Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 02:21

LinuxDays – nástupce LinuxExpo

31. 10. 2012 | David Kolibáč
Články - LinuxDays – nástupce LinuxExpo  

LinuxExpo (resp. posléze převážně Open Source Conference) pozvolna skomíralo, až bylo letos zcela zrušeno. Nicméně, to by nebylo jen tak, přijít o poměrně velkou událost v Praze, a tak se zrodil nástupce: LinuxDays. První ročník organizátoři dokázali spojit s openSUSE Conference, Gentoo Miniconf a sérií přednášek Future Media, takže šlo o ambiciózní akci. Jak se víkend 20. až 21. října 2012 vydařil?

Oficiální program začal v sobotu kolem deváté ráno úvodním proslovem Agustina Benita Bethencourta. U toho jsem nebyl — jednak zásluhou Českých drah, jednak z toho důvodu, že jsem si udělal kolečko kolem areálu ČVUT, kde se akce konala. Pořadatelé mohli aspoň k výstupní stanici metra vyvěsit nějaké směrové šipky pro mimopražské…

Linux Days Linux Days

Za vydatné pomoci GPS jsem se nakonec dostal do nové budovy FIT ČVUT — a narazil jsem na první (a naštěstí také poslední, co je mi známo) organizační problém. Systém si nějak neporadil s mou předběžnou registrací na webu, ale mohl jsem se registrovat ad-hoc na místě. Dostal jsem jmenovku a tašku s propagačními materiály openSUSE. K čemu jmenovku? Tak samozřejmě aby vás ostatní poznali — a také kvůli obědu, ten byl totiž domluvený pro držitele jmenovek v blízké menze za snesitelný peníz (ačkoliv pokud uvážíme menzovní porce/kvalitu…).

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Ve foyeru byly rozházeny stánky různých distribucí a projektů. Samozřejmě nechybělo openSUSE a Gentoo, byla tu 3D tiskárna, pár stánků s tričky apod. Prostor je ale bohužel značně fragmentován, takže Ubuntu, Debian a Fedora se schovávali odděleně od toho ostatního. Tradičně bylo možné uzmout si nějaké nálepky a instalační média (zatím stále jen optická) nebo si popovídat se stánkaři. Tentokrát tento prostor splnil svůj účel: tvořily se hloučky diskutujících. Svůj podíl na tom jistě měly i některé atrakce jako (ne)levitující maketa Nokie N9 na stánku Openmobility, hexakoptéra, pochopitelně 3D tiskárna aj.

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Jak můžete vidět na programu, současně běželo několik přednášek a sem tam nějaký workshop — vesměs šlo o technicky zaměřená témata v angličtině. To bylo dáno především spojením s konferencí openSUSE a Gentoo. Počet jak řečníků, tak návštěvníků ze zahraničí byl nezanedbatelný. Je ale otázkou, zda se to nepodepsalo na účasti místních (kteří se třeba nezajímají o openSUSE nebo neholdují angličtině). Odhadem 800 hostů za víkend mi připadá jako zklamání ve srovnání s LinuxAltem, a to ani nemám ambice porovnávat akci s FOSDEM jako Michael Larabel. Na druhou stranu, v sále, kde probíhala Gentoo miniconf, bylo stále narváno a prý dalších až 400 lidí sledovalo stream.

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Ostatní sály byly spíše poloprázdné, obvykle jsem napočítal několik desítek lidí při celkové kapacitě 200, resp. 300 míst. Pokud jste tedy nedorazili a něco z programu vás zaujalo, můžete se podívat na záznam — aktuálně je aspoň část na kanálu openSUSE na YouTube nebo blip.tv.

