Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 19:45

LinuxDays – nástupce LinuxExpo

31. 10. 2012 | David Kolibáč
Články - LinuxDays – nástupce LinuxExpo  

LinuxExpo (resp. posléze převážně Open Source Conference) pozvolna skomíralo, až bylo letos zcela zrušeno. Nicméně, to by nebylo jen tak, přijít o poměrně velkou událost v Praze, a tak se zrodil nástupce: LinuxDays. První ročník organizátoři dokázali spojit s openSUSE Conference, Gentoo Miniconf a sérií přednášek Future Media, takže šlo o ambiciózní akci. Jak se víkend 20. až 21. října 2012 vydařil?

Oficiální program začal v sobotu kolem deváté ráno úvodním proslovem Agustina Benita Bethencourta. U toho jsem nebyl — jednak zásluhou Českých drah, jednak z toho důvodu, že jsem si udělal kolečko kolem areálu ČVUT, kde se akce konala. Pořadatelé mohli aspoň k výstupní stanici metra vyvěsit nějaké směrové šipky pro mimopražské…

Linux Days Linux Days

Za vydatné pomoci GPS jsem se nakonec dostal do nové budovy FIT ČVUT — a narazil jsem na první (a naštěstí také poslední, co je mi známo) organizační problém. Systém si nějak neporadil s mou předběžnou registrací na webu, ale mohl jsem se registrovat ad-hoc na místě. Dostal jsem jmenovku a tašku s propagačními materiály openSUSE. K čemu jmenovku? Tak samozřejmě aby vás ostatní poznali — a také kvůli obědu, ten byl totiž domluvený pro držitele jmenovek v blízké menze za snesitelný peníz (ačkoliv pokud uvážíme menzovní porce/kvalitu…).

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Ve foyeru byly rozházeny stánky různých distribucí a projektů. Samozřejmě nechybělo openSUSE a Gentoo, byla tu 3D tiskárna, pár stánků s tričky apod. Prostor je ale bohužel značně fragmentován, takže Ubuntu, Debian a Fedora se schovávali odděleně od toho ostatního. Tradičně bylo možné uzmout si nějaké nálepky a instalační média (zatím stále jen optická) nebo si popovídat se stánkaři. Tentokrát tento prostor splnil svůj účel: tvořily se hloučky diskutujících. Svůj podíl na tom jistě měly i některé atrakce jako (ne)levitující maketa Nokie N9 na stánku Openmobility, hexakoptéra, pochopitelně 3D tiskárna aj.

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Jak můžete vidět na programu, současně běželo několik přednášek a sem tam nějaký workshop — vesměs šlo o technicky zaměřená témata v angličtině. To bylo dáno především spojením s konferencí openSUSE a Gentoo. Počet jak řečníků, tak návštěvníků ze zahraničí byl nezanedbatelný. Je ale otázkou, zda se to nepodepsalo na účasti místních (kteří se třeba nezajímají o openSUSE nebo neholdují angličtině). Odhadem 800 hostů za víkend mi připadá jako zklamání ve srovnání s LinuxAltem, a to ani nemám ambice porovnávat akci s FOSDEM jako Michael Larabel. Na druhou stranu, v sále, kde probíhala Gentoo miniconf, bylo stále narváno a prý dalších až 400 lidí sledovalo stream.

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Ostatní sály byly spíše poloprázdné, obvykle jsem napočítal několik desítek lidí při celkové kapacitě 200, resp. 300 míst. Pokud jste tedy nedorazili a něco z programu vás zaujalo, můžete se podívat na záznam — aktuálně je aspoň část na kanálu openSUSE na YouTube nebo blip.tv.

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Osobně jsem navštívil jen malý zlomek proběhlých přednášek, ale téměř žádnou jsem nebyl zklamán. Výjimkou bylo pouze to, když přednášející, který měl hovořit o superpočítači Watson, nedorazil. Pokud naopak bych měl něco vypíchnout, rozhodně stojí za zmínku následující:

Shane Coughlan: OpenRelief – Using Open Source Software and Open Hardware For Frontline Disaster Relief
OpenRelief navrhuje bezpilotní letouny a jejich vybavení pro monitorování terénu při katastrofách jako nedávná cunami v Japonsku, bojuje přitom s omezenými financemi, nedostatkem lidí a dalšími limity — např. kvůli regulaci radiových frekvencí nemohou s letouny komunikovat, místo toho jsou (zatím) nuceni hledat černé skříňky.
Sam Aaron: Zen and the art of Live Programming with Clojure
Sam Aaron se věnuje živé produkci hudby “on-the-fly” pomocí Emacsu, programovacího jazyka Clojure (dialekt Lispu), Overtone a volně dostupného materiálu z Freesound.org. Jeho vystoupení bylo i součástí oficiální sobotní afterparty (k (ne)libosti některých).
Petr Krčmář, Tomáš Matějíček: Budoucnost Slaxu
Petr Krčmář vyzpovídal Tomáše Matějíčka, tvůrce živé distribuce Slax, která posledních pár let moc živá nebyla. Přepis převážné části rozhodně zajímavého rozhovoru najdete na Rootu, leč spíše se doporučuji podívat na záznam.

Pozvolna jsem se přesunul k nedělnímu programu. V neděli se začínalo celkem rozumně později — vzhledem k party předchozí noc. Lidí ale dorazilo i tak méně. Odtud také čísla, která jsem psal výše. První den asi 470 lidí, druhý méně — ačkoliv pořadatelé původně očekávali dohromady kolem tisícovky. I tak bych ale neházel flintu do žita. LinuxDays byly fajn a uvidíme, jak se s tím pořadatelé poperou příští rok, kdy už to asi bude bez velké akce jako openSUSE Conference.

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days Linux Days

Další články z této rubriky

LinuxAlt 2013
LinuxDays 2013
Akademy 2013
Openmobility 2013
LinuxAlt 2012

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.