Portál AbcLinuxu, 18. dubna 2024 10:39


Nástroje: Začni sledovat (4) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře.

Vložit další komentář
Ilfirin avatar 12.6.2007 00:07 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jo, první, teď už můžu jít spát :-D
Velice hezký článek. A čím lepší článek, tím větší flame v diskuzi pod ním. Takže už se těším, jak bude Pavel označen jehovistou, fanatikem apod. Moc by mě místní překvapili, kdyby tyto útoky vynechali.
pavlix avatar 13.6.2007 17:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Nevynechali :D, jak vidíš.

Akorát bych je chtěl vidět, jak mi to řeknou do očí.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
14.6.2007 10:47 Peter H. | skóre: 18
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
No keď si svoje mindráky nevedia riešiť inak :-(
Have you tried turning it off and on again?
12.6.2007 00:27 mofo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
tady v tom probíhajícím svatým tažení proti ICQ mi chybí alespoň zmínka, že ICQ byl první IM "pro všechny" v době, kdy s Netscapem se instaloval automaticky AIM a šel jen stěží vypnout a MSN vyžadovalo (do nedávna) email na hotmail.com. byl to "svěží vítr" a "správný směr", zadarmo, bez složitých registrací, bez reklam... dokud ICQ nespolkla AOL. prostě typický příklad, jak prachy kazí charakter. a kritika Skype jako nabobtnalého IM klienta mi přijde zcestná - primárně je to přeci IP telefon. nicméně i na něm lze krásně demonstrovat, jak sympatická a užitečná aplikace je schopna rychle nabobtnat do něčeho, co si snad nikdo ani nepřál.
JiK avatar 12.6.2007 00:54 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
co, krom spatne ideologie, je prosim tak spatne na skype??

Ma multiplatformi klienty? Ma, pisu z OS X a pred chvili jsem dovolal kamaradovi na Xubuntu. Je klient zadarmo? Je. Je bez odporne, skakajici, flashove reklamy na eliminaci epileptiku? Je. Ma volani pocitac-pocitac zadarmo? Ma. Je klient dostatecne jednoduchy a intuitivni? Bezpochyby, protoze nam sem do USA pres skype vola cela rodina, a to doslova, vcetne moji osmdesatilete babicky, ktera si prvni pocitac poridila pred necelym rokem. Vcetne me matky, ktera neumi ve svych temer padesati naladit radio. Vcetne otce me manzelky, ktery je diabeticky invalidni duchodce a prakticky neni schopen ani cist?

A tresnicky na dortu, jako je skype-out, kdy za nejake smesne 2 centy/minutu muzu zavolat pres cely svet komukoliv kdo je schopen zvednout telefon a nevyzaduji po nem uz dokonce vubec zadne technicke znalosti? To jsou veci, diky kterym mne bere cert, kdyz proti Skype halasne broji magori a evangelici typu Stallmanna a jemu podobnych podesu.

Skype je pro mne dokonale Success Story, a jen diky nemu prakticky denne komunikuju ze svou rodinnou na jinem kontinentu a navic jeste prakticky zadarmo. Co si prat vic?
12.6.2007 01:14 D-Evil | skóre: 25 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Kromě ideologie (kterou je zřejmě myšlená uzavřenost programu i protokolu) zřejmě akorát technologie supernode, kdy se k překonání NATu mimojiné využívá "nedobrovolník" dostupnej pro obě strany. Právě ta "nedobrovolnost" (nejde to vypnout), bez který by to nemohlo nikdy fungovat, je docela problém. Proto se jako alternativy navrhujou jiný služby stojící například na SIPu (docela pěkný je Gizmo, který má chat řešenej Jabberem, takže ani neni potřeba používat jejich software), protože i ten teoreticky má prostředky k překonání NATu, např. proxy (druhá věc je, aby ty prostředky realizoval provozovatel).
12.6.2007 01:32 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
evangelici typu Stallmanna a jemu podobnych podesu
Myslím, že tito poděsové mají ke kritice skype/icq a jiných své důvody a nepochybně mezi ně patří i ty vyjmenované v článku. Pro ně jsou zřejmě důležité, tak proč je hned nazývat nějakými termíny, které v některých vyvolávají dojem fanatismu. Mě se třeba na Skype nelíbí ta binárka (a teď nemyslím to, že je k dispozici jen binárka) a to, jak funguje síť na principu node-supernode. Spousta lidí ani neví, že jsou jejich počítače s veřejnými adresami využívány pro osobní telefonáty jiných lidí. Taky se mi nelíbí uzavřenost protokolu (a jediného klienta), která v kombinaci s tou velmi záhadnou binárkou umožňuje provozovateli sítě Skype (tedy pokud se to dá tak říct, protože síť tvoří z velké části právě supernodi) provádět téměř cokoliv, třeba i odposlouchávat hovory (a to i navzdory proklamovanému silnému šifrování).

Co si přát víc? Uvolnění specifikace protokolu, opensourcování klienta a plná informovanost ze strany Skype vůči jejím uživatelům.
12.6.2007 09:51 Franta
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Proklamovat můžou cokoli, ale dokud to nebude otevřené řešení, tak je Skype z bezpečnostního hlediska zcela nedůvěryhodný.

Kdyby Skype (program i protokol) byl open source, tak by se dalo smířit i s těmi supernody - ono to není zas tak špatná myšlenka: "můžeš si zadarmo telefonovat a naoplátku nám půjčíš trochu své síťové konektivity"

Jak jinak by to mohlo fungovat? Skype by pak musel provozovat vlastní proxy servery. A z čeho by je platil? Z reklamy. To už radši poskytnu kousek svého širokopásmového spojení ostatním.

Skype ale bohužel není otevřený a nikdo nemůže udělat nezávislý bezpečnostní audit, proto ho nepoužívám.
12.6.2007 10:30 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ad. bezpečnost. Přesně o tom mluvím. Četl jsem, že snad používají RSA s délkou klíče 2048b, ale jak můžu vědět, že nepošlou mému klientovi příkaz (skrze uzavřený protokol je to velmi obtížné analyzovat) aby hovory nešifroval, nebo jej šifroval mojim klíčem tak, abych to dokázal bez problému dešifrovat? Tohle se mi na tom systému nelíbí.

Dále princip node-supernode by byl na místě a technicky je to velmi dobře vymyšleno. Ale zatímco třeba u bittorrentu víte že to co stáhnete nabízíte dále, tak u skype to mnoho lidí neví. Skype nepoužívám, neinstaloval jsem ho a licenci a uživatelské ujednání jsem nečetl, ale tipl bych si, že to tam nikde uvedeno není.

Skype ovšem provozuje vlastní síť pro placené hovory.

A někde jsem viděl prezentaci nějakých maníků co dělali rozbor binárky Skypu. No byly to docela zajímavé věci. Rozhodně to neprogramovali hlupáci.
12.6.2007 10:44 MarSik | skóre: 16 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ten supernode mod by se ale dat omezit i jinym zpusobem nez SIP proxy. Existuje prece technologie STUN, ktera umoznuje i pres slusne restriktivni NATy otevrit prime spojeni.
Nothing is foolproof...fools are very clever.
12.6.2007 11:52 ZiGi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ale pokial viem, nie NAT-NAT, co je dnes casty pripad. na druhej strane, zaskrtavatko chcem reklamu <> chcem byt supernode, by celu sluzbu mohlo postavit do ineho svetla. ale nerobim si iluzie, ze by vytazok z reklamy pouzili na nakup konektivity a budovanie proxy serverov.
12.6.2007 14:08 Ondrej Skutka | skóre: 1
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Pomocí STUN serveru můžete navázat přímé spojení i mezi NAT-NAT. Např. protokol UDP hole punching používá STUN server.
13.6.2007 14:41 ZiGi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
to nie je uplne pravda. pre niektore typy NAT rsp. pre niektore (docasne) situacie STUN nefunguje. celkovo sa udava (teda kdesi som to videl) ze UHP ma ucinnost 75%. nik nevie, co supernody skutocne robia, ale z hladiska kvality hovoru je nerozumne zbytocne proxyovat trafic ak je mozne priame spojenie pomocou UHP.
pavlix avatar 13.6.2007 16:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
75% čeho?

75% je mi k ničemu, když neznám přesný statistický význam tohoto údaje.

Myslím si, že v praxi je nat u domácích sítí prostřelitelný skoro vždy, u firemních schemat nemám představu a nezajímá mě to (záleží to na vedení a administrátorech, jak si to udělají).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
wake avatar 15.6.2007 07:52 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ucinnost je bezrozmerna velicina. procenta se vztahuji na to, co je predmetem prenosu u daneho zarizeni. jedina nejasnost u UHP je, jestli se ztrati 25% paketu nebo 25% payloadu. rozdil je zde ale IMHO zanedbatelny.
Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
pavlix avatar 15.6.2007 12:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
IMHO úplně mimo.

Průstřel NATu je buď úspěšný nebo není. Ztráty packetů tuším autor příspěvku na mysli neměl.

75% je nějakej podíl... pokud nevím čeho vůči čemu, tak je mi k ničemu.

(Dá se to počítat u domácích počítačů za natem, u všech počítačů za natem, a spousty dalších možností.)
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Komunista avatar 12.6.2007 19:29 Komunista
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
na druhej strane, zaskrtavatko chcem reklamu <> chcem byt supernode, by celu sluzbu mohlo postavit do ineho svetla.
úplný súhlas
Rezza avatar 12.6.2007 11:37 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
To ze to funguje na principu P2P je fajn napad, jen opravdu to chce dat uzivatelum zretelne navedomi, pak je to OK.

Jinak klienta pro Linux vyrabi Linuxaci, zvolili presne opacny pristup nez nakynuty klient pro Windows, ktery hned po startu uzivateli doporucuje pro lepsi pozitek restartovat Skype, protoze zere moc prostredku :) Libi se mi, ze je to proste uplne jednoduche IM okenko, tak ted vedle Kopete vypada srovnatelne - tam mam taky defaultne schovane menu...
pavlix avatar 12.6.2007 15:48 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
A dát jim najevo i princip supernode. Nejen, že to je P2P.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
13.6.2007 10:10 jaja
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
jiste uzivatelum se to mozna libi, a adminitratori velkych siti at se treba poserou, ze?

necapu proc se vubec nekdo v tom pripade obtezoval s navrhem ethernetu a nedejbuh optimalizacnich procedur pro transport paketu siti.

to se v tom nevyznas, nebo v cem je tvuj problem?