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Osobně jsem navštívil jen malý zlomek proběhlých přednášek, ale téměř žádnou jsem nebyl zklamán. Výjimkou bylo pouze to, když přednášející, který měl hovořit o superpočítači Watson, nedorazil. Pokud naopak bych měl něco vypíchnout, rozhodně stojí za zmínku následující:

Shane Coughlan: OpenRelief – Using Open Source Software and Open Hardware For Frontline Disaster Relief
OpenRelief navrhuje bezpilotní letouny a jejich vybavení pro monitorování terénu při katastrofách jako nedávná cunami v Japonsku, bojuje přitom s omezenými financemi, nedostatkem lidí a dalšími limity — např. kvůli regulaci radiových frekvencí nemohou s letouny komunikovat, místo toho jsou (zatím) nuceni hledat černé skříňky.
Sam Aaron: Zen and the art of Live Programming with Clojure
Sam Aaron se věnuje živé produkci hudby “on-the-fly” pomocí Emacsu, programovacího jazyka Clojure (dialekt Lispu), Overtone a volně dostupného materiálu z Freesound.org. Jeho vystoupení bylo i součástí oficiální sobotní afterparty (k (ne)libosti některých).
Petr Krčmář, Tomáš Matějíček: Budoucnost Slaxu
Petr Krčmář vyzpovídal Tomáše Matějíčka, tvůrce živé distribuce Slax, která posledních pár let moc živá nebyla. Přepis převážné části rozhodně zajímavého rozhovoru najdete na Rootu, leč spíše se doporučuji podívat na záznam.

Pozvolna jsem se přesunul k nedělnímu programu. V neděli se začínalo celkem rozumně později — vzhledem k party předchozí noc. Lidí ale dorazilo i tak méně. Odtud také čísla, která jsem psal výše. První den asi 470 lidí, druhý méně — ačkoliv pořadatelé původně očekávali dohromady kolem tisícovky. I tak bych ale neházel flintu do žita. LinuxDays byly fajn a uvidíme, jak se s tím pořadatelé poperou příští rok, kdy už to asi bude bez velké akce jako openSUSE Conference.

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Další články z této rubriky

LinuxAlt 2013
LinuxDays 2013
Akademy 2013
Openmobility 2013
LinuxAlt 2012

Diskuse k tomuto článku

David Ježek avatar 31.10.2012 00:52 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ááá, někdo konečně začal fotit na max ISO bez blesku. konečně :-)...
31.10.2012 07:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Já bych z toho rozhodně nadšením do stropu neskákal. Fotky z přednáškových místností, kde je z přednášejícího vidět prakticky jen silueta, nebo fotka od registračního stolku, kde nasvícený (nebo až přesvícený) stolek přezařuje všechno ostatní včetně tváří lidí, to jsou podle mne příklady fotek, které by trochu blesku potřebovaly jako sůl. A ani to, že i v této malé velikosti jsou na fotkách patrné známky šumu a ztráty kresby, není pro mne důvodem k radosti.
31.10.2012 08:25 nemo
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Ono nejde o focení modelek, kde je šum tabu. Tohle je reportážní foto, které má ilustrovat průběh akce.

Je mi smutno, když se lidé místo obsahu fotky zaobírají šumem, chromatickou vadou ap.
David Ježek avatar 31.10.2012 09:40 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
ono taky záleží, jak se udělá ten export. tohle je focený jako iso1600 plus -0.5ev, takže cca jako "iso2500". exportoval jsem to před rokem a půl v bibbli, v rychlosti, moc jsem se s tím nemazlil, dnes už se z toho dá vytáhnout daleko lepší fotka (po trochu sofistikovanějším mazlení v photivu). nesuď kvalitu fotek, tedy metodu, jakou byly pořízeny rawy, podle rychlých exportů, které david udělal pro tento článek.
31.10.2012 10:44 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo

To, že jde o reportážní fotografii, neznamená, že není potřeba udělat ji pořádně. Samozřejmě že u reportážní fotky nebudu mít stejné nároky na šum jako u studiového portrétu, ale pokud jsou jak šum, tak ztráta kresby zřetelné už při šířce (odhadem) 800 pixelů, tak se na mne nezlobte, ale to je prostě něco špatně.

