Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 02:56

Linuxové herní novinky - leden 2015

13. 2. 2015 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky - leden 2015  

Představujeme Enigma development environment, vyšly nové verze svobodných her Xonotic 0.8 a MegaGlest 3.11.0, pro Linux vyšly hry Dying Light, Raven's Cry, 4089: Ghost Within, Braveland Wizard, Always Sometimes Monsters a spousta dalších. První linuxové herní novinky roku 2015 jdou tu!

Obsah

Enigma development environment

link

Enigma development environment není již podle názvu hra, nýbrž vývojovým prostředím pro jejich tvorbu. Ty mohou být tvořeny v GML (GameMaker Language), C a C++. Jedná se o svobodného, pod GPL3 licencovaného konkurenta známějšího Game Makeru, který však není dostupný pro Linux. Díky vývoji v Javě je Enigma dostupná pro Linux, stejně tak jako pro Windows a Mac. Jelikož se jedná o nástroj v prvních fázích vývoje, lze očekávat vysoký počet bugů stejně tak jako jiné problémy, například se stabilitou. Výhodou však je vysoký počet novinek, které přibývají doslova každým dnem, díky čemuž třeba nedávno přibyl jednoduchý grafický editor.
Enigma development enviroment lze nainstalovat podle návodu na tamější wiki.

Xonotic 0.8

link

Po několika měsících intenzivní práce vychází nová verze svobodné FPS Xonotic ve verzi 0.8. Hlavní změna se odehrála pod kapotou, kdy došlo k přechodu na knihovnu SDL2. Hráči ale jako první upoutá nová zbraň, Arc, ve které je účinná složka elektrický oblouk. V současnosti není automaticky dostupná na všech serverech, pouze na těch, u kterých došlo k jejímu povolení administrátorem, ale mezi základní zbraně se dostane již v příštím vydání hry. Po povolení administrátorem se ve hře objevují též power-up předměty, které zajistí zrychlení vašeho hrdiny. Toto vydání také přináší monstra, stvoření s umělou inteligencí, která se dají využít v různých typech map. O příštím typu hry je nově hlasováno před samotnou volbou nové mapy, která probíhá po skončení kola mezi připojenými hráči. Zcela přepracováno bylo multiplayerové lobby. A kromě bugfixů přibyly ve hře tři nové mapy a nový soundtrack.
Xonotic je možné stáhnout z HTTP serveru stejně tak jako přes BitTorrent.

MegaGlest 3.11.0

link

Slavná real-time strategie MegaGlest, jenž vznikla původně jako svobodné pokračování legendárního Warcraft II, přichází s novou verzí 3.11.0. A už číslo ukazuje na větší změny než pouhých pár bugfixů: ukazatel zdraví nabízí nově spoustu rozšířených vlastností, vícenásobné střely, které lze načasovat po sobě (a k tomu odpovídající zvukové a grafické efekty), nové efekty kamery, která se nově může při rozličných událostech jakoby třást, nové dlaždice ve hře, pár nových map a dalších vylepšení. U hry s více spojenci je nově možné sdílet jednotky v týmu, stejně tak jako přírodní zdroje plus spousta dalšího. A k tomu všemu již zmiňovaný bugfix.
MegaGlest je možné stáhnout ze stránky hry.

Dying Light

link

Nejžhavějším titulem pro Linux je za leden zřejmě Dying Light. Tato hororová survival hra z prvního pohledu přibližuje výpravu skupiny odvážlivců do zakázané zóny, ve které se nachází město, jež bylo zcela zlikvidováno neznámou nákazou. Ta však jeho obyvatele zcela nezahubila, ale "pouze" je transformovala na zombie. S těmi se setkáváte během celého dne, kdy při toulkách městem sbíráte rozličné předměty užitečné pro boj právě s nemrtvými, ovšem jak se slunce kloní k západu, roste i agresivita těchto bývalých lidí a v noci máte plné ruce práce s holým přežitím. K tomu je třeba užít veškerého umu, neboť většina vašich zbraní je určena pouze pro boj zblízka. A právě na soubojích, spolu s pohybem ve volném prostoru, je hra ponejvíce postavena. Právě za tyto vlastnosti, spolu se střídáním dne a noci, bývá oceňována kritiky, stejně tak jako si vybudovala dobrou přízeň i mezi fanoušky. Krom singleplayeru hra obsahuje i multiplayer s možností kooperativního hraní.
Dying Light je k mání na Steamu za 50€.