jestlize nekdo nechce neco ve seve siti, je jedine spravne to nepropoustet. pak je tedy spatne to obchazet...
Ilfirin avatar 12.6.2007 06:31 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Budu se do krve hádat, že Skype na Linuxu nefunguje. Mrzne při vytížení CPU na 100% a i při jiných akcích. A tento problém nemám zdaleka jen já.
12.6.2007 06:54 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
Rozbalit Rozbalit vše telepatie
takže když nefunguje, tak se z mě musel včera večer stát telepat, protože si jinak nedovedu představit, jak jsem mohl 30 minu mluvit se sestřenkou
12.6.2007 06:59 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
To, ze neco mrzne pri 100% vytizeni procesoru je prekvapeni. Pri jakych dalsich akcich ti mrzne? Mne funguje tak jak ma, dokonce ho pri on-line pareni pouzivam misto TS.
Ilfirin avatar 12.6.2007 07:18 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Při hledání odkazů na fóra, kde si zoufají i jiní než já jsem našel ještě jeden "zaručený" návod, jak Skype zprovoznit. Než tudíž budu pokračovat v diskuzi dál, tak jej vyzkouším. Což bude nějakou dobu rvat (s různými návody se mi povedlo život Skype prodloužit, ale stejnak pak došlo k zatuhnutí).
Ilfirin avatar 12.6.2007 07:26 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ale co :-) ,kdyžtak se pak omluvím
, tady, tady, tady, tady a tady a šlo by hledat dál.
12.6.2007 07:54 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Kdyz nebudu brat v uvahu ten tvuj prvni odkaz, jedna se o thready bud stare (druhy az z roku 2004), nebo o problemy na starych distrech. Fajn, nejake problemy se objevily, ale ty se objevi vzdy u _kazdeho_ softwaru. Nikdy nic nefunguje uplne vsude tak jak by si clovek pral. S tvym pristupem bych mohl kritizovat jakykoliv soft, ktery mi nekdy delal problemy, a nebylo ho malo. A urcite bych nasel tisic dalsich podobnych, majicich stejny problem.
Ilfirin avatar 12.6.2007 08:01 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
No jo, ale nasadil jsem ho na tři odlišné čisté instalace Linuxu a na tři odlišné stroje. Jak bitáží, tak zbytkem hardwaru. A problém se projevil všude. Dobrá, možná jsem prokletý ale jak jsem řekl, do krve se budu hádat, že to NEFUNGUJE.
12.6.2007 08:30 saevar
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ilfirine ilfirine, ty uz asi jinej nebudes :) skype na linuxu mi bezi pomerne dobre na jakymkoliv distru kery sem zkousel (a jak sam vis sem pokuston a skousim jich hodne ). Jakou mas vubec tu verzi stazenou ? vim ze u posledni byl problem s navaznosti /dev/dsp, pokud jsi nedal tomu uzivateli pod kerym ten skype bezel PLNY(uplne) prava na /dev/dsp<> tak to delalo zhruba to co jsi tu popisoval.... A vubec kontakt na me mas :) Saevar d'Nest
Ilfirin avatar 12.6.2007 09:03 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ee, nemám. /dev/dsp je oss. Snažím se použít poslední (GOLD, GOLD?!?!) na ALSA. Jinak ten zaručený návod způsobil: Problem with the sound device.
Zdeněk Molík avatar 12.6.2007 09:23 Zdeněk Molík | skóre: 14 | Znojmo - Oblekovice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Na mém Slacku to vyřešilo - povolení /dev/dsp uživasteli
- fullduplex v KDE s větší cache pro zvuk
- nastavení input device na mikrofon
- jádro 2.6
- použití static binary


a pro jistotu jej startuji
killall artsd && skype
Ilfirin avatar 12.6.2007 09:30 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Zkusím, děkuji.
Zdeněk Molík avatar 28.6.2007 15:47 Zdeněk Molík | skóre: 14 | Znojmo - Oblekovice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Vychází nová verze .. 1.4beta ta na to bude třeba lépe.
Alespoň co jsem zkoušel, tak zvuk je kvalitnější..
pavlix avatar 12.6.2007 16:19 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Já mam rovněž vyřešeno, držím se aktuálních technologií, /dev/dsp nemam. Skype nepotřebuju a nechci.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
23.6.2007 21:24 Venca
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ

JJ. Linuxový klient potřebuje OSS, nebo emulaci.

O tomhle se ale už psalo...

12.6.2007 07:57 Lynn | skóre: 16 | blog: hell | Němčice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Víceméně totéž nabízí Gizmo... jen s tím rozdílem, že nikoho nenutíš si vybrat klienta a síť.

Kecat písmenkama jde přes jabber, aim, msn (a gizmo) a zavolat si přes sip (a gizmo). Docela dost možností. :-)
To je síla televize...
Ilfirin avatar 12.6.2007 08:30 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Stejně tak OpenWengo, které má na Gizmo dvě výhody: OpenSource a lokalizace do češtiny.
12.6.2007 20:41 a8n
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ale neumí STUN, alespoň před půl rokem, když jsem ho testoval. A čeština už je? Sám jsem jí asi třetinu udělal (před tím než jsem zjistil, že ho za NATem nerozchodím).
Ilfirin avatar 12.6.2007 20:53 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ano je. Plánuji velké testy a pak zápisek do blogu, tak dočkejte času.
12.6.2007 21:54 a8n
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Vyzkoušel jsem před chvílí 2.1, ale nedokázala se ani přihlásit. Zůstávám u Gizma, naštěstí už v posledních verzích není tak zabugované, ale chybí mu video.
kotyz avatar 12.6.2007 18:08 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
me ze SIP klientu fungovala jen ekiga a taky ne uplne. asi s jednim clovekem ze tri co sem zkousel se me povedlo spojit ...

vim ze by to na skype fungovalo ale ten za A oni nemaji a za B je to skype ... :-(

Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
pavlix avatar 12.6.2007 16:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Doporučuju projít odkazy na skype.xmpp.cz. Zatím tam neni nijak hezky shrnutý, ale snad se do toho někdo pustí.

A že jede skype na třech operačních systémech, to pro svobodnou komunikaci není žádná výhra. Možnost komunikovat s ostatními by snad měli mít všichni, ne?

Navíc u Skypu si těžko vybereš poskytovatele.

A že si komunikuješ zadarmo. Internetové připojení bez zpoplatnění jednotlivých dat je už dneska docela běžné a se Skypem to nemá nic moc společného.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 22:29 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Darth Phantom avatar 13.6.2007 19:30 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Jenom malou poznámku tak trochu mimo mísu.To je opravdu skvělý nápad, nabízet svůj životopis a osobní data na obdiv všem na webových stánkách, ještě v různých jazykových verzích.Nevím, nevím pane Čechu, to myslíte opravdu vážně?
Tahle patička nemá hlavu ani patu
Ilfirin avatar 12.6.2007 06:28 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Jo trabant bylo taky první auto, ve kterém jsem jel, ale doba jde holt dál. Licenční podmínky a fixace na pouze dvě platformy, špatné zapezpečení atd. (jak píše článek) jsou důvody, proč dnes už není vhodný.
12.6.2007 17:03 Ash | skóre: 53
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
No a AOL taky není Mirabilis, žejo...
12.6.2007 01:11 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
nevim jestli to bylo schvalne, ale tento clanek mne pripomina, ze je psany podle kostry - neco (windows/linux/ie/mozilla/...) je spatne, pouzivejte toto - pojdme si za flamovat.

chapu, ze XMPP je dobre reseni... ale nektere problemy ICQ/AIM/skype neresi - treba vypadky poskytovatele, duveryhodnost poskytovatele (pokud neprovozujete vlastni server) ... vlastne situace muze byt stejna, mozna i horsi.

ale hlavni problem je s ostatnimi uzivateli... sice je dobre, ze muzeme svobodne komunikovat s dalsimi svobodnymi lidmi pomoci jabberu, ale problem je, ze techto lidi (je alespon v mem okoli) minimum - osobne znam dva ;-]

nekterym lidem dela problem vysvetlit, ze kdyz jim nekdo napise "check this out!" + krypticka URL, ze se na to neklika... a ze vam zadne ikonky nechodi, protoze mate textoveho klienta... na toz jim pak vysvetlovat, ze maji pouzivat jineho klienta, jinou sit... osveta je sice dobra vec, ale o jeji ucinnosti bych si moc iluze nedelal

dalsi reseni je integrace jabbrovskych siti s uzavrenymi sitemi... ale tim se nic neresi (bezpecnost, licence,....) - problemy porad zustavaji...

popis problemu ICQ je jedna vec... ale najit reseni je druha... a v tomto pripade by stalo za to, to tema rozebrat i z jineho pohledu...
Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
Ilfirin avatar 12.6.2007 06:23 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Co jsem pochopil, tak toto jo článek o problémech ICQ. O té alternativě jménem jabber bude článek příště, takže trpělivost.
12.6.2007 08:08 EiFFeL | skóre: 27 | blog: EiFFeL | Vranovská Ves
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
kdyz jsem zacinal pouzivat jabber, tak jsem znal v okoli jedineho cloveka (ten me k nemu taky dovedl), postupem casu se ukazalo, ze jabber pouziva hodne lidi, akorat o sobe nevi...
Kovář David avatar 12.6.2007 09:24 Kovář David | skóre: 2 | Telč
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tak se zkuste přihodit na tuto mapu: http://live.jabbim.cz/map/user A nebo jen mrknout, třeba nějakého známého najdete.
Ilfirin avatar 12.6.2007 19:31 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
další možnost je tabulka na icq.xmpp.cz
pavlix avatar 12.6.2007 15:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tak zrovna uváděné problémy řeší. Paranoik a hračička si založí vlastní server, ostatní si vyberou, komu důvěřují.

Horší situace být nemůže, člověk má vždycky možnost změny.

Doufám, že dostanu šanci rozebrat téma jiného pohledu a moc díky za připomínky, když nezapomenu, tak je zapracuju.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
kotyz avatar 12.6.2007 18:12 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ja mam vic kontaktu na jabberu nez na icq. sice na icq jich mam pres dvacet ale tak ze 16 z nich sem si uz nejmin rok nepsal a uz ani nevim co to je za lidi :-D

kdezto na jabberu vim porad kdo je kdo a dobre se mi z tema lidma keca ...

po icq me akorat lidi otravujou kdyz neco potrebujou jinak si na me nevzpomenou :-D
Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
12.6.2007 20:11 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Duveryhodnost poskytovatele resi treba kombinaci s PGP. Samotna moznost vyberu provozovatele serveru ti dava moznost resit vypadky a do jiste miry i duveryhodnost formou vyberu vhodneho provozovatele. A provozovat vlastni server take neni zas tak narocne.
12.6.2007 02:20 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chcem sa opytat pod akou licenciou je vydany tento clanok? Pytam sa koli pouzitiu, stalo by zato ho hodit do nejakej slobodnej, aby sa dal spropagovat.
*** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
Ilfirin avatar 12.6.2007 06:33 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odkazovat na něj rozhodně můžete. Jinak jsou výborné stránky icq.xmpp.cz a Pavlix proti jejich porpagaci rozhodně nebude ;-)
pavlix avatar 12.6.2007 09:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Vzhledem k tomu, že článek vychází na abclinuxu.cz, tak není možné ho použít bez souhlasu redakce.

Naopak doporučuju použít části icq.xmpp.cz, kde je licence dole uvedená (creative commons).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 03:35 DNA
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
škoda, že se se článek nejmenuje třeba "Výhody otevřených komunikačních protokolů"
David Heidelberg avatar 12.6.2007 04:22 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
+1
Ilfirin avatar 12.6.2007 06:24 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
O tom bude, jak se píše v závěru, příští článek.
23.6.2007 00:26 DNA
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
tak "Nevýhody uzavřených komunikačních protokolů"? Stejně se tu diskutuje i o Skype atd.
pavlix avatar 12.6.2007 09:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Nadpis jsem si já nevybíral, ale bohuže by takhle ani nevystihoval, o čem to je. Snad příště :).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 04:29 ^
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
milionkrat opakovana propagace a opet bez ucinku...
Ilfirin avatar 12.6.2007 06:35 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Milionkrát? Dokažte.
Pokud vynecham diskuze a zprávičky, tak mám pocit, že je to první článek na abclinuxu, který rozebírá problémy ICQ.
12.6.2007 16:00 #
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
rozdil mezi icq a jabberem aneb proc nepouzivam jabber.

prave proto, ze kdyz mam sverit contactlist a zpravy treti osobe, tak at je radsi co nejmensi pravdepodobnost ze na me bude mit nejaky zajem.

radsi nejakou firmu ala icq a vsechny jejich prevzeti nez franta tamhle z vesnice jmenem strahov co nevi co by a pres server mu tece tak malo dat, ze ho to jeste obcas napadne precist.

radsi byt jehlou v kupce sena pak je statisticky lepsi sance na nejake pseudo soukromi.
12.6.2007 16:07 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
A od toho existuje šifrování, které Jabber podporuje, kdežto ICQ ne.
Quando omni flunkus moritati
pavlix avatar 12.6.2007 16:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tady se bavíme o protokolu s mnoha poskytovateli a ne o Frantovi na Strahově :D.

