Portál AbcLinuxu, 6. května 2025 15:08
S podobnou věcí jsem si jen tak pro zábavu hrál před mnoha lety na námi vyvinutém terminálu s s deskou PiMX1. Pokud si pamatuji, chtěl jsem standardní mobilový vstup na klávesnici jinak používané pouze pro vstup čísel. Našel jsem nějaký prográmek thumb2keys a přepsal ho pro naší desku. Základem je využití input event 2 sybsystému jádra a možnosti climovat device z user-space, číst pak všecny události daemonem, provést stavový překlad a vytvořit syntetický device, který pak slouží jako vstup všem ostatním běžícím aplikacím/prostředím. Chodilo to tenkrát pěkně. Zdroják jsem někde vyhrabal z historických záloh a je zde:
http://cmp.felk.cvut.cz/~pisa/linux/thumb2keys.tar.gzMohu ho dát i na GitHub, kdyby to mělo smysl. Čas na support ale nemám/kdyby to opravdu někdo chtěl profi, tak ano, ale bylo by to za firemní ceny a i když je to maličké, tak jen otevření projektu a testování stojí hodně. Alternativa je, pokud by se toho chtěl ujmout student v rámci nějaké práce u nás ve škole, tak pak mohu poskytnout konzultace a znova to nastudovat. Jinak je to ode mě tak, že budu rád za případné info o vyžití, novější verzi, ale jinak nic.
Udělat si vlastní klávesnici (USB device) i takovým mrzákem jako je AVR není až tak problém.
Evidentně to lidi dělají. Mj. zrovna čekám na várku hezkých numerických bloků. Software je.
Pointa, chtěl jsem udržovat Pystromo, ve kterém by nejspíš bylo napsání toho, co OP chce, tak na dvě minuty i s koukáním do dokumentace, jenže jsem narazil na lag a kryptické bugy – od udevu ruce pryč (XKB to samé v bleděmodrém).
key 2 a wake key 2 b wake key 2 c wake key 2 2 wake_dropped
Ahoj,
sice tu vsichni nadavaji na Arduino, ale podle me by to s nim bylo rychle a jednoduche.
Potrebujes Arduino, ktere se umi chovat jako USB HID, treba Arduino Uno. Na eBay za 203Kc.
Klavesnice asi bude stacit taky za 20Kc z eBay.
Zdrojak by sel upravit z tohoto navodu.
Jenom bys tam misto serioveho portu Serial.println();
mel Keyboard.press Keyboard.press('M');
Nebylo by to profi zarizeni, ale za kratkou dobu by fungovalo...
Omlouvam se za nepresnost, misto Arduino Uno je potreba Arduino Leonardo.
Na eBay za 222Kc. Maji i mini verzi, ale nevim, jak moc je kompatibilni s velkou verzi.
Stále platí moje nabídka, najde se někdo, kdo by to dokázal softwarově?Ja!
Az se stidim, ze me to nenapadalo driv. Staci pouzit vstupni metodu multipress. Zkousel jsem ji v Lubuntu 14.04 a byla tam uz v zakladu. Mozna jsem ji nechtene naisntaloval s nejakym jinym programem, ale pochybuju.
Jde to rucne prepnout v aplikaci, nebo nastavit jako vychozi. Vychozi nastaveni jsem resil pres ~/.xinputrc
, asi to jde nejak vic "profi", ale xinputrc mi fungoval.
Pro QT programy asi bude fungovat (nezkousel jsem): export QT_IM_MODULE=multipress
Pise se ciselnymi klavesami, presne jako na mobilu.
Tiskni
Sdílej:
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.