téma pro svou novou tvorbu. Takže teď to jen tak plácá a vzpomíná :-(
Nobody can give you as much as I can promise you
Dalibor Smolík avatar 4.11.2014 10:43 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
vaše tolerance ke křivákům je bohužel ve zdejších diskuzích častá
WTF? Netoleruji křiváky, ani náhodou!! Já se nezastávám Nohavicova podpisu a dokonce netvrdím, že by na to nemělo být poukázáno, právě naopak. Má to být předmětem diskuze. Jen říkám, že složit na to písničku a zpívat ji mi připadá trapné. Jsou jiné způsoby, jak na to poukázat. Hutka je natolik známá osobnost, že by se mohl vyjádřit jinou formou (třeba ve sdělovacích prostředcích).
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
pavlix avatar 4.11.2014 12:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jen říkám, že složit na to písničku a zpívat ji mi připadá trapné.
+1

Připomíná to zpívané posměšky v mateřské škole.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
4.11.2014 16:45 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
No ja neviem, ale mne ten Hutka nepripadal, že by mal mať vypredané.

To Nohavica je oveľa autentickejší, ozajstnejší a uveriteľnejší... trebárs aj s tou jizvou na rtu...preto som tak k tomu starému mužovi a starej žene pridala aj tú jizvu... lebo my už vieme;-). Hutka sa strápnil, namiesto neho zhodil seba.

A ktovie, ako to všetko bolo... koľkí, čo naozaj donášali, manipulovali, vtierali sa, šplhali - a dnes ukazujú prstom na oveľa menej vinných... Ľahko sa hovorí dnes niekomu, kto nič neznamenal, nebol ľuďom na očiach, nemal na nich nijaký zvláštny vplyv, o toho sa ŠTB nezaujímala, nebol dôležitý a nie je ani jeho zásluha, že ho nikde (ani s jeho vedomím, ani bez neho) neviedli. Treba si položiť otázku, či by ten hrdina, ktorý dnes vynáša tie súdy, na mieste tých, ktorých odsudzuje, obstál.

Čo je to za vlastnosť, neznášať ľudí čo vyčnievajú nad ostatných... ľudí s talentom, na ktorých by krajina, národ mala byť pyšný.
4.11.2014 16:50 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
"mala byť pyšný" a iné...... dnes mi to zase píše
4.11.2014 17:01 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
No ja neviem, ale mne ten Hutka nepripadal, že by mal mať vypredané.

Nevím, kdo jste, a kde jste v té době byla, když jste Slovenka, zjevně už tenkrát dospělá. Na omluvu je, že Slováci nikdy žádné folkaře nebo protestsongaře neměli, alespoň co mne moje muzikantské znalosti dovolují. Ale Hutka byl jasně vedoucí osobností, hudební i duchovní, sdružení Šafrán, a jeho koncerty byly všechny vyprodané. Dokud je směl mít, ostatně i v té uvedené Baráčnické Rychtě neměl koncerty Hutka nebo Šafrán, ale byly pod hlavičkou Přátel huculského koně. A síla jeho koncertů byla v kombinace hudby a mluveného slova, které mělo hlavu a patu, a což se se střídavým úspěchem snažili napodobit jeho vrstevníci, Plíhal, Merta nebo právě Nohavica. Hodně z těch koncertů existuje v amatérských nahrávkách té doby, a asi by vás ta úroveň překvapila, když tak radikálně umíte odsoudit něco, o čem nic nevíte. Ale to je také schopnost, vytrénovaná předchozí generací.
Nobody can give you as much as I can promise you
4.11.2014 17:58 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Chov huculských koní sa zhodou okolností zachoval práve tu, odkiaľ som. Dnes sú krížené s norikom - a ešte vždy sa tu na divoko chovajú:). To je pravda, že sme nemali tú tradíciu folkáčov, ale to neznamená, že by k tomu Slováci nemali vzťah. Napr. Kryla som napriek môjmu vtedy dosť nízkemu veku veľmi vnímala a aj neskôr som ho počúvala na ovanú" Slobodnej Európe. Mňa jednoducho Hutka ničím neoslovil. To Nohavica svojimi krásnymi textami a nápadmi áno a vôbec by som nepovedala, že by on napodobňoval Hutku. Ja vlastne tú "politicky angažovanú" tvorbu až tak nemusím. Vždy je to na úkor tej poézie...

Ako môže človek s ozajstným vkusom vypustiť niečo tak vrcholne nevkusné?
4.11.2014 18:48 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
já ho znám osobně, i jeho bývalku, a zrovna jeho hudební i spisovatelskou kariéru jsem dost sledoval.
A keď sme už pri tých generáciách, ten Hutka je o dosť starší aj odo mňa, a vy píšete že ho dôverne poznáte (i bejvalku) a sledovali ste jeho spisovateľskú kariéru ( o ktorej namôjdušu nič netuším:)) takže predpokladám, že by medzi vami nemala byť až taká veľká generačná vzdialenosť? A keby to bola i vzdialenosť jednogeneračná ( cca 20 rokov) spadali by ste presne do tej kategórie, ktoré práve začali vnímať svet za toho po 50. rokoch najhoršieho mravného marazmu v našej rozvinutej reálne-socialistickej republike. Mňa vychovali ľudia vychovaní za R-U a I. republiky, resp. aj za tzv. Slovenského štátu, a niektorí mali až chorobnú fóbiu z Ruska a Stalina pod vplyvom vtedajšej propagandy a boli vychovaní v antikomunistickom (alebo ak chcete v antiboľševickom) duchu... Ono sa to v tej výchove tak miešalo, že si nakoniec človek musel vybrať sám. A to je presne môj prípad.:-)
5.11.2014 00:11 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nejsem povinen se vám zpovídat, máte zjevně asi nějaké kádrovací návyky, když vyhodnocujete, co je důvěrné a co ne, ale Hutkovi jsem byl na prvním koncertu na Baráčnické Rychtě po návratu z emigrace, a doposud chodím na koncerty do Balbínky, kde mimo dalších muzikantů vystupuje pravidelně i on. A o slovenské hudbě nemám vůbec přehled, jediní si mi líbili IMT, ale už nějak zfotrovatěli, a pochopitelně skvělý Varga minulý měsíc v Praze.
Nobody can give you as much as I can promise you
5.11.2014 08:39 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
máte zjevně asi nějaké kádrovací návyky,
no to určite, a kde by som ich asi nadobudla:)...

ja Hutku nemienim ako pesničkára spochybňovať, keď ľudí oslovuje, prajem mu to... len by som na jeho mieste vynechala to zhadzovanie Nohavicu (viď ten text tej jeho častušky proti nemu), pretože potom prinúti ľudí ako ja, ktorí by sa k nemu inak vôbec nevyjadrovali, aby začali porovnávať...

všetko zaujímavé je nakoniec z východu:) a Blaváci nadávajú na východniarov a pritom ich skazí až príchod do toho nášho západného veľkomesta;-) ;-)...
4.11.2014 18:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Na omluvu je, že Slováci nikdy žádné folkaře nebo protestsongaře neměli, alespoň co mne moje muzikantské znalosti dovolují.
Tak to snad nemyslíš vážně! Kdyby nic jiného, tak kapela "Bez ladu a skladu" strčila Hutku velmi hluboko do kapsy se songy jako kupř. Píšte všetci modrým perom nebo naprosto fantastický Udavač (klip z r. 1987).

Ale to je vlastně ta (moje) "generácia [čo] bola v tínedžerskom veku, [a ktorá] po "revolúcii" naplno ukázala charakter, ktorý sa dal tušiť v úpadkových 80.-tych" jak o ní píše tahle ženská, o kus výše, která se nepočítá.
4.11.2014 18:54 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Bez ladu a skladu... hm...hm... underground svojho času tiež podľa mňa dosť nadhodnotený a glorifikovaný ( za ministra Snopku:))

teraz máme zaujímavé úkazy... asi to nebude folk a klasický protest song, ale sú to často srandisti a má to aj politický podtext:))... a toto čo ja viem... šansón?
4.11.2014 19:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Dobré. Díky za linky. Malé dírky do kulturní izolace mezi ČR a SR.
4.11.2014 19:18 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
no, ja som objavila zas tú Lounovú vďaka Nohavicovi:)... to je talentovaná dievčina...
Darth Phantom avatar 5.11.2014 00:22 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Hej Macejko, ko ko ko ko :-). Išel Macek do Malacek ... to je nářez, že? Dobrú noc :))))
Tahle patička nemá hlavu ani patu
5.11.2014 07:38 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Toto je ale väčší nápor na city, ozajstná slovenská hymna tu stačí vyliezť na kopček za domom a vidíte ten symbol Slovenska aj so stožiarom:)... pre porovnanie takto znie pod hoľou:) * už sme tú slove(a)nskú vzájomnosť týmto demonštrovali

Alexandrovovci majú vždy na Slovensku plno. Netreba zakaždým s vaničkami vylievať deti, poriadať hony na čarodejnice, váľať všetky staré pomníky - a potom stavať namiesto nich nové mauzóleá novým nadživotne veľkým mýtickým postavám:). Niekedy aj horším, ako boli tí zvalení.

No, idem zarobiť na každodenný chlieb... dobré ráno:)
5.11.2014 09:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Slovenská hymna je dobrý nářez. Žádný cajdák o hledání domova. Před rozdělením jsem se vždy těšil až konečně zahrajou i tu druhou půlku. A když se vezme celý ten původní text, tak se z toho vyklube song alá Kdo jsou boží bojovníci?!. ;-)
5.11.2014 09:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tak mě napadlo, při pročítání textu písně "Ktož jsú boží bojovníci", že je to vlastně ideově vhodný kousek do islámského zpěvníčku. Jen by asi měli muezíni krapet potíž s artikulací.. 8-P
5.11.2014 14:48 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ježííšmáária... hymnu (pôv. študentskú) z nej spravil Janko Matuška... som chcela povedať
5.11.2014 14:46 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
však je to Kopala studienku, ľudová pesnička, ktorá sa spieva u viacerých Slovanov... hymnu protestujúcich študentov odchádzajúcich z Bratislavy do lýcea v Levoči, keď Štúra vyhodili z Evanj. lýcea v Bratislave kde prednášal na Katedre reči a liter. česko-slovenskej za jeho politické presvedčenie a údajný panslavizmus, z nej spravil študent Janko Matuška
5.11.2014 14:58 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
... se z toho vyklube song alá Kdo jsou boží bojovníci?!. ;-)
teraz vidím, že o pôvode sl. hymny sa hovorí vo Vašom odkaze... evanjelíci (to boli aj štúrovci) sa po stáročia modlili z Kralické bible, nenadarmo Katedra reči a liter. česko-slovenskej... a ctili husitov (veď tu aj husiti stavali protestantské kostoly) takže ten vplyv českej liturgie a literatúry bol veľký
Dalibor Smolík avatar 5.11.2014 10:06 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Alexandrovci měli vždy plno i v Praze. Byl jsem na několika jejich koncertech a vždy jsem odcházel spokojen.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
pavlix avatar 5.11.2014 11:55 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
+1 nebýt příšerné akustiky sazka arény nebo která to byla.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
5.11.2014 12:32 Ondra
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ja si myslim, ze pan Smolik byl na Alexandrovcich jeste kdyz ta arena nestala. Ucast nebyla povinna ale kontrolovala se.
5.11.2014 13:03 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Alexandrovci jsou mi ukradený, přeci jenom, nejsou to mí oblíbený Floydi, ale pokud vím, tak ten soubor má světově uznávanou kvalitu i doposud. Stejně tak mi je jedno, kam na ně pan Smolík chodí.

Ale tvůj hrdinský anonymní příspěvek mimo trapného pokusu o vtipnost, kombinovanou s urážkou, zjevně postrádá i trochu hudební znalosti.
Nobody can give you as much as I can promise you
pavlix avatar 5.11.2014 14:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
No já už je viděl jako staré páprdy s úžasnými hlasy.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Dalibor Smolík avatar 7.11.2014 12:27 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Na Alexandrovcích jsem byl poprvé v roce 2010 a to bylo v Paláci kultury - novoroční turné. Předtím nikdy.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
7.11.2014 14:22 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nějak bych to dál neřešil, nějaký anonymní magor měl potřebu si do vás vtipně rýpnout, a zjevně se mu to nepodařilo, tak skončil. Asi vystřízlivěl....
Nobody can give you as much as I can promise you
Dalibor Smolík avatar 7.11.2014 17:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
:-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
7.11.2014 17:38 Tom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
proč lžete?
11.11.2014 06:58 ..
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
dobry :-)
12.11.2014 20:50 ...
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
dobry :-)
kkt
Dalibor Smolík avatar 14.11.2014 13:54 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
To bylo na mě? .. Došlo mi to za dlouho.
Nelžu, různé schůze a vystoupení u příležitosti všelijakých výročí byly, ale shodou okolností jsem nikdy "naživo" předtím Alexandrovce neviděl.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
4.11.2014 19:37 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Len na okraj... ja nechcem urážať nikoho paušálne len preto, že patrí k nejakej generácii... tiež mám spolužiakov, ktorým sa podarilo ako slepej kure k zrnu dostať sa k miliónom, lebo sa hneď po škole a nejako (asi cez rodinu:)) dostali k lepšiemu fleku v manažmente a následne a začalo privatizovať a tunelovať...Alebo z KSČ preskočili rovno do KDH (SDKÚ) a chopili sa funkcií vo všelijakých nových inštitúciách. Nedá sa povedať, že jedna generácia by bola viac zodpovedná za tú morálnu žumpu, v ktorej sa nachádza spoločnosť, než druhá. V každej generácii - dúfam - sa nájdu aj takí, ktorí a budú snažiť zmeniť to k lepšiemu, alebo a aspoň budú štítiť tých ho*ien:) a tak pôjdu príkladom ďalším...
Dalibor Smolík avatar 4.11.2014 22:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Len na okraj... ja nechcem urážať nikoho paušálne len preto, že patrí k nejakej generácii..
No právě, všechno je individuální, snažím se m-traina přesvědčit, že se dalo tenkrát žít i bez podrazů a udávání (a přitom být na určité funkci, nemyslím tím jen nekvalifikované síly), ale bohužel řada lidí se křivě zachovala, podle nich se posuzují ostatní. Nevím, jak to bylo s tím podpisem u Nohavici, proč to udělal a jaké to mělo praktické důsledky. Myslím si, že to zapotřebí neměl. Nechci mu sahat do svědomí, ani ho automaticky odsoudit.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
5.11.2014 00:10 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Iste boli aj ľudia, ktorí ani netušili, ako a ocitli na nejakom takom kompromitujúcom zozname. Teraz nikto v nijakej evidencii nevedie nejaké mŕtve duše, nevykazuje si "výkony"len na papieri ? A čo ak to v niektorých prípadoch bola i zlomyseľnosť, taký zvláštny morbídny humor tých eštébákov... A možno má niekedy človek jednorazovo slabú chvíľku, zľakne sa, nechá sa zastrašiť...Obyčajne sa potom zloba obráti znovu proti tým nepravým a tým ozajstným vinníkom všetko prejde. Ešte sa drzo vopchajú do nejakých nových posudkových komisií:). Ja si napr. vážim ten počin Jiřiny Jiráskovej, že šla na pohreb "žene za pultom":)...to bolo veľmi ľudské. Aj keď po smrti aj tú Jiráskovú pekne okydali. Mňa už len na základe toho jej počinu nikto nepresvedčí, že nebola veľký charakter. Bola:).
Dalibor Smolík avatar 7.11.2014 12:31 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tohle se stalo mému spolužákovi ze střední školy, velmi slušný kluk (dělal také jeden čas amatérsky DJ), dotáhl to na náměstka malého vývozního družstva, ale s nikým si nezadal. Jeho jméno se ocitlo na nějakých seznamech a když to zjistil, málem se z toho zhroutil, říkal jsem mu, jestli opravdu nic neudělal (nespolupracoval), má se na to vykašlat .
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
PepaSFI avatar 7.11.2014 19:48 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ano, ono to je jednoduché někoho odsuzovat že je na nějakém seznamu. Lidi to za přispění médií rádi dělají, Nohavica estébák, hned je senzace. Jenže nevíme proč a za jakých okolností to podepsal a jak jeho údajná spolupráce vypadala v praxi. Je možné člověka donutit k mnohem horším věcem než je podpis. Vždyť oni měli moc otrávit život celé rodině, včetně přímého vyhrožování násilím. Nikdo z nás neví jak by se zachoval v takové situaci. Věst hrdinské kecy je jedna věc a zažít to je věc jiná. Bohužel ten největší problém není v tom že někdo je na nějakých seznamech. Horší je že někteří na těch seznamech nejsou protože to někdo zařídil. A nejhorší je to že ti co ty seznamy tvořili a celé to řídili si spokojeně žijou a žili, často na místech podobných jako byly jejich STB funkce a....NIC. Nikdo se neptá co dělají bývalí důstojníci STB, skutečně aktivní konfidenti a provokatéři, lidi co to svinstvo aktivně vytvářeli.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Dalibor Smolík avatar 8.11.2014 02:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
+1 Přesně tohle se snažím celou dobu vysvětlit lidem, kteří tu dobu nezažili (v dospělém věku a mající rodinu). Řada lidí, do kterých by se to neřeklo, se ve skutečnosti zachovali čestně a nikomu neublížili (i když přímo nebojovali proti režimu), jiní donášeli třeba čistě jen ze závisti a po revoluci se tvářili jako odbojáři ..
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
8.11.2014 08:24 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
áno, a dnes kádrujú napr. Clementisa, aby vyzerali pravoverne buržoázno-demokraticky:))

Nie, vážne:)...my sme si zo Slovenska vyhnali alebo zatratili nejednu osobnosť, Kukučína, Kolomana Sokola, J.C. Hronského, Mňačka... v 89. keď v TV dávali pamätné Dialógy, nezabudnem, ako taký primitívny asi 25 ročný blbec, nevediac ani, koho má pred sebou, rozprával s Vladimírom Mináčom, ako keby to bol nejaký Bacílek alebo Biľak...V tej chvíli som sa veľmi zahanbila za to, čo všetko sa ZASE zišlo v tom kľúčmi štrngajúcom dave. To bol príznak, že nijaká morálna obroda a nijaká nová intelektuálna elita sa nekoná;-).
8.11.2014 08:34 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Snažíš se marně, zkušenost je nesdělitelná. Radši budou věřit lžím propagandy, než někomu kdo říká pravdu. Tak funguje lidský mozek a pánbíčkáři to tisíce let využívají :-D
3.11.2014 19:26 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
absolútne s Vami súhlasím, pán Smolík:)

a pretože Nohavicu milujem

:))

jednoduché a krásne
Dalibor Smolík avatar 4.11.2014 10:44 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
No jo, Starý muž :-) to odpovídá
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Darth Phantom avatar 4.11.2014 21:49 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara

To je zajímavé, že se debata vždycky stočí k písničkářům, kteří hráli spíš podružnou roli. Nohavicu jako umělce mám rád. V Ostravě jsem ho několikrát potkal na ulici (Reální ulici) a na Masarykově náměstí asi to byla fakt náhoda :-). To byl asi jeho Rok ďábla.

Jestli spolupracoval to nevím, ale jeho písničky mám rád. Umělci kolaborují za všech režimů, stačí se podívat na režiséra Menzela a jeho "volím Karla", to je kolaborant jak vyšitý, podle něj jsou Češi kteří novolí Karla Bilderbergera nevolníci. A přitom ho mám rád jako umělce. Třeba Postřižiny jsou podle mne jeden z nejlepších československých filmů. Ale jinak je Menzel idiot.

Tahle patička nemá hlavu ani patu
Dalibor Smolík avatar 4.11.2014 23:03 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nemyslím si, že písničkáři hráli podružnou roli - naopak. Dostali se lidem "pod kůži" a hráli ve vytváření názorů naopak dost podstatnou roli. Karel Kryl, to byl skutečný pojem po celou dobu normalizace, znal ho každý a jeho písničky si lidi nahrávali na magnetofonové pásky. A nebyl to jen Kryl. Ve dřívější generaci to byl třeba Karel Hašler.. Jinak mně to heslo "Volím Karla" u předních umělců dost iritovalo ..
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
5.11.2014 13:16 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Přední umělci - pražská kavárna, pocit vyjímečnosti.