Aneb, připadá ti Google jako Franta na Strahově?

Pokud nevíš, že Google Talk jede na stejném protokolu a dá se z něj psát na ostatní servery, tak sis asi zapoměl přečíst poslední sekci článku před psaním komentářů.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 17:22 Franta
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Lepší mi přijde nevěřit nikomu a používat navíc PGP. Pak je úplně jedno u koho máš účet. Potom o tobě můžou zjistit leda to, s kým se bavíš, a pokud nejsi terorista, tak ti to může být jedno.
pavlix avatar 12.6.2007 09:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Přesně tak, první článek na abclinuxu.cz.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 13:30 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
A nekolikaty na ceskych serverech obecne.
pavlix avatar 12.6.2007 15:55 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tím lépe.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 10:47 Franta
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ale tentokrát to není zápisek v blogu, ale článek. Jde to správným směrem :-)
pavlix avatar 12.6.2007 15:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Díky, taky si myslím, že je to dost podstatné. Do blogu si píšu v zásadě co chci, tady jsem musel trochu víc přemýšlet :).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
David Heidelberg avatar 12.6.2007 04:30 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No, i přesto, že já už používám jabber, mně přijde, že té kritiky na icq je nějak (poslední dobou) více než zdrávo. Pravda, že jabber má nějaké výhody, ale bohužel většíně uživatelů icq to nepřijde dostatečné pro přechod. Hlavním problémem je, že "proč bych přecházet, vždyť všichni mají icq...". Pravda, že člověk časem zjistí(v mém případě), že i když všichni mají icq, tak polovina z nich má i jabber :-D

0K!AS

PS: jabber je rozhodně super, ale icq transport stojí za houby. Nejlepší je kombinace klienta co umí jak Jabber i ICQ(třeba Kopete, Gaim, Miranda)...
Mobilní telefony a tablety s GNU/Linuxem v roce 2020. Proč byste se měli zajímat?
Ilfirin avatar 12.6.2007 08:28 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Já myslím že už jenom argument typu: "Jabber mohou používat všichni, ICQ jen Windowsáci a Macaři a ještě s nucenou reklamou" stačí.
12.6.2007 09:03 jk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
To je prave ta tragedie. Ten totalni absurdistan.... Vsichni maji ICQ jenom proto, ze ho maji ti ostatni. Nejpikatnejsi je, ze kdyz se uzivatelu ICQ ptali, jakeho IM poskytovatele chteji (podle parametru), tak na zaklade techto odpovedi vyslo na jevo, ze sluzba nejvice podobne pozadavkum uzivatelu ICQ je Jabber.... Proste uzivatele ICQ cheji od sve site vlastnosti, ktere ma Jabber... Neni to absurdni???

A tak vsichni pouzivaji nejstupidnejsi IM na svete jenom proto, ze vsichni ostatni jsou idioti a pouzivaji tento stupidni IM (vice and versa) adny racionalni duvod nez kolotoc zavislosti to nema....
12.6.2007 12:21 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Efekt stáda... lidi táhnou tam, kde je hodně lidí, protože je tam hodně lidí.
Quando omni flunkus moritati
pavlix avatar 12.6.2007 16:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Všichni ICQ nemají. Třeba já ho nemam :D.

"Proč bych přecházel, vždyť všichni mají ICQ." považuju za výraz tuposti nebo nepochopení. To že velká část Čechů má ICQ přece není důvod proč se bránit přidání otevřeného komunikačního protokolu jako alternativy.

Buď mě otevřené protokoli a lidi, co je používají, zajímají, nebo mě nezajímají. Ale nebudu si kvůli jedněm komplikovat komunikaci s jinými, když můžu být dostupný na obojím. Takže pokud někdo Jabber nemá, chce to trochu inteligentnější důvod.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 05:23 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hm... v Čechách... a co na Moravě a ve Slezsku?
12.6.2007 07:53 Tom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tam už jsou dále a používají Jabber :-)
12.6.2007 07:57 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
OK :-)
12.6.2007 08:06 Kosac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Uz umi nejaky jabber klient prenos videa jako ICQ? Jestli ne, neni se do te doby o cem bavit.
Ilfirin avatar 12.6.2007 08:26 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Už umí ICQ bezproblémový přenos souborů mezi platformami? Jestli ne, není se do té doby o čem bavit.

Na přenos hlasu a videa tu máme SIP.

Jak dobře vám přenos videa funguje na ICQ na Linuxu? Pochlubte se.
Cubic avatar 12.6.2007 13:38 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
treba ma windows a potrebuje prave to video nikoli prenaseni souboru :) Nebo jeho znami, o kterych premyslel jako o potencinalnich obetech evangelizace, ale rozmyslel si to, kdyz zjistil, ze jim nema co nabidnout.
Ilfirin avatar 12.6.2007 13:42 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
svobodný protokol
Cubic avatar 12.6.2007 13:49 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ruku na srdce...v zemi warezaku neni tohle argument a spis se setkate s posmechem a oznacenim za idealistu nebo dokonce fanatika.
Mozna by zastanci jabberu mohli obcas pripustit, ze pro cloveka, ktery ma v orig. ICQ 20 kontaktu, vetsinou netechnickych lidi, se kterymi si pise a vola a jednou tydne zahraje kulecnik neni duvod neco meni. Jedine coho trapi a to opravdu jen obcas je reklama.
Ilfirin avatar 12.6.2007 14:11 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
je to tak.
Ilfirin avatar 12.6.2007 14:24 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ale toto je stádový typ člověka. Až mu jednou někdo řekne, že ICQ nevede, tak se začne zajímat. Je to hudba budoucnosti, ale ta se stále blíží.
12.6.2007 14:36 Ahmul
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
+1
pavlix avatar 12.6.2007 16:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Na abclinuxu.cz myslím nejsou samí "warezáci". A jinak myslim, že to neni v čechách zase o tolik horší než jinde.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 08:38 Franta
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Ještě bych doplnil, že iDnes přišel s freemailem, je to normální Gmail, ale s jejich logem.

http://www.lupa.cz/clanky/freemail-klikni-cz-gmail-od-idnes/

Ne že by to bylo něco převratného (obyčejný Gmail), ale Jabber se tím dostává zase o něco blíž k českému hlavnímu proudu :-) Už se jen modleme, aby to v Seznamu nepodcenili a taky přišli se svým Jabberem.

Ilfirin avatar 12.6.2007 09:06 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
A vida! Děkuji za info.
pavlix avatar 12.6.2007 09:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Dík za info, kouknu na to.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Ilfirin avatar 12.6.2007 10:19 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tak čéče Pavlix, mě se nedaří. Všichni mě vidí offline, na žádost o přidání to nijak nereaguje (webové rozhraní) a Psi i Miranda se na to domítají připojit. Jaks dopadl ty?
pavlix avatar 12.6.2007 16:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Já v pohodě, online, no problem. Od tý doby, co jsem si znovuzažádal o autorizaci.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Ilfirin avatar 12.6.2007 20:31 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Doufám že mluvíš o klikni.cz a ne o tom, že mě vidíš online na jabbim.cz :-D
pavlix avatar 12.6.2007 22:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Klikni.cz jsem nezkoušel, google talk jinak používá velká část mých kontaktů.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 10:14 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
včera jsem aktualizoval :-) Půjde Seznam do Jabber/Jingle?
Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
pavlix avatar 12.6.2007 17:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
To jsou dohady a spekulace :). Já si radši počkám, až to některý z nich zavede :D.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 08:59 miky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ja nevim pro se tohle resi proste minimalne 90 procent lidi ma v cechach icq a skype.ztim nikdo nic nenadela.je hezke mit nwco jineho ale kdyz clovek nema zkym komunikovat tak mu je to knicemu.jinak zkuste dat par lidem neco jineho a oni vam stejne utecou k zpatky k originalnimu klientovi.muzem si myslet co chcem obycejnym lidem se tenhle klient libi at delame co delame.
12.6.2007 09:04 jk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
obycejni lidi jsou idioti. Podle parametru chteji vsichni Jabber, ale vsichni pouzivaji ICQ.... Fakt schiza :-D
Ilfirin avatar 12.6.2007 09:08 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Idiotama bych je nenazval. Lepší slovo je neznalí. Hodně lidem, kterým jsem poslal odkaz na problematiku ICQ a výhody jabberu, nedělal přechod problém. I když vedou ICQ a Jabber paralelně, tak alespoň něco.
12.6.2007 09:11 jk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
To jsem nemyslel jako urazku... spise jako nadnesene konstatovani o tom, ze se rozhoduji hloupe.... Delat neco jenom proto, ze to delaji ostatni mi prijde tragicke.....
Ilfirin avatar 12.6.2007 09:17 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ne ne, v tom se musím obyčejných uživatelů zastat. Oni prostě nevědí a myslí si, že ICQ je standard a musejí ho mít, aby mohli komunikovat s ostatními. Stejně tak jsem se nechal zlákat já. Dokud jsem nezačal mít problémy s alternativními klienty a dokud jsem se nedozvěděl o licenčních podmínkách, tak jsem ani okolo moc nekoukal.
pavlix avatar 12.6.2007 17:05 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Taky jsem takhle ICQ začal používat. Ale před více než rokem jsem si o dané problematice zjistil víc.

Navíc lidi z mého okruhu často Jabber už mají. Spousta lidí má Google Talk. Stačilo si je jen přidat do kontaktů :).

A část lidí (méně znalých, co nevědí, jak si sami vybrat) taky chce používat, co používám já, pokud je od toho příliš neodrazuju (např. od Gentoo).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Ilfirin avatar 12.6.2007 09:09 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Podle mých zkušeností se originální klient nelíbí nikomu, kdo viděl alternativy. A u alternativ není už problém přihodit jabber a postupně přecházet.
12.6.2007 10:17 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Když se chce bavit se mnou, musí použít jabber. Když se chci bavit já s ním, dám v kopete na chvíli online i pro ICQ. Je to úplně férové pro obě strany. Provozuju to takhle už rok, na jabberu mám sice jen pár lidí, zato ty nejdůležitější.
Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
pavlix avatar 12.6.2007 17:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Já na ty nejdůležitější často nemám ani Jabber ani ICQ.