Stejně to vidím i s tím světlem. Je hezké bít se v hruď, že nepoužívám blesk, ale vykroutit citlivost na maximum a ignorovat velmi nerovnoměrné světelné podmínky na scéně (a generovat tak černochy na přezářeném pozadí), je podle mne stejně nešťastné jako snažit se to umlátit bleskem napřímo. Co jsem si to první den zkoušel, tak i když byl v přední části přednáškové místnosti strop poměrně vysoko, s bleskem o strop se dal získat rozumný čas už při citlivosti ISO 400-800 a výsledek vypadal v obou ohledech o hodně lépe.

David Ježek avatar 31.10.2012 11:36 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
napadlo tě, že ne každý sebou všude tahá (nebo vůbec vlastní) dedikovanej blesk s výkyvnou hlavou?
31.10.2012 12:14 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Napadlo. Ale nenapadlo by mne jít bez něj fotit na podobnou akci. Ale hlavně by mne nenapadlo někoho chválit za to, že v této situaci blesk nepoužil (viz první příspěvek, na který jsem reagoval).
David Ježek avatar 31.10.2012 13:11 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
to je právě věc názoru. já jsem naopak příznivec focení bez blesku za každé okolnosti, neboť blesk dle mého příliš mění vyznění scény (u reportážní fotografie, pokud fotíš nějakou švizdu pro časopis, tam je to smaozřejmě naopak žádoucí použít co nejvíc zábleskových blbostí).