Volit Karla, jako symbol vzdělanosti, když měl základní školu a studium mu podle vlastních slov moc nešlo, bylo zvláštní. Symbol čestnosti, když dostal výjimkou ze zákona majetek, nebo rozkradl Becherovku? Těžko. Charakter, když má doma nemocnou manželku a tahá se s pochybnou děvkou? Spíš bylo směšné, když takový Svěrák (jistě - herec a autor výborný) organizoval pravicové akce na podporu Karla, a stejně jako mnozí další měl za sebou historii v KSČ. Polovina pravdoláskařů z disidentu byli bolševici tvrdého jádra z 50.let, kteří jen prohráli s druhou partou bolševiků.

Ale koho volit jiného? Fischer a Dlouhý byli ještě horší zlo, ti v té straně kvůli kariéře byli až do revoluce - ostatně jako další ikony pravdolásky a pravice, šéf protokolu Havla soudruh Šípek, rektor brněnské university Bek, rektor UK Zima, atd. jistě volili Karla :-(
Nobody can give you as much as I can promise you
Dalibor Smolík avatar 5.11.2014 23:51 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Je tomu bohužel tak .. hlavní protagonisté listopadového převratu byli právě komunisté z 50. let, ale otázkou je, zda tomu mohlo být jinak. Totalita trvala 41 let a lidé dobrých kvalit, kteří tu byli před Únorem již v podstatě nežili (ti nejlepší nepřežili ani válku) nebo byli ve vysokém věku. Zůstalo tu vakuum, které komunisté vytvořili. Pokud se mohl "vládnutí" někdo ujmout, byli to právě reformní komunisté, kteří po 21 letech ještě nebyli tak staří. A k tomu pár skutečných disidentů. Jinými slovy - nebyl tu nikdo, kdo by mohl převzít moc a nebyl zkompromitovaný. Ani po 25 letech po převratu nová generace dobrých politiků nevznikla ..
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
6.11.2014 07:45 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
pár skutečných disidentů.
disident=odpadlík, odštiepenec, polit. rozkolník, človek stavajúci sa proti štátnemu zriadeniu;odpůrce), odštěpenec, odpadlík (zvláště náboženský nebo politický), odmítající oficiálně proklamované názory

Nikde v slovníkoch som nenašla kritérium, ktoré by disidentov delilo na skutočných a ne-skutočných :)). Reformní komunisti boli práve tak skutoční, ako tí, čo do strany nevstúpili. V 68. ľudia spontánne vstupovali do strany - a to aj takí, ktorí boli pôvodne proti komunizmu, teda proti takej podobe režimu, aký tu stalinskí komunisti zaviedli po 48. Do KSČ vstupovali mladí, študenti, ktorí nimali nijakí podiel na 50. rokoch. A potom sa nechali znormalizovať, sklapli, vystúpili, alebo boli vyhodení. Stali sa odštiepencami, rozkolníkmi...Je prirodzené, že po tom sklamaní a páde nádejí, a ak ich ešte začali nejako osobne šikanovať, prešli k tomu disentu. Deliť disidentov podľa pôvodu na ozajstných a neozajstných:), zaváňa diskrimináciou. :-) Kritici režimu boli z rôznych názorových skupín, boli medzi nimi kresťania, ktorým vadil zhora nariadený ateizmus, dokonca i ľudia s klérofašistickým "rodokmeňom", znárodnená buržoázia, liberáli, soc.demokrati a aj reformní komunisti-neomarxisti. Kde-kto. A škoda že si nespomeniem na jeden vynikajúci český TV film na túto tému, kde niekto dokázal pozrieť sa na štruktúru a fungovanie toho disentu zvnútra a veľmi, veľmi uveriteľne... a keď je niečo urobené tak uveriteľne, tak to konečne nie je len propagandisticko-výchovná inscenácia, ale aj umenie:).
Dalibor Smolík avatar 6.11.2014 10:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nebazíroval bych úplně na přesných pojmech, myslím tím lidi, kteří nebyli spojováni s 50. lety, nebyly členy KSČ (ani reformní v roce 1968) a byli přesvědčením demokraté a měli předpoklady, aby mohli vytvořit strukturu nového režimu (tj. nebyli to opilci nebo veksláci apod.). Navíc se exponovali proti komunistickému režimu. Byli to typičtí odpůrci komunismu jako např. Tigrid a další, ale ti byli v roce 1989 již staří.
Ale samozřejmě řada lidí vstupovala do KSČ spontánně v roce 1968, mysleli to dobře, někteří byli v 50. letech horliví zastánci socialismu (po zkušenostech např. z války) a prohlédli za pár let, to také chápu, ale nezahrnoval bych je do toho pojmu "skutečného disidenta" v souvislostech, které jsem zmínil dříve.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
6.11.2014 15:59 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ja si naopak myslím, že pojmy si treba vždy ujasniť a hneď v zárodku upozorniť, keď a nám schyľuje k propagandistickému šermovaniu nimi. Teraz to neberte ako osobnú kritiku zameranú proti Vám:). Človek by mal byť citlivý na podozrivé prívlastky, ako boli tí skutoční disidenti:). To by znamenalo, že tí "reformní komunisti" a ľudia veriaci v socialistickú demokraciu, uprednostňujúci ideu sociálneho štátu, presvedčení o postupnej konvergencii dvoch protikladných systémov, neboli skutoční disidenti, aj keď boli v otvorenej opozícii voči neostalinskému režimu a totalitným metódam a ich rodiny a oni sami na svoju nekonformnosť s režimom doplácali...A ak aj boli perzekvovaní za svoje názory a postoje, dobre im tak, lebo neboli militantní antikomunisti, nezatracovali socializmus ako ideu spravodlivejšej spoločnosti, boli neomarxisti, nechceli korporatívny kapitalizmus a spoločnosť rozdelenú na príliš málo bohatých a príliš veľa chudobných:))...

A podľa mňa zas neboli skutoční disidenti ľudia ako Mašínovci...alebo napr. ľudia v 50. rokoch síce perzekvovaní, ale aj ako exponenti z predošlého režimu. Napr. ak ich rodina dopustila na svojom pozemku koncemtračný tábor pre rasovo menejcenných a využívala ich ako otrockú prac. silu na svoje zisky, pripadá mi dosť divne, keď sa domáha sama pre seba odškodnenia krívd spôsobených "komunistickým" režimom a ešte jej príslušník vystupuje ako vzor aristokratickej morálky:).

Mne to niekedy pripadá tak, že väčšina národa bola tými komunistami okradnutá o fabričky a postavenie v "lepšej spoločnosti"... Myslím si, že je to tými TV seriálmi o tom, ako úžasne a žilo za I. republiky a aká bola tá buržoázia uvedomelá, ako dbala na tú demokraciu a slobodu a akými čistými spôsobmi si nadobúdala majetok. A kuk do histórie a máme tu korupčných afér a zlodejín ako dnes:).
Dalibor Smolík avatar 7.11.2014 12:24 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ano, chápu a rozumím, že jednoduché škatulkování není. Jako příklad jsou bratři Mašínovi. To je minimálně hodně kontroverzní příklad. A nesouhlasím s tím, aby byli nějak glorifikováni. Odešli za svými zájmy a v průběhu dalších let se nějak neexponovali v boji proti komunismu, jako to dělali mnozí další v exilu.
Seriály z doby 1. republiky příliš neodpovídají realitě, také se o tom kritika zmínila. První republiku si trochu idealizujeme, i když to bylo období pro nás velmi významné. Ale život byl tehdy velmi tvrdý.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
12.11.2014 20:56 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
zivot byl velmi tvrdy - ale pro vsechny - a v sobotu odpoledne se jezdilo na cundr na Sazavu
Dalibor Smolík avatar 14.11.2014 09:06 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tam se dá jezdit dodnes, je tam krásně
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
14.11.2014 10:52 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ale kdeze, trampsky osady zanikly a tak kde to prezilo si lide kolem srubu udelali ploty a dovnitr nandali barevny televize, mycky a automaticky pracky. Vsechno se zindividualisovalo (to je nadherne slovo), lidi si nepomahaj a kazdej jede na svy triko (s vyjimkou par takovych, jak popsano v tom jinem blogu o tech autistech)
Dalibor Smolík avatar 14.11.2014 12:27 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Bohužel ten individualismus je vidět všude, začal už normalizací, kdy se lidé uzavřeli do sebe a nový režim v tomto trendu pokračoval. Lidé se sdružovat moc nechtějí. Je pravda, že pravicová politika indvidualismus podporuje, avšak to je myšleno trochu jinak. V Americe (která je už ve své podstatě individualistická) existuje spousta spolků, které dobře fungují a lidé se sdružují na základě určitých zájmů. V menších městech je to vidět velmi dobře. I náboženské obce jsou svým způsobem sdružení.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
15.11.2014 14:32 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Také to uzatvorenie a do seba (prípadne do úzkych záujmových skupín) je podľa mňa spôsobené dvoma obrovskými dezilúziami v priebehu dvoch žijúcich generácií, zmien, ktoré poznačili ich život, a sklamali očakávania. Zažili sme dve veľké ilúzie jednoty a súdržnosti, aby sme sa vzápätí presvedčili, že všetko je inak. A pritom chýba taká ozajstná reflexia minulosti a prítomnosti, aj v internetových diskusiách je to vidieť, sú obmedzené na boj protikladných ideologických táborov, ktoré sa slepo navzájom mlátia niekoľkými stále sa opakujúcimi jednostrannými "argumentami", namierenými proti nepriateľovi na opačnej strane barikády. Myslím si, že dnes ľudia v tom prekotnom behu za reklamami vysneným komfortom a pôžitkami ani nemajú čas hlbšie sa nad niečím zamýšľať, tak zložité podmienky, v ktorých a musia rýchlo zorientovať v behu za peniazmi, potrebnými na ten komfort a pôžitky, im nedovoľujú dumať nad neužitočnými hlúposťami. Na všetko je dnes návod, aj na to, ako si vykladať "realitu" - teraz to práve beží pri príležitosti Dňa boja za neviemčo:) v telke (prípadne si môžem kliknúť na Slobodný vysielač, ak by som chcela iný vyhovujúcejší tutoriál:)). To sa človek aj nechtiac musí stať individualistom;-). Človekom v osamelom dave ako vraví ten Cocker v tej pesničke z Woodstocku.
12.11.2014 20:40 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ne kazdy ma sklon k nostalgii
12.11.2014 20:53 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
a jako co bys ses tam vratil? Jako slechtic?
1.11.2014 16:23 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak to sa musím ozvať. Na 60. roky si spomínam, pretože som v nich rástla. Prvý hit leta, na ktorý si spomínam, bol Popocatepetl twist a tiež Oliver Twist:). Zima a zasnežené kopce mi spývajú s týmto. Keď niekto hovorí o tom, čo za socializmu musel a čo nemohol, zdá a mi, že je z inej planéty, lebo až do roku 1969 si na nič také nepamätám. Na pionierskej či iskričkovej schôdzke som bola raz, ale bola tam nuda a tak som viac po škole na žiadnej schôdzke neostala a neviem o tom, že by sa v našej triede bola ujala nejaká zvonku nalinkovaná organizácia. Veľa mojich veriacich spolužiakov chodilo na ZŠ na náboženstvo. Chodili sme do Pionierskeho domu - bol tam dobrý leteckomodelársky krúžok, decká tam hrali napr. stolný tenis a my, nešportovci, sme chodili zadarmo na filmy (tento som nikdy nevynechala). Učili ma niekoľkí učitelia-dôchodcovia z I. republiky, telesnú, dejepis, zemepis...takže keď som bola v deviatke v detských kúpeľoch na Morave, učiteľka sa tam divila, že viem toľko o Masarykovi a I. republike:). Pamätám si, ako sme Novotného hodili za skriňu a tiež, ako sme sa zbierali na alweg a ako sme mali na peračníkoch pripnuté Dubčekove odznaky ešte aj po okupácii(môj idol bol Smrkovský - a Kubiška:)). Od hippies sme odkukali dizajn a počúvali sme hitparády , nie budovateľské piesne. Tenisky sme si popísali názvami skupín v angličtine... The Framus Five, The Beatmen , ale aj napr.... začali merať dĺžku sukní a vlasov začali až na gympli, za "normalizácie"- ale dovtedy si nespomínam, že by bola spoločenská atmosféra taká, ako to tvrdíte o tej druhej pol. 60. rokov. Ten zlom bol preto, myslím si, najhorší pre decká, čo si už nepamätali 50. roky.

Dubčeka Česi nehodnotia spravdlivo. Za neho došlo k federalizácii-to bolo asi v českej časti vnímané ako -. Mal schopnosť v ľuďoch povzbudzovať vieru v dobro... bol idealista a asi slabý v tom zmysle, že na vysokú politiku nemal dosť hrošiu kožu. V každom prípade, také vlastenectvo a nadšenie pre spoločnú vec, taká súdržnosť, odvtedy neboli. To, ako ho odfajčili v 89. nebolo fér.
1.11.2014 16:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Brzdná dráha vlaku se dá vypočítat. Ovšem od jakých veličin se odpíchnout při výpočtu brzdné dráhy obrodného procesu?
1.11.2014 16:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jinak to co píšete jenom podtrhuje to co jsem napsal. Vaše mládí, to byla Novotného éra. Měla byste se zpětně do morku kostí zastydět, jak jste skočila na špek aparátčíkům co to tady pomohli zaříznout. Na to se bohužel také často zapomíná, že Slánský byl komouš největší, který sám ten mlýnek na maso, který ho semlel, pomáhal roztočit,
1.11.2014 17:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tím upozorněním na Slánského jsem chtěl jenom říct, že Dubčekův pád nebyl nic neobvyklého.
3.11.2014 14:13 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Slánský byl Žid a absolvoval bolševickou drezůru ještě před před válkou, pokud se nepletu. Stejně tak jako čistky v Rusku od bolševiků, měla proběhnout po válce očista od bolševiků i u nás, Slánský se k tomu skvěle hodil a nechybělo mnoho a mohl tomu i uniknout. Bylo to tak říkajíc za pět minut dvanáct ta jeho poprava, protože Stalin za krátkou dobu lapal po dechu ve své kanceláři. Tím jen chci připomenout, že komunismu měl několik fází a Dubček a Slánský stáli oba za jiným komunismem. Slánský byl více bolševik, ač se po válce snažil přizpůsobit. Dubček patřil už k té nové vlně, k těm co slovo bolševik neradi slyšeli. Proto bych je asi nespojoval.
Šedesátá léta nebyla špatná. Byla plná optimismu, což zachycuje nejeden časopis nebo kronika. Klidně bych pro tuhle dobu také dal hlas. Třeba i jen z toho důvodu, že se nechal dýchat ještě slušný vzduch, alergie a astma nabyly, v rybníce se mohl člověk bez obav vykoupat, prostě byl celkem rozumný poměr mezi životní úrovní (komfortem žití) a zachovalým životním prostředím. Od té doby už pak industrializace začala růst jako hladová šelma, co nemůže přestat.
3.11.2014 20:49 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Celá Slánskeho rodina okrem brata počas tých nacistických perzekúcií Židov zahynula. On emigruje do Moskvy, tam zistí temné stránky stalinského režimu..unesú mu (asi KGB) dieťa... potomho nechajú chvíľu na čele strany, kde už asi zo strachu po tom, čo zažil v "azyle" v Moskve, podpisuje prvé rozsudky v rámci tých čistiek, možno si to nejako racionalizuje... a z rovnakého strachu o seba to potom urobí jemu Gottwald... 11 zo 14 odsúdených v procese so Slánskym boli Židia... jedna z mála výnimiek je môj rodák Cementis, ktorý bol intelektuál a pred vojnou kritizoval pakt Ribbentrop-Molotov, a emigroval do Londýna

Mne tí čo sa oháňajú výrazmi ako "boľševické svine" a želajú im všetkým "spravodlivý trest" pripadajú ako Urválkovci... alebo ako tí uvedomelí autori výziev na prísne potrestanie "imperialistických svíň a zradcov", zasielaných do Rudého Práva, prokuratúre a súdu počas monsterprocesov...To je skrátka nátura zdedená po tých chorých časoch.
1.11.2014 17:12 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Áno, ale to uvoľňovanie nebola určite zásluha Novotného osobne, resp. stalinského krídla komunistov, ktorí boli v jeho ére ešte vždy pri moci a ktorých odstavili v tom januári tí reformní komunisti... To uvoľňovanie prišlo zo Sovietskeho zväzu, kde sa ten odmäk začal po Stalinovej smrti za Chruščova, až od roku 1956. My sme boli súčasťou Varšavského paktu, RVHP, na samostatnú politiku by sme sa bez zmien v Sovietskom zväze-resp. v KS ZSSR - asi nezmohli. Začiatkom 60. rokov sme a začali nazývať ČSSR, takže sme vybudvali akože základy socializmu - a tá amnestia politických väzňov súvisela s tým, bol to propagandistický ťah. Novotný, ktorý začal svoju kariéru na vrchole moci počas monsterprocesov a vnútrostraníckych čistiek( geniálny film Ucho:))) začal éru kumulácie moci - aj 1. tajomník štátostrany, aj prezident. Bol v istej opozícii voči Moskve, dokázal sa vraj vzoprieť Sovietskemu zväzu, keď tu chceli rozmiestniť svoje jadrové zbrane a vojská. Ale nevoňali mu reformy ( Otta Šik a ďalší) a chcel zase pritvrdiť, lenže reformní ho aj s jeho stalinistami prevlacovali v zime 68.

Slánský... strašne tragická postava... prežil politickú a rasovú perzekúciu, Osvienčim, kde sa najmä komunisti (čítala som x autentických materiálov, spomienkovej literatúry aj od nekomunistov) držali zásad morálky a humanizmu... To nikto nemôže poprieť, to je fakt konštatovaný preživšími a tými, čo skúmali pomery vo viacerých táboroch tej nacistickej mašinérie. Ja tie 50. roky chápem ešte menej ako ten holokaust...tá hrôzovláda bezprostredne po nacistickom terore musela v tých ľuďoch vyvolať nejaké schizofrenické stavy alebo čo...
1.11.2014 17:37 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Měla byste se zpětně do morku kostí zastydět, jak jste skočila na špek aparátčíkům co to tady pomohli zaříznout.
ježišmária:))... keď prišli vojská Varšavskej zmluvy mala som ako to dievča s tou kušou v Pelíškoch :) a žiadnym "aparátčikom som na špek" neskákala, to na základe čoho tvrdíte? V živote som nebola v strane, bola som samý problém od strednej školy... vždy tým "aparátčikom" či ako ich voláte na mne niečo vadilo, aj keď som sa vonkoncom neangažovala a naopak som sa všetkým ich aktivitám vyhýbala:)

Oni tvrdili, že som pravisová oportunistka a revizionoistka:), už náš direktor na gympli to vyhlasoval:), ja som pritom bola oveľa ľavicovejšia ako oni:)
1.11.2014 20:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Oni tvrdili, že som pravisová oportunistka a revizionoistka:), už náš direktor na gympli to vyhlasoval:), ja som pritom bola oveľa ľavicovejšia ako oni:)
No právě..
1.11.2014 21:12 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Čo "no právě"? Sú skrátka ľudia, ktorí sa vždy budú podkladať kvôli moci ešte mocnejším...a budú ako dobrí sluhovia iniciatívne ukazovať prstom na "nepriateľa", a nejakú práve módnu nálepku podľa momentálneho dopytu po druhu nepriateľov na neho už prilepia, len aby mali nejaké zásluhy:). (Náš direktor, mimochodom, potom vstúpil do KDH... som počula;-))

Vtip bol v tom, že "pravicoví" a "oportunisti" boli v skutočnosti oni... oni si prispôsobili/pokrivili humanistické myšlienky o spravodlivej spoločnosti na svoju mieru. Oni boli tí, čo šliapali po tých ideáloch, ktoré si brali naprázdno do huby, aby tvrdili, že ich bránia pred tými "revizionistami" a "škodcami"...