Z nějakého důvodu ti nejdůležitější lidi kolem mě se na internetu moc nepohybujou.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 09:08 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
Rozbalit Rozbalit vše yahoo?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
nic o yahoo? nepouzivam, ale videl jsem nejaky klient, co umel i hlas a video a byl pod unixem :)
Ilfirin avatar 12.6.2007 09:14 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: yahoo?
Ne ne. Dnes se lynčuje ICQ :-) , ten klienta pro unixové systémy nemá.
A pokud jste to myslel jako alternativu, tak yahoo trpí podobnýma podmínkama jako ICQ, tudíž nic moc. Přecházet se musí na otevřený standard a ne pod křídla jiného uzavřeného řešení.
Ilfirin avatar 12.6.2007 09:25 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: yahoo?
Tak jsem se podíval. Yahoo pro Linux a FreeBSD je jen historická verze. Krom toho, že je ošklivá, už vůbec neumí hlas a video.
12.6.2007 09:41 Robo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Este 5 takych clankov a zacnem o tom rozmyslat :)
pavlix avatar 12.6.2007 22:20 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tak si počkej.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 10:15 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Další propagandistický článek - plný jednostranných závěrů. Nejvíc jsem se nasmál hodnocení skype jako IM klienta, k tomu je opravdu primárně určen :-)

Tak se tady zase pár lidí poplácá po rameni a život půjde dál. Ti, kteří už dávno ví si přitakají, a s těmi kdo neví to ani nehne.

Já budu dál používat své ICQ, protože ho používá většina lidí a svůj skype, protože si s ním bez problémů zavolám po celém světě. Protože já chci primárně komunikovat a ne řešit propagandistické problémy typu co má jaké výhody a nevýhody. Výhodou číslo jedna pro mě je, že něco používají všichni.
http://ponkrac.net
12.6.2007 10:56 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
^^
Ilfirin avatar 12.6.2007 11:03 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tos nám to nandal.
Oni to používají všichni. Že čísla tomu neodpovídají.
Ale jo, používají to všichni, tak už neřešmě otevřené standarty, neřešmě přenositelnost a kompatibilitu. Hurá zpět na Windows, zpět na ICQ a zpět na Skype a doufat, že to s námi výrobci myslí dobře. Anebo ne?
12.6.2007 14:21 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ne, ale tento článek je další bůhvíkolikátá zbytečná, a přiznejme si, že subjektivní varianta nevýhod ICQ. Řešmě otevřené standardy, přenositelnost, ale tohle tento článek neřeší, je a priori zaměřen proti všemu. Třeba skype je přenositelný, ICQ dnes prakticky také.

Bohužel hlavní co musíte řešit je použitelnost, a zatím se mi nestalo třeba že by člověk z USA mi řekl něco jiného, než máte skype, popovídáme si o tom. Takže dnes to také vidím jinak, než v dobách, kdy jsem se skype zuby nehty bránil.

Nemám nic proti Windows, ani proti Linuxu, takže mi je jedno, jestli někdo hurá zpět do Windows, nebo hurá zpět do Linuxu, nebo hurá zpět do BSD třeba. A nemám už dnes problém vzít si něco od výrobců, pokud je to dobré, dávají to zadarmo, a je to užitečné, nejsem open source a GPL fanatik.
12.6.2007 16:08 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ne, ale tento článek je další bůhvíkolikátá zbytečná, a přiznejme si, že subjektivní varianta nevýhod ICQ.
Uveď, co je na těch vyjmenovaných nevýhodách subjektivního.
Quando omni flunkus moritati
12.6.2007 16:33 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Hlavní subjektivita je v tom, že vše vidí pouze z technické stránky a vše vidí pouze kontra XMPP. Běžného uživatele nezajímá, že jsou, nebo nejsou knihovny pro práci s klientem, ani bezpečnost přihlašování (o které nakonec připouští autor, že jí ICQ řeší).

Pokud už ale řešíme technickou stránku, tak není pravda, že principiálně je nemožné postavit firemní server na ICQ, ani že s s ICQ principiálně nedají propojit další služby. ICQ protokol je znám díky reverse engineeringu, a je to jen otázka určitého kvanta programátorské práce toto zrealizovat. I toto je subjektivnost článku.

Njevětší subjektivita je ovšem postavení a hodnocení Skype jako IM klienta. To je pořádný zásek vedle, neboť Skype není primárně IM klient, ale je to jen jeho vedlejší funkce.
Ilfirin avatar 12.6.2007 17:54 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tak ICQ ji teprve řeší ... :-D

Jste mě pobavil.

Postavit firemní komunikační server na bázi reverzivního inženýringu kontra licencím ... :-O

Teď jste mě ale vyděsil.
12.6.2007 19:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Hlavní subjektivita je v tom, že vše vidí pouze z technické stránky
Co je subjektivního na popisu technických nevýhod? Dalo by se to možná nazvat selektivní argumentací, protože pomíjí jiné stránky věci. Ale zcela jistě ne subjektivní.
není pravda, že principiálně je nemožné postavit firemní server na ICQ, ani že s s ICQ principiálně nedají propojit další služby. ICQ protokol je znám díky reverse engineeringu, a je to jen otázka určitého kvanta programátorské práce toto zrealizovat. I toto je subjektivnost článku.
Uff. Dobrá argumentace... S ICQ přeci není žádný problém stavět firemní servery. Jen by to musel někdo naprogramovat s pomocí nelegálně zjištěných specifikací a pak to také nelegálně používat :-)
Njevětší subjektivita je ovšem postavení a hodnocení Skype jako IM klienta. To je pořádný zásek vedle, neboť Skype není primárně IM klient, ale je to jen jeho vedlejší funkce.
Ale článek přeci neoznačuje Skype za IM klienta. Jen ho uvádí jako další příklad uzavřeného komunikačního programu s proprietárním protokolem. A i kdyby jsi měl pravdu a Skype byl uveden jako IM klient, tak by se to dalo považovat za chybu - nikoliv subjektivitu. Ostatně, zmínka o Skype je jen malinká a z hlediska tématu článku pouze doplňková, takže uvádět ji jako důvod pro kritiku hlavního tématu je zavádějící.
pavlix avatar 12.6.2007 22:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Skype tuším moc přenositelně napsaný není, ale zdrojové kódy jsem neviděl, můžete mi je ukázat. Díky.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 11:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
propagandistické problémy typu co má jaké výhody a nevýhody
To je praktické, nikoliv propagandistické.
12.6.2007 12:20 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tak ty praktické problémy zkuste přednést nějakému uživateli, kterého nezajímá IT - schválně co vám na ně řekne...
Ilfirin avatar 12.6.2007 12:49 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Pokud není blbej, tak se nad tím zamyslí.
12.6.2007 14:26 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Problém je, že dnes je všude tolika reklamy, propagandy, informací a všeho co se hrne ze všech stran, že už v rámci nepřehlcení se informocemi se jim běžný člověk musí naučit bránit a ptá se: Co to konkrétně mě přinese? A zjistí, že nic užitečného.
Ilfirin avatar 12.6.2007 14:36 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tento článek spíš ukazuje jak je Icq nepružné. Co mu to přinese? Právě tu pružnost.
12.6.2007 14:42 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Řekněmete mi, ale upřímně, kde běžný uživatel tu nepružnost pocítí. Ale pravdivě prosím!
Ilfirin avatar 12.6.2007 18:02 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Pocítí ji ve svobodě (teď ječíte u monitoru: "hurá, za to ho sežeru") volby klienta a dostupnosti na mnoha platformách. Může mít klienta na flashce, v mobilu, v PDA a i v DOSu třeba. Může ho mít dle vlastní volby. Může být rusák či amík. Nic mu neklade překážky a jabber vždy vyhoví jeho potřebám kromunikovat. Lze mít třeba dva účty zároveň (pokud se bojíte pádu jednoho serveru). A tak dále. To je málo? Pokračujeme.
Možnost transportů a to ne do propertiálních sítí, ale weather, tv program, sms, mail apod. Možnost pohodlného webového klienta v češtině. Možnost JabberMe (to se připravuje, ale bude).
Nejvyjmenoval jsem všechno ale tohle už vám musí stačit. A další služby neustále přibývají a přybývat budou v rámci konkurenčního boje (ICQ soupeří s ...s níkým, ani nemusí, ICQ přece všichni musejí mít. To Jabber poskytovatelé mají půdu mnohem horší, uživatelé na nich nejsou závislí ani trochu).
12.6.2007 18:45 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Vy asi žijete na Marsu. Běžně vidím ICQ klienta na flashce, v mobilu, v PDA a DOS mě už dlouho nezajímá. ICQ může používat rusák, či amík. Nemám pocit, že by bežný uživatel pocítil s ICQ jiné omezení, než to, že mu bude linuxová komunita strkat pod nos, že ICQ je fuj.

Jinak můj klient pro ICQ zvládá i jiné protokoly, kromě toho zvládá třeba sms a další. Proč by to měl umět protokol? Pohodlný klient v češtině pro ICQ je a můžete si vybrat.

Jinak já chci IM klienta, ne operační systém (jeden emacs už stačí). Na maily mám mailového klienta, který mým potřebám vyhoví mnohem lépe, než jabber. Na leccos další existují RSS čtečky, nebo pluginy. Ale až všechno to co píšete jabber bude mít, bude mu konkurovat linux jakožto vážný konkurent jabber os :-)

Prostě to, že běžný uživatel ICQ pocítí menší pružnost, než uživatel jabberu neobhájíte. Oba protokoly otravují uživatele, ICQ několikrát vyměnilo protokol, u jabberu spadl dost drsně na ústa největší český jabber server a ztratil data za několik měsíců. Fifty fifty.
Ilfirin avatar 12.6.2007 19:05 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Vy jste nepřesvědčitelný. S tímto přístupem to vzdávám.
12.6.2007 19:17 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Lež mě nepřesvědčí, vzdejte to.
Ilfirin avatar 12.6.2007 19:40 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ze lži jste obviněn vy, ne já.
pavlix avatar 12.6.2007 22:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Já nejsem linuxová komunita. A pokud vás svoboda komunikace nijak nezajímá, můžete článek s klidem ignorovat.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
13.6.2007 17:04 eee
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tebe nepřesvědčí nic, protože jsi s prominutím debil.

Informace, že ICQ nesmí používat osoby do 13 let (tedy až osmáci), že ho nesmí používat firmy pro firemní komunikaci ani komunikaci s klienty a podobně je závažná. Řada lidí ICQ používá nelegálně, ani o tom neví. Stačí se rozhlédnout.

Další problém je, že řada platforem není oficiálně podporovaná a neoficiální podpora je zakázána. Komunikace s uživateli těchto platforem tak není legálně možná.

Komunikace přes ICQ proto není a nikdy nemůže být plnohodnotná, je tam spousta omezení a dá se říct, že většina jeho uživatelů ho používá nelegálně a značná část z nich nemá šanci ho legálně používat.

To je DOST DOBRÝ důvod, proč ICQ nepoužívat a přejít na nějaký svobodný komunikační protokol, který taková stupidní omezení nemá.

Je tu velmi dobrá alternativa, vyspělá, spolehlivá a rozšířená. Proto není jediný důvod, proč používat špatné ICQ. Podporovat ICQ může pouze neználý nebo debilní člověk. S debily nikdo nic nenadělá, a těm neznalým pomůže osvěta jako je tento článek. Proto tu ten článek je a proto je dobře že tu je. A že tobě vadí? No, u debilů nic překvapivého.
pavlix avatar 13.6.2007 17:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Taky nemusíš psát hnedka to, co si myslíš :D.

Kazíš si tím vlastní vyjadřování a s panem Pokrácem to stejně nic neudělá ;).

Ty víš, jak to je, já vím jak to je... tak to stačí jemně běz urážek napsat, a počkat, jak si s tím poradí ti rozumnější.
Podporovat ICQ může pouze neználý nebo debilní člověk. S debily nikdo nic nenadělá, a těm neznalým pomůže osvěta jako je tento článek.
Většinou to bude neznalý člověk. Osvětu má cenu dělat, pokud to tomu člověku nějakým způsobem pomůže.