Raven's Cry

link

Raven's Cry je název nového AAA titulu s oblíbenou pirátskou tématikou. Jedná se o akční RPG ze 17. století, která vás zavede do míst pirátům přímo zaslíbené: do Karibiku. Tam přijíždí loď s uprchlíky z Irska, jenž se snaží uniknout tamějšímu hladomoru, ovšem těsně před přistáním jsou napadeni skupinou pirátů a mladý Christopher Raven se stává jediným přeživším. Tato událost se mi usadí v hlavě a již jako mladý muž se vydává na cestu pomsty, která jej však zavede zcela nečekaným směrem. Do hry zakomponovali autoři jak drsné reálie pirátského života, tak i nespočet vtipných scén. Až potud by se jednalo o výbornou hru, jenže: hodnocení na Metacritic dosahuje pouhých 34/100 a i uživatelé Steamu jsou se hrou spíše nespokojeni. Hře je vyčítána především nedotaženost a opravdu velká dávka bugů, což je vnímání velice negativně i vzhledem k ceně hry.
Raven's Cry lze koupit na Steamu za 55€.

4089: Ghost Within

link

4089: Ghost Within se objevil na Steamu s podivnou kombinací nálepek: stealth, akční, procedurálně generované RPG. Tato nezvyklá kombinace ovšem není ničím až tak novým, neboť se jedná o pokračování již dříve vydaných her 3079 a 3089. Opět se tak vydáte do náhodně generovaného světa, ve kterém se budete snažit ukrýt před náhodně generovanými nepřáteli, případně se jich zbavit. Hrát lze ve třech módech: normálním, kdy se smrtí mizí i nabyté dovednosti, ale máte neomezený počet životů, poté můžete hrát na čtyři životy, ovšem s tím, že zabitím neztrácíte své těžce nabyté schopnosti a pro fajnšmekry je tu velice realistický mód s jedním jediným životem. Milovníky 3D navíc potěší také podpora Oculus Rift. U fanoušků si hra získává relativně dobrou pověst.
4089: Ghost Within je na Steamu s cenovkou 8€.

Braveland Wizard

link

Jste-li znalci tahových strategií, již při prvním pohledu na Braveland Wizard se vám jistě něco vybaví: ano, ten bitevní mechanismus jako by z oka vypadl starým známých Heroes of Might and Magic. Dalším společným rysem jsou i nepřátelské postavy, se kterými se v průběhu hraní utkáte: orkové, duchové a potulní nomádi. Až potud podobnosti, ovšem rozdíly jsou zřejmé hned v grafickém kabátku. Braveland Wizard se totiž stylizuje do role spíše dětské hry, čemuž odpovídá i kreslená grafika. Také herní mechanismy jsou jednodušší než u HoMM. A když se zrovna nebojuje, neprojíždíte se se svojí družinou po rozlehlých pláních, nýbrž jdete po předem vyznačených pěšinách. I přes tato zjednodušení si hra získává pozitivní přijetí u hráčů.
Braveland Wizard se prodává na Steamu za 7€.

Always Sometimes Monsters

link

Always Sometimes Monsters je hrou, která se od dnes recenzovaného zbytku liší. Nejde v ní o zabíjení ani hon za skórem, ale o získání životní lásky. Ovšem putování pixelartovou krajinou se neobejde bez rozhodnutí, která ovlivní nejen vás, další průběh hry a váš následný virtuální život, ale též osudy lidí kolem vás. Často se ve hře dotknete otázek souvisejícími se stereotypy, předsudky, sexualitou, stejně tak jako otázkami života a sebevraždou či zneužíváním toxických látek. Hra získala na agregátoru kritik Metacritic skóre 73/100, u hráčů si však vede o poznání lépe.
Always Sometimes Monsters najdete na Steamu za 10€ .

Letem linuxovým herním světem

link

Závěr

link

První linuxové herní novinky roku 2015 jsou za námi. Nepřinesly sice záplavu AAA titulů, ale nějaké se přeci jen urodily a potěšil i pokrok u svobodných her. Uvidíme, jaký bude rok 2015 pro linuxové hraní.

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky - prosinec 2014
Následující díl: Linuxové herní novinky - únor 2015

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

Diskuse k tomuto článku

Prcek avatar 13.2.2015 14:39 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2015
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V perexu (První linuxové herní novinky roku 2015 jdou tu) a v kapitole letem světem (si odbývá na Steamu svůj druhů debut s novým faceliftem) jsou překlepy.

Jinak díky za herní novinky. Přestože hry nehraju, tak si je vždycky rád přečtu.
Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
15.2.2015 16:50 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2015
Za chyby se omlouvám, snad to někdo z redakce/adminů opraví, sám nemám po vydání k článku přístup.

Za dík dík :-)
robotics avatar 13.2.2015 19:29 robotics | skóre: 29 | blog: o_vsem_moznem
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2015
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mě sere, že sem si koupil Painkillera ve slevě, tutorial funguje, ale při načítání další mise se škube video až to spadne. A vývojáři neodepíšou :-((. Jinak nejvíc hraju euro truck simulator 2 :-) Z těchle novinek mě nezaujalo nic.
Používejte Windows.
Prcek avatar 13.2.2015 19:43 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - leden 2015
Ten Euro Truck Simulator je nějakej populární. Zrovna dneska na obědě jsme to probírali s kolegama a tři to taky hrajou. To už je dost na jednom pracovišti :-).
Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.