Asi ste ešte mnohé nepochopili.

12.11.2014 20:41 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
hlavni Dubcekuv cil bylo vetsi zastoupeni Slovaku. Dubcek byl nacionalista
1.11.2014 18:48 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vaše tvrzení je dost odvážné. Citujte prosím zdroje, za kterých čerpáte. web totalita.cz je mi dost málo. Anketu jste získal kde? Argumentujte, neagitujte :-D Zatím skandalizujete tím, že obracíte události naruby. Chybí mi ve Vašem exkurzu zhodnocení úlohy Dělnicko-rolnické vlády. Zatím vypají jako zrádci národa ale kdo ví? Jak podle Vás?
1.11.2014 20:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Neumíte číst. Anketa visela dnes na Parlamentních listech. Na to abych se člověk dokázal zorientovat stačí mozek mezi ušima a umět číst nejenom tendenční přežvýkané zdroje. Na web totalita.cz jsem odkázal jednoduše z toho důvodu, aby se mohl čtenář blogpostu zorientovat, že pojem "zlatá šedesátá" != "Pražské jaro".

Pokud jde o úlohu "Dělnicko-rolnické vlády" - bezpochyby máte na mysli ten spolek kolem Bilaka co měl podepsat údajný zvací dopis, kterýžto fakt zmíněný až do své smrti popíral - tak ta byla zcela podružná. Odstraněním Novotného začal boj o vůdčí roli v KSČ ovšem z hlediska nekomunistického obyvatelstva bylo naprosto jedno kdo vyhraje. Spíš si říkám, jestli nebylo předem určeno, aby Bilak sehrál roli mouřenína, aby tím přihrál body představitelům Pražského jara. Co kdyby se snad někdo začal v té stále více uvolněné společnosti zajímat o to, jakou roli tito lidé hráli v padesátých letech? To mohlo reálně ohrozit vůdčí roli komunistů, obzvláště kdyby se proti straně postavila i oficiálně apolitická československá armáda.

Konec konců podívejme se co stalo s představiteli československé vlády po invazi. Přišel někdo z nich o svou pozici? Ale kdež! To přišlo až později a bez účasti zahraničních soudruhů.
2.11.2014 09:25 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ha, jmenovec! A kde je ten třetí? :-D

Ono tam toho chybí víc, například drobná rudá tečka kterou udělal ukrajinský politruk Brežněv vysláním spřátelených vojsk zemí Varšavské smlouvy, které měly československý lid zachránit ze spárů imperialistů. Ale jinak bych autora nebil, beru to jako vyjádření jeho osobního názoru a v některých ohledech bych se s ním i shodl, ač mi tu občas někteří neprávem nadávají do bolševiků.

Kupodivu jsem se dnes shodl i s odinem, ale jenom v jednom jeho postu, u ostatních by z toho byl zase flame :-D
1.11.2014 19:10 Karel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
v roce 1960 dostali vsichni prvnackove poprve vsechny skolni pomucky zdarma. Bylo to poprve v dejinach nasi zeme, kdy jak deti delniku nebo rolniku tak deti 'inteligence a elity naroda' dostaly stejne startovni podminky. Tytpo skolni pomucky byly do dnesnich dnu nedosazene kvality, pracovaly na nich spicky naroda jak pedagogicke tak kulturne umelecke.

Neni tedy divu, ze starsi lide glorifikuji 60. leta, byla to doba nadeje a spravedlnosti. Nakonec, ve srovnani s klausovskou dobou kulturniho a ideoveho temna je vpodstate kazda minula doba pozitivni :-(
1.11.2014 19:46 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Môžem potvrdiť, že sme mali výborné učebnice napr. na materinský jazyk. Bol v nich systém, nie bordel, ako v tých dnešných. Pod každou časťou učiva usporiadaného prísne podľa pedagogických zásad boli praktické cvičenia na zopakovanie a upevnenie osvojených vedomostí, na získanie nových návykov a zručností. Nikdy sme nešli ďalej, kým sme nezvládli príslušný krok. Dnes keby ste chceli pomôcť decku s úlohou, máte čo robiť, aby ste sa sami zorientovali v tých zmätených textoch - tu okienko, tam rámček, jedna poznámka naľavo, druhá napravo, skáče sa bez zjavných súvislostí z jednej veci na druhú, kdejaké debilné schémy akože pre lepšiu názornosť:), zložité formulácie, ktorým rozumie len ten, čo si ich vymyslel. Veľkohubé predpísané "kompetencie" čo si má žiak svojiť sú na hony vzdialené tomu, čo si napokon osvojí, pretože najdôležitejšie je "plnenie plánu". Neviem, ako to tí naši učitelia robili (i keď sme mali aj takých, čo im na tom nezáležalo), ale aj najhlúpejší alebo (doma) najzanedbanejší to učivo ako - tak stíhal. A ak už aj niekto výnimočne nie, tak určite prepadol a neprebojoval sa ani na druhý stupeň. Dnes skončia ZŠ aj negramotní.

Pomôcky a učebnice sme po celý čas mojej povinnej školskej dochádzky dostávali zadarmo na začiatku šk. roka, na gympli už neviem, tam sme si asi obaly, zošity, perá atď. kupovali sami, ale učebnice určite nie...Na gymn. a SOŠ, SPŠ ostatné náklady znášal rodič. Ale učni mali zadarmo aj ubytovanie, stravu a cestovné, aspoň v 80. rokoch iste.

60. roky boli roky slobody myslenia a aj tvorby (Nová vlna v čsl. kinematografii, množstvo ocenení televíznej tvorby, športové úspechy, celkový kultúrny boom) - Československo bolo nádejou aj pre Západ, ktorým sa v tom čase šírili ľavicové myšlienky, idey humanizmu a pacifizmu, že sa dá spojiť socializmus a demokracia... Bohužiaľ, obe revolúcie, tá u nás aj na Západe skončili sklamaním.
Grunt avatar 1.11.2014 20:11 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
BTW: Dobrá námět na blog ↓. Mnohem lepší než ty nekonečné kraviny o Ukrajině.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
1.11.2014 20:51 Karel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Vam ty dlouhe slovenske texty nedelaji potize? Ja kratkym textum docela rozumim, ale dlouhe a komplikovane slovnske texty proste neprectu, protoze to vyzaduje znacnou koncentraci.

Zjistil jsem (mozna je to nahoda), ze vetsina Slovaku umi velmi dobre cesky, takze by to kvuli tem mladsim mohli napsat zde v cestine.Bylo by to prinosne pro obe strany.
1.11.2014 21:37 ovoce
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ale to česky budou umět jenom pasivně, tedy rozumět, ale ne už mluvit/psát. Já třeba rozumím slovensky prakticky cokoliv mimo nářečí (řekl bych, že jsem v tom směru skoro bilingvní, ale to u lidí, co aspoň trochu zažili federaci a měli/mají styky na Slovensko není vůbec něco vzácného). Ale mluvit neumím vůbec, to je něco úplně jiného.
2.11.2014 00:36 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
že čítam alebo počúvam česky, to si ani neuvedomím, písmom by som češtinu zvládla - sem- tam by som si možno musela overiť správny tvar slova, ale hovoriť radšej nie, Husák a Babiš - odstrašujúce príklady

naozaj nerozumiem, ako niekto česky hovoriaci môže slovensky nerozumieť, myslím si, že je to skôr taký český vrtoch, rapeľ

písala som o tom v tom trollovacom blogu:)

2.11.2014 02:46 ovoce
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ono nám to už nepřijde, ale fakt to asi je naučená schopnost - prostě jsme bývali se slovenčinou v kontaktu, tak jsme se naučili rozumět. Dneska o ní děcka nezavadí dokud nepřijdou na vejšku, a ty co už nezažily federaci najednou mají problémy (páč jsem byl v kruhu/třídě o něco starší ročník, tak jsem se mohl mladším kolegům chechtat, hehe).
2.11.2014 06:38 hadson
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Moji kolegovia zahranicni slovaci z vojvodiny, ktori sa pristahovali na slovensko hovoria po slovensky perfektne spisovne(maju tam slovenske skoly a mesta kde je vacsina slovakov), ale s cestinou maju velke problemy.
2.11.2014 08:24 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Väčšina Slovákov na Slovensku však problém s češtinou nemá a nikdy nemala, a to ani tých mladších. Vďaka médiám a tiež popkultúre, jej spoločnému trhu, ktorý, ako ona prvá pochopila, je výhodnejší, sa ten kontakt nestratil. Ide o to, že pre Slovákov nie je charakteristický ignorantský postoj k Čechom - a celkovo si Slováci viac všímajú okolie a nie sú tak zahľadení len do seba:)).

Ešte by som navrhla tým anglofónnym Čechom, čo čerpajú internetové pojmy z germánskej mytológie, či by sa nedal troll premenovať na pikulíka. Už som i uvažovala, že si zmením nick:-).

PIKULÍK: pekelní, zlí boh. Ze zemi viľezal. Odtáď: naraz viskočil, jako Pikulík. Nosil pokladi, panoval nad mrtvími, ďeťi strašil. Všecko zlé od ňeho pochádzalo. (J. Hollý, Bajoslovi-pohanskich-Slovakov)

Grunt avatar 1.11.2014 21:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jsem napůl Slovák. Mám doma knížky ve Slovenském jazyku (zní a vypadá to jak Maďarština, ale vem to čert), jsem v každodenním kontaktu se Slovákama (z jednoho kolegy si děláme prdel kecama o Felvidéku – moc dobře to nebere), naše nářečí je z poloviny Slovenské. Ne každý je z Prahy a náš stát nekončí značkou Praha-Újezd. A když se průměrný Pražák zvládne naučit se za svůj život Anglicky, Německy, Japonsky a Rusky, tak ta jemná Maďarština ho nezabije. Kecy paní učitelky se nečtou dobře ne protože jsou Slovensky, ale protože jsou to většinou rábodby inteligentní kecy (možná proto jsou tak dlouhé), které moc nedávají smysl.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
1.11.2014 22:07 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
A mňa Feldvidék nesere:)... Mimochodom, viem dosť dobre predstierať maďarský prízvuk a keď si precvičím, tak dokážem aj špeciálny košicko-maďarský...tiež cigánsko-maďarsko-slovenský:). To je tak, keď žije človek v takomto multi-kulti prostredí. Neviem, či na to má Čech alebo Moravák uši, ale ja jasne počujem u Pražákov maďarskú výslovnosť niektorých hlások.
rábodby inteligentní kecy (možná proto jsou tak dlouhé), které moc nedávají smysl.
Ja sa zas zamýšľam nad zmyslom Tvojich a ešte som ho neodhalila, aj keď som pomerne inteligentná:).
Grunt avatar 1.11.2014 22:18 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Mimochodom, viem dosť dobre predstierať maďarský prízvuk
To je dost jednoduché. Ten vtip o vzniku Maďarštiny není tak úplně pravdivý:
Jednou totiž jeli dva sedláci úvozem, a aby se vyhnuli, museli s bryčkama zajet ke kraji zarostlému trnitými keři. Když se míjeli, první sedlák povídá: "Jáj, ker mi dere tvár!" Druhý nato odpověděl: "Aj mně ten ker tvár dere!" A ten první odpoví: "Miň ten ker!", načež druhý odpovídá: "Kôň ten kér nemine". Mezitím se koně vrátili na prostředek cesty a oba sedláci si to pochválili: "Už mi nedere ten ker tvár." Tento způsob mluvy se nakonec ujal v celé jihoslovenské nížině od Bratislavy až po Vojvodinu, a tak vznikla maďarština.
To je totiž přepis. Ona ta věta původně zněla: "Jáj, kérr mi györ tvär!" aneb co se stane když se smísí Čeština a Maďarština. :-)
Ja sa zas zamýšľam nad zmyslom Tvojich a ešte som ho neodhalila
Tajemství úspěchu je jednoduché: Moje kecy žádný hlubší smysl nemají. Netřeba ztrácet čas a hledat ho tam.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
1.11.2014 22:30 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ten vtip o vzniku maďarčiny zhruba poznám... ja si často prepnem na maďarské programy, aj keď viem po maďarsky len pár slov z kuchyne a vulgárne :)hrešiť... pretože moji predkovia, keď sme nemali rozumieť, čo hovoria, najmä s návštevami, prešli vždy na maďarčinu, pozerám tú maďarskú telku z nostalgie

moje keci tiež nemajú za účel ohromiť čitateľov hlbokým zmyslom:)).. len rada kecám...a občas sa nezbadám a zakecám sa ... to je vsjo
2.11.2014 12:52 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
"Jáj, kérr mi györ tvär!"
To jsem neslysel pres dvacet let... rikavala mi ho babicka, kdyz jsem byl malej...
1.11.2014 22:22 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
*
když se průměrný Pražák zvládne naučit ...Anglicky, Německy, Japonsky a Rusky
1. Vedel by mi niekto vysvetliť, kde ste vzali tie pravidlá písania veľkých písmen v češtine, napr. prečo píšete naučit se anglicky, německy atď. s veľkými písmenami?

2. Keď má človek ucho na jazyky a nedajbože nejaký z tých menovaných aj ovláda a potom počuje hovoriť ním priemerného Čecha (Pražáka), nemôže povedať, že by mal dojem, že ho ten Čech zvládol. Počula som minule nejakého českého novinára hovoriť rusky a skoro som ten jazyk nespoznala. No a angličtinu po česky počuť asi takto:).
2.11.2014 03:24 ovoce
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Pravidla psaní velkých písmen jsou čistá (z prstu vycucaná) konvence a jsou *děsná*. Když byly diktáty, vždycky jsem z toho měl kule, a to jsem na češtinu hodně nadprůměrnej a pak jsem to i studoval (není to moc vidět z příspěvků, co? Holt né vždycky lidi hned ukazují svůj "full power level" hehe). Ono se to tváří, že je v tom nějaký systém, ale u hodně těch typickejch špeků si člověk musí prostě pamatovat, jak se u nich ten "systém" jakože správně aplikuje.

Třeba tam vždycky dávaj "Divadlo Na zábradlí", což se prsotě nedá napsat správně, pokud člověk neví, že 1) slovo divadlo je součástí názvu (což by třeba u jinýho divadla bejt nemuselo) 2) není to pojemované podle jména ulice, páč pokud by bylo, tak se píše Na Zábradlí. Děcka samozřejmě nemají moc šanci na tohle přijít nějak logicky/z kulturních vědomostí, takže se to musí tupě nadrtit. Pakárna :(
2.11.2014 12:37 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Na jednej strane nemajú to kultúrne povedomie a nie sú zvyknuté sa zamýšľať nad nejakými logickými súvislosťami (nielen v jazyku), a na druhej mechanicky napodobňujú menovite angličtinu, nielen vo výslovnosť a intonáciu, ale ešte si z nej aj mechanicky prekladajú rôzne frázy a tvary a potom vznikajú v rodnom jazyku malígne nádory (písanie veľkých písmen v plnovýznamových slovách je len jedna z malých metastáz). A nám, čo hovoríme ako nám po slovensky zobák pôvodne narástol, nie je rozumieť, či? :)
Darth Phantom avatar 4.11.2014 16:37 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Pravidla psaní velkých písmen jsou čistá (z prstu vycucaná) konvence a jsou *děsná*

To je pravda, ale je tomu v jiných cizích spisovných jazycích jinak? Ne, je to úplně to samé. Proč se píše v angličtině "já" velkým písmenem, English velkým písmenem a proč se třeba píší v němčině všechna podstatná jména na začátku taktéž velkým písmenem? V tom logiku zkrátka nanajdeš. Prostě někdo v minulosti přišel a ustanovil, že to tak bude. Náš první spisovný jazyk staroslověnštinu (a to ještě nebyla vlastně ani čeština) vytvořili církevní činitelé. Dnes spisovný jazyk dělají různí jazykovědci.

Když ale vidím maďarštinu napsanou velkým písmenem, tak to mě to velmi popuzuje. Je to mechanické bezhlavé napodobňování angličtiny. A přitom je to v českém jazyce celkem jednoduché, to je učivo ze základky. Příslušníci/nice národů a národností se píší vždy velkým písmenem, vše ostatní a odvozená přídavná a podstatná jména se píší malým. V tomto případě si myslím, že to není vůbec těžké k zapamatování. U Divadel Na Zábradlí to těžké je, a kdyby to někdo napsal blbě, tak ani neceknu.

Když už je tady řeč o pronikání cizorodých prvků do české řeči a kultury, nemohu nezmínit nedávný Halloween. Při průchodu mnohými pražskými čtvrtěmi jsem zaznamenal zvýšený počet vydlabaných dýní na zahradkách a vstupních brankách. Mám z toho asi takový pocit a dojem na půl zásobníku z pistole ČZ. Obchodní pohnutky chápu, obchodním řetězcům se nechce čekat na Vánoce. Pohnutky lidí, kteří si vystavují vydlabané dýně už však nechápu. Tito lidé, dle mého názoru, mají IQ zhruba na úrovni té vydlabané tykve (středoamerické zeleniny). A ještě horší je, že se už oblbují s tykvemi už i děcka na základkách, ba i ve školkách.

Tahle patička nemá hlavu ani patu
pavlix avatar 1.11.2014 22:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Kecy paní učitelky se nečtou dobře ne protože jsou Slovensky
Nevím jak si někdo může vůbec myslet, že by problémy se čtením těch textů vůbec souvisely s použitým jazykem, odhlédnu-li od toho, že mně osobně to ani slovenštinu tak jak ji pozoruju jinde, moc nepřipomíná, ale nevím nakolik je to nářečím a nakolik je to tou zvláštní formou vyjadřování.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
2.11.2014 00:07 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Môžem ubezpečiť podobných znalcov spisovnej slovenčiny a slovenských (prípadne maďarských) dialektov, že zrejme nepozorujú slovenčinu na správnych miestach, keď ju v mojom jazyku a v mojej forme vyjadrovania nespoznávajú:). Dokonca mám aj správnu výslovnosť s ä a mäkkým ľ.:)
pavlix avatar 2.11.2014 09:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
že zrejme nepozorujú slovenčinu na správnych miestach
:D
Dokonca mám aj správnu výslovnosť s ä a mäkkým ľ.:)
To je na ábíčku hodně slyšet.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
2.11.2014 09:45 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nerozumela som poznámke o údajnom "nárečí", v ktorom "pravdepodobne" píšem. Pokiaľ to bola vtipná poznámka na účet persony non grata:), pochopila by som to. Ale ak by malo ísť naozaj o nerozpoznanie spisovnej formy Slovenského jazyka od akýchsi domnelých slovenských dialektov, o ktorých, ako si myslím, nemáš veľmi predstavu, tam už mi môj pochop:) nepostačuje. Aj naši žiaci si niekedy myslia, že používam(-e) akúsi exotickú slovenčinu, pretože v živote nikde nepočuli množstvo výrazov, tvoriacich i jej základnú slovnú zásobu. A najlepšie im vyhovujú jednočlenné holé vety. Som zvyknutá, že 16-18 ročným ľuďom, ktorí už dávno mali rozumieť bežnej reči, treba vysvetľovať aj celkom obyčajné slová. Pre nich je to už "knižný jazyk" a "čudný štýl", pretože v bežnom živote si vystačia s niekoľkými všeobecne zrozumiteľnými univerzálnymi výrazmi. A tu už končia žarty:).

Neviem kde teda pozoruješ tú slovenčinu. Ak prostredníctvom väčšiny moderátorov v televízii a rádiu, potom - ako vy vravíte - potěš koště. Kvalita a jazyková úroveň absolventov masmediálnych štúdií a pod. je zo dňa na deň vyššia ;-). Mal by si si prečítať Kukučína - alebo hoci Gejzu Vámoša:)).
1.11.2014 21:47 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Smutne. Na druhou stranu respekt, ja bych takovou vec verejne nepriznal, stydel bych se.
--- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
1.11.2014 22:23 Karel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
tyhle rasisticky poznamky fakt nechapu. :-( Co je na tom smutneho, kdyz nekdo prizna, ze je napul Slovak?
Grunt avatar 1.11.2014 22:25 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Už asi chápu :-)
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
2.11.2014 10:50 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Čo je pravdy na tom, že ste dad?
1.11.2014 22:48 SAM: | skóre: 23 | blog: marsark_linux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Smutné. Já jsem začal svůj proces vzdělávání v roce 89, takže jsme se akorát přecvičovali ze "soužky" na paní učitelku. Ještě celý první stupeň do (4. třídy včetně) jsme absolvovali podle původních učebnic, některé i z těch 60. let, a byly to perfektní učebnice. Jen v Matematice se blblo s pracovníma sešitama a množinama. Mám je schováné dodnes a když vidím tu "sračku", která se dnes vydává za učebnice pro děti, tak je mi smutno. Bojím se, co budu muset koupit za knížky synovi, až za 2,5 roku půjde do školy, ale asi ho budu učit sám podle těch starých. Neočekávám, že by mu dnešní demokratická a liberální škola dala moc užitečného. Ale zpět. S příchodem na druhý stupeň (od 5. třídy do 9. třídy, byl jsem asi první, kdo měl zas devítku) to začala být tragedie. Učebnice nebyly, a když tak jen velmi zoufalé - dějepis - takové tenké sešítky A4, tři sloupečky na stránku drobného textu, to byla hrůza největší. Navíc učitelé - staří machři buď byli odejiti, protože to přece byli "kádři" a nebo odešli sami, protože se na to nemohli dívat. Čerstvé výstupy pajdáku v polovině 90. let byly k neužitku. Vyhrál ten, kdo z kontejnerů vylovil ty "tendečně kontaminované" staré učebnice. Největší parodie byla nově zavedená 9. třída - celý rok jsme v podstatě vůbec nic nedělali. Nikdo nevěděl co a podle čeho s námi dělat, takže se začalo z nudy kouřit, pít a poflakovat.

Co se týče Slovenského jazyka, tak minimálně do roku 1993 jsme měli dost výuky o Slovenštině i jsme s ní mluvili, takže dnes mi nečiní problém v práci při hovoru s kolegou slovákem přepínat a mluvit slovensky. Psát to bych nedokázal, ale mluvit a rozumět nemám problém. Na delší slovenský text se musím víc soustředit, nestačí mi to jen prolétnou očima, ale není to nic, co bych nezvládnul. Může mne víz čert, kdy ve slovenských filmech jsou u nás slovenští herci dabování - vůbec dabing bych zakázal. Na VŠ to pak byl samý slovák a jak se slovenština hodila.

Celkově mi to od roku 1990 přijde jako řízená debilizace národa. Neustále snižování požadavků na žáky a studenty. Zjednoduššování, potlačování logiky a zdravého rozumu a jejich nahrazování předpřipravenými schématy nad kterými se přece nepřemýšlí. Výsledkem má být názorově pružný občan, který se ohne jak zrovna vládnoucí elita potřebuje a neklade rozumový odpor.
2.11.2014 00:54 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Celkově mi to od roku 1990 přijde jako řízená debilizace národa.
súhlas:)...

asi tiež začnem pozerať v telke Farmu alebo dáke Paneláky, aby som sa naučila správne po slovensky a zapadla medzi tých, čo používajú zrozumiteľnú podobu jazyka... a budem hovoriť "Vidíme sa!" a "Kebyže idem..." :)
2.11.2014 09:29 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ta debilizace je plošná v celé "euroatlantické civilizaci", koukni se jak to probíhalo v Římě.

Pak se zamysli kdo bude mít za dvacet let větší šanci na trhu práce: CS in VN
2.11.2014 21:08 SAM: | skóre: 23 | blog: marsark_linux
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
No je pravda, že když jsem byl před dvěma roky v USA, tak mi tak jeden profesor, mimochodem původem rakušák, řekl: "Dívej se celý den na (teď už nevím jestli ABC, NBC, CBS, nebo kterou TV, ale byla to hlásná trouba republikánů) a večer nevyřešíš ani triviální diferenciální rovnici, jak z toho budeš vygumovaný." Chvilku jsem to pak zkusil v hotelovém lobby a byla to dost síla - propaganda, kdy se průměrnému amíkovi vštěpovalo do hlavy, že je potřeba udělat to a to... jinak se svět zboří do příští reklamy (což je v USA cca do 10 minut).
1.11.2014 19:59 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Sice vas mohli zastrelit na hranicich, kdyz jste chtel odejit, ale hlavne ze deti dostaly pastelky. Nekteri lide nedostali pastelky, ale naopak museli v lepsim pripade zastavat ponizujici praci a v horsim hnili v plesnivych celach, a jedine, co mohli delat, bylo vzpominat na stare zlate casy, kdyz jejich majetek byl jeste jejich.

To, ze byl utlak mensi nez v padesatych letech, neznamena, ze to nebyl zlocinny rezim.
1.11.2014 21:40 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
nie, v 60. rokoch nebol zločinný
2.11.2014 06:50 hadson
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Kazdy rezim v ktorom sa nedodrziava nedotknutelnost sukromneho vlastnictva je zlocinny... kazdy komunista / socialista / laviciar je tym padom zlocinec a patri do basy.
2.11.2014 07:41 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Kazdy rezim v ktorom sa nedodrziava nedotknutelnost sukromneho vlastnictva je zlocinny...
vidíš, a koľkí tiežpodnikatelia dlžia ľuďom, ktorých si najali na prácu napr. mzdy, a nesedia
2.11.2014 14:33 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jiste, to je spatne. Spousta zlodeju a rozkradacu za minuleho rezimu take nesedela. Za to ale sedela spousta schopnych lidi za to, ze kdysi neco dokazali a vlastnili. Nebo, pokud chteli odejit pryc, po nich strileli prislusnici stejneho naroda. :-(
2.11.2014 16:58 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ja rozmýšľam nad spojením môjho individualizmu:), odporu k zvonku nanútenému kolektivizmu - a socialistickej orientácie... a tak som trochu pátrala, v čom spočíva tajomstvo toho úspešného spojenia u Nórov.

Zákon Jante:

1. Nebudeš si myslet, že jsi někdo.

2. Nebudeš si myslet, že znamenáš stejně hodně jako my.

3. Nebudeš si myslet, že jsi chytřejší než my.

4. Nebudeš si namlouvat, že jsi lepší než my.

5. Nebudeš si myslet, že víš víc než my.

6. Nebudeš si myslet, že jsi víc než my.

7. Nebudeš si myslet, že jsi k něčemu dobrý.

8. Nebudeš se nám smát.

9. Nebudeš si myslet, že někoho zajímáš.

10.Nebudeš si myslet, že nás něco můžeš naučit.

2.11.2014 14:30 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Bohuzel byl. Sice byl mozna trochu volnejsi, ale stale byl. Nerespektovani soukromeho vlastnictvi, cenzura, vlada jedne strany, pohranicni straz, ...
2.11.2014 17:22 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
V 60. rokoch bola cenzúra menšia ako teraz, postupne fakticky nebola... Súkromné vlastníctvo výrobných prostriedkov síce u nás nebolo (ale tu v horských oblastiach neboli všade družstvá a niektorí boli súkromne hospodáriaci roľnici). Záhrada alebo dom, ak ste si ich kúpili, boli vo vašom vlastníctve. Na družstvá - tam kde sa to oplatilo a prosperovali - domáci neskôr už nereptali. Nikdy sa nemali tak dobre- to by vám povedal každý z tých už vymierajúcich pamätníkov. Nevycucala som si to z palca, už som spomínala, že to mám z prvej ruky. Síce tam vstupovali nedobrovoľne, búrili sa a aj si posedeli za to v base (aj môj dedo), ale potom uznali, že to združstevnenie celej dedine veľmi pomohlo, a teraz už len nostalgicky spomínajú na tie zlaté časy, pretože so zničením družstiev je v dedine takmer 0 pracovných príležitostí a mladí odchádzajú do panelákov do okolitých miest, kde tiež práce oveľa viac. A domy si kupujú na chaty solventní zbohatlíci zo vzdialených väčších miest. Tak neviem, či sa dá sociálny úpadok väčšiny vidieckeho obyvateľstva vyvážiť prospechom niekoľkých zbohatlíkov, ktorí si naryžovali trebárs tunelovaním bývalých soc. podnikov. I keď sa medzi tými solventnými kupcami nájde iste aj šikovný programátor:).

Vláda jednej strany... a teraz je to ako? Len máte pri voľbách viac lajstrov, z ktorých si môžete vytiahnuť mačku vo vreci.

Pohraničná stráž... A keby ste chceli prejsť ilegálne hranicu z Mexika do USA, nikto by nestrieľa? Kto chcel a mohol trebárs mu v tom nebránila skutočnosť, že tu mal starých rodičov, že nechcel niekomu komplikovať život, nedokázal by opustiť rodný kraj, domov, odišiel. Väčšinou s ideálnou predstavou o tom živote TAM.Vieme, že to nebolo potom také jednoznačné.
2.11.2014 19:07 noone
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Cenzúra bola hlavne v spoločenských vedách - ak považujete za pokrok, že nebolo treba povinne velebiť Stalina a jeho genialitu v KAŽDOM vydanom diele (jedno, či z oblasti jazykovej, filozofickej, prírodovednej) ako v 50. rokoch, tak áno, bola menšia.. ale stále závisela na nálade súdruhov ako Plevza, Pezlár a im podobní.

Inak sa na to pozerali tí, ktorým súdruhovia ukradli majetok (dôvod sa vždy našiel, stačilo, aby sa súdruhovi predsedovi MnV zapáčila chata či dom dotyčného, alebo to potreboval pre svojich súdruhov na kraji či vyššie), hlavne ak dotyčný nebol vyrovnaný s vedeckým svetonázorom (hádam si na také kolonky spomínate) a nemal ten správny kádrový pôvod, plus rôzne priťažujúce okolnosti.

Na dedinách to nebolo také zjavné - tam aj komunistickí súdruhovia chodili do kostola, no v mestách to bolo horšie - špicľovanie a udavačstvo prekvitalo, s tým som mal bohaté skúsenosti!

Éra akej-takej prosperity skončila začiatkom 60. rokov, keď sa minulo nakradnuté a znárodnené a krachla päťročnica.. Šíkove reformačné pokusy boli asi tak reálne ako kvadratúra kruhu. Och, ako mi chýbajú dodávateľsko-odberateľské vzťahy a podobne drísty (dnes sú nahradené marketingovými drístami).

P.S. Som dostatočne starý na to, aby som si komunistov pamätal (aj keď o niečo mladší ako vy). Mimochodom, nórsky socializmus naozaj nemusím..
3.11.2014 01:40 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Už je príliš neskoro (skoro) na nejakú zmysluplnejšiu odpoveď, možno zajtra po práci:)...Komunista bol napr. Mňačko alebo Spitzer... to sú ľudia, ktorých si vážim, vždy boli zameraní politicky a ideologicky ľavicovo, a medzi tými našimi (neo)liberálnymi ideológmi:) nijakú takú osobnosť, taký étos dnes nevidím. Ja si na velebenie ozaj nepamätám...a aj za tej normalizácie nám potichu odporúčali už zase zakázaných poľských a juhoslovanských neomarxistov:), kt. vyšla v 60. rokoch. Ja si myslím, že na Slovensku (aj inde, ale nás zaujíma Slovensko, však?) je veľmi kontraproduktívne sporiť sa o pravici a ľavici a hovadinách, my by sme mali nájsť jednoducho nejaký spravodlivý model, podľa ktorého by naša krajinka mohla fungovať ku prospechu všetkých jej obyvateľov. Riešiť konkrétne problémy, ktoré tí ľudia majú tak, aby to im pomohlo a iných nepoškodilo. Spojenými silami.
6.11.2014 11:36 noone
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Mam tu dat naskenovane zborniky a vedecke prace z obdobia 1950-54? Ako zacinali prve strany, velebenim boha Stalina a ZSSR?!

Este mi nieco dristaj o neexistujucej cenzure.. ze si to ty nepamatas, neznamena, ze to neexistovalo!
7.11.2014 09:30 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
léta padesátá a šedesátá jsou jako černá a bílá. Nejdřív se tu psalo o letech šedesátých a teď chcete argumentovat sborníkem z počátku let padesátých?. To není vůbec korektní. Navíc ono o tu cenzuru asi až tolik nešlo, důležité bylo to, že si každý (v šedesátých letech) stejně dělal a myslel co chtěl (v porovnání s předchozí dobou). -- Se zabavenými majetky a novými družstvy se už každej smířil, žebrota nebyla, každej dostal od státu alespoň na to pívo a denní chléb, a tak se stejně všichni nakonec sešli v hospodě, kde se plácali po ramenou a prolévali hrdlo alkoholem v -- do té doby -- nebývalé míře. -- Sedláci u nás, ti co se poddali, dostali v JZD lepší místo plat a nakonec i nejeden uznal, že je to mnohem lepší. To mohu také potvrdit, neb mi to nedávno opět jeden pamětník připomněl, a jmenoval mi i sedláky, kterým ruce po válce dočista zakrněli a nechtělo se jim už dělat, jako kdysi jejich rodičům; naštěstí my jsme mezi ně nepatřili :).
7.11.2014 09:43 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
dočista zakrněly
2.11.2014 19:11 noone
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
A ešte jedno - všetci tí tzv. reformátori boli oddaní komunisti, ktorí boli pri svinstvách a terore 50. rokov, (niektorí z nich sú teraz kovaní demokrati, ako taký súdruh Kusý, skúsený ideológ KSS a teraz veľký demokrat!}.. takže ma naozaj nikdy netrápilo, že jedna banda súdruhov odstavila druhú od válova.. a tí druhí im to po 1968 vrátili :-)
3.11.2014 17:59 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
3.11.2014 22:12 noone
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Súdruh Dubček bol šéfom krajského výboru KSS v Banskej Bystrici v rokoch 1953 až 1955 - takže bol zodpovedný za všetky svinstvá, ktore strana v tom období spáchala v BB (a že ich bolo dosť, ešte žijú pamätníci!).. takže "báječného člověka, jednoduchého" si predstavujem trošku inak, nebol vôbec radovým komunistom, ktorý vstúpil do strany kvôli výhodám pre seba, rodinu atď. Ako to asi obhajoval, ten teror, krádeže, zatváranie ľudí na základe vymyslených dôkazov a súdnych frašiek.. Veď ten systém pomáhal budovať.. smola, že zomlel niektorých jeho súdruhov ako Slánsky či Clementis!

Nepochopím, ako inteligentný človek ako Dubček nevidel už v 20. a 30. rokoch skutočnú tvár ZSSR a komunistického režimu (veď tam bol dosť dlhú dobu)!

Normálny človek nemohol ani na chvíľu pochybovať, ako slávne "Pražské jaro" skončí - boli sme v ZSSR sfére vplyvu, ktorá bola dohodnutá na konci 2. svetovej vojny, nikto kvôli zaprdenému nevýznamnému Československu neriskoval 3. svetovú! Soctáboru prešiel Berlínsky múr v 1961 bez väčších problémov, čo bolo oveľa väčšia udalosť ako nejaký august 1968..
3.11.2014 22:36 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Už som tu čosi poznamenala o urválkovcoch. Prečítať si niečo na wikipédii a napasovať to na ideologickú líniu, o ktorej predpokladám, že sa teraz nosí... a že odlišuje tú viac kultúrnu skupinu národa od tej menej kultúrnej resp. tej zaostalej:)) ( * práve totiž sledujem na ČT24 ohlasy českej "pokrokovej" opozície na Zemanovu návštevu v Číne, na nepozvanie Putnu* na hrad, na jeho verbálne prejavy v masmédiách:)) - a tí manekýni, čo sa hrajú na pravých vyznavačov demokracie ma ozaj bavia:)))
4.11.2014 11:33 noone
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Neviem, čo tu píšeš o wikipedii, tú nepoužívam.. iné argumenty by neboli? Súdruh Urválek bol tiež predsa váš človek.. rovnako ako vyššie spomínaní súdruhovia!
4.11.2014 17:14 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Súdruh Urválek bol tiež predsa váš človek.. rovnako ako vyššie spomínaní súdruhovia!
No tak, môj zlatý, a teraz už bez servítky! Urválek, Bacílek, Vaš a podobné kreatúry boli naopak, aj keď si očividne neschopný si to uvedomiť, presne tvojho razenia, mierne sa líšila iba jeho terminológia (namiesto boľševikov to boli buržoázni nacionalisti, imperialistickí špióni, zradcovia pracujúceho ľudu a cvlastizradcovia) inak máte tú agresívnu a nenávistnú rétoriku navlas rovnakú. Tiež si hocikoho svojvoľne všelijako štempľovali - tu doživotie, tam trest smrti - len aby ukázali, akí sú sami pravoverní. Ty budeš podľa toho čo píšeš tiež tak potenciálny malý urválek - povedala by som, že s malým.:)

A vôbec, s anonymným hlupákom už nebudem strácať čas. Dovi!
6.11.2014 11:34 noone
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ja nikoho nestemplujem - ale tym kreaturam (ako ich nazyvas) a politickemu teroru, justicnym vrazdam a nasiliu dopomohli tvoji sudruhovia ako Clementis, Slansky, Gottwald.. to bolo podarene panoptikum - aj ked treba uznat, ze Clementis a Husak boli aspon z tych vzdelanejsich..

Ved sudruh Clementis z celej sily bojoval proti burzoaznym imperialistom, zradcom ludu a podobne.. nazorne to predviedol v obdobi 1946-48, co sa ti na tom nezda?!

Ano, zbytocne stracat cas citat tvoje zlataniny..
3.11.2014 22:40 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
... hej, a ešte niečo... za toho Clementisa zvlášť by si si zaslúžil... nevieš, o kom a o čom hovoríš... smola, príznak rozkladu vzdelávacieho systému:))
4.11.2014 11:32 noone
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Čo má kovaný súdruh Clementis so mnou spoločné?! Jeho salónny komunizmus (ktorý strávil na tom dekadentnom hnusnom zahnívajúcom Západe) naozaj nemusím! Že mal smolu, že ho jeho milovaný systém popravil? Nepríjemné, ale vraví sa tomu riziko podnikania! Že ťa rovnako netrápili osudy ľudí, ktorým komunisti zničili život, rodiny - za tie mohol súdruh Clementis práve tak ako Slánský, Bacílek, Čepička..

O rozklade vzdelávacieho systému by som radšej pomlčal na tvojom mieste.
4.11.2014 17:15 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
"kovaný súdruh"... ty si predsa len idiot!
4.11.2014 17:23 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tvoja rodina medzi "zničených" sotva patrila. Medzi zničenými na Slovensku bolo skôr dosť ozajstných antifašistov a intelektuálov s ľavicovým cítením ... my sme buržoáziu veľmi nemali, a tí arizátori (ktorí by si snáď v tom 48. nemali ani ťažkať, ak prišli o ukradnutý majetok:)) aj tak prebehli k novej elite :).

Osie*ať človeka, ktorému TY a ani nikto z Tvojej rodiny a známych nesiaha ani po veľký palec svedčí o Tvojom charaktere alebo hlúposti. Fakt to nemá cenu. Dnes už som mala podobnej blbosti dosť. Musím zas načerpať nových síl do nového pracovného dňa, aby som si posilnila imunitu.
6.11.2014 11:31 noone
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nema vyznam dalej argumentovat - a kovaneho sudruha Clementisa som sice osobne nepoznal, ale moja rodina ano (v 30. a 40. rokoch).. a moj nazor na neho sa nemeni!

A co si myslis o mne a mojej rodine TY, mi je naozaj ukradnute.. poznal som ludi (uz neziju), ktori boli osobnymi svedkami cinov tychto podarenych sudruhov, nepotrebujem na to nejaku wikipediu a podobne sr*cky.. a ano, nie som laviciar, takze sa nezhodneme!
6.11.2014 15:35 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
kovaneho sudruha Clementisa som sice osobne nepoznal, ale moja rodina ano (v 30. a 40. rokoch)..
:) tak potom Tvoja rodina určite patrila medzi slovenskú intelektuálnu elitu, pretože Clementis k nej patril, na rozdiel od tých, čo dnes ani nevedia poriadne, kto to bol a mýlia si ho s Plevzom a Pezlárom
3.11.2014 23:09 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Werich asi nebol tiež "normálny človek", ale podobne nenormálni ľudia sú v živote veľmi dôležití. Bez ohľadu na politický režim, na vládnucu ideológiu sú to svetielko na konci tunelu... alebo jaskyne.:)

12.11.2014 20:49 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
(ne)respektovani soukromeho vlastnictvi neni eticka nebo moralni kategorie
Agent avatar 1.11.2014 21:46 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Hele otíku, každý režim je z nějakého pohledu do jisté míry zločinný. Dneska už nedostanou ani ty pastelky a hnít můžou pod mostem když příde na jejich rodiče exekuce kvůli omylem nezaplacené stovce a zpominat při tom na stare zlate casy, kdyz jejich majetek byl jeste jejich.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
1.11.2014 22:18 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Otiku, kazdy si za svou financni situaci muze sam! Neda se to srovnavat s tim, kdyz ti stat vezme legalne ziskany majetek. Ale to nekdo, kdo sam nic nemel a nema a nema na co byt hrdy, nepochopi.
Agent avatar 1.11.2014 22:35 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ale dá otíku. Ono je ve výsledku jedno, jestli ti to sebral stát (i když ku prospěchu společnosti), nebo třeba falešný exekutor (ku svému prospěchu). Prostě si přišel na buben. Ano, každý si za svůj osud do značné máry může sám, ale jsou vnější vlivy, které jedinec neovlivní nebo jen málo.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
2.11.2014 09:42 odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ten, kdo nepozna rozdil v tom, ze stat zabavuje lidem legalne ziskane majetky a ze dluznikum opravnene zabavuje majetek, aby uspokojil veritele, to imho nema v hlavne moc v poradku. Nu, patrne to berete podle sebe a socialni vrstvy, ze ktere pochazite.

Jiste, i exekutor muze udelat chybu a jednat spatne, ale to neni systemova chyba. Je to selhani jedince. Neni to nic proti planovitemu a statem organizovanemu decimovani lidi, kteri neco meli a neco vybudovali! To opravdu ten rozdil nevnimate? Pokud ne, je mi vas lito.
2.11.2014 13:04 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jiste, i exekutor muze udelat chybu a jednat spatne, ale to neni systemova chyba. Je to selhani jedince.
Těch selhání jedince v kombinaci s jejich nadměrnými právy a neexistujícími opravnými prostředky je dost na to, aby se to prohlásit za systémovou chybu.
Quando omni flunkus moritati
2.11.2014 13:32 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nadmerna prava? Nemyslim si. Opravne prostredky samozrejme existuji. Nerikam, ze exekuturi ve vsech pripadech postupuji spravne, ale od toho zde mame soud, aby se s tim vyporadal.
3.11.2014 19:10 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
a ako ste na tom s nezávislým súdnictvom? :)
4.11.2014 01:01 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Mám věc, která má pro mě má zejména citovou hodnotu. Přijde exekutor, protože řeší exekuci na někoho, kdo má stejnou adersu trvalého bydliště. Sebere moje věci, přestože s tou osobou nemám nic společného, rozhodně nic, co by mě de iure a/nebo morálně zavazovalo platit její dluhy. Exekutor ty věci prodá.

Jaký opravný prostředek mi zajistí, že tu věc zmíněnou na začátku dostanu zpátky? Ten, kdo ji koupil, teď tvrdí, že ji nešikovností rozbil a pak vyhodil. Já nemám nic a to proto, že exekutor může zabavit věci, přestože nepatří tomu, na koho je exekuce uvalena, přičemž majitel mu v tom nesmí zabránit. To je bez diskuze nadměrné právo.

Zrovna od vás bych očekával, že tohle se vám líbit nebude, ale zdá se, že s konzistencí názorů si moc hlavu neděláte.
Quando omni flunkus moritati
pavlix avatar 4.11.2014 09:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
+1

Třeba jsi se strefil do jeho zaměstnání.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
4.11.2014 09:33 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
+ 1 :-)

V okamžiku, kdy jsem si tvou poznámku přečetl, tak jsem si řekl - BINGO! Nebo něco velmi podobného.
Nobody can give you as much as I can promise you
pavlix avatar 2.11.2014 13:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jiste, i exekutor muze udelat chybu a jednat spatne, ale to neni systemova chyba. Je to selhani jedince.
Aha, pán se dal na socialismus, kde se předpokládá dobrá vůle každého jedince.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
2.11.2014 13:37 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
predne si myslim, ze socialismus predpoklada dobrou vuli asi tak, ze vam kazdy mesic, at chcete nebo ne, povinne prerozdeli vyznamnou cast vasich prijmu. Jinak to, ze obcas nektery exekutor nepostupuje podle zakona, opravdu nepovazuji za systemove selhani.

Network manager mi casto pada na sigsegv. Mam snad tvrdit, ze je to chyba spravy pameti v gnulinuxu? Ne, je to jen chyba network manageru a jeho tvurcu. ;-)
Grunt avatar 1.11.2014 19:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Je fakt, že srovnat tehdejší školství a to dnešní by bylo docela zajímavé. Jak je to s učebnicema dneska?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Agent avatar 1.11.2014 21:48 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Prej je budou nahrazovat tabletama pořízené z dotací, sem slyšel.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
Grunt avatar 1.11.2014 21:50 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
A texty do nich se budou tahat z PirateBay nebo Wikipedie?
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Agent avatar 1.11.2014 22:10 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Předpokládám, že je někdo za dotační prachy naskenuje. Nevim. Ale někde už to zaváděj. Školáci jásají. V 19 školách zavedli tablety místo učebnic
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
1.11.2014 21:54 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
tablety už aj máme... s interaktívynmi tabuľami... to je na dlhú rozpravu:)
1.11.2014 21:50 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Otrasne. Na ZŠ aj SŠ väčšinu okrem jazykových (niekedy) dostanú v škole, škola ich tiež dostane zadara, objedná si ich podľa potreby, lenže vydávanie učebníc je biznis za štátne prachy a na základe čoho a schvaľujú/vyberajú tí, ktorých učebnice schvália neviem...Do kšeftov sa nevyznám:). No, niektoré ujdú. Ja mám prehľad napr. o učebniciach rôznych psychológií a potom nejaké tie dejáky, t. a dejiny kultúry a umenia pre stredné školy... tie nie sú zlé, ale zase na druhej strane, decká zo ZŠ prídu s tým, že sotva vedia niečo prečítať:) okrem facebooku, a je pre nich problematické prečítať si dlhší a zložitejší text v spisovnej slovenčine:)
Grunt avatar 1.11.2014 21:58 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
a je pre nich problematické prečítať si dlhší a zložitejší text v spisovnej slovenčine
V klidu. S tím mají očividně problém i někteří návštěvníci Abíčka, které tak obecně považuju za nadprůměr (zprůměruju-li Petržalku :-)).
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 2.11.2014 19:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
BTW: To o tom blogu o srovnání stavů školství jsem myslel vážně. Konečně můžete napsat taky něco z oboru a nemusíte se cpát do věcí, kterým nerozumíte.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
3.11.2014 00:47 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Školská pedagogika nie je môj pôvodný odbor, do školstva som emigrovala:) koncom 80. rokov, do takého typu, do ktorého vtedy nikto veľmi nechcel (rezortné SOU) a malo to byť dočasné riešenie

A ktorýmže veciam grunt rozumie na rozdiel odo mňa tak dobre, že sa cíti byť oprávnený posudzovať, kto im rozumie a kto nie? Keď pominiem vaše virtuálne meny, do vašich debát o vašich problémoch nezasahujem... ani tie autá, nové telefóny a klávesnice ma nebavia:).
3.11.2014 00:57 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
zajtra(dnes) idem do roboty po krátkych prázdninách, nechce sa mi ako tým deckám, tiež rozmýšľam, ako sa uliať... aj tak mi treba ísť zase na predoperačnú prehliadku:))

ja mám celkom inú predstavu o škole, ako je tá tradičná... vyhovovalo by mi integrované vyučovanie a myslím si, že geniálne riešenie boli tie malé školičky a malotriedky na vidieku, kde boli žiaci z viacerých ročníkov v jednej triede...a učitelia ako náš slovenčinár, ktorého asi napísal niekto, kto napísal aj pana učitele Hnízdo:)

12.11.2014 20:43 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
v roce 1965 byl na Staromaku majales, kde se nektery holky ukazovaly nahore bez ...
Agent avatar 1.11.2014 22:28 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Spoustě lidí sou tyhle kecy putna. Mě třeba vadí, když kritici minulého režimu bagatelizují nedostatky současného režimu. Nakonec stejně vítězí argument ledničky. Člověk potřebuje hlavně mít co žrát, kde spát a občas si zaš*kat.

Nebo jak řekl Polívka v tom filmu Cesta na vesnici, nebo jak se to menovalo, důležitá je hlína a co ti z ní vyroste. Všechno ostatní jsou blbinky, volovinky, píč*vinky.

Výhoda západních demokracií závisí na tom, že západní demokracie produkují větší bohatství pro (některé) své občany než diktatury. Když tomu bude obráceně (a někde i je), bude velmi obtížné přesvědčit občany, že je diktatura, v níž žijí v (relativním) luxusu, horší než demokracie, v níž žijí v bídě.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
2.11.2014 11:22 Xerces
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Cesta z města s Tomášem Hanákem v hlavní roli.
2.11.2014 07:11 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ještě to chce aby si lidi uvědomili pravou podobu mýtu "Havel" ...
lobotron avatar 3.11.2014 07:58 lobotron | skóre: 5
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ještě to chce aby si lidi uvědomili pravou podobu mýtu "Klaus" ...
We must steer between the "romantics" and the "ostriches".
3.11.2014 12:23 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Souhlas
12.11.2014 20:44 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Klaus jako jediny Cech vydelal na globalnim oteplovani - za ty svy knizky - kdy to konecne Cesi pochopi ...
3.11.2014 17:29 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Dnes rozhovor s touto vašou eurokomisárkou, hovorila v ňom o svojom vzore - Havlovi. Nemôžem si pomôcť, už mi pripadá ako Lenin v Kremli.

Chápem, prečo sú z kulturologického hľadiska dôležité mýty. Ale preboha, treba počkať až vymrie generácia, ktorá žila v dobe tých svätých. Pretože tá vie, že všetko inak :).

Zároveň prebieha ako pozorujem masívna kampaň proti Zemanovi. Ja som teda nepočula tie jeho verejne prednesené prejavy s vulgarizmami, ktorými dehonestuje funkciu prezidenta a kazí mládež, Sokrates jeden:), ale tá beseda s jazykovedcom a moderátorove sugestívne otázky, zamerané na dokázanie toho, že Zeman je hulvát a primitív, ktorý nemá čo byť prezidentom, to už normálne smrdelo propagandou z čias totality:). Okrem toho som si prečítala tých niekoľko petícií za jeho odvolanie - hm, niekomu asi prekáža najviac jeho postoj k ukrajinskej kríze.
2.11.2014 13:08 ich
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jako by to nebylo jedno, dějiny se opakují pořád dokolečka a je jedno, jestli je známe či ne - stejně se z nich nepoučíme, tak proč se v nich rýpat a řešit každou událost, jako kdyby to bylo něco unikátního?
2.11.2014 15:03 frm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
dějiny se opakují ...stejně se z nich nepoučíme
to je pravda a duvody se snazi vysvetlit ta vedni disciplina = kybernetika

Zatim panuje nazor, ze pri analyze nejakeho systemu je problem najit to mnozstvi okrajovach podminek, ktere platily za behu toho puvodniho systemu a jak je zohlednit u systemu noveho. Lidove se to zjednodusene rika: 'zkusenosti jsou nesdelitelne'.
proč se v nich rýpat

To je i castecne takove hobby. Jako chodit na fotbal nebo sbirat znamky. Zde kombinovane s novodobou lidskou prirozenosti - totiz touhou neco 'sdelit' a tim se ve spolecnosti nekam zaradit. Zde jsme v oblasti novodobe sociologie, kdy zebricek hodnot neni jiz dan spolecnosti samou (dlouha staleti napr. cirkvi a vrchnosti), nybrz je do jiste miry kazdemu cloveku umozneno svuj zebricek hodnot upravit v urcitych mezich. A autor nam sdeluje, jaky je jeho zebricek hodnot, co povazuje ve spolecnosti za dulezite a co mene. Nerika to explicitne nybrz to sdeluje ve vyrocich jako zbabely Benes, zmanipulovani studenti a pod. V nasledne diskuzi se pak objevi lide s podobnym hodnotovam zebrickem, coz autora ujistuje, ze neni sam a ze jeho kazdodenni konani je spravne.

To je take soucasne ta nezastupitelna uloha blogu a socialnich siti vubec. Neni nezajimave si uvedomit, ze urcitou vnitrni nejistotou jsou zasazeny jiz od prvopocatku lidstva zeny, ktere se ji snazily a snazi potlacit konverzaci, diskuzi, vymenou nazoru. Uspech socialnich siti jen ukazuje, jak dalece jiz postoupila feminizace spolecnosti.
2.11.2014 15:40 ich
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nerika to explicitne nybrz to sdeluje ve vyrocich jako zbabely Benes, zmanipulovani studenti a pod. V nasledne diskuzi se pak objevi lide s podobnym hodnotovam zebrickem, coz autora ujistuje, ze neni sam a ze jeho kazdodenni konani je spravne.
Jo, tohle je zajímavý pohled
2.11.2014 17:46 psio
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
+1

Mocenska elita muze bejt v klidu, verejnost se nezmuze na vic nez na hrani si s ohlodanou kosti a vetsina spis bojuje sama se sebou, nez aby zbyly sily jinym smerem. Podobne nekonecne diskuse nic neresi, nebot se pohybuji jen v mantinelech indoktrinovaneho i socialne nauceneho myslenkoveho modelu a ani nemaji takovy cil, protoze motivaci je jen docasne ukojeni vecne nejisteho a neuspokojeneho ega, ktere je zaroven pasti ktera nedovoli dostat se z (novodobeho)otrokarskeho systemu (Sokratovy jeskyne). Evoluce moci se na tuto integralni soucast jedince dokonale adaptovala, az to vyrazi dech.

2.11.2014 18:18 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Uspech socialnich siti jen ukazuje, jak dalece jiz postoupila feminizace spolecnosti.
Čo vlastne myslíte pod "feminizáciou spoločnosti"? Akože žena prv do spoločnosti nepatrila - len do súkromnej sféry, kde bola majetkom muža a teraz sa tam pchá, hoci by mala sedieť doma a čušať?:)

Čiže posedávanie niekde na agore, filozofovanie s ostatnými spoločensky významnými osobami/mužmi o etických hodnotách a potvrdzovanie si nárokov na sebaúctu týmto spôsobom bolo prv vyhradené mužom, kdežto ženy, nezbehlé v tých filozofických debatách, nezniesli pokojnú konverzáciu a diskusiu medzi mužmi a snažili sa svoju vnútornú neistotu (pocit nedostatku sebaúcty typický pre ľudí vytlačených na okraj spoločnosti ) potlačiť vyvolávaním hádok ("výmenami názorov").:-) A po vzniku internetu a preniknutím žien aj do tohto pôvodne iba mužského priestoru, nakazili aj tento typ komunikácie svojimi komunikačnými zlozvykmi a poženštili už aj túto poslednú doménu vyhradenú pre skutočných chlapov :)).

Možno iba nerozumiem tým zvláštnym formuláciám, karle:).
3.11.2014 17:05 frm
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Čo vlastne myslíte pod "feminizáciou spoločnosti"?

..... Do jaké míry jsou nové jevy—například dialogická (nebo deliberativní) demokracie, důraz na komunikativnost, hledání konsensu skrze reflexi, neustálé znovu-obnovování vztahů skrze emocionální angažmá—výsledkem hlubšího procesu feminizace západního světa?
3.11.2014 17:38 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
To sú všetko také pozitívne javy:), že by to nám ženám, ak sme ich nositeľkami, malo lichotiť:). Ale skoro všetci moji obľúbení básnici a spisovatelia, zodpovední za moje emocionálne búrky, sú muži. Možno len namiesto utilitaristického technokratizmu nastáva obrat k antropologickému obratu vo vnímaní sveta a jeho perspektívy... ak má nejakú mať.
3.11.2014 17:39 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
štyl. kotrmelec... sorráč:)
5.11.2014 12:17 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
links -dump http://www.abclinuxu.cz/blog/kenyho_stesky/2014/11/mytus-prazskeho-jara | grep 'patentovy zakon' | wc -l

kulatých 50
5.11.2014 14:59 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
links -width 200 -dump http://www.abclinuxu.cz/blog/kenyho_stesky/2014/11/mytus-prazskeho-jara | sed '1h;2,3{H;g};/\n[ \t]*Odpovedet.*Sbalit[^\n]*$/P;$Q;1,2d;N;D' | sed 's/.*[0-9]\+\:[0-9]\+ //;s/|.*//' | sort | awk -v c=0 'prev == $0{c=c+1; prev=$0; next} ; prev{print prev " ("c+1")"; c=0} ; {prev=$0}'

tož abych byl spravedlivej
5.11.2014 15:26 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tomu říkám pěkný příspěvek. Hned jsem ho aplikoval na blogpost, který rozpoutal největší flame v celé mé blogerské kariéře na abclinuxu. Celkem 703 postů v diskuzi.

Pomyslný žebříček vede pavlix s 59 komentáři ( gratulujeme! ;-) ), v těsném závěsu je má maličkost s 58 reakcemi, i když nevím jestli mám coby autor blogpostu právo se o druhou pozici ucházet. Následuje otula (55) a na Marcelu* (se 49 posty, kterou v této diskuzi pilně zastupuje patentovy_zakon) tehdy zbyla pomyslná bramborová medaile. Pokud bych se nepočítal, ta by dosáhla na bronz a bramboru by měl frdrx (45 postů).
5.11.2014 15:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nicméně nekorunovaným diskuzním králem je Kwak s neuvěřitelnými 530 posty, v diskuzi pod svým blogpostem Zmije za dveřmi, který vévodí zdejšímu top žebříčku diskuzí pod blogy s celkovým počtem 2405 postů. Kupodivu vytrvale v oné diskuzi působil i zde přítomný pan Smolík (157 příspěvků)
5.11.2014 16:23 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Zaujímavá štatistika:)... Ja som tušila, že som sa zase dopustila nejakého faux pas. Povedala by som, že nemáte vyhodnotené všetky diskusie a účastníkov, len vybrané (-ých). Davy na internete majú sklon k rovnorodosti a k vypudzovaniu cudzorodých jedincov. Mimochodom, Dag tu patril k najzaujímavejším. S oboma pánmi sme skoro rovnako ročník, asi napriek rozdielnym postojom k niektorým veciam rovnaký jazyk. Vašej poznámke nižšie vôbec nerozumiem- neviem, čo ste tým chceli povedať. Niečo o netikete, logpostmi?ktorá určuje pravidlá konverzácie pod cudzími blogpostmi? Ničo ako že sa nepatrí si na recepcii naložiť ako keby ste týždeň nejedli? :))
5.11.2014 16:49 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
No jo, jenže ruská fotografka zřejmě odjela bojovat na rodnou Ukrajinu, sponzorovaná Nadčlověkem v Plísni, takže svoje moudra teď rozdává v azbuce.
Nobody can give you as much as I can promise you
5.11.2014 16:49 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
| sed 's/\(.*\)[ \t]*(\([0-9]\+)\)/\2 \1/' | sort -rn | sed 's/^/(/'

pro extrémní úspěch :) přidávám extension pro řazení dle stupně vítězů
5.11.2014 15:04 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
čoho 50? :)... dúfam že nie komentárov;-))
5.11.2014 15:07 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
neee :), jen pište dál :D
5.11.2014 15:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Mimochodem jestlipak si paní všimla oč přichází tím, že má za málo zde psát pod svým profilem. ;-)
5.11.2014 16:12 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
kdyby patentový zákon psal svůj román po škole v zakouřené kavárničce, mohl by z něho být hotová Mrs. Rowlingová... a kdyby ve škole na školní papír, pak třeba takový Jirásek a to by taky nebylo k zahození, ale tady...
5.11.2014 16:15 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
...taková špeluňka plná nedoceněných odborníků :)
5.11.2014 16:28 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
v zakouřené kavárničce
To by sa mi páčilo, v tej kaviarničke, myslím, sedieť v kúte a pozerať na ľudí, kam asi idú:)...ale nie byť tou Mrs. Rowlingovou:)). Tu j to pre mňa taká kaviarnička, taký kút... až nato, že už chodím fajčiť na balkón:)).
špeluňka plná nedoceněných odborníků :)
tá kaviarnička, alebo abc linuxu?
5.11.2014 17:08 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ešte predsa len jedno tajomstvo:)).. školský papier nemáme... začiatkom roka som si kúpila za svoje v akcii balík kancelárskeho papiera, zatiaľ nemusím kúpiť nový, lebo nemáme ani toner:))...pekný večer!
5.11.2014 17:15 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
tož hezké školství tam máte :)
pavlix avatar 5.11.2014 18:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Co já si pamatuju, tak u nás vždycky škola žebrala jestli někdo z rodičů možnost z práce nosit jednostranné papíry. Jenže od té doby se ve firmách začaly řešit takové věci jako bezpečnost a málokde je běžné vynášet vyhozené potištěné papíry ven.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
5.11.2014 23:26 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
väčšina našich detí má rodičov a/ pracujúcich v zahraničí (nie vo firmách s papiermi:))b/ nezamestnaných papiere z jednej strany potlačené využívame, vždy sa ukladajú do škatule a potom sa ešte raz použijú:)... ale naposledy škatule skončili v zbere, výmenou za toaletný papier, lebo ani ten nemáme od školy texty a iné mater. dávam na internet, pokiaľ možno nežiadam(e) ani od žiakov, aby niečo tlačili, keď, stačí poslať e-mailom:)
pavlix avatar 6.11.2014 09:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
To mě vždycky na školách fascinovalo. Hajzlpapír si musí děti donést vlastní, učitelé podle všeho taky, k tomu je škola třeba i oficiálně bezplatná, ale rodiče se musí skládat na různé fondy, ať už je to standardní celoškolní fond nebo třeba maturitní fond. Všeho je nedostatek, ale pak člověk přijde do ředitelný, která je jedinou oázou luxusu, mahagonový stůl a kdoví, co ještě. Jako neříkám, že by to deset tisíc korun z jednoho stolu nějak zachránilo, ale je to provokace, všichni ostatní si kupují luxus ze svého. K tomu jsou někteří učitelé vyloženě napřesdržku, donutí žáky si koupit třeba učebnici francouzštiny a pracovní sešit se slovy že 800 Kč dneska vůbec nic není, a potom se ukáže, že se v hodině používají půjčené jiné učebnice (nehledě na to, že jich není dost na půjčení) a vytištěné papíry. Když nad tím zpětně přemýšlím, ty učebnice se objednávaly přes ní, jestli v tom nebyla nějaká levárna.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
6.11.2014 11:50 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Mne sa veľmi nepáči kupovanie učebníc a prac. zošitov z jazykov. Vidím, ako to funguje - resp. fungovalo, lebo už si aj jazykári uvedomili, že pri tom počte sociálne slabých žiakov nemôžu mať veľké oči. Oni si každý rok objednávali nové učebnice- o nič lepšie, než tie predošlé - mali z predaja nejakú províziu a samozrejme výtlačok zadarmo. Myslím, že to bola u niektorých hlavná motivácia:). Dlho som "trollovala" pri týchto témach v zborovni, ale často ma vytrollovali;-). Pritom sme mali nejaké učebnice aj v sklade- síce nie nové, ale postačovali by. My nie sme gymnázium a prichádzajú k nám žiaci aj bez poriadnych základov zo ZŠ.

Problém školstva je ale oveľa hlbší. U Vás je možno ešte situácia trochu lepšia, ale u nás sa dlhodobo práve na ňom šetrí. Dotácie na žiaka sú mizerné a školy v takomto regióne nemajú nielenže nádej vyberať školné:) na skvalitnenie napr. aj vybavenosti školy, ale máme úľavy pre soc. slabých aj na poplatok do rodič. fondu ( z ktorého sa napr. financujú aj exkurzie, šport. podujatia, súťaže, odmeny pre žiakov za prospech a pod. - ak napr. idú žiaci reprez. školu nejaké občerstvenie, cestovné...)- je to tak malá suma, že nepokryje fakticky nič.
pavlix avatar 6.11.2014 12:10 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Oni si každý rok objednávali nové učebnice- o nič lepšie, než tie predošlé - mali z predaja nejakú províziu a samozrejme výtlačok zadarmo. Myslím, že to bola u niektorých hlavná motivácia:).
Takže se moje potvrzení potvrdilo. A vzhledem k tomu, že dotyčná toto organizovala samostatně, nikoli jménem školy, tak vlastně za úplatu zneužila svého postavení a podle mě i neoprávněně podnikala na půdě zaměstnavatele a obohatila se na úkor nic netušících žáků a jejich rodičů. Tak si říkám, jestli by než trollovat ve sborovně nebylo lepší trestní oznámení, i když chápu, že v práci je něco takového dost těžké. Nejhorší na tom je, že rodič taky většinou radši zaplatí než aby jeho dítě mělo problémy ve škole a šlápnout někomu na jeho nelegální business většinou nezůstává bez odezvy.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
6.11.2014 15:25 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Je to bežná prax, robia to jazykári na všetkých školách a tie firmy, ktoré vydávajú a predávajú jazykovú literatúru presne s týmto kalkujú. Samozrejme, že si to aj kolegyne racionalizovali a tvrdili, že tie nové /iné učebnice sú zase lepšie ako tie vlani, viac korešpondujú s požadovanými výstupmi atď. Mala som 4 deti na stredných školách- traja chodili skoro v tom istom čase na to isté gymnázium (jeden na 8- ročné a 1 na 4-ročné, a ďalší nastupoval na gympel keď oni končili) a každému bola treba iná učebnica na NEJ a ANJ. A iné mal mať zas ten, čo chodil na na SOŠ. A začalo to už na ZŠ. Nemyslím, že je to na trestné oznámenie:), ale myslím si, že je to istý morálny problém a že si ho musí riešiť predovšetkým dotyčný učiteľ, ale treba samozrejme aj od vedenia usmerniť - a vedenie tiež na problém upozorniť, aby si ho uvedomilo. Keď nemá kto, potom je to ťažké.Na druhej strane je celkovo problém s distribúciou učebníc, niekedy objednávate - tie zdarma:)- každý rok stále tie isté a prídu o 4 roky, ak vôbec, a na niektoré predmety neboli a nie sú, takže učiteľ i vyrába sám učebné texty.
pavlix avatar 6.11.2014 15:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nemyslím, že je to na trestné oznámenie
Nemyslím si, že by podnikání na pracovišti navíc ve zjevném střetu zájmu bylo v souladu se zákonem.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
6.11.2014 16:21 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
nepovedala by som, že ide o podnikanie, jednoducho im vydavateľ či distribútor ponúkol nejakú výhodu, keď predá prostredníctvom nich toľko a toľko ks tej literatúry...oni s tým mali nakoniec prácu, vyberať od záujemcov peniaze, všetko evidovať, zaplatiť faktúru...predávali učebnice, ktoré nezabezpečoval štát a mohli sa odvolávať na to, že tie staré, ešte socialistické,sú ideologicky podfarbené starou ideológiou a metodicky nevyhovujú modernej výučbe jazykov... a že menia požiadavky an učebnicu preto, lebo tie novšie sú zase inovatívnejšie:)

Nakoniec, schvaľuje ich štát :). Ten predsa má vedomosť o tom, ako to funguje a ktoré učebnice chýbajú a žiaci si ich potom (tiež až po schválení a odporúčaní MŠ) musia objednať za svoje - čo po 89. roku platilo o učebniciach západných jazykov. (Podľa mňa sú najlepšie staré učebnice pre jazykové školy, ale tie sú už nemoderné a nevyhovujú moderným metódam výuky:-)).
7.11.2014 13:14 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nemyslím, že je to na trestné oznámenie

máte pravdu, jakmile to přispívá v tom našem moderním demokratickém systému k cirkulaci peněz a zboží, tak byste asi neuspěla ;). Levota to může bejt sebevětší, ale je to blahodárné pro celý systém, díky kterému se jednou budeme mít všichni lépe ;). V tomto ohledu jste v té sborovně opravdu trollovala :) a vaše kolegyně byly mnohem prosíravější a ohleduplnější vůči příštím generacím, styďte se ;).
7.11.2014 14:16 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
... a vy byste chtěla vyndavat staré učebnice ze skladu. Houbelec, pěkně nové budou!
7.11.2014 14:26 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
... ty ve skladu dáte do sběru, a koupíte si za ně toaleťák! -- Já nevím, že vás soudružko učitelko, musím takhle poučovat, když jsem o mnoho let mladší. ;-)
7.11.2014 19:32 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
RM, po prvé, tie soudružky si naložte do soli, ak ste nevšimli, aj pán Werich tituloval Dubčeka "pán" a nie súdruh, súdružkujte si u Vás doma súdružku mamičku a súdruha otecka, chápem, že rodinná tradícia je rodinná tradícia a zvyk je železná košeľa - ale mňa, prosím, vynechajte, ja som sa s nikým nesúdružkovala.

Tiež rozumiem tomu, že v tej Vašej oveľa mladšej generácii má toaletný papier väčšiu cenu ako knižky Je to tu často vidieť.:)
7.11.2014 21:45 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
a já myslel, jak se zasmějeme. Pána Wericha moc neuznávám, byl to komediant každým coulem (i manželka to oněm prohlašovala, že nepozná kdy doma hraje), a takové já nemusím. Ale veškerou korespondenci s Voskovcem jsem přečetl, tak snad o něm i něco vím, alespoň víc než mnozí, co znají jen ty jeho rozhovory z telky. Jinak nebojte, já zas zmizím. Mám takové chvíle, kdy se tu objevím, a pak si dám zas dlouhou dobu pauzu.
7.11.2014 21:54 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
možná jsem to napsal moc příkře, tak pro jistotu ještě jinak -- humor pana Wericha nemusím; ne že ho neuznávám ;)
7.11.2014 22:54 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Humor pána Wericha ja zase musím:). Je to múdrosť starého pána, ktorý prežil niekoľko režimov. Nič ho nezlomilo, až potom na konci, keď už umieral a mal tu nechať dcéru starosť o jej budúcnosť. Ja si to pamätám, ako tam sedel, v prvom rade tuším, to bolo ako v nejakej klasickej tragédiiObaja títo páni sú pre mňa doživotnými vzormi ľudskosti.
7.11.2014 23:18 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Čochtana můžu, jen ty jeho politická moudra mi vadí. Konkrétně v tom rozhovoru s Dubčekem je to komédie jako hrom. Jó, to když už byl starej a nemocnej (já to video nemůžu najít), to už mluvil dobře a upřímně i o té politice. Mnohem víc otesanej životem byl ale stejně Wachsman, kterej dřel v Americe bídu a šel z dluhu do dluhu. Ale to je všechno v té jejich korespondenci, moc hezký čtení.
8.11.2014 00:28 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Je rozdiel medzi súkromnou korešponenciou s priateľom, s ktorým zdieľam spoločný jazyk a verejným (na zverejnenie určeným) dialógom...Napr. takému Horníčkovi som prišla na chuť až v zrelom veku:), toho Wericha som pochopila už vlastne ako školáčka. Že je to komédia, s tým Dubčekom, to a mýlite. Takto to bolo, tak to ľudia cítili. Vy sa na to nepamätáte - ale my sme boli prilepení na televízor:), od malých deciek až po starcov. Viete ako mu Kubiška dávala ten prívesok a vytratila ho cestou, takže mu dala prázdnu krabičku...Dnes to môže pripadať divákom exaltované, ako divadlo... ale nebolo. A tak je namieste otázka, aký to bol spoločenský fenomén, ten Dubček...v čom bolo to čarotej doby márnych nádejí. Sú také chvíle, keď ľuia chcú byť lepší, ako sú. Trvajú krátko - napr. keď si prečítate knihu, ktorá Vami emocionálen otrasie, spôsobí ten stav katarzie - ale zanechávajú stopu.
7.11.2014 23:00 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jinak nebojte, já zas zmizím.
ale to by bola škoda:))... patríte k tým, čo to tu správne vyvažujú
7.11.2014 19:52 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
P. S. : okrem toho deti sa naučili anglicky sami, tým že si prekladali z angličtiny tie veci okolo počítačov a pozerali všelijaké tie seriály a filmy v angličtine
7.11.2014 19:53 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
samY... ste ma vytočili:-)
7.11.2014 19:46 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ak budete raz mať štyri deti, ktorým bude treba kupovať každý rok nejaké nové učebnice na dva jazyky, tiež sa na to budete dívať inak, ako keď Vám každý rok iba pribudne nejaká nová učebnica a prac. zošity do Vašej súkromnej knižnice. Okrem toho to, že neboli jazykové učebnice, ktoré by škola dostala tak ako učebnice na niektoré iné predmety a mohla ich žiakom poskytnúť zadarmo, nebola vina škôl (napr. na ruštinu boli také učebnice, ale ruština bola zámerne "utlmovaná" a prednosť sa dávala angličtine, aj keď by a boli záujemnci o RUJ našli:)). Zrejme sa na tomto kšefte s učebnicami s nepom,erne vyšším ziskom ako radoví učitelia podieľajú páni z nadriadených inštitúcií. Ako som poznamenala, ja kšeftom nerozumiem, mňa zaujímajú dopady a tie ma rozčuľovali - to viete, "boľševik" :-).
7.11.2014 16:02 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
jako v 68 nebo další kachna ???
7.11.2014 17:42 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Hádej ;-)

Ukropové včera zahájili ten dlouho očekávaný frontální útok, Doněck je nepřetržitě ostřelován, podařilo se jim zrušit další školu, tady máš jeden z výsledků: https://pbs.twimg.com/media/B1wgKw-IEAABNxJ.jpg https://pbs.twimg.com/media/B1wgKxFIcAAMd5A.jpg

Kromě toho se ukrajinská armáda potýká s dezercemi a neuposlechnutím povolávacího rozkazu, denně je vedeno kolem 3000 soudních jednání.

V Kyjevě se demonstruje proti zimě. On sice majdanský boxer Kličko snížil minimální teplotu centrálního vytápění na 16°C (Stalin ve dvacátých letech nařídil 18°C, a dodržovalo se to), ale sám potom radši odjel na jih kde je tepleji, a ve skutečnosti mají lidé doma sotva 12 stupňů. Přitom teprve začínají mrazy!

A na jihu je teď opravdu horko, v Mariupolu místní protestují proti blokpostu postavenému v obytné čtvrti. Sice jim za to hrozí roky vězení, ale i přesto si troufli.
7.11.2014 18:17 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Lhaní s jedním tankem už tu bylo, na to už jsem si nějak zvykl, ale tohle je tedy něco -- 32 tanků, 15 houfnic, aj. To je tedy estráda. To už hraničí... A EU řiťolezci se pod článkem v diskusi houfně radují. Mně je zle...
7.11.2014 18:59 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ono tu bylo lhaní už s několika ruskými kolonami, které vtrhly přes hraniční plot na Ukrajinu, a potom je hrdinné ukrajinské dělostřelectvo přesnou palbou úplně zničilo. Tak úplně, že po nic nezůstal ani smrad, natož aspoň jedna fotka :-D

Zato fotek a videí zničených ukrajinských kolon a základen už jsem viděl hromady, a podle toho jak to tam vypadalo bych ztrátám přesahujícím 50000 mužů klidně věřil.

Na tom lžiDNES aspoň dali fotku tanku, je tam ukořistěný T-64, které v Rusku už před dvaceti lety vyřadili z výzbroje, ale podívej se co vydávají za tanky na Hovinkách: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/352876-z-ruska-prejelo-na-ukrajinu-pres-tricet-tanku-a-houfnic.html Leda že by tím předem signalizovali že ta "zpráva" je naprostý žvást.

Tu diskuzi neber vážně, většina populace jsou prostě debilové, kteří chtějí být obelháváni. A zabijí tě, když jim ty lži budeš chtít vzít. Zatím máš aspoň možnost dozvědět se střípky pravdy, prosakující propagandou, a poslechnout si lidi kteří tam skutečně byli: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Nemecky-novinar-a-ucastnik-mise-v-Luhansku-V-sazce-je-nejstraslivejsi-valka-v-historii-lidstva-344607

Ona třeba taková zpěvačka Ruslana, loni velká hvězda Majdanu, po návštěvě Doněcka v létě úplně otočila, a prohlásila že Kyjev lže a všechno je jinak. Od té doby jsem o ní neslyšel, asi jí za to zavřeli.

Když už jsme u těch fotek, povstalcům se prý podařilo poškodit jednu Danu (velmi se osvědčily při masovém vraždění v Cchinvali, Gruzínci si je moc chválili, bylo to takové humanitární dělostřelecké bombardování s 1200 mrtvými civilisty), se kterými jsou tam Poláci, a možná už dva Leopardy. Ale fotku jsem neviděl.
7.11.2014 19:25 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
7.11.2014 19:46 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
to je smrt - ta ženská, kde ty moderátorky berou, tohle snad ani není možný.
7.11.2014 19:47 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
já nevim, ale takhle snad normální zdravá ženská nevypadá, do té musí něco sypat
7.11.2014 19:58 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
možná jenom nejsem zvyklej, protože nekoukám na tv ani ji nemám
7.11.2014 20:16 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tu diskuzi neber vážně, většina populace jsou prostě debilové, kteří chtějí být obelháváni.

právě z toho je mi zle... Když už i příbuzní a známí mají vymyto podle toho, co se píše na Novinkách a běží v televizi. Když jdu na návštěvu, tak si teď musím dávat většího majzla na jazyk, abych neupad v nemilost, jak už se to párkrát stalo (tedy zatím jsem -- doufám -- jenom podezřelej). To zase budou vítězoslavné pohledy, až je zas navštívím, po takovéhle medilní masáži.
7.11.2014 21:29 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
RM, ospravedlňujem sa, že som tak vyskočila za tú súdružku:)). V Pelíškach najlepšia scéna je scéna s Kodetom a učiteľom, ktorý ho osloví soudruhu a ešte tátoa ešte táto :))

Ale iné som chcela... sledujem tú kampaň proti Zemanovi a tiež proti voľbám na JV Ukrajiny a pozorovateľom z ČR... a také mi je na blití. Pôvodne som mala výhrady k M. Jílkovej... nechápala som, kde tú ženskú vzali, či ju odchytili niekde u holiča, keď klebetila s ostatnými zákazníkmi... Ale ona je namôjdušu najlepšia moderátorka ČT:).
7.11.2014 22:09 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ospravedlňujem sa, že som tak vyskočila za tú súdružku

mně to zas tak urážlivé nepřijde. Si totiž pamatuju, jak jsme museli odvykat; docela dobře se to řikalo a zkracovalo. Ovšem uznávám, byla to zde ode mne trochu neomalenost, neb já vás znám a vy mne skoro vůbec. Jenže to vaše trollování ve sborovně mě jaksi rozesmálo a vyprovokovalo :).
7.11.2014 22:38 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
dalo sa tomu osloveniu cielene vyhýbať... ja som to z huby nevypustila... radšej som neoslovovala, pripadalo by mi to strašne pokrytecky, keď mne tí súdružkujúci sa ľudia nijakí sú-druhovia neboli:)... trollovanie znamená provokovanie... ja za to nemôžem, som konfliktná a šprtám do ho*ien:))
7.11.2014 20:29 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ale podívej se co vydávají za tanky na Hovinkách

no jo, co to je za tanky? Já už jsem jednou na novinkách zaznamenal (jinak tam téměř nelezu), že tam dali nějakou blbost, snad i záměrně. Jo, tady jsem to našel: Open Source Image of a lone T-64
8.11.2014 08:20 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ta fotka je na Hovinkách dost oblíbená, ukázali jí už 31. března u článku o stahování ruských vojsk od ukrajinských hranic. Viděl jsi Vrtěti psem? ;-)

A ty "tanky" jsou výsadkářské obojživelné obrněné transportéry BMD-2, tedy obrněné s trochou nadsázky, protože jsou z hliníku, kvůli tomu že je hází z letadel na padáku. Říct o tomhle vozidle že je tank je to samé, jako tvrdit že Trabant Combi je nákladní auto (viděl jsem ho dokonce i jako pick-up).

Těžká výzbroj tohohle vozítka sestává z 30mm kanonu, vzhledem k tomu že zvládne 300 ran za minutu by dokázal nadělat paseku v koloně aut nebo rojnici vojáků, ale z tanku tak maximálně oloupe barvu. Ještě tak do BVPčka by možná pár dírek nadělal, ale jen z boku, tam je slabý pancíř.
PepaSFI avatar 8.11.2014 09:15 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
pro naprostou většinu lidí je BMD-2 tank, stejně jako třeba BVP. Vypadá to jako tank, jezdí to na pásech, má to věž s kanónem- je to tank. Izraelský Merkava je tank, o tom se jaksi nepochybuje. Ale má vzadu chlívek pro skupinu pěšáků takže je to vlastně bojové vozidlo pěchoty. Přirovnání k Trabantu nefunguje, Trabant Combi není nákladní auto, nevypadá tak ani se podobně nepoužívá a nikdy neexistoval jako pickup, jen jako jakási plážovka bez střechy. Trabant Combi by se podle dnešní terminologie asi měl označovat jako shooting brake.

Ta třicítka kanon možná nezničí tank ale na lehčí techniku stačí a i ten tank by dokázala znepojízdnit, možná i odzbrojit a pak ho dorazit třeba tou raketou Maljutka která už na tlustší plech stačí a kterou jsi zapomněl zmínit.

A popravdě řečeno, kdyby to po mě šlo, bylo by mi úplně jedno jestli se to jmenuje tank nebo obrněný transportér.

Nechci nijak zpochybňovat možné vrtění psem, mediální vliv určitě je a obě strany se jistě snaží, ale rozhodně si nemyslím že nerozlišovat tank a "něco co je vlastně taky tank, jen trošku lehčí" je nějaký závažný problém.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
8.11.2014 10:49 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jo, Maljutka by tank mohla zničit, v základní výbavě tam místo ní je druhý kulomet. A máš pravdu v tom že třicetimilimetrový kanon by tank dokázal znepojízdnit, pokud by se ten BMD k němu dostal tak blízko že by dávkou přetrhl pás. Ale to by musel mít hodně velké štěstí, aby ještě dřív neskončil jako vejce v mikrovlnce...

Co se údajné neexistence Trabantu Pick-up týče, prohlédni si tenhle tovární prospekt z roku 1991, a pak se rozmysli jestli tvá mysl není stejně omezená jako tvoje informační zdroje. Já na té fotce vidím slušně naložený náklaďák :-D

Ostatně Američané téhle kategorii vozidel říkají truck, podle "dnešní terminologie", ale srovnávat něco co vypadá jako tank z roku 1917 se sedmkrát těžší Merkavou je podle mě druh velmi černého humoru. Také se tomu říká demagogie. A v tomhle případě je rozhodující označení vozidla výrobcem nebo armádou, které říká "Boevaja mašina děsanta", nikoliv zmrdspeak nějakého propagandistického lháře. I když podle tebe a naprosté většiny lidí (tedy takových co o tom hovno vědí a nerozliší pistoli od revolveru) je tank i tohle, a dokonce třívěžový!

Postav si vedle sebe čtyřkolku a Octavii, a zkus mi tvrdit že ta čtyřkolka je auto!
PepaSFI avatar 8.11.2014 13:43 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
znám ten prospekt, bohužel je to jen vize. Bylo vyrobeno jen několik prototypů, údajně dva a k sériové výrobě nikdy nedošlo. Trabant 601 se dělal ve třech variantách, Limousine, kde to označení vzali netuším, tedy ten s kufrem, správně tudor, pak Combi neboli s velkým zadkem a pak Tramp, kabrio s hadrovou střechou.

Nepopírám že to bojové výsadkářské vozidlo papírově není tank. Ale když to vjde do vesnice, udělá masakr, bude někdo hledat na wikipedii co to bylo? bude to někdo měřit a vážit? Asi ne. Přijel tank, spustil řezbu z kanónu, zničil všecko co potkal a ufujazdil do pryč.

A ano, čtyřkolka je auto ikdyž se na tom sedí jak na praseti a řídí se řídítkama, je na to potřeba řidičák B. A taky existují úplně stejné čtyřkolky kde se sedí vedle sebe a řídí se volantem ale konstrukcí je to úplně stejné jako ta s řídítkama. Ale aby to bylo veselejší, existujou i auta co jsou vlastně moped.

Jo, taky mě někdy vadí že se v odborných pojmech dělá chaos. Ale zas by bylo zbytečné lpět na detailech tam kde to není potřeba nebo kde by to zbytečně vytvářelo zmatky. A přijde mi celkem nepodstatné jestli někam přijel tank nebo bojové výsadkářské vozidlo. Rozdíl je snad jen v tom že tank zná snad každý, bojové výsadkářské vozidlo většině lidí nic moc neřekne. A když se to liší vlastně jen trochu menšm kanónem a slabším plechem, kromě znalců to nerozliší nikdo.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
8.11.2014 14:20 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Limousine označuje "zimní karoserii", tedy s nesnímatelnou střechou, bez ohledu na počet dveří. To čemu se chybně říká limuzína je ve skutečnosti pullman, což znamená auto s přepážkou oddělující prostor pro řidiče. Tak už víš kde to označení vzali? Problém je že stádo prostě ani neví jak některé věci pojmenovat, a tak je nedokáže rozlišit. Můžeš přemýšlet o tom jestli je to následek nebo příčina...

Když tank vjede do vesnice, nebo dokonce do města, a nemá při tom podporu pěchoty, říká si o díru RPGčkem do boku věže nebo korby (ověřeno nejen v Berlíně 1945), tedy do místa kde se i Abrams dá prostřelit velmi snadno (ověřeno nejen v Iráku 2005). Jenže tohle vozítko má úplně jiné určení, a úplně jiné schopnosti (i neschopnosti) než tank. To je také jeho účelem, je to jiná zbraň. Ten "plech" je opravdu o hodně slabší, patnáct milimetrů je proti šedesáti centimetrům setsakramentský rozdíl!

Ale dostáváme se stále dál od prvotního problému, a tím je opětné (a opět lživé) tvrzení Kyjeva o vniknutí ruských tanků na území (bývalé) Ukrajiny. Tedy, jak už bylo řečeno, ti ruští vojáci jsou jako paní Colombová, všichni o nich slyšeli, ale nikdy je nikdo neviděl :-D

Mimochodem, že je Merkava autobus je vlastně jenom z nouze ctnost, ono to vyplynulo z toho že má motor vepředu jako pasivní ochranu, a vzadu jim prostě zbylo prázdné místo, tak k němu přidali vrata.

A ještě jedna perlička, to že Američané považují BVP za tank vzniklo tak, že v době kdy se objevilo žádné obdobné vozidlo neměli (vlastně nemají dodnes), a nebyli schopní pochopit že se jedná o úplně novou kategorii. Nedokázali ho ani správně pojmenovat, což je to o čem píšu v prvním odstavci. Nadutí a omezení hamburgrožrouti...
PepaSFI avatar 8.11.2014 17:18 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
trošku jsem hledal a už vím kde je problém. Němci prostě říkají limousine tomu čemu zbytek světa říká sedan. Limuzína je sedan s přepážkou, pullman je limuzína s přídavnými sedadly nebo někdy se uvádí zařízená jako kancelář což dřív znamenalo že pan ministr má u sebe asistenta a písařku, papaláš sedí vzadu na velkém luxusním sedadle a personál proti němu na většinou sklopných sedačkách. A pak jsou známé stretch limo, extrémně prodloužené limuzíny zařízené jako salonek. Trabant s kufrem je podle běžných zvyklostí dvoudveřový neboli two door sedan, do češtiny lehce zkomoleno jako tudor. Někdy ty označení nejsou jednoznačně určitelné a taky se dnes z obchodních důvodů často vytváří nesmyslná označení jako třeba čtyřdveřové coupé.

Žeby Merkava měl ten chlívek náhodou? No já kdybych stavěl tank a zbylo by mi místo tak tam dám palivo a munici protože toho není nikdy dost. V takovém stroji místo obvykle jen tak nezbývá, většinou se ho spíš těžce nedostává. Merkava prostě je navržený jako víceúčelový stroj, podobně jako BVP. Tak si říkám jak by se asi to BVP pojmenovalo u nás kdyby jsme to nedostali nadiktované. Tipuju že by to byl buď lehký tank nebo obrněný transportér. Ono to vlastně mělo označení OT-70, nadutí a omezení knedložrouti...
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
9.11.2014 17:41 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tipuju že by to byl buď lehký tank nebo obrněný transporté

vám asi není pomoci
8.11.2014 19:01 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
tovární prospekt z roku 1991

:-D
7.11.2014 20:43 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
tady jsem našel něco s tou Ruslanou Já sice rozumím každému druhému slovu, ale myslím že její postoj je vcelku zřejmej (nějaké základy RJ už mám:). Tož, tak si představuju zdravě vypadající ženskou :) -- krásnej objev.
7.11.2014 21:35 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ona nehovorí rusky ale rusnácky:))... a spočiatku Ruslana poderživala Majdan... je to taký Majdanský Hoffman už sparodizovaná Hoffmanova pesnička

inak vyzerá ako Maďarka... takéto typy sa nájdu už len niekde na maďarských pusztách a tu u nás, kde hranice Uhorska strážili Kumáni:)
8.11.2014 08:32 Radovan
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tady budeš sice rozumět každému třetímu, ale je to předvčerejší rozhovor s reportérem ukrajinské televize v Doněcku, asi by se po tomhle na Ukrajinu už neměl vracet: https://www.youtube.com/watch?v=-KGAOEp1Yfw

Ten Gerašenko (poradce ukrajinského ministra vnitra) co mu do toho kecá by měl nosit na kravatě Goebbelse, tak jako kdysi Klaus nosil Adama Smithe.
8.11.2014 10:18 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Skutečně rozumim jen každému třetímu slovu :). Tož by mi zajímalo, co pak říká, když poukazuje na to, že vše viděl a že se střílelo z poza letiště. Pak už nějak nejsem schopnej rozkódovat, jestli zmiňuje, čí tam mohla být vojska. Jestli jsem to dobře pochopil, tak ho na závěr odstřihli za pro-Donětské názory. Chtělo by to překlad.
8.11.2014 13:24 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tohto Gnaťuka už v auguste zadržali nejakí tí protiteroristickí ukrajinskí bojovníci pri návrate z bojovej zóny, našli u nich materiály, na kt. bol Strelkov, tlačová konfernecia z Donbasu, rozhovory s utečencami a dobrovoľníkmi u opolčencov, následne im materiály zabavili a potom ich väznili, vypočúvali, všelijako zastrašovali, takže Gnaťjuk si myslí, že išlo o snahu odradiť ich od snahy objektívne informovať o tom, čo a na juhovýchode deje. Pri tom priamom prenose ho evidentne ho "rušili", pretože to čo povedal, sa vôbec nehodilo ukrajinskej propagande, povedal, že ľudia, ktorí ostali na Donbase si neželajú vojnu, všetci v dvoch nových republikách chcú, aby sa skončila streľba, ale že nemajú s kým resp. nevedia s kým o tom vyjednávať (bolo zle rozumieť) a že on sám že je proti tomu, aby strieľal brat brata, tiež povedal, že obyvatelia si aby im prišiel na pomoc Putin, aby ich obraňoval, a že z Avdejevky strieľali na 63. školu ukrajinské vojská. Nepovedal, čo mu bolo podsúvané a vnucované tým arogantným zdutým Geraščenkom, že by tam stretol aj nejakých obyvateľov, ktorí by "boli proti prítomnosti ruských vojsk,pušiek, tankov, gradov" a pod.-a ani nepotvrdil, že by tam nejaké vojská z Ruska boli.

rozhovor s Gnaťukom o zatknutí a vypočúvaní "neznámymi ozbrojencami" ukrajinských "osloboditeľských" vojsk na Donbase
8.11.2014 13:38 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
že obyvatelia si želajú, aby ich prišli zachrániť Rusi a že stretol takých, čo už tomu neveria
8.11.2014 13:49 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
sú takí, ktorí už neveria, že by v republike bol niekto, s kým by bolo možné dohodnúť skončenie streľby (bojov)

rýchlo hovoril:)
8.11.2014 18:54 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
děkuji za překlad, skutečně молоде́ц, ten už se asi domů nevrátí. Zaujalo mě, jak se zajímavě tvářila ta reportérka. Jakoby taky nesouhlasila, jenže práce je holt práce. No a ten Geraščenko je jasnej.
9.11.2014 16:25 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
9.11.2014 17:25 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Moderátoři ČT musejí dostávat asi nějaké příplatky nebo já nevim. Pan Baraban to řekl přesně. Kéž už by se několika tisícům divákům rozsvítilo. Jenže podle nich bude nejspíš pan Baraban nasazenej ruskej agent. -- Já si vůbec nedovedu představit, jak se to těm lidem musí v té hlavě všechno motat, když po okupaci (z iDnes) najednou slyší zas tohle. -- Asi budu muset navštívit svého strýce, jestli už nezměnil. Podle toho nejlíp poznám, k jakému pokroku dochází.
9.11.2014 17:43 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Barabanov
9.11.2014 18:06 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
teď koukám, že to video je už postaršího data. Náprava holt nebude, jak jsem si myslel.
10.11.2014 00:46 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Dnes som trochu na ČT pozerala tú zúrivú kampaň poti Zemanovi, Klausovi, svätorečenie Havla... Aj môj idol:) Kubiška prehovorila k situácii. Vraj má chuť prestať spievať, keď vidí, že sa "nič nepohlo"- tak nejako to povedala. Nie je spokojná s tým, že si ľudia dosť nepovažujú tradície novembra, jeho osobnosti. Tak som si povedala, a veruže už by si mohla prestať spievať. Jednak je ten jej spev už dávno nie to čo býval... a jednak nejako už nechápe aktuálnu situáciu - žije v akejsi falošnej ilúzii. A pritom bola celých tých 20 rokov stále moja jednička:)).Jej pesničky som vedela kedysi naspamäť.

Tak hrubú a primitívnu propagandu v ČT (sale aj v slovenských TV) smeš tu už dávno nezažili. Snáď naposledy za Jakeša.
9.11.2014 19:20 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tohle by v ČT měli pustit (je to opravdu hnus bez obalu!)
8.11.2014 10:56 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
já začínam mít pomálu pocit, že lidi u televizorů se stávají většími fanatiky než samotní Ukrajinci, kteří nejspíš dobře vědí, která tam u nich bije. Ale tak jasné to asi taky nebude, protože když jdu kolem ubytoven, kde je polovina Ukrajinců, tak vidím v oknech ty jejich vlaječky, přičemž mladí ukrajinští freecoolíní mají mnohdy ověšená i ta jejich vytuněná fára. I ta červenočerná se tam občas mihne.
8.11.2014 10:59 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
... a volby vlastně také ukázaly, koho tam chtějí mít.
9.11.2014 18:03 lima
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pravda a láska zvítězí …
Dalibor Smolík avatar 9.11.2014 20:16 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Asi před měsícem jsme měli na návštěvě inspektorku jakosti z německé firmy, původem z Ruska (někde od Uralu), žije v Německu, ale do Ruska jezdí často. Měli jsme velmi otevřenou debatu na téma Ukrajina - Rusko a jak to vlastně dle jejího názoru je. Dokonce má vzdálené příbuzné na východní Ukrajině.
Potvrdila, že celá situace tam je naprosto popisována zkresleně a působí obrovská a nesmyslná propaganda, pravdu se těžko dozvíme, ale ta propaganda působí na obou stranách podobně. Rusko jako takové nemá zájem o rozdělení Ukrajiny a s Ukrajinou jako takovou nemá problém, ten vytváří Ukrajinci sami uvnitř země. Ti separatisté jsou bojůvky (posilované podobnými lidmi i z Ruska), nejhorší jsou na tom civilní obyvatelé, kteří jsou zoufalí a nejsou schopni v místě bojů žít. Nejlepším řešením je nějaké dohoda, vyhovující oběma stranám, ale hlavně zastavit střelbu ..
Tolik jeden názor, faktem je, že informace máme dost jednostranné, nevyvážené a hlavně neznáme mentalitu lidí v té oblasti.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
10.11.2014 00:30 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Sledujem to skoro každodenne, pozerám správy ukrajinských (prokyjevských) TV kanálov aj opolčeneckých a porovnávam, čo o tej istej udalosti či situácii hovoria jedni, druhí, ruské médiá, naše - protiruské... Máte pravdu, že propaganda je na oboch stranách, ale na tej opolčeneckej skôr zameraná na posilnenie bojového ducha, nie je taká nenávistná, to sú skôr niektorí účastníci diskusií pod ich správami, kde sa vyskytujú aj ruskí náckovia... Presne ako v slov. alebo českých médiách - aj tam sú náckovia rozdelení na proruských a protiruských.:) Medzi dobrovoľníkmi u toho opolčenia sú samozrejme aj Rusi, donskí kozáci, to je úplne prirodzené, oni to berú ako svätrú povinnosť, pomôcť bratom, sú tam antifašisti a aj ultranacionalisti... Civili sú ale na strane opolčenia - mnohí chodia do práce a súčasne sú aj v opolčení (=milície:)). Pre nich je to vojna za ich oslobodenie, slobodu, budúcnosť. Na civilné obyvateľstvo strieľajú ukrajinské vojská ATO, hlavne nacgvardija, ktorá zároveň lúpi, šikanuje a tyranizuje domáce obyvateľstvo. Od civilného obyvateľstva počujete jedno: nechceme vojnu, ale budeme sa brániť a ostaneme do posledného - až do konca.
11.11.2014 23:20 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
11.11.2014 23:36 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ešte jedno zaujímavé video k mentalite ... telemost medzi obrancami LNR a ATO, rusky viete, takže si môžete urobiť o tom, ako sa veci majú vlastný záver
9.11.2014 18:59 lima
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Odborna debata k soucasne mezinarodni situaci: Novy svetovy rad - aktualne
10.11.2014 11:52 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
dnes už stačí jen poslechnout projevy velkého diktátora a usurpátora Vladimíra Vladimiroviče Putina (třeba z Valdaje, obvzlášť diskuse bývají výživné), tam je řečeno o New Word disOrder celkem dost. V tomto ohledu došlo za poslední léta k velkému posunu, protože před tím takovou drzost -- hovořit tak otevřeně o NWO v podání představitelů jedné z velmocí -- nikdo neměl a přesvědčení o pouhé konspiraci tak mohlo vcelku dobře fungovat ruku v ruce s budováním amerických vojenských základen a protiraketových deštníků.
10.11.2014 12:39 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
New World disOrder
10.11.2014 17:49 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
si děláte zase prdel, nebo co ???
vencour avatar 10.11.2014 21:42 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
K roku 1968: někde jsem našel zmínku, že ČSR jako jediná nechtěla na svym území ruský vojska, měl to říct Novotný. Tak se udělalo Pražský jaro. A Rusáci tu už zůstali.
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
10.11.2014 22:39 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
to sú bludy, konšpiratívne voloviny, ktoré najskôr vymysleli nejakí českí komunistickí nacionalisti ( my Slováci sme mali buržoáznych nacionalistov):-)

Novotný vraj nepodľahol tlaku ZSSR, keď tu chceli rozmiestniť svoje rakety, ale na konkrétne fakty som dosiaľ nenarazila, len na opakovanie toho tvrdenia v rôznych viac-menej populárych článkoch(neviem čím podloženého).http://www.vhu.sk/data/files/431.pdf

Sovietskemu vplyvu sa bránila Titova Juhoslávia (za Novotného sme a o Juhoslávii ani nesmeli v škole učiť)a aj Rumunsko a v Československu v dobe Pražskej jari tiež bolo populárne hovoriť o tom, že by ČSSR mala vystúpiť z Varšavskej zmluvy a udržiavať so všetkými priateľské vzťahy. A to by Brežnev neriskoval... (Veď Rumuni sa ani nezúčastnili okupácie.takto vyzerali vzťahy vo Varšavskej zmluve
11.11.2014 07:24 ..
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
zenska, vy jste tady furt a ke vsemu mate co rict. Co na to zamestnavatel? :-)
Dalibor Smolík avatar 11.11.2014 09:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Co na to zamestnavatel?
Koukám čas příspěvku 22:39, pokud nebyla na noční, tak asi nic :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
11.11.2014 14:58 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Nie, cez pracovnú dobu tu nie som. Vtedy naplno pracujem. Len keď mám voľno a tiež medzi prácou, ktorú si robím doma. Dnes už počítač človek využíva aj na prac. komunikáciu a prípravy do práce, chápete to, alebo Vám to treba podrobnejšie vysvetľovať? A ak si mezitým kliknem a nájdem tu podobného zábavného anonyma, ktorý rád podpichuje, zareagujem. Možno za tými 3 bodkami je niekto, kto tu sliedi počas svojho prac. dňa, aby si skrátil tú "pracovnú dobu". A potom podľa seba posudzuje iných.
12.11.2014 20:46 Havel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
co je vam do toho, kdy a jak casto sem kdo pise?
12.11.2014 21:00 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
to je niektorý z bystroušiakov... som sa pokúšala niečo odekorovať, ale nakoniec som postrihala 4 m dekoračného papiera a nič z toho nebolo, strašne sa to lepilo, hlavne na ruky a všade inde, len nie tam, kde to malo byť prilepené...takže teraz som si povedala, že idem relaxovať a zase som tu;-).. ale bystroušiakovci majú asi už fajront a tak si na ďalšie kritické poznámky počkám asi dozajtra;-)
12.11.2014 21:03 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Po dlouhé době jsem narazil na internetu na něco zajímavého z předrevoluční historie. Možná to budete znát. Zaujala mě tam tahle věta, kterou měl pronést ruský velvyslanec v roce 89:

Opakoval s omluvným úsměvem slova Brežněva z roku 1968 - eto váše dělo... znájetě étu frázu, nět?

Vesměs ale celej článek dává tušit, že na léta sedmdesátá se jen trochu přibrzdilo (z nějakých důvodů, které já neznám), nová generace tzv. husákových dětí z řad komunistů pomálu vytlačovala staré brežněvské páprdy a na konci let osmdesátých se to pak celé rozpustilo. Skutečně zbytečná glorifikace roku 68. Přijde mi to jako stejný generační proces od smrti Stalina přes Chruščeva k Brežněvovi; i tohle už bylo uvolňování, které jen dál pokračovalo až do 89, kdy pak k tomu zazněla v každém státě slavnostní famfára, aby se to dobře pamatovalo. (Jakeš a lidi kolem něho v 89 jen koukali s otevřenou pusou a stěžovali si, že neměli dostatek informací a na nesystematičnost.)

12.11.2014 21:35 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Skutečně zbytečná glorifikace roku 68.
V máte dojem, že niekto v ČR špeciálne a snaží "glorifikovať" 68. rok? To ani náhodou nie, naopak, ak sa niečo glorofikuje, tak ten November 1989 a úloha tých disidentov, ktorí síce po Novembri spolupracovali s Čalfom a podobnými karieristami z ponormalizačného obdobia, ale veľmi sa snažili zbaviť a aj sa zbavili reformných komunistov zo 68. roku. Ono totiž hrozilo, že by tu ľudia chceli späť ten "socializmus s ľudskou tvárou", na ktorý vtedy ešte mnohí nostalgicky spomínali a v tom novembri očakávali akési repete rehabilitácií zo 60. rokov. Lenže tu a chystal celkom iný spoločenský poriadok - a to hneď pochopiť nemuseli, tak sa im to neprezradilo;-).Odvtedy naopak celá propaganda, osobitne v tých českých masmédiách, smeruje nie ku glorifikácii, ale k bagatelizácii významu konca 60. rokov v Československu a k denunciácii vtedajších osobností.

Ale že by 60. roky u nás neboli mohli byť bez zjazdu KSSZ v roku, keď som sa ja narodila:), kde boli odhalené "stalinské zločiny" (ako sme a my v 60. rokoch o nich už aj v škole dozvedali), to je sv. pravda. Začali to spisovatelia a intelektuáli, posmelení sovietskou literatúrou, ktorá sa dostala z okov socialistického realizmu, slobodne sa nadýchla a ukázala pravdivý obraz tej skutočnosti, v ktorej Sovietsky zväz žil za stalinských čias, počas vojny... Môžete si to overiť a prečítať si niečo o vtedajších zjazdoch spisovateľov - tam sa začali diať veci! To bola doba, keď boli ľudia opití slobodou - mali po tých rokoch totality a teroru malú toleranciu.
12.11.2014 22:05 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
V máte dojem, že niekto v ČR špeciálne a snaží "glorifikovať" 68

to jsem se nepřesně vyjádřil, myslel jsem to ironicky. Prostě jde o to vyzdvihování, a poukazování na 68, alá jak sem ty rusáci vpadli, a jak nebýt toho tak ten Dubček a vůbec mohlo to být všechno mnohem lepší nebýt té hrozné okupace a mohli jsme si tady žít už tenkrát jako na západě... Rok 89 jsem chtěl nechat spát, ač o něm ten článek hlavně je.
12.11.2014 22:16 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
proč jinak by Brežněv měl v r. 1968 něco takového říkat, kdyby nás chtěli skutečně okupovat (pokud se vůbec o okupaci dá mluvit):

eto váše dělo...

12.11.2014 22:38 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Niekde, už neviem kde, som dala link na jednu takú štúdiu situácie v rámci štátov Varšavskej zmluvy. 56. rok - udalosti v Poľsku, Maďarsku, sovietsky "dozor" odmietal Tito, Causescu sa chcel trhnúť... a do toho ešte aj to neposlušné Československo, tak poslušné v tom 56. - om, že Antonín Novotný iniciatívne ponúkol Chruščovovi čsl. dobrovoľníkov, ktorí by pod sovietskym velením pomohli potlačiť kontrarevolúciu. Nagy vtedy vyhlásil, že Maďarsko vystúpi z Varšavskej zmluvy a vyhlási neutralitu. To ZSSR musel zastaviť. Naša armáda mala pohotovosť a na juhu Slovenska 27 000 jej príslušníkov a vyše 350 tankov čakalo na rozkaz k okupácii. Chruščov našu "pomoc" odmietol. (Niekto sa tu Novotného zastával, ale to bol stalinista naslovovzatý. ) U nás sa v 68. tiež veľa hovorilo o neutralite, o spolupráci s východom aj západom... To nebolo naše delo... My sme bolo sovietska hradná priekopa:)).
12.11.2014 22:54 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
neb jsem to nezažil, tak mi stále vrtá hlavou, jak si něco takového Dubček mohl vůbec dovolit. Nechci mu ubírat něco z jeho odvahy, ale... přecejen státeček, kterému je už dvacel let jasně dáváno najevo ke komu patří, si najednou vyhlásí pražské jaro přičemž na napomínání z Kremlu Dubček nereaguje a dál si jedná po svém až do doby, než začnou rachotit pásy tanků. Zvláštní ne??
13.11.2014 00:52 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Dubček sa práve snažil ten obrodný proces trochu tajiť pred ZSSR-vyzýval k väčšej opatrnosti, hovoril, že treba pomaly, postupne... Myslel to určite úprimne, vedel, čo možno čakať od ZSSR, kde sa medzitým k moci opäť dostali neostalinisti (Brežnev). My sme meškali aj za tou Gorbačovovou perestrojkou, nielen s tým obrodným procesom.

Dubček s rodičmi zažil v ZSSR, kam odišli s Interheľpom boľševické Rusko po revolúciia mal samozrejme skúsenosti aj z obdobia SNP (všeličo sa dialo v partizánskych skupinách po vysadení sovietskych politrukov a veliteľov) alebo kultu osobnosti v 50. rokoch u nás. Napriek tomu svoje presvedčenie (komunistické) nezmenil a veril aj v úprimné priateľstvo medzi "bratskými národmi" (mimochodom, narodil sa v tom istom dome ako Ľ. Štúr, hoci neboli príbuzní a on bol chlapec z ľudu, zatiaľ čo Štúr zeman). Dúfal, že ak sa Československo bude správať opatrne, nezobudí obra a ten nezacíti človečinu a opovážlivca nezožerie...Myslel to úprimne s tou demokratizáciou socializmu v Československu, len podcenil (alebo precenil?) to "priateľstvo" s brežnevovským ZSSR. Dnes vieme, že vtedy sa to nemohlo podariť - aj vtedy boli skeptici, alibisti alebo aj neprajníci, ktorí si neželali žiaden socializmus, ani demokratický (teda s ľudskou tvárou), ale väčšina bola aj napriek obavám a pochybnostiam, či sa to môže podariť, nadšená... Keď počujem, ako ten aj tamten aj onen vedel, že je to nezmysel, že socializmus je nereformovateľný, alebo dokonca, že šlo iba o akési kozmetické úpravy, ktoré nestoja za reč, je mi z tých prezieravých nanič. Vedeli s prepáčením ho*no:). Po boji každý hrdina.
13.11.2014 01:04 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
http://youtu.be/OxSIwJIDEis

na DN... ja si dám ešte cigaretku na dva ťahy na balkóne:)
12.11.2014 22:54 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Tak mi napadlo... Teraz sa tiež u vás aj u nás dosť hovorí o neutralite:). U nás napr. nie je až taký odpor k EU, ľudia si uvedomujú, že napriek všetkým bruselským nedostatkom by sme si bez nej sotva poradili v našej situácii. Ale NATO je najmä po tom, čo sa deje na Ukrajine, pokladané ľuďmi z rôznych politických názorových skupín za zlo... Často sa spomína, ako toho Gorbačova VB/USA obrgánili:)), keď sľúbili, že po rozpustení Varšavskej zmluvy ostaneme neutrálni. Helsinský proces... kritizovali ZSSR, že nedodržiava medzinárodné zmluvy o ľudských právach... a čo ich dodržiavanie medzinárodných dohôd a sľubov, hoci aj len ústnych?
13.11.2014 04:58 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Sice to neni uplne k veci, ale tohle a tohle me pobavilo. :-)

Je az legracni, kolik toho clovek muze udelat, kdyz to zkusi udelat.
Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
13.11.2014 07:04 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
revoluce většinou požírá své děti. Pravda je ovšem i ta,.. že revolucionáři, nebo ti, kteří se za ně vydávají, často požírají svou revoluci, a to především ve vlastním zájmu. - See more at: http://blisty.cz/art/75399.html#sthash.5d6BPYec.dpuf
sv. pravda :-)
13.11.2014 07:47 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
a citát z druhého článku linkovaného JS... tiež som sa pobavila:)
Veškerá tzv. "podvratná" emigrantská činnost (s výjimkou vysílání Svobodné Evropy v Mnichově, které bylo pod přímou kontrolou Američanů, a bylo podřízeno přísné cenzuře) byla naprosto na koleně. To byla hlavní charakteristická vlastnost veškerých "vlasteneckých" emigrantských aktivit. - See more at: http://blisty.cz/art/75384.html#sthash.sXtgbA16.dpufJak známo, CIA je příliš pitomá na to, aby poznala, že pro podporování podvratného hnutí v nějaké zemi je především nutno podporovat nezávislou kulturu a intelektuály. Kromě toho, skutečnost, že Československo v šedesátých letech málem vytrhli ze sovětského bloku svými kulturními aktivitami právě intelektuálové, je dost výjimečná a ojedinělá. Obecně politikové prostě nedávají kultuře tak velkou roli. - See more at: http://blisty.cz/art/75384.html#sthash.eewrwRXp.dpuf
14.11.2014 14:27 krnoha | skóre: 10 | blog: prizpevy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Žádná historie není, tu si děláme až interpretacemi. Šedesátá léta v Československu byla sladká, jinak to říct neumím. Bylo to tím, že se život pořád uvolňoval, čili v mezích zákona osvobozoval. Nejsladší byl samozřejmě osmašedesátý až do srpna. Léta od roku 1968 podzim byla naopak trpká, protože se všechno pořád zhoršovalo, řetězy se utahovaly. Zhruba to koreluje s obdobím Novotného a s obdobím Husáka. Dubček mi z toho jaksi vypadává, dělal toho pana vrchního jen velmi krátce, do funkce ho to vyneslo a zase spláchlo. No ale pozor, ono to koreluje taky s velkou politikou, neboť po Stalinovi přišel Chruščov. To se se zpožděním několika let projevilo u nás právě tím oslazením. V roce 1964 Chruščova spláchnul Brežněv a nic bych za to nedal, že sovětská okupace 1968 je následek právě tohohle přechodu. Ve velké říši jsou i velké časové konstanty. Jo a současně s uvedeným vývojem se něco dělo i v Americe, já nevím co, to jsme ve škole nebrali. Mám ale dojem, že spláchnutí Chruščova a zastřelení Kennedyho jsou si časově neuvěřitelně blízko. Chudák Dubček z tohohle zorného úhlu vypadá jako naprosto nevinná tříska v obrovských vlnách. Že jsme ho měli rádi, protože uměl hezky mluvit, to je jiná věc. Jestli někdo dneska potřebuje někoho glorifikovat, tak Sášenka Dubček se na to docela dobře hodí.
14.11.2014 15:12 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
v Amerike vrcholil odpor voči vojne vo Vietname, a dokonca tam získavala na popularite ľavica, aj extrémna ( Angela Davis, Che Guevara, Mao C Tung, hippies, Čierni panteri), ľavicová revolúcia vypukla v roku 68 vo Francúzsku, celá Európa bola ľavicovo zmýšľajúca
14.11.2014 15:18 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
P.S. Podľa mňa to robíte Vy s Havlom. Dubčeka naopak treba obraňovať pred tými dnešnými "analytikmi"... včera som jedného takého videla na niektorom slov. programe hodnotiť geopol. situáciu, vzťahy Západ-Rusko-Ukrajina... M. Źitný jeho meno a je to ukážka toho, ako sa možno po politickej línii stať "analytikom" čohokoľvek
Dalibor Smolík avatar 14.11.2014 16:40 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Každá doba chce mít svého hrdinu .. ale kdo byl ve skutečnosti opravdový hrdina? Toho si časem upraví historie k obrazu svému.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
14.11.2014 17:15 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ale nie takto,preboha

Nepotrebujeme hrdinov, potrebujeme VZORY...Priznám sa, že pre mňa Havel vzorom nie je (aj keď som na neho v živote nenadávala, ako to čítam na českých a slovenských www dnes). Uprednostňujem skromnejšie osobnosti:). O tomtočloveku som sa dočítala len nedávno, takých bezmenných je určite viac, ale nevie a o nich, neupozorňujú na seba sami. Alebo napr. ten náš Imrich Karvaš... nie iba preto, čo urobil pre SNP, po všetkých stránkach a počas celého života a choval slušne... Na polit. príslušnosti nezáleží.
Dalibor Smolík avatar 15.11.2014 02:22 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Souhlas. Vzorem by měli být lidé, kteří udělali něco pro druhé, třeba onen zmíněný pan Kalina. Dále letci a vojáci, bojující na západní či východní frontě, lidé, kteří byli ochotni pro dobrou věc třeba položit i život. Takoví lidé jsou dodnes málo doceněni. A určitě i v dnešní době se najde dost férových a rovných lidí, kteří by vzorem být mohli. Jen se o nich moc neví. A opravdu nezáleží na tom, které straně fandí..
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
14.11.2014 15:33 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
a vynechala som Malcolma X... započala sa islamizácia farebných v USA, ako protest proti nadvláde bielych títo čierni bratia odmietali (-jú) úpadkové západné hodnoty... s tým ešte budú mať USA obrovský problém:)
Dalibor Smolík avatar 14.11.2014 16:39 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Ve velké říši jsou i velké časové konstanty. Jo a současně s uvedeným vývojem se něco dělo i v Americe, já nevím co, to jsme ve škole nebrali.
Můj dobrý známý v USA vyprávěl, že období 1969-70 bylo pro něj (a nejen pro něj) dost těžké. Stísněná atmosféra, vrcholila válka ve Vietnamu, okamžitě mě napadla paralela se situací u nás, ta doba byla těžká na obou stranách. Končila doba plodných 60. let, doba dětí květin a vzdoru, uvolňování napětí a změna životního stylu. Počátek 70. let (rozpad Beatles) předznamenal vystřízlivění, určitou depresi společnosti. Jak na Východě, tak na Západě.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
15.11.2014 13:24 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Dalibor Smolík avatar 15.11.2014 22:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
Jo, asi tohle jsem měl na mysli.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
16.11.2014 10:59 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
...ale že to je nádhera ?!:))
16.11.2014 11:22 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
:) toto je skôr k inému vláknu, k tmu, v ktorom debatujete o tom, kto boli protagonisti 89. roku... ( a chcem urobiť Mirči napriek a urobiť tento blog nedostižným v počtoch komentárov:-))

Včera som ručne šila také obrovské veci:), lebo na stroji neviem, a pritom som pozerala telku... A zase Kawasakiho růži, aby som si uvedomila, akých sme mali skvelých hercov, Chudík navyše perfektne hovorí česky... som hrdá, že on aj Clementis:) sú z tohto kúska slovenskej zeme. Ale podstata toho, čo chcem povedať je, že Kawasakiho růže je jeden z mála filmov na tému onej totality, ktorý je nadčasový, a neviem, či si to pán Hřebejk vôbec uvedomil, no keď si odmyslíme dobové kulisy, v ktorých sa odohráva, zistíme, že tie charaktery a tie zápletky sú typické aj pre túto dobu, jediný rozdiel je, že je to decentralizované a nie je úplne jasné, odkiaľ a kto (každý) to riadi:).
16.11.2014 14:21 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
a urobiť tento blog nedostižným v počtoch komentárov

já myslím, že už jste zvítězila. Právě jste tímto příspěvkem překročila stovku. Narozdíl od zde zmiňovaného vítězného blogu Daga máte mnohem delší příspěvky. Kdyby se to spočetlo na řádky, tak to máte doma.
16.11.2014 15:07 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ospravedlňujem sa... stručne viem písať len drzé poznámky:)
16.11.2014 15:16 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
no, ale aby som za sebou nezaostala:)... aj takto na Slovensku dopadli voľby a to je prvá lastovička a dúfam, že to bude pokračovať!
16.11.2014 18:58 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
zarostlej jak já, jenom vlasů mám víc.
16.11.2014 19:38 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
tak to ste fešák... ale ani tá frýgická čiapka toho trnavského primátora nie je zlá:)...predzvesť revolúcie na politickej scéne (Bratislava dopadla podobne, treba poslať do zadku politické strany, pretože to sú (polo)zločinecké organizované skupiny)... a nebojte, od utorka sa tu už tak skoro neukážem, ak vôbec ešte...
16.11.2014 20:37 RM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
od utorka sa tu už tak skoro neukážem, ak vôbec ešte..

a co že to máte už tak dopredu naplánované? Tož, aspoň tady něco ještě z vašej klasiky, co právě pozerám.
17.11.2014 08:49 patentovy zakon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Mýtus Pražského jara
ono sa to plánuje samo:)...pozdravte Faunoma, mám tu pre neho odkaz, zaujímavý vstup je diskusia s novinárom verejnoprávneho média:)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.