Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 01:55

Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru

16. 4. 2018 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru  

Mzdy na některých IT pozicích šly za dva roky nahoru o 25 %. Smart Mobility Hackathon 2018. Vývoj poptávky v podnicích.

Články

Hlavním problémem analytiky dnes nejsou technologie

Analytická řešení v řadě firem nepřinášejí očekávanou návratnost, protože nejsou dostatečně integrována do dalších podnikových procesů. Lisa Morgan na InfomationWeek přináší v této souvislosti několik postřehů. Předpokládejme, že firma má k dispozici odpovídající technologie i data. Jak postupovat dál?

Na bezpečnost softwaru se musí myslet už při jeho vývoji. Před uvedením na trh je pozdě!

Řešit bezpečnost softwaru až před jeho uvedením do produkce je pozdě. Na zabezpečení programu je třeba myslet už při jeho návrhu, jinak zákazník při pozdějších úpravách zaplatí zbytečně peníze navíc, říká Radovan Vacek z firmy insighti, která se na bezpečnost softwaru specializuje. Mezi její zákazníky patří například i Good Data.

Smart Mobility Hackathon 2018

V pražském sídle Škoda Auto DigiLab se konal další hackathon organizovaný CEEhacks a sponzorovaný a sponzorovaný řadou firem z průmyslu, tentokrát pod názvem Smart Mobility Hackathon Prague 2018. Hlavní cenou bylo 20 000 eur a řada dalších, včetně s mírnou nadsázkou pojaté ceny 15 piv pro ty, kteří nevyhráli.

M Computers nejen s Nvidia pro AI a ML

M Computers dodává servery vlastní výroby na platformě x86, ale i x86 servery Lenovo, Huawei a IBM Power. Nedávno ohlásili partnerství s Nvidia. Co to pro M Computers obnáší? Jsou to jediné novinky? Ptali jsme se Petra Plodíka, obchodního ředitele M Computers.

Výdaje na IT i koncová zařízení letos porostou

Analytici společnosti Gartner vydali aktualizované předpovědi, z nichž vychází, že výdaje podniků na IT i celkové výdaje na koncová zařízení porostou v roce 2018 o 6,2 a 7 procent. Významnou roli přitom bude hrát pokles hodnoty dolaru.

V IT chybí lidé nejvíce ve vývoji softwaru

Personální agentura Grafton Recruitment zveřejnila výsledky rozsáhlého průzkumu mezd pro rok 2018. Trh práce se podle ní v ČR ocitl na svém dnu. Asi největší propast mezi nabídkou a poptávkou panuje v oblasti vývoje softwaru. U některých pozic v oboru informačních technologií došlo dokonce v porovnání s rokem 2016 k nárůstu mzdy až o 25 %. Kdo si v IT vydělá nejvíce a kdo naopak nejméně?

Zprávičky

Chytrá města jako blockchain, virtuální Praha. Principy, na kterých fungují kryptoměny, by mohly přispět k lepšímu fungování samospráv a měst.

Cenu Český zavináč získaly elektronické recepty. Má jít o první masivní nasazení elektronické služby využívající infrastrukturu e-governmentu.

Fillamentum chce jít na trh START pražské burzy. Nejrychleji rostoucím segmentem firmy je výroba strun do 3D tiskáren.

Informace o uživatelích Facebooku prý zneužila i firma CubeYou. Obrana: aplikace prý jasně udávala, že data uživatelé poskytují pro vědecké i komerční využití.

Čína má prý nejhodnotnější start-up z oblasti umělé inteligence. Mezi hlavní zákazníky firmy patří policejní oddělení z celé Číny, dále se ale věnuje i autonomním automobilům.

Malware v ČR: dále dominuje JS/CoinMiner. Každá desátá internetová hrozba v ČR v březnu představovala aplikaci pro těžbu kryptoměn, podíl malwaru JS/CoinMiner ale klesá.

Studie IBM X Force pro rok 2018: Méně útoků na chybu Shellshock. Kyberzločinci mohli získat přístup k více než 2 miliardám osobních údajů.