Pan Pokrác bude spíš troll než debil. Chvílemi mám dojem, že sem chodí jenom provokovat a čeká, kdo se chytí. A ty mu tu radost dopřeješ :D. Proč?
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Ilfirin avatar 13.6.2007 17:46 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Pan Ponkrác není troll ani debil dle mého názoru. Stačí se podívat na jeho blog. Trollové o vimu, Pythonu apod. nepíšou. Prostě má jiný názor.
pavlix avatar 13.6.2007 19:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Pan Ponkrác není troll ani debil dle mého názoru.
Dle mého názoru se v této diskuzi jako troll projevuje. Debilem bych ho ale nenazýval.
Stačí se podívat na jeho blog.
Jestli sis nevšiml mých komentářů, jeho blog jsem navštívil a navíc jsem se ho ptal, proč tam píše vcelku rozumně a tady píše takhle.
Trollové o vimu, Pythonu apod. nepíšou.
Trollové o vimu, Pythonu apod. samozřejmě píšou. Teda jak kteří.
Prostě má jiný názor.
To se s trollem nijak nevylučuje, troll si obvykle vybírá pro komunikaci lidi s jiným názorem, popřípadě jiný názor aspoň předstírá.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
honzous avatar 13.6.2007 17:21 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Lidi s takovym pristupem je ale cela rada. A proto se zadny zazracny pokles poctu uzivatelu ICQ pochopitelne nekona. Proc by se nekdo mel zaobirat licencnimi podmninkami ICQ, kdyz pro to pouziva crackly Trillian Pro :-) To je jen priklad, na nikoho tim neukazuju...
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
pavlix avatar 13.6.2007 17:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Jasně, no, ale tak lidem bez hrdosti, kteří parazitují na produktech, v jejichž podmínkách se výslovně píše "nechceme vás".

Ať už jde o ICQ v alternativních klientech nebo Trillian Pro bez zaplacení.

Buď to používám "z nutnosti" (aspoň částečně), pak mě to štve. Nebo to používám z nedostatku hrdosti, pak to semnou není moc dobré. Nebo to nepoužívám.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 13:19 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tak ty praktické problémy zkuste přednést nějakému uživateli, kterého nezajímá IT - schválně co vám na ně řekne...
Nějak v tom nikde nevidím důvod proti rozšiřování těchto informací. Pod tímto článkem převládá argumentace stylu "BFU tyhle věci nezajímají, tak proč se vůbec snažíte?". Kdyby se ke každému problému přistupovalo tak, že si nejprve spočítám, kolik lidí hned skočí po nabízeném řešení, tak se moc daleko nedostanu. Účelem tohoto článku je ukázat na problémy a navrhnout alternativu. Není tam žádný nátlak, hrozba nebo ideologie.
xkucf03 avatar 12.6.2007 21:32 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
jj, to, že BFU problémy nevidí, neznamená, že tyto problémy neexistují.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
pavlix avatar 12.6.2007 22:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Většinou to dopadá úspěšně.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 12:18 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Bohužel - máte pravdu. :-( Výše uvedené, jakkoliv to je pravda, není pro běžného uživatele žádný důvod ke změně.
xkucf03 avatar 12.6.2007 21:04 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
  • Mnohonásobně nižší pravděpodobnost, že mu někdo hackne účet (u ICQ se mi to stalo)
  • Bude mu vždy fungovat čeština
  • Nebude ho otravovat spam
  • Bude si moci povídat se mnou.
A ještě mnohem víc.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
pavlix avatar 12.6.2007 22:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Nesouhlasím. Některé výhody pocítí přímo i netechnicky vzdělaný uživatel.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 12:16 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Neustále se tu řeší dokola několik zásadních problémů, které má používání Jabberu oproti ICQ: 1. Všichni okolo mají ICQ a já s nimi chci komunikovat a oni nemají důvod měnit. 2. Pro běžného uživatele není důvod ke měně - jabber nenabízí nic navíc.

Výsledek je, že sice používám jabber, ale 95% kontaktů mám v ICQ transportu :-(. Protože normálního uživatele nezajímá ideologie - jeho zajímá pouze ekonomický dopad na svou osobu tj. poměr cena/výkon. Pokud mám dostatečnou funkčnost zadarmo, pak je výsledkem poměr s nímž se nedá polemizovat a není co řešit (ani co měnit). Stejná funkčnost za stejnou cenu - to není argument pro změnu!

A jak na argumenty uvedené v článku reaguje normální BFU uživatel?

Jediný poskytovatel služeb? Při výpadcích a problémech serverů AOL přestane služba fungovat všem uživatelům?

Ono to většinou funguje.

Přes váš účet nemůžete psát uživatelům jiných služeb? Uživatelé AIM/ICQ, MSN, Skype a dalších si ani vzájemně nenapíší?

Proč bych to dělal - všichni mají ICQ/Skype - ostatní jsou exoti.

ICQ nechrání vaše soukromí? Přihlašování ani zprávy nejsou v ICQ dostatečně zabezpečené?

Běžte si léčit paranoiu.

ICQ se nedá použít na vlastním (domácím, komunitním, firemním nebo veřejném) serveru? Na otevřené protokoly najdete spoustu návodů, knihoven, programů a webových aplikací?

Já to chci používat, nikoliv programovat, o knihovny, návody atd. nestojím.

Příliš restriktivní podmínky používání? Podle podmínek používání ICQ služeb nesmíte používat alternativní klienty? Rovněž máte zakázáno používat ICQ pro firemní nebo komerční účely? Málem bych zapoměl, na používání ICQ vám musí být aspoň 13 let :)? Podmínky používání služeb nejsou v případě ICQ jen přehnaně dlouhé a nepřehledné?

Licence přece stejně nikdo nedodržuje.

Skype má problémů víc. Chybí alternativní aplikace a originální klient je podezřele velký a náročný?

Běžte si léčit paranoiu.

Google Talk, LiveJournal Talk, Gizmo, Jabbim.cz, ...?

Přestaňte mi nadávat!

Že není opensource? To je nám zcela ukradené.

Že má restriktivní licenci? Licence nikdo nedodržuje.

Může to být spyware? Běžte si léčit paranoiu.

Že používá supernode? - To je jediný argument uvedený v článku na který by i BFU mohl slyšet (zvláště pokud má nějaký pěkný FUP).

Jak to změnit?

Řešení je nasnadě: Jabber a jeho klienti musí nabídnout lepší komfort a lepší funkčnost jako nejrozšířenější konkurent. Jako opravdu takovou "killer" funkčnost bych viděl přenos hlasu a videa, s lepšími možnostmi než má skype. Možnost sdílení desktopu a oken spuštěných programů. Kombinaci s p2p sdílením pro přenos multimédií. A to vše ukryté za jednoduchým UI. Přesně jak je popsáno v závěru článku - musí to být tak jednoduché a univerzální jako email.

Jenom mám takový dojem, že možná už je pozdě. Ono nestačí mít protokol jako standard na papíře, je potřeba mít také prostředky k jeho skutečnému prosazení a čím je rozšířenější konkurence, tím to bude obtížnější (viz. faktický standard pro dokumenty - MS office.)

Ilfirin avatar 12.6.2007 13:20 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
1. Všichni okolo mají ICQ a já s nimi chci komunikovat a oni nemají důvod měnit.
Ale ano, mají, o tom je právě tento článek.
... poměr cena/výkon. ... Stejná funkčnost za stejnou cenu - to není argument pro změnu!
Já si myslím, že jabber má funkčnost vyšší
Licence přece stejně nikdo nedodržuje
To sice jo, ale že změny protokoly způsobily, že funguje v alternativních klientech jen tak tak text. Natož ten zbytek.

Jinak souhlas.
12.6.2007 14:07 Jouda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
1. Všichni okolo mají ICQ a já s nimi chci komunikovat a oni nemají důvod měnit.
Ale ano, mají, o tom je právě tento článek.
... poměr cena/výkon. ... Stejná funkčnost za stejnou cenu - to není argument pro změnu!
Já si myslím, že jabber má funkčnost vyšší
Licence přece stejně nikdo nedodržuje
To sice jo, ale že změny protokoly způsobily, že funguje v alternativních klientech jen tak tak text. Natož ten zbytek.

Jinak souhlas.
skutečně mají? také nějak nenacházím ten důvod. Fakt, že já používám něco jiného než ICQ určitě není nic, kvůli čemu by XX (víceciferné číslo) mých známých mělo přecházet. Oni totiž také mají svůj seznam lidí v kontaktech a ti také nemají kvůli jednomu zoufalci důvod něco měnit. ICQ Transport? ale tím jsem přece nepřišel. Stále musím mít ICQ ID, abych jej mohl používat. To ale v článku nikde není zmíněno. Žeby se to nehodilo do přesvědčovací kampaně? Jakou tu vyšší funkčnost má jabber jako IM? líp v něm běhají písmenka? :-)
12.6.2007 14:20 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Jabber je z principu decentralizovaný. Velmi snadno rozšiřitelný a díky existenci transportů může existovat spousta užitečných služeb. Já sám používám tv transport a transport s předpovědí počasí. Pak také icq transport. V kontaktech sice stále převládají ti z icq transportu ale to mi nevadí. Ať si používají co chtějí. Já jsem tehdy přešel kvůli asi desáté změně protokolu (kdy můj ilegálně používaný alternativní klient přestal fungovat). Taky mi vadily problémy s diakritikou (které jsem tehdy měl).

Já třeba po nikom nechci aby přecházel. Když za mnou někdo přijde, že by chtěl něco takového používat, tak mu povím o icq a jabberu. Sám se rozhodne.
12.6.2007 14:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Fakt, že já používám něco jiného než ICQ určitě není nic, kvůli čemu by XX (víceciferné číslo) mých známých mělo přecházet.
To možná ne, ale tento článek se pokouší představovat nevýhody, které ICQ má. Jak jinak bys chtěl někoho seznámit s problémy než tak, že mu o nich řekneš?
ICQ Transport? ale tím jsem přece nepřišel. Stále musím mít ICQ ID, abych jej mohl používat. To ale v článku nikde není zmíněno. Žeby se to nehodilo do přesvědčovací kampaně?
Copak je v tom nějaký nesoulad? Výhoda ICQ transportu je v tom, že můžeš používat Jabber pro komunikaci s těmi, kdo Jabber účet mají, přitom být i nadále ve spojení s těmi, kteří jsou na ICQ. Pro ICQ použiješ své číslo, ale už se nemusíš starat o připojování na servery ICQ.
12.6.2007 14:36 Jouda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Copak je v tom nějaký nesoulad? Výhoda ICQ transportu je v tom, že můžeš používat Jabber pro komunikaci s těmi, kdo Jabber účet mají, přitom být i nadále ve spojení s těmi, kteří jsou na ICQ. Pro ICQ použiješ své číslo, ale už se nemusíš starat o připojování na servery ICQ.
Je. Porušuji přece licenci ICQ a tedy popírám jeden z argumentů, které jsem proklamoval.Ne? ICQ Transport NENÍ oficiální klient ICQ.
Ilfirin avatar 12.6.2007 14:37 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tak tak.
12.6.2007 16:17 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ale se sítí ICQ komunikuje program na jabber serveru, kde ten transport běží. Pro mě je to komunikace pomocí jabber protokolu. :-P
12.6.2007 18:45 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Porušuji přece licenci ICQ a tedy popírám jeden z argumentů, které jsem proklamoval.Ne? ICQ Transport NENÍ oficiální klient ICQ.
Což je poněkud podivná argumentace, mluvíme-li o používání ICQ v Linuxu, co?
12.6.2007 18:52 Jouda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Porušuji přece licenci ICQ a tedy popírám jeden z argumentů, které jsem proklamoval.Ne? ICQ Transport NENÍ oficiální klient ICQ.
Což je poněkud podivná argumentace, mluvíme-li o používání ICQ v Linuxu, co?
Není. Chtěl jsem říci, že když už porušuji licenci jedním způsobem, proč bych měl cokoli měnit a porušovat ji způsobem jiným. Navíc nikde jsem nehovořil o linuxu.
kapišto?
pavlix avatar 12.6.2007 22:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Protože nechceš přijít o kontakty.

