Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 17:26

Seznam, najdu tam, co hledám

27. 3. 2008 | Reklama
Články - Seznam, najdu tam, co hledám  

Když jsem před čtyřmi lety přišel do Seznamu jako vývojář, byla to pro mě velká změna. V prvé řadě jsem po deseti letech opustil Brno a přesídlil do stověžaté Prahy, dále jsem pak opustil malou firmičku (taková one-man show) ATC, s. r. o., a poprvé nastoupil do pěkně rozjetého vlaku v Seznamu.

Tomáš Búřil, současný obchodní ředitel Seznamu a bývalý kolega z ATC, mě nenásilně lákal k přestupu asi dva roky.

Vlastimil Pečínka - Seznam.cz
Vlastimil Pečínka, Technický ředitel

Když jsem se k tomuto kroku rozhodl (především kvůli okolnostem v ATC), byl pro mě Seznam v podstatě jedinou alternativou. V mém okolí, a nejen v něm, bylo plno lidí stejně zaměřených, kteří vyšli z podobných podmínek jako já. Zažili počítače v době, kdy to ještě nebylo spotřební zboží, každý musel být tak trochu programátor, většina si prošla kolečkem Karel - Basic - Pascal - C a k hardware měli posvátnou úctu, protože byl nedostupný a drahý. Přes můj subjektivní pocit, že je nás hodně a každý nás potřebuje, nebylo na trhu práce moc z čeho vybírat. Nenašel jsem žádnou firmu ani s pomocí personální agentury (z Brna se mi skutečně nechtělo), která by pro mě byla výzvou. Všichni hledali programátory pro věci, které mně nic neříkaly - Java, něco pod Windows, samé honosné anglické názvy, ale nejspíš nelákavá práce pod nimi se skrývající.

V Seznamu to byla hned od počátku splněná očekávání. Banda kluků stejně zaměřených, skvělý team-leader Štepán Škrob a velká výzva hned do začátku - práce na zbrusu novém fulltextu. To, co jsem řešil v malém na Email.cz, se tady řešilo o řád či dva výše. Přišlo mi, že sem patří všichni ti stejně zaměření jako já. Však také v té době přišli nebo přicházeli.

Bez zásadních kariérních choutek jsem se za ty čtyři roky vypracoval z pozice programátora na technického ředitele takové respektované firmy, jakou Seznam.cz je. To mi poskytlo v relativně krátké době možnost podívat se na Seznam z mnoha úhlů. Např. když jsem nastupoval, byl jsem ten, koho lákali a kdo viděl svoji příležitost zejména v tvorbě skvělých aplikacích, které používají statisíce lidí. Postupem času s kariérním růstem se to celé změnilo v starost o lidi a ve shánění dalších talentovaných lidí.

Rozdíl v situaci před čtyřmi lety a dneškem vidím minimální, přesto zásadní. Školy dnes chrlí "IT odborníky", každý zná a chce dělat v Javě, .NET, apod., ostatně na trhu práce je velká poptávka po těchto lidech. Ti sebevědomější hned po škole chtějí dělat manažery, proto přece studovali. Nějak se vytratili ti skuteční "ajťáci", co chtějí rozumět tomu, co na počítači dělají, mají k němu úctu, vědí nebo chtějí vědět, proč a jak napsat tuto věc efektivně, co způsobí deset IF-ů navíc a hledají netradiční řešení. To samé pokud jde o provoz. Správcovat dva tři servříky není dnes obtížné, nástrojů je k tomu plno. Ale je to skutečně to, co je pro správného "ajťáka" výzvou?

Věřím, že správných "ajťáků" je stále plno. Ostatně naše nově otevřená pobočka v Brně to dokazuje. Pravděpodobně se však tito lidé ztrácejí v přesile těch ostatních. Proto jim chci touto cestou rozsvítit světlo na majáku a ukázat cestu. V Seznamu je stále dost výzev a práce pro zapálené lidi. Občas se při rozhovorech objeví názor, že práce v Seznamu (v té technické části) je jen pro velké mozky, lidi s velkými zkušenostmi, někdo dokonce říkal i polobohy. To vytváří zbytečné obavy. Samosebou hledáme šikovné lidi, ale není tolik důležité, co ti lidé mají za sebou, jako co mají před sebou a zda na sobě chtějí pracovat. Např. v nové pobočce v Brně je plno talentovaných programátorů, kde pro každého je to nový styl práce, nové technologie, nové provozní věci, které si hlídat. A nemám obavy, že by jim to nešlo.

Vývojáři - Seznam.cz
Společné foto vývojářů

Takže pokud se cítíte "ajťákem", pojďte k nám pracovat. Hledám šikovné programátory - linuxáře a administrátory. Co všechno vyvíjíme a udržujeme, najdete na homepage Seznamu. Co plánujeme, zjistíte, až tu budete pracovat :). Pro zájemce o administraci serverů a sítě taková malá ochutnávka: tisíc serverů, několik Gbps traffic, CISCO technologie, monitoring, load balancery, ... A navíc - najdete zde partu skvělých lidí, kteří tyto věci spoluvytvářejí a provozují.

Pokud jste "ajťákem", ale dospěli jste do stádia, že z větší části se chcete podílet na řízení lidí, i pro vás mám nabídku. Hledám "vedoucího vývojových týmů", tj. člověka, který rozumí potřebám programátorů, bude se podílet na koordinaci implementačních prací a zavádění procesů pro implementační a testovací fázi vývoje. Dále pak hledám podobného člověka na pozici "administrátor senior", tj. člověka, který rozumí provozním potřebám a bude koordinovat práci administrátorských týmů. U obou očekávám částečnou odbornost doplněnou schopností dobrat se nejlepšího řešení s odborníky ve svých týmech.

Pokud vás tato nabídka zaujala a chcete vědět více, neváhejte mi napsat na vlastimil.pecinka@firma.seznam.cz. Pokud si přejete přímo sjednat přijímací pohovor či zaslat své CV, obraťte se na Táňu Benkovou - tana.benkova@firma.seznam.cz. Více informací najdete na tématickém webu Vývojáři Seznam.cz.

Související články

Zakladatel Seznamu přednášel studentům fakulty informatiky
Programujte se Seznamem
Seznam hledá programátory PHP

Odkazy a zdroje

vyvojari.seznam.cz

Další články z této rubriky

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze zve na Letní biomedicínský den 2018
SUSECON 2017, světová konference o open source, 25. až 27. září 2017 poprvé v Praze!
Konference Oracle Code zavítá do Prahy
Veletrh CeBIT 2017 startuje 19. března 2017
Nenechte si ujít Oracle Digital Day

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.