GfK: Česko je velmocí v prodejích po internetu. V Česku je v přepočtu na obyvatele také nejvíce e-shopů v Evropě.

IT na Ministerstvu práce a sociálních věcí: další kolo. Ministerstvo práce chce mít do konce dubna novou strategii informačních systémů.

Operátoři Sprint a T-Mobile US prý obnovili rozhovory o fúzi. T-Mobile US je podle počtu zákazníků 3. největším mobilním operátorem v USA, Sprint 4.

Drony nabízejí zemědělcům detailní kontrolu porostů. Po nasnímkování multispektrální kamerou vzniknou tak podrobné snímky, že vyhodnocení vyžaduje speciální software.

Avast chce získat peníze na londýnské burze. Celý podnik by v rámci vstupu na burzu měl být ohodnocen na zhruba 4 miliardy dolarů.

E-neschopenky se asi odloží na rok 2021. Se zavedením e-neschopenek od ledna příštího roku ale počítá schválená novela o nemocenském pojištění.

MPO vypíše v červnu výzvu na dotace pro internet za 2,5 miliardy. První výzvu MPO vypsalo před rokem. O dotaci z více než 11 miliard Kč požádaly jen tři firmy.

Experti varují EU, aby nedávala práva robotům. Poskytnutí právního statusu robotům by znamenalo, že stroje budou zodpovídat za škody, které způsobí.

CRM se v roce 2017 stalo největším softwarovým trhem. Systémy CRM loni z hlediska výdajů předběhly databázový software. Letos poroste segment CRM opět nejrychleji – i kvůli GDPR.

Ruský soud nařídil zablokování přístupu na síť Telegram. Provozovatel tvrdí, že šifrovací klíče nemůže poskytnout, neboť si je vytváří sama zařízení uživatelů.

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

Diskuse k tomuto článku

mikirc avatar 19.4.2018 21:38 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Všichni si stěžují, že nejsou programátoři, ale když dojde na plat, tak by je chtěli nejlépe platit jako pásového dělníka. Neboť on ten programátor je přeci jenom obyčejný dělník.
Byl jednou jeden...
19.4.2018 22:11 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru
Copak? Dalsi zneuznany patlal? Kdyz se vam nelibi podminky, ktere firma nabizi, proste tam nepracujte.
19.4.2018 22:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru
V pořádku. Pak ovšem ať takové firmy nebrečí, že na IT trhu chybí vývojáři.
Agent avatar 20.4.2018 14:12 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru
A souvislost s tím co napsal mikirc je jaká?
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
20.4.2018 16:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru
Podle Odina má každý zaměstnanec šéfům vděčně lízat ruce. V tom jeho pokřiveném vidění světa není místo pro ty, co znají svou cenu.
24.4.2018 08:35 Miles
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru
Nevím jak ve Vsetíně, tam to asi bude mnohem horší, ale v Praze není absolutně žádný problém sehnat místo jako Python programátor od 60k - 70k výše. A to ještě neustále chodí další a další nabídky od headhunterů.
15.3.2020 16:39 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru
My máme tedy v Praze hodně velký problém sehnat kvalitní lidi do naší menší IT firmy. Vždy po zkušebce většinou propouštíme, protože se ukazuje, že nic neumí.
17.3.2020 17:58 Karel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru
Stejně takhle jsem to já řešil pořád dokola, v podstatě jsem nedělal nic jiného, než že bych vypisoval inzeráty, a řešil pohovory. Po zkušební době následovalo většinou propouštění. Pak jsem začal spolupracovat s agenturou, která nám posílá lidi podle jejich praxe přímo na pozice, které potřebujeme obsadit.
20.3.2020 10:50 Martin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru
Takže si tam dáváte požadavek na pozice, které potřebujete obsadit, a potom Vám přijde rovnou člověk?
22.3.2020 15:12 Karel
Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ITBiz: Na IT trhu chybí hlavně vývojáři softwaru
Ano přesně tak, spolupracujeme s agenturou www. coolpeople .cz/klient-it, kde registrujete svoji společnost, a potom si tam dáváte požadavky na pozice, které potřebujete obsadit. Jejich velké plus je opravdu rychlé jednání.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.