Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 01:49

Linuxové herní novinky - únor 2015

13. 3. 2015 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky - únor 2015  

Vyšly nové verze svobodných her CaesarIA 0.5 a FlightGear v3.4, pro Linux vyšly komerční hry Deadnaut, Lords of Xulima, Decay: The Mare, The Book of Unwritten Tales 2, Chivalry: Medieval Warfare, A Good Snowman Is Hard To Build a spousta dalších. Únorové linuxové herní novinky jsou tady.

CaesarIA 0.5

link

CaesarIA, svobodný remake známé real-time strategie Caesar III, vydal novou verzi 0.5. Ta přináší možnost stavby nových budov, vylepšování/zhoršování stavu domů podle možností, jakým se jejich obyvatelům v lokalitě dostává, nový formát pro ukládání her (postavený na JSON), možnost přepravy zboží do skladišť, nové infoboxy pro postavy i budovy a spoustu dalšího.
CaesarIA se nedávno pokusila prorazit na Steamu, od čeho očekávala vyšší zájem o hru a tím i navýšení počtu vývojářů. Jenže samotný vstup se nedá považovat za nejzdařilejší, neboť uživatelé Steamu od hry, která se objeví v Early Access modu, očekávají něco jiného než svobodnou hru v poloviční fázi vývoje. Mnoho z nich to odradilo a diskuze se též vedla o legálnosti celé hry. Ať už to v konečném důsledku hře pomůže či ji to naopak v očích potenciálních fanoušků navždy odepíše, jisté je, že jiné hry, jmenovitě například 0 A.D., se po tomto rozhodly setrvat pouze na svých webových stránkách a "jít s kůží na trh" až ve finálním stádiu.
Hra je ke stažení ze stránek BitBucket či přes Steam.

FlightGear v3.4

link

Letecký simulátor FlightGear vydal novou verzi s označením 3.4. Toto vydání vylepšuje framerate na některých systémech plus využití paměti pro scenérie a lepší vykreslování modelů při větším oddálení, což vede k celkově hladšímu hraní. Z grafiky došlo opět k vylepšením vykreslování světla, tentokráte u ranveje. Lépe se generují též věci z kamene a materiály dostaly podporu pro XML, což umožňuje jejich snadnější tvorbu. Ale tou vůbec nejviditelnější změnou jsou nové či přepracované modely letadel, kde za zhlédnutí určitě stojí stroje Extra EA-500, North American P-51D Mustang, Cessna Citation II a F-14b. A samozřejmě, co vidět není, ale hráč to pocítí nejvíce, jsou opravy nemalého množství chyb.
Odkazy na stažení jsou dostupné na stránkách hry.

Deadnaut

link

Dalším počinem herního studia Screwfly Studios je pro Linux v únoru vyšlý mix strategie a RPG Deadnaut. Název je novotvarem, který byl vytvořen složením slov Dead a Astronaut. A přesně v tomto duchu se nese i celá hra: jako malý tým jste vysláni do vesmíru a nikdo už nepočítá s vaším návratem. Během své mise se potkáváte se spoustou neznámých bytostí a nových zabezpečovacích systémů podivných vesmírných korábů. Pokud se vám podaří správně vyvážit složení posádky, jejich schopnosti, dovednosti a vztahy ve skupině, možná se probojujete ven živí. Při vytváření a výběru jednotlivých postav máte plně k dispozici veškerá nastavení, ovšem každá osoba má také své stinné stránky jako je obava, motivace či další charakterové vlastnosti. Jednotlivé mise jsou náhodně generované, tudíž se vám nikdy nestane, že by se dostavil pocit déjà vu. I když se, minimálně prozatím, nejedná o trhák, těch několik hráčů, kteří hru hodnotili, si ji převážně pochvalovali.
Deadnaut je ke koupi na Steamu za 10€.

Lords of Xulima

link

Od RPG Lords of Xulima lze očekávat přesně to, co je v názvu. Jakožto hrdina z fiktivního kontinentu Xulima, kde dříve bohové a lidé žili v klidu a harmonii, se vydáváte v roli posla božího napříč celým kontinentem ve snaze toto harmonické soužití obnovit. A cesta to není věru jednoduchá, neboť do křížku se vám postaví nejedna příšera. Ovšem tvůrci hry si pečlivě dali záležet na balancování a tak se obtížnost soubojů zvyšuje v přímé úměře velikosti a schopnostem vaší skupiny. Přestože děj hry je předem jasně daný a vy pouze plníte zadané úkoly, příběh se občas vymkne pravidlům a někdy vede skrze nečekané cestičky. A to ať už obrazně nebo doslova. Na Metacritics hra získala skóre 72 ze 100, uživatelé si ji pochvalují více. Pouze linuxové vydání přišlo s několika porodními bolestmi v podobě bugů.
Lords of Xulima je na Steamu za 20€.