dej mi sem pls link na konkrétní fotku z článku která tě nejvíc "iteruje"...
31.10.2012 13:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Nejhorší asi tahle, tahle a tahle.
David Ježek avatar 31.10.2012 15:19 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
zvláštní, mě přijdou v pořádku, vypovídají dobře o tom, jak to tam vypadalo. nicméně dejve, neposlal bys mi třeba od té první RAW? já bych si zkusil pohrát, co z toho půjde vytáhnout.
31.10.2012 15:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Teď jsem se podíval do EXIFu a vzhledem k času 1/45 s při přepočtené ohniskové vzdálenosti 82 mm tu kresbu nejspíš sebelepší magie nezachrání. Ty další dvě mají expozici ještě delší.
David Ježek avatar 31.10.2012 15:42 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
1/45 při 82mm ohnisku ti udržím i ožralej. nebo bez stabilizace. a pentax K200D má stabilizaci v těle.
David Ježek avatar 31.10.2012 15:43 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
jinak když také koukám do exifu, proč mám pocit, že dejv to exportoval přímo v těle, resp že fotil raw+jpeg.
Tomáš Bžatek avatar 31.10.2012 15:57 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Bah, fotim konference treba na 1/30s, jen se musi vychytat okamzik, kdy se prednasejici nehybe, nebo hybe aspon jen rukama. Stabilizace v objektivu a opora tela udela sve.
Koupim litajiciho tucnaka
31.10.2012 16:02 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Každý holt má jiné nároky na výsledek.
David Ježek avatar 31.10.2012 16:15 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
abo, každý má jiné nároky na výsledek. chceš ale tou debatou, co tu živíš, snad říci, že ty tvé jsou TY SPRÁVNÉ?
31.10.2012 16:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Ne, celou dobu jen prezentuji svůj názor. Protože pokud někdo výslovně pochválí autora fotek, které jsou u článku, za to, že nepoužil blesk, tak mi to prostě nedá a musím se ozvat, že mně to vůbec hodné pochvaly nepřijde, protože podle mne ty fotky trochu přisvícení potřebovaly jako sůl.
David Ježek avatar 31.10.2012 16:23 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
ok, už rozumím. já mám zase ten názor, že stačí vzát ty rawy, prohnat je skrze photivo a výsledek bude atmosféričtější a věrnější, než "synteťárna", kterou se honosí typické fotky s bleskem. ale já jsem možná až příliš ortodoxní, ostatně většinou fotím na film, a to stylem "když není světlo, pushni to, protože to doženeš při vyvolávání".
Tomáš Bžatek avatar 31.10.2012 16:01 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
I kdyz praskani o strop casto zachrani situaci, porad dostavas neprirozene stiny. U par fotek to nevadi, ale fotit takto celou serii a mit +- stejne stiny bych si netroufl. V praxi jsem taky narazil na ruzne leskle predmety na strope (svetla, klimatizace), ktere se pak promitly na zdi za prednasejicim. Byl to krasny efekt, jen jaksi rusil. V nouzi je ale blesk uzitecny, to jo.
Koupim litajiciho tucnaka
31.10.2012 12:10 depka | skóre: 20 | blog: eterity
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
vestaveny blesk ma rozumny dosah max 4 metry, takze fotit bleskem prednasejiciho z posledni lavice by akorat prudilo ostatni a ucel by byl nulovy...
31.10.2012 12:20 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Já jsem snad někde psal, že měl použít vestavěný blesk? Navíc si vůbec nejsem jistý, jestli zrovna ve zmíněné situaci (neosvětlený přednášející před světlou plochou, i ten vestavěný blesk trochu nepomohl. A co se focení z poslední lavice týká… stačí popojít.
Tomáš Bžatek avatar 31.10.2012 15:52 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Jo, neosvetleny prednasejici pred osvetlenym platnem je ta nejhorsi mozna kombinace, proto se vzdycky primlouvam za aspon trochu svetla v sale, tedy ne uplne zhasnute osvetleni. Na druhou stranu, prisviceni bleskem, at uz odrazem od strop (naprimo se neodvazuju ani napsat), ti dokaze platno vicemene vymazat nebo minimalne zneprijemnit cteni. S patricne nastavenym vykonem a uhlem blesku muzes dosahnout kompromisu, ale nemam to obecne rad, strasne to ty prednasejici rusi. Takze moje rada zni: takove kombinace nefotit nebo se snazit vybouchat z RAWu kazdy foton ;-p
Koupim litajiciho tucnaka
FrostyX avatar 31.10.2012 13:28 FrostyX | skóre: 27 | blog: Frostyho_blog | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
 Pořadatelé mohli aspoň k výstupní stanici metra vyvěsit nějaké směrové šipky pro mimopražské…
Když jsme vystoupili z autobusu a snažili se zorientovat, nestihl jsem ani doříct, jak bylo fajn, když jsme jeli na LinuxAlt a všude byli šipečky a už jsem je viděl i tu ... Úspěšně jsme podle nich dorazili až na místo. Asi jsi zvolil špatný dopravní prostředek, nebo je přehlídl :-)
FrostyX.cz | 1984 was not supposed to be an instruction manual.
Fluttershy, yay! avatar 31.10.2012 14:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Metro Dejvická. Nikde jsem je nenašel, a to jsem nad schody hledal. Radši nebudu popisovat, kudy jsem vlastně šel.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Ravensun avatar 31.10.2012 15:13 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Když někam jdu a neznám to tam, tak si vezmu mapu... Tak to dělám já ;)
Gentoo je můj poslední velký linux test...
Fluttershy, yay! avatar 31.10.2012 15:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
To jsem taky udělal, ale z ní nebylo zřejmé, že stačí projít ten plácek rovně a pokračovat rovně Technickou.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Ravensun avatar 31.10.2012 15:26 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Jestli myslíte ten parčík, tak to jste si nemohl moc zajít. Ale chápu, že příjemnější by byla ta zkratka skrz. I když.. ten den tam byly farmářské trhy a řeknu vám, že já šel skrz ten parčík a v jednu chvíli jsem litoval, že jsem tou cestou šel.
Gentoo je můj poslední velký linux test...
1.11.2012 16:09 Jiri Slaby
Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxDays – nástupce LinuxExpo
Ano, i odtama vedly sipky. Vim to, protoze jsem diky nim nebloudil.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.