Jakmile mi zbylo na ICQ jen nezajímavé kontakty, zbavil jsem se i ICQ transportu.

ICQ transport je samozřejmě výhoda, protože má člověk víc na výběr.

Používání transportu je podle mě spíš pro pohodlnost než pro ideologii, proto bych ji sem nepletl.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
13.6.2007 14:34 Jouda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Protože nechceš přijít o kontakty.

protože nechci přijít o kontakty, nebudu přece nikam přecházet. :-)

Používání transportu je podle mě spíš pro pohodlnost než pro ideologii, proto bych ji sem nepletl.
hahahaha to jsi mě ale rozesmál. prý pro pohodlnost. pohodlnost by to byla, pokud by byla jiná možnost. ale ona není. ale máš pravdu o ideologii to taky není.
pavlix avatar 13.6.2007 16:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
protože nechci přijít o kontakty, nebudu přece nikam přecházet.
Není třeba přecházet, stačí jen přidat jeden protokol navíc (ICQ ruší jen ti, co ho rušit chtějí).
pohodlnost by to byla, pokud by byla jiná možnost
Ty tvdíš že neexistuje jiná možnost jak být na ICQ síti než používat Jabber ICQ Transport? Tak tím jsi mě snad ani nerozesmál.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
13.6.2007 20:31 Jouda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
protože nechci přijít o kontakty, nebudu přece nikam přecházet.
Není třeba přecházet, stačí jen přidat jeden protokol navíc (ICQ ruší jen ti, co ho rušit chtějí).
pohodlnost by to byla, pokud by byla jiná možnost
Ty tvdíš že neexistuje jiná možnost jak být na ICQ síti než používat Jabber ICQ Transport? Tak tím jsi mě snad ani nerozesmál.
chytrému napověz......

já nemluvím o tom, že není jiná možnost jak být na ICQ síti. reagoval jsem na to, proč používáš ICQ transport. to co předvádíš už fakt páchne.hádej čím.

Samozřejmě že obecně existuje jiná možnost. 1. být na ICQ přímo = pak nemám důvod kamkoli přecházet 2. přejít a používat transport 3. být na ICQ i jabber zároveň s multiprotokolovým klientem = to jsem vlastně nikam nepřešel, jen jsem si přidal další IM = zbytečnost, když existuje bod 1.

všechny tři body ve většině případů znamenají porušení licence (samozřejmě pokud v bodě 1 nepoužívám licencí povolený sw na licencí povolené platformě).

takže jsem vlastně rád, že jsem tě nerozesmál. příště ale zkus dříve přemýšlet, než napíšeš nesmysl.:-D
Ilfirin avatar 14.6.2007 09:03 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tak zrovna pro mě je zbytečnost ten ICQ protokol, který ale čék musí (nemusí) mít, protože je tlačen okolím. Mimochodem. Včera zapl jabber předposlední kontakt z mého původního icq contact listu. Ještě jeden (jedna konkrétně) a mám to komplet :-)
pavlix avatar 14.6.2007 14:14 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
No já o ICQ transportu nic nepsal, takže jsem moc nevěděl na co reaguješ.
příště ale zkus dříve přemýšlet, než napíšeš nesmysl.
Díky za radu.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
14.6.2007 22:57 Chipa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Přesně tak. Ohánět se tím, že když někdo používá aleternativního ICQ klienta porušuje licenci(což je samozřejmně pravda) a sám používat ICQ transport mi příjde jako alibismus včetně řečí typu "Však já nekomunikuju přímo s ICQ síti, to server co zprostředkovává transport".

Pokud tedy mam mezi kontakty jednoho člověka co používá jabber, se kterým jsem si nenapsal alespoň dva roky, tak mi přechod na jabber nic nepřinese:

  • Licenci ICQ budu porušovat stejně (alternativní klient vs. ICQ transport).
  • Všichni se kterými komunikuji používají nějakého ICQ klienta, jabber jeden viz. výše.
  • K plné spokojenosti používám jednoho klienta na Windows, jednoho na Linuxu a jedno portable mám na flash paměti.
Zrovna nedávno zde v jedné z diskuzí pan Pinkas napsal, že pokud chtějí lidé přejít na jabber, jen kvůli tomu být IN a stejně kromě ICQ transportu nic jiného nevyužívat, ať raději zůstanou u ICQ. Jelikož jsem člověk spíše pragmatický tak raději zůstanu u ICQ.
15.6.2007 08:59 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Považuji se za pragmatického člověka a právě protože chci využívat internetovou komunikaci naplno a nechci se omezovat a snižovat svou efektivitu práce, tak si již nedokážu představit, že bych z domova, od příbuzných, kamarádů, svého notebooku, ze studoven, fakult, knihoven nebo kteréhokoliv dalšího přístupovího bodu k internetu s různými možnostmi a politikami (zákazů) instalace a používání IM klientů, kde každý počítač má třeba různé klienty, nebo žádné a já nechci/nemůžu nainstalovat, tak můžu stále používat Jabber a ICQ transport třeba opmocí Gmailu nebo webového Google Talku, nebo Meeba a dalších služeb, a VEŠKEROU HISTORII komunikace tak mám archivovanou na Gmailu. NIKDY se mi už nestalo, že bych si nevyhledal tak rychle, snadno a pohodlně komunikaci s kýmkoliv o čemkoliv a kdykoliv, podobně jako když hledám webové stránky nebo e-maily. Toto vám žádné program či web pro ICQ nenabídne a Meebo nezarchivuje jakoukoliv komunikaci odehrávanou mimo jejich webové rozhraní.

Takže proč jinak? Ani náhodou! Zvykl jsem si na komfort a efektivitu.
13.6.2007 07:11 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Já si myslím, že jabber má funkčnost vyšší
Vážně, pro mne ano, umím si napsat robota pro zajímavé činnosti a používám některé veřejné služby (např. na jabbim.cz).

Ale pro někoho, kdo si chce jen posílat písmenka to je zcela jedno a pokud už má na počítači ICQ a dalších 20 jeho známých má také ICQ, tak toho asi jen tak nepřesvědčím.
pavlix avatar 13.6.2007 10:36 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
No jo, ale co když si bude chtít psát s někým, co se rozhodl ICQ síť opustit, třeba proto, že se mu nelíbí z těchto a jiných důvodů.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
13.6.2007 14:36 Jouda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
tak mu napíšu email, ne? nebo zvednu telefon a zavolám mu. IM přece není všespasitelné.
pavlix avatar 14.6.2007 14:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Jj, z toho důvodu nepotřebuju samozřejmě ani ICQ.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 14:39 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Konečně to někdo napsal. Běžný uživatel přemýšlí jinak a pokud jabber nenabídne něco navíc, je těžké čím vůbec někoho přesvědčovat. A jabber je pro běžného uživatele spíše krok zpět oproti komfortu ICQ klienta. A zpětně to funguje i na mě - proč nepoužívat ICQ, když je tam většina lidí. Vždyť můžu používat ICQ a další protokoly současně, mnoho programů s tím nemá žádný problém.

Mnohokrát se ukazuje, že hezká myšlenka je prostě hezká myšlenka a když jí neprosadíte, máte smůlu. V tomhle je síla Microsoftu, v tomhle je síla řady dalších firem a lidí - ne v tom, že vymysleli nejlepší věc, ale v tom, že jí dokázali uvést do praxe. S prominutím vidím tady v linuxové komunitě stejný scénář už pokolikáté - někdo něco vymyslí, prosadí to mezi lidi a pak se linuxová komunita snaží poukázat na to, že je to špatné a zrušit to a nahradit svým, aniž by nabídla něco _lepšího_. Linuxová komunita se snaží prosazovat právě takovými články jako je tento, který běžnému člověku leze krkem a v lepším případě mu neporozumí, v horším pošle autora kamsi kam slunce nesvítí.

Dokud sama linuxová komunita nezačne aktivně vymýšlet něco jako první, bude sbírat maximálně jednotky procent v běžných lidech - jako je tomu u Linuxu na desktopu oproti Windows na desktopu, jako je tomu u jaberru oproti ICQ a v mnoha dalších scénářích.
Ilfirin avatar 12.6.2007 14:46 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Linuxová komunita se snaží prosazovat právě takovými články jako je tento, který běžnému člověku leze krkem a v lepším případě mu neporozumí, v horším pošle autora kamsi kam slunce nesvítí.
Co VY děláte na abclinuxu.cz? Jste se někde uklik. Nadávat tady, že někdo preferuje otevřené řešení a dokonce o nem napíše článek. Tento server já PRÁVĚ o tom.
12.6.2007 14:54 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Vy rozhodujete o tom, kdo smí přistupovat na abclinuxu.cz? Jestli ne, tak si tuhle argumentaci strčte za klobouk. Nenadávám na preferování otevřených řešení, ale o tom, JAK toto otevřené řešení prosazuje. Já se třeba divím, co vy děláte na abclinuxu.cz, když neumíte ani číst a pochopit běžný text.
Ilfirin avatar 12.6.2007 18:06 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ne nerozhoduju. Ale už se ženu na feministické stránky a jdu jim nadávat jaktože nadávají na může. Nebo jdu nadávat zahrádkářum, že kritizují škodlivý hmyz, protože i ten má právo na život.

Že to nemá logiku? Taky si to myslím.
12.6.2007 18:50 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ne, Vaše argumentace nemá logiku. Jakobyste v podtextu říkal, je přeci normální, že se na linuxovém serveru nadává na ICQ bez ohledu na to, jestli oprávněně, nebo ne.

To, že abclinuxu.cz je linuxový server neznamená, že se tu nutně musí donekonečna omílat polopravdivý flame o ICQ až do zblbnutí. A hlavně, že se nemůžu ozvat.
Ilfirin avatar 12.6.2007 19:08 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ne, vy jste nadával na linuxovou komunitu co odmítá propertiální řešení a hledá svobodnou alternativu.

Ano, je norm8ln9 6e se na linuxov0m serveru kritizuje propertiální řešení a podporuje se otevřený standart.

A teď jste vážený flame protivníku udělal zásadní chybu. Označil jste článek za polopravdivý. Teď vyneste, v čem není pravdivý, nebo to (i s hanbou :-) ) odvolejte.
12.6.2007 19:15 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ne, vy jste nadával na linuxovou komunitu co odmítá propertiální řešení a hledá svobodnou alternativu

Ukažte mi kde.

Ano, je norm8ln9 6e se na linuxov0m serveru kritizuje propertiální řešení a podporuje se otevřený standart.

ale ono může existovat proprietární řešení na otevřeném standardu - nepletete si trochu pojmy s dojmy?

A teď jste vážený flame protivníku udělal zásadní chybu. Označil jste článek za polopravdivý. Teď vyneste, v čem není pravdivý, nebo to (i s hanbou :-D ) odvolejte.

už jsem to tu napsal na dvou místech v této diskuse naprosto konkrétně - to snad stačí
Ilfirin avatar 12.6.2007 19:29 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ukažte mi kde
Tady www.kde.org. A teď vážně, abych se neopakoval, tak přesně tady
ale ono může existovat proprietární řešení na otevřeném standardu - nepletete si trochu pojmy s dojmy?
A to je jako ICQ a Skype? :-D :-D
Property je anglicky majetek. Propertiální věc je ta věc, kterou někdo vlastní a omezuje způsoby použití té věci.
už jsem to tu napsal na dvou místech v této diskuse naprosto konkrétně - to snad stačí
Mě ne, podle mě jste neodpoveděl nikde. Citujte původní článek a tvrzení hodnověrně vyvraťte (já vím že to neuděláte, ale opět vás k tomu vybízím).
pavlix avatar 12.6.2007 23:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ale ono může existovat proprietární řešení na otevřeném standardu
Tohle je docela důležitá věc, na kterou se zapomíná. Na druhou stranu Ilfirin netvrdil, že to nejde.

Kdybys věci zbytečně neshazoval, třeba bys byl pro ostatní lidi i přínosem. Takhle ses například do mého ingore listu nedostal jen díky tomu, že tam ze zásady nedávám nikoho, když to není nezbytné.

Zkus si po sobě někdy číst, co píšeš, aby ses vyvaroval alibismu, pohodlnosti, hrubosti a nepříjemných chyb.

Ilfirin: Standard, please, ne Standart. Ale jinak s tebou plně souhlasím, rád bych znal své chyby, co jsem v článku zanedbal a neměl zanedbat. Zatím moc konstruktivní kritiky nenapsal.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 16:34 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
někdo něco vymyslí
IM není vynálezem ICQ ;-)
pak se linuxová komunita snaží poukázat na to, že je to špatné a zrušit to a nahradit svým, aniž by nabídla něco _lepšího_.
Jenže ono to _je_ špatné a navrhované alternativy _jsou_ lepší. Tento článek poukazuje na nevýhody nějakého řešení. Proč ti to vadí? Copak jsou v článku nepodložené pomluvy? Jsou tam snad nepravdy? Nejsou. Je to shrnutí několika nevýhod a na tebe to působí jako červený hadr. Proč? Copak tě někdo nutí opustit ICQ?
12.6.2007 16:45 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
IM není vynálezem ICQ

stačí číst kousek dál - bylo tam někdo něco vymyslí a prosadí to mezi lidi - a to už je trochu jiný význam :-) proč tu proboha lidi neumí pochopit text v kontextu, proč?

Proč ti to vadí?

Protože první bere vše a druhý musí být _mnohem_ _výrazněji_ lepší, jinak pláče na špatném hrobě.

Nevím, jak ten článek mám brát - jako popis technických nevýhod, nebo řekněme konstrukčních nevýhod ICQ? Pak je článek lživý. Nebo jako souhrn praktických nevýhod, které jsou v _dnešní_ době? Pak je článek plus mínus ok, ale moc se vrtá v technických detailech typu knihovny, které jsou nepodstatné pro běžného uživatele.
12.6.2007 18:44 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
IM není vynálezem ICQ

stačí číst kousek dál - bylo tam někdo něco vymyslí a prosadí to mezi lidi - a to už je trochu jiný význam :-) proč tu proboha lidi neumí pochopit text v kontextu, proč?
Neboj, četl jsem to celé. Ale ICQ to prostě nevymyslelo. Máš pravdu, že to prosadili mezi lidi - já však reagoval na to, jak jsi psal, že to vymysleli (a proto jsem citoval pouze to). Takže tvoje povzdechy nad tím, jak tu nikdo neumí pochopit text v kontextu jsou směšné.
Protože první bere vše a druhý musí být _mnohem_ _výrazněji_ lepší, jinak pláče na špatném hrobě.
Co prosím? I kdyby byla alternativa jen o malinko lepší, tak stojí za to o ní mluvit a upozorňovat na nedostatky zavedeného špatného systému. Je jen tvůj problém, že osvětu odsuzuješ.

Mimochodem... trochu jsi popletl význam úsloví "plakat na špatném hrobě", ne? :-P
jak ten článek mám brát - jako popis technických nevýhod, nebo řekněme konstrukčních nevýhod ICQ? Pak je článek lživý.
V článku je nějaká lež? Ukáááž!
12.6.2007 19:10 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ICQ nevymyslelo IM klienta, ale jako první jho výrazně prosadili šířeji mezi lidi. A to je jejich zásluha.

I kdyby alternativa o maličko lepší, tak na ní stojí upozorňovat, ale za osvětu považuji recenzi ve stylu - toto jsou výhody jabberu, toto jeho nevýhody a to samé o ICQ.

Lež - pokud jde po technické stránce, tak ano. Technicky lze například protokol Oskar, který používá ICQ uplatnit na firemním serveru, je to jen otázka trochu programátorské práce. Dokonce by takový server mohl distribuovaně komunikovat i s oficiálním jabber serverem přes další ICQ servery - jenom to nikdo nedělá, ale technicky to možné je. Proto jsem napsal, že pokud jde jen o seznam konstrukčních nevýhod, článek nemá pravdu.

Lež je o tom, že s ICQ nedají propojit další služby - dají. Divili byste co všechno obsahuje už nejnovější oficiální ICQ klient - je doslova přeplácaný.

Stejně tak sice ne lež, ale srovnávání Skype jakožto IM klienta je poněkud až moc okaté ve smyslu chtějící udělat špatný obraz ne XMPP IM klientů. Skype není a nikdy nebude primárně IM klient.
Ilfirin avatar 12.6.2007 19:17 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
propojte mi jabber s icq (aniž bych musel mít ICQ účet) a budu vám líbat ruce (ale ono to nejde co? Takže to zas tak propojit na další služby moc nejde).
12.6.2007 19:23 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
překlep - na místě kde je slovo jabber, mělo být ICQ
pavlix avatar 12.6.2007 22:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ad Miroslav Ponkrác... trollové vlezou všude, doporučuju ho ignorovat.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 14:44 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
1. Všichni okolo mají ICQ a já s nimi chci komunikovat a oni nemají důvod měnit.
Jde o to, zda vic chces komunikovat ty s nimi, nebo oni s tebou. V mem pripade jde o druhou moznost, takze klidne nemam ICQ klienta ani ICQ transport. A dost mych znamych si Jabber poridilo.
Ilfirin avatar 12.6.2007 14:48 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tak tak a stádovým efektem (tyto lidi jsou na něm závislí) to pak jede dál.
xkucf03 avatar 12.6.2007 20:58 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ

Běžte si léčit paranoiu.

Otázkou není, jestli jsem paranoidní. Otázkou je, jestli jsem paranoidní dostatečně.

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
pavlix avatar 13.6.2007 19:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Řešení je nasnadě
Tak šup šup, běž s tím něco udělat!

Btw, Možnost sdílení desktopu a oken, na to už máme jiné protokoly, ne? Na druhou stranu nemám nic proti možnosti si takové propojení "domluvit" a připravit přes Jabber bez velkého úsilí.

A schovat příkazy jiných protokolů do Jabberu taky není problém (viz Jingle a SIP).

Tím lépe, že v tomto případě konkurence v čechách zase tolik rozšířená není (ICQ za konkurenci co do funkčnosti nepovažuju).

Každopádně hezkých nápadů spousta, až z nich aspoň část zrealizuješ, dej vědět.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 13:36 jiri.b | skóre: 30 | blog: jirib
Rozbalit Rozbalit vše SILC rulez!
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
n00bs :P

silc rulez - vysla nova verze :)
honzous avatar 12.6.2007 13:48 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vzdyt je to furt dokola. To uz je snad devadesaty-osmy clanek na toto tema, ktery za posledni 2 mesice vidim :-/ Nadavani na Widle uz neni v mode, ted se nadava na ICQ. Hlavne ze je na co nadavat. A urcite jeste bude... Ale tohle uz je fakt trapny. Kdyz se mi neco nelibi, tak to zrusim a hotovo...
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
Ilfirin avatar 12.6.2007 14:13 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
honzous avatar 12.6.2007 18:06 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Coz znamena, ze abclinuxu.cz si musi taky zastourat, byt s mnohamesicnim zpozdenim?
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
Ilfirin avatar 12.6.2007 18:08 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Pokud je to samostatný portál a nechce jen odkazovat na to, co napsali jiní jinde, ale vydávat vlastní články, pak ano, musí.
honzous avatar 12.6.2007 18:11 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Nechci zbytecne rejpat, ale to je jako otisknout fotky tehotne Britney Spears v dobe, kdy uz ma davno po porodu (blbejsi prirovnani uz me nenapadlo :-D).
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
Ilfirin avatar 12.6.2007 19:16 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Nene, tohle přirovnání je skvělé :-) . Vzhledem k tomu, že je ICQ stále v oblibě si myslím, že je aktuální (ha, lepší argument mě nenapadl, doufám, že ho nezvrátítě :-D )
pavlix avatar 12.6.2007 22:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Článek psal člověk, který rozpoutal ty poslední dva měsíce :). Tak nebuď tak překvapenej :D.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 14:51 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Vidím to stejně. Už je to trapné, článků o ICQ a Skype a jeho špatnosti jsme si mohli přečíst za poslední dobu řadu a navíc skoro všechny byly objektivnější, než tento. Některé byly i velmi zajímavé a daly nakouknout i do střev těchto programů a velmi dobře se četly. Ale tento článek - škoda mluvit.

Prostě když se mi něco nelíbí, tak prostě ICQ, nebo Skype nepoužívám a je to. Článků na toto téma už bylo tolik, že není třeba pořád dokola mlátil prázdnou slámu.

Ale ještě je v zásobě spousta flamů, pořád je možné proti čemu bojovat. A Stallman pořád něco vymýšlí, takže flame articles můžou vznikat jako na běžícím pásu.
Ilfirin avatar 12.6.2007 15:02 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
12.6.2007 15:35 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Chcete důkazy?

Třeba jenom Vy jste se o ICQ kriticky rozpsal ve dvou článcích ve Vašem blogu. A pokud neumíte používat google, je mi Vás upřímně líto.

Ale abyste se necítil stranou, když neumíte použít google, tak třeba na rootu:

http://www.root.cz/clanky/uskali-licence-icq-mnoho-neznamych-omezeni/ http://www.root.cz/clanky/polemika-je-licence-icq-trest-bozi/

a leccos najdete zde:

http://www.root.cz/n/icq/

Dále doporučuji zadat si přeci jenom do google nevýhody icq a budete mít důkazů více, než dost.
Ilfirin avatar 12.6.2007 18:11 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
root root root. Hmm, koukám do panelu nahoru... a co tam nevidím, www.abclinuxu.cz
O ICQ jsem se kriticky rozepsal pouze v jednom blogu. A tam jen rozebírám, ani nerozebírám, pouze cituji licenci. S dovětkem, že s ní nesouhlasím jako vyjádření osobního názoru. To má dle mě ke kritice daleko. Kritika je tento článek.
12.6.2007 18:53 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Jasan, takže hlavní je článek. Tady na abclinuxu.cz toto téma už prošlo. Ovšem ne jako článek, takže bylo třeba toto splnit, aby llfirin byl spokojen. Doufám, že má Vaše dušička už klid.

Jinak kdybyste zkusil ten google (ono to fakt nebolí, zkuste si ten google někdy), tak zjistíte, že o nevýhodách ICQ se psalo na stovkách míst.

Ale prosím, ještě další články na abclinuxu proti ICQ. Jen do toho. Ujměte se toho.
Ilfirin avatar 12.6.2007 19:14 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Kdepak, jeden stačí a moje dušička je spokojená (jsem rád, že máte zájem o mé blaho :-) ).
S touhle argumentací to může abclinuxu zabalit. O všem už se někde psalo. Tudíž je zbytečné aby tento portál vůbec existoval. Stejně tak televizní noviny na ČT1, Nově a Primě. Taky od sebe "kopírují a otravují tím" (anebo referují o tom samém svými slovy? AHA!)
12.6.2007 19:27 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
O všem se nepsalo. Ale byly doby, kdy nadávání na ICQ bylo aktuální a proběhla vlna "nadávacích článků" po celém Česku, ne-li i dál. Teď už je to víceméně pasé.

Ono to stejně dopadne tak, že ICQ si svůj podíl bude držet bez ohledu na to, kolik článků na abclinuxu.cz bude. A jabber si prostě bude držet pár svých desetin procenta tak jako dosud.

Až na lide.cz a podobně velkých službách nebudou jenom kolonky na telefon a ICQ účet, ale přibude tam jabber, tak odvolám. Ale zatím všude se počítá s ICQ.
Ilfirin avatar 12.6.2007 19:41 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Desetiny procenta? Viděl jste čísla? (nemyslím sportku, myslím statistiky)
Luboš Doležel (Doli) avatar 12.6.2007 19:45 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Lidé.cz nepoužívám, ale na Spolužáci.cz je.

Ty desetiny procenta mi zní podivně.
honzous avatar 12.6.2007 20:39 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Nj, to sis asi spletl s jinou statistikou :-) Navic ICQ je jednim z minoritnich protokolu. Takovym MSN, AIM ci Yahoo nesaha ani po kotniky - nejen kvalieou, ale take poctem uzivatelu. To jen Cesko je tak "zvracene", ze vetsina opravdu fici na ICQ.
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
pavlix avatar 12.6.2007 22:51 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Jabber má větší záběr než ICQ. A to ještě nejsou známá čísla z mnoha serverů.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
honzous avatar 13.6.2007 10:23 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tomu bych veril, ale nemyslim si, ze zrovna v Cesku...
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
pavlix avatar 13.6.2007 10:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Zrovna v česku nemá, ale mám dojem, že to na sebe nenechá dlouho čekat.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
honzous avatar 13.6.2007 10:56 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tomu verim taky, hlavne diky takovymto clankum a diskusim, ktere vsak na serverech typu abclinuxu.cz apod. simuluji noseni drivi do lesa :-)
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
Ilfirin avatar 13.6.2007 11:23 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Já to beru stylem, že je potřeba přesvědčit odbornou veřejnost. Ty ostatní jsou ... (jak to říct, aby to neznělo hanlivě.. asi nejde) stádo. Stádový efekt je přivedl k ICQ a stádový efekt je zas odvede.
honzous avatar 13.6.2007 11:36 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ja myslel, ze odborna verejnost uz je aspon 2 roky presvedcena :-)
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
Ilfirin avatar 13.6.2007 13:41 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Podle diskuzí se zdá, že ne.
honzous avatar 13.6.2007 15:18 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Zalezi, ktera skupina reprezentuje pojem odborna verejnost ;-)
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
13.6.2007 13:52 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ovšem, jenže veřejnost není jen odborná (a hlavně i ta odborná je líná cokoliv měnit)...
21.9.2022 20:52 bn
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
toto je tra-nska https://artemis.sh/2022/09/18/wayland-from-an-x-apologist html a kolibac je transf0b a toto celé je streisand efekt: The Streisand effect is a phenomenon whereby the attempt to suppress something only brings more attention or notoriety to it kolibáčova komoušská cenzura se vymkla kontrole TRANS RIGHTS ARE HUMAN RIGHTS
pavlix avatar 12.6.2007 22:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Článků na toto téma pravděpodobně ještě mnoho bude, ať se ti tolíbí nebo ne.
Ale ještě je v zásobě spousta flamů
Buď rád, jinak bys neměl, co dělat.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Luboš Doležel (Doli) avatar 12.6.2007 15:03 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Je to hrozně krátké a vydávat to na AbcLinuxu je jako nosit dříví do lesa :-/
12.6.2007 15:36 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Přesně tak. Mělo by se to napsat jinam a hlavně trochu zajímavěji. Takhle to vyzní jako propaganda XMPP za každou cenu.
12.6.2007 16:19 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
A kdyby se to jmenovalo "Výhody Skype a ICQ" tak už by to nevadilo? Aby to zase nebyla propaganda Skype a ICQ za každou cenu. Proč vlastně používáte Linux, když naprostá většina Čechů (a populace) používá Windows?
12.6.2007 16:24 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
O název vůbec nejde. Jde o obsah. P.S.: Jak víte, že používám Linux?
Ilfirin avatar 12.6.2007 18:13 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Já myslím že ne :-) (obhajoba ICQ je na Linuxu ne moc často vídaný jev, jelikož ofic. ICQ (a jediné správné) na Linuxu není)
12.6.2007 18:54 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Myslet znamená houby vědět.
Ilfirin avatar 12.6.2007 19:11 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
To je fakt. Pokud jste ale Linuxový uživatel, tak jak se tváříte na to, že abyste mohl komunikovat, musíte porušovat licence? A pokud je vám to jedno, pak další diskuze už nemá smysl (protože je vidno, že se budete icq držet stůj co stůj, a jakýkoli argument proti němu berete jako kacířství)
12.6.2007 21:05 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Výhradní uživatelé Windows mají často registraci a blog na abclinuxu.cz. Pokud windows nepoužíváte tak jste stejný exot jako označujete ty, kteří používají jabber.
12.6.2007 16:26 miky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
tak schvalne za rok se podivejte jestli se neco zmenilo :-).Pouzivam jabber.Porovnejte funkce .co chce obycejny uzival chce klinta ktery je naplacany funkcemi ikdyz je nepotrebuje.co dal chce aby byl jako omalovanky a co jeste chce neco co maji vsichni protoze franta od vedle to umi nastavit a poradi mu.chce prenaset text chce prenaset hlas a video prenaset soubory a chce hrat ty priblble hry co tam jsou.takze dejte na trh takovou spatlaninu a lidi mozna zacnou prechazet pokud tomu date perfektni reklamu a zacne se otom vsude psat a bude to modni.to je trh neni dulezita kvalita je dulezity marketing.
12.6.2007 16:57 Franta
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Říkáš omalovánky? :-) http://xeus-messenger.blogspot.com/
Ilfirin avatar 12.6.2007 18:15 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Tohle je první messenger, od kterého jsem kvůli omalovánkám utekl :-D Jinak jsem vždycky šel za hezčí grafikou :-)
Ale pro stylový a hustý týnejdžry to bude akorát.
Ilfirin avatar 12.6.2007 18:15 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Zvláštní: jednou mám smějící se smajlík :D a jednou jen usmívající se :) a on to abclinuxu vyhodnotil jako stejné.
pavlix avatar 12.6.2007 22:51 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Spousta lidí letí na QIP, který teďka zavádí i Jabber (varianta Infium je víceprotokolová).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 18:52 Pepíno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Článek o ničem!

Autor je zakomplexovaný na otevřený kód, ale přiznej me si, výhodou uzavřeného protokolu (Skype) je to, že ho nikdo nemůže zneužít ve stylu mraky spamů co jsou třeba na ICQ.

Že se icq změnilo na reklamní katalog a bůh ví, co ještě je jen důsledek tlaku konkurence, který se inspiroval a kdo chce mít navrch, musí mít něco navíc. Klasická tržní ekonomika.
David Watzke avatar 12.6.2007 19:07 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
přiznej me si, výhodou uzavřeného protokolu (Skype) je to, že ho nikdo nemůže zneužít ve stylu mraky spamů co jsou třeba na ICQ.
Ne, pouze pokud máš veřejnou IP, tak přes tebe jdou hovory lamek za NATem ;-)
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
pavlix avatar 12.6.2007 22:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Autor je zakomplexovaný na otevřený kód
Svým jednáním vůči ostatním lidem vyjadřuješ vlastní inteligenci.

Tím, že zaměňuješ otevřený kód a otevřený protokol ukazuješ, že o dané problematice víš velmi málo.

Tím, že nemožnost výběru poskytovatele považuješ za rys tržní ekonomiky, ukazuješ i úroveň svých ekonomických představ.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
12.6.2007 23:00 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
A proč jste záměrně zapomněl zmínit i nevýhody?
jnc avatar 12.6.2007 19:18 jnc | skóre: 6
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
talk(1)
Cubic avatar 12.6.2007 20:52 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
nehodnotnejsi prizpevek celeho vlakna :)
pavlix avatar 12.6.2007 22:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Díky, ale mohl jsi pro ty, co si myslí, že ICQ byl první IM napsat víc. Věděli by, že jsou to desetiletí z křížkem po funuse.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
13.6.2007 07:48 miky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
tak jsem si dal tu praci a donutil tenhle clanek precist 5 lidi obcejnych uzivatelu. A pak se jich zeptal na jejich nazor.prvni 14leta holka po precteni rekla ze ji to ani nezajima.ukazal jsem ji par klientu pro jabber bylo mi receno ze neco tak oskliveho nechce :-) .A ostatni? jeden rekl ze je to zajimave Ale nevidi duvod pouzivat neco jineho.A ostatni rekli ze nechapou ocem autor pise.Tak mam dojem ze normalni BFU asi hned tak na neco jineho neprejde.:-) takze mam dojem ze kdyz se tu sejdem za 5let budem tu resit stejny problem.
13.6.2007 08:17 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
To protože to děláte špatně. Stačí lidem ukázat Gmail, a protože nic lepšího není, tak z něj drtivá většina z desítek lidí, kterým jsem ho ukázal, už zůstala. Většina z nich používá i Gmail Chat, protože je to pohodlné, a Google Talk, protože je jednoduchý, má skvělou ergonomii ovládání, není přeplácaný a neobsahuje vtíravé reklamy. Lidi chtějí kvalitu, tak jim ji dejte. A když se jim vysvětlí historie chatování, ke které mají přístup odkudkoliv, a nezáleží na tom, z jakého PC, systému či programu chatovali, a mahou ji prohledávat stejně komfortně jako e-maily a web, tak se mi opravdu snad ještě nestalo, že by to někdo nechtěl. Kdo nepoužívá oficiálního ICQ klienta, a těch lidí je dost, tak si jednoduše přidádalší účet a provozuje oba s ICQ v jendm programu. A kdo má oficiálního klienta, dost často vedle toho pouští Google Talk či jiné klienty nebo používá Gmail. Tolik má zkušenost. Vzorek n > ~50 za poslední dva roky, většinová úspěšnost.
xkucf03 avatar 13.6.2007 10:12 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Musíme se zaměřit na nejmladší uživatele, kteří s IM teprve začínají.

<prosbaOpomoc> K tomu potřebujeme Seznam a jeho Lidé. </prosbaOpomoc>

Uznávám, že přechod z jednoho IM na jiný je dost těžký, obdivuji ty, kteří dokázali ICQ ze dne na den vypnout. Sám jsem ve fázi, kdy se snažím být na Jabberu online co nejvíc a účet s ICQ a MSN transporty zapínám jen na pár hodin denně.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
pavlix avatar 13.6.2007 10:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Zajímavé, že lidi