Decay: The Mare

link

Pokud se rádi bojíte, mrkněte na hororovou point-and-click adventuru Decay: The Mare. Ta vypráví příběh Sama, který se kvůli své drogové závislosti ocitl v detoxikačním zařízení s názvem Reaching Dreams. Sen o abstinenci ale již první noc střídá noční můra v podobě chodu instituce, ze které se však nelze jen tak probudit. Svoji cestu ven je třeba vést skrze sbírání předmětů, řešení puzzle a objevování nových, často děsivých míst, kde je realita střídána halucinogenními výjevy závislého. Atmosféra hry připomíná hry typu Resident Evil či Silent Hill, hráč tam může očekávat plno nemilých překvapení, které se vynoří z ničeho nic v okamžiku, kdy to nejméně čeká. Přestože hodnocení hráčů není zatím zvlášť rozsáhlé, převažují v něm pozitivní ohlasy.
Decay: The Mare je na Steamu označena cenovkou 10€.

The Book of Unwritten Tales 2

link

Po pobytu v Early Acces modu, což není pro point-and-click adventuru moc obvyklá strategie, byla vydána finální verze The Book of Unwritten Tales 2. Příběhy hrdinů jménem Wilbur, Ivo, Nate a Critter, známých z prvního dílu, opět pokračují s notnou dávkou humoru. Ve fantazy světě Aventásia totiž dějiny pokračují i po smrti hlavní čarodějnice Mortroga a ukončení války dvou věží. Temnota růžové barvy, která zalévá celou zemi, totiž nenechá hlavní hrdiny v klidu věnovat se jejich novým povoláním a ti se opět vydají do boje. Svým humorem si hra získala srdce nejen uživatelů, ale též recenzentů.
The Book of Unwritten Tales 2 se prodává na Steamu za 35€, stejně tak jako na GamesRepublic, případně bez DRM na GOG.com za stejnou cenu

Chivalry: Medieval Warfare

link

Linuxovou novinkou, která zajisté potěší příznivce šermu, je Chivalry: Medieval Warfare. Tato akční hra ze středověku se totiž bojovými scénami s mečem jenom hemží. Ovšem meč není jediná použitelná zbraň: k dispozici jsou i jiné sečné a bodné zbraně, jako halapartny či palcáty, ale i ty střelné, kde krom luku nechybí ani kuše a při dobývání se lze spolehnout i na dobývací stroje, které je však třeba vlastní silou pohánět. Ani obránci se však nemusejí spolehnout pouze na klasické zbraně a mohou použít i živlů jako je oheň či vřelá voda. Hru si však nejvíce vychutnáte v multiplayeru, do kterého se může připojit až 32 hráčů. Hra získala pozitivní odezvu jak od hráčů, tak i kritiků
Chivalry: Medieval Warfare lze koupit přes Steam za 17€.

A Good Snowman Is Hard To Build

link

A Good Snowman Is Hard To Build je hra, která možná na první pohled vyvolává dojem pohody a odpočinku, ovšem opak je pravdou. Rychlý postřeh nebude pravda, zato se zapotí mozkové závity. Princip je totiž svým konceptem velice podobný legendární hře Sokoban, ve které bylo úkolem hráče přemístit krabice skrze bludiště na určené místo. V A Good Snowman Is Hard To Build jde o přemísťování sněhových koulí, ze kterých se staví sněhulák. Ovšem tím, jak se jednotlivé koule válí, nabývají na svém objemu. A správného sněhuláka lze postavit pouze a jen postavením střední koule na velkou a následným umístěním malé nahoru. Hráč je takto stavěn před stále složitější úkoly ve stále spletitějších labyrintech. Ovšem celou tu dobu vás provází krásná malovaná grafika a příjemná hudba.
A Good Snowman Is Hard To Build lze sehnat jednak na Steamu za 12€ , ovšem bez DRM a za cenu $12 je k dispozici na itch.io a v Humble Store.

Letem linuxovým herním světem

link

Závěr

link

Únor nebyl sice na nové linuxové herní tituly úplně nejštědřejší, ovšem vyloženě skoupý také ne, tudíž uživatelé Ábíčka mají opět příležitost přijít o peníze. Na Steamu.

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky - leden 2015
Následující díl: Linuxové herní novinky - březen 2015

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

Diskuse k tomuto článku

13.3.2015 16:07 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - únor 2015
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tis but a scratch.
Čo Rys, to vrah!
stativ avatar 14.3.2015 22:26 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - únor 2015
Přesně to jsem si u toho obrázku taky říkal :)
Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
18.3.2015 08:08 elnino
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky - únor 2015
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ďalšia novinka BioShock Infinite

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.