Portál AbcLinuxu, 1. května 2025 11:31
„Svařák Medový”Ughgh brrr blefuj šmankote!
tak uprostřed lesa v třeskoucích mrazech fakt nemůže existovat nic lepšíhoMůže, horká medovina
Proč? Vždyť je to tradiční nářadí nebo ne? No ale jestli je to takhle, tak to ho kupovat nebudu.Bambusové sítko je taky k ničemu
ale když už musí být sítko, tak určitě ne bambusové
Chce to kvalitní sítko z nerez oceli.No u čajů myslím stejně jako u vín platí zásada, že tekutina by neměla přijít do styku s ničím kovovým. Na druhou stranu nic jiného než ocelové sítka (doma mám i nějakou umělohmotnou mrchu přes kterou by to šlo procedit, ale ještě jsem to nezkoušel) jsem ještě ani pořádně neviděl používat. Takže to nechápu a docela by mě zajímalo proč tomu tak je.
Teda nejlepší je to bez sítka, jen tak v gaiwanu, ale když už musí být sítko,Tak pokud to nejsou zrovna ručně balené jednotlivé lístky, tak to cedím i ještě z toho Gaiwanu, protože z toho leze kdejaký prach a i ještě přes to vždycky když čaj dopuju mám na spodku šálku nějaké smetí a vylévám to podobně jako u kávy.
No u čajů myslím stejně jako u vín platí zásada, že tekutina by neměla přijít do styku s ničím kovovým.To je nějaká evropská pověra, v Taiwanu jsem zatím nepřišel do styku s jinými než kovovými sítky -- v čajovnách, obchodech, čajových sadách, ...
Proč? Vždyť je to tradiční nářadí nebo ne? No ale jestli je to takhle, tak to ho kupovat nebudu.Bambus je cítit. Proto kazí chuť čaje, a taky je málo odolný, roztřepí se a je po něm. Nerez sítko je na celý život.
No u čajů myslím stejně jako u vín platí zásada, že tekutina by neměla přijít do styku s ničím kovovým.Tohle platí spíš u ovoce a zeleniny než u čaje. Sice jsem o tom taky něco zaslechl, ale vypadá to jen na pověru, protože i v těch nejdražších japonských konvičkách jsou běžně nerez sítka. Umělohmotné jsem jednu dobu používal, ale tady fakt bacha na kvalitu plastu. Proto jsem radši přešel kompletně na gaiwany a sítka neřeším.
,tak to cedím i ještě z toho Gaiwanu, protože z toho leze kdejaký prach...Na tohle částečně pomůže tzv. nultý oplachovací nálev. Prostě stačí zalít horkou vodou a okamžitě slít (do dřezu).
Bambus je cítit. Proto kazí chuť čaje, a taky je málo odolný, roztřepí se a je po něm. Nerez sítko je na celý život.Aha. Tak s tím sítkem si to asi ještě rozmyslím.
Tohle platí spíš u ovoce a zeleniny než u čaje. Sice jsem o tom taky něco zaslechl, ale vypadá to jen na pověru, protože i v těch nejdražších japonských konvičkách jsou běžně nerez sítka.
A vím, že naprosto stejná zásada (snad ještě přísnější, takže ani nádoby a lisy zásadně ze dřeva) platí u vinařství, kde to prej ještě souvisí nějak s rozkládáním vitamínu C nebo tak něco. A u čajů IMHO bude platit něco podobného, protože tam je těch látek ještě víc. No na druhou stranu jako strojař vím, že nic takového jako železo a ocel neexistuje. Všechno jsou to jen sloučeniny železa z železné rudy, uhlíku a jiných příměsí (u nerezu pak především chromu) ve vhodném poměru (kde i u nerezu je železná složka silně převažující) a vhodné úpravě (viz fázový diagram Železo-Uhlík). Zase echt vinařské potřeby jsou z různých kovů (i když asi se smaltem) a obří nádoby také nejsou zrovna ze skla. A u sítek mám tu zkušenost, ze začnou měnit barvu hned po několika nálevech a dost pochybuju, že by se v nich nevyskytovalo železo. No bůh ví (já určitě ne) co z toho jsou pověry a jak to vlastně celé je.KVASNÉ NÁDOBY NA OVOCNÉ KVASY
…Na ovocné břečky a kvasy nesmí být použity ani sudy železné a hliníkové, bez patřičné povrchové úpravy. Nutno si uvědomit, že ovocné kvasy jsou kyselé, jesdnotlivé kovy postupně rozpouštějí, kovy se dostávají do roztoku kvasu a dochází k jejich podstatné jakostní změně, což se projeví taktéž v konečné jakosti destilátu.
…Kovové sudy a jiné kvasné nádoby
Železné, hliníkové nebo pozinkované sudy nebo jiné nádoby jsou k fermentaci ovocných kvasů zcela nevhodné. Ovocné kvasy jsou poměrně hodně kyselé, uvedené kovy rozpoštějí a znehodnocují tak nejen vlastní kvas, ale i výsledný ovocný destilát. K těmto účelům lze použít kovové sudy, hlavně pak velké tanky, které jsou zevnitř povrchově upravené inertní látkou. Taková úprava se nejčastěji užívá u velkých fermentačních tanků, kde jsou fermentační stanice (kvasírny) zřízeny uvnitř areálu pálenice.
…Příprava kvasu na výrobu slivovice a ostatních pálenek – Jan Jílek, Jos A. Zentrich
Na tohle částečně pomůže tzv. nultý oplachovací nálev. Prostě stačí zalít horkou vodou a okamžitě slít (do dřezu).Já od začátku čaj ani jinak než vyhřátím všech nádob a nultým oplachovacím nálevem (když je to fakt tuhé, tak i dvakrát) nedělám. Z Gaiwanu, přes sítko a stejně ještě bordel usazený naspodu šálku vylévám. IMHO to nějak souvisí s tím, jak moc je čaj lámaný, protože na nějaké ručně lisované čajové lístky fakt finance nemám.
Nemáš začAle jo.
Mám teploměr, hodně dobrý, podobný jako tentoMně visí v kuchyni něco podobného akorát digitálního. Jsem to šlohnul otcovi a ten to šlohnul na Aukru. Skutečnou teplotu to zobrazí do 15 sekund. Ale jinak je to spíš snobárna. Dobrou poučkou co jsem kdesi četl je velikost bublinek: takové jak ze sodovky, voda není prohřátá v celém objemu, chvilku nechat odstát a zalévat s tím zelené čaje, čaje jiných barev a podobné mátohy a normální velké bubliny, var, zalévat s tím nějaké tuhé dreky.
ale nemám nato, to uhlídatCo blbneš? Tolerance je ± 10 - 20°C.
bambusový tácekVida, musím přidat do seznamu.
sadu skleněných šálkůNo sklo mně nenapadlo, ale je to na podobné úrovní jako ten porcelán. Bych radši poctivou (nejlépe Čínskou a ještě líp YiXingskou) plácanou hlínu.
Tibetská houbaXia Guan Tou Cha Bao Yan (celé sousloví je možné zadat i do Googlu pro více informací, třeba o čakrách a tak) alias Posvátný/Tibetský plamen? To je ten zelenáč co jsem onehdá o něm mluvil, že jsem ho omylem koupil. Ještě mi tak polovička zbyla a pořád ho zpracovávám. Pořádný drek teda. Když se to přežene tak má příjemnou chuť shnilé rybiny..
Občas experimentuji s jinými čaji, dobrá chuťovka je třeba i Shou MeiTéž se chystám na experimenty. Ale určo až po Vánocích. Už si přapravuju sadu na Japonský žabinec.
Také jsem se od posledně naučil louhovat na vícekrátA jak si to dělal do teď? Pokud nepočítám čistě pytlíkové čaje, tak je více-nálevové snad všechno.
ale časy louhování nemám stále promáklýSežeň Gaiwan a píj to přímo z něj (teda aspoň u těch nekomprimovaných by to mohlo teoreticky fungovat).
70 stupňů70°C mi přijde docela málo. To než člověk vypije, tak to má studené jako psí čumák, ne?
Co se Yixingu týče, tam se obecně doporučuje držet se pak do nich jedné sortyTak, tak. Je to z toho důvodu že ta pálená hlína je porézní a natáhne odér určitého druhu čaje. Pak se provádí obřad zasvěcování konvičky čaji. Proto bych chtěl pro začátek aspoň nějakou glazuru.
TeaMountain.czDanke schön.
zaklad dobreho caje je voda, cim nizsi uroven mineralizace vody, tim lepe. bohuzel nektere vodarny nabizeji tak mizernou kvalitu vody, ze i z nejlepsich caju vznikne hnus na urivni pytlikovych caju Jemca. Takze dulezita vec, kvalitni vodni filtr s reverzni osmosou (veci jako Brita je vysmech)Sorry, ale toto mi přijde jako zbytečná póza. Na jednu stranu vím co teče z vodovou v Brně (to nepřevařené je občas risk konzumovat i v jiných formách), ale jinak normálně v republice je ten běžný standard plně dostačující. Pokud člověk nedělá extra-mild pětisekundový nálev, tak chuť čaje by IMHO přebila i chuť vody z odtokového kanálu. Mám babku co žije v horách, kde z vodovodu jim teče voda z tamního pramínku filtrovaná usazováním bordelu ve studni a mám v plánu si toho trochu načepovat a otestovat, ale co mám zkušenost tak to co běžně tady teče dole by snad můj drsný jazyk neměl mít šanci rozpoznat.
To je prakticky az kdyz clovek ma doma vsechno ostatni a chce se vytahnout pred navstevou
Sorry, ale toto mi přijde jako zbytečná póza.
Voda se skutečně dramaticky liší. Táta si vozí na čaj odkudsi ze studánky. To tady na koleji (podobně v Porubě, o některých částech Brna nemluvě) jsem nejdřív vůbec nemohl pít, jsa zvyklý na vody z krasu a ze studny.
Jinak já mám radost z ohříváčku na čaj,tedy keramické konvičky se stojánkem na svíčku. Loni mi ho darovala žena k vánocům. V práci na mě dost divně koukají, ale pohodlí stále teplého čaje je luxusTohlencto?
Hezké, možná taky časem vyměním nerezové sítko Tescoma a hrníček z OBI za něco lepšího. :]
Teď piju cosi od jedné čínské slečny…
cosiTady jsou nějaký cheaty pro přeluštění těch hieroglyfů. Třeba to půjde.
Tady jsou nějaký cheaty pro přeluštění těch hieroglyfů. Třeba to půjde.Moc jsem to nestudoval, ale bojím se, že to moc nepomůže. Ten čaj na obrázku je černý (navíc vypadá na běžnou supermarketovou sortu -- i když to může klidně stále být něco lepšího než co prodává mnoho českých čajoven), ten cheatsheet je na pu'er. Ale pokud chcete něco dekódovat, hoďte to po mně.
Tiskni
Sdílej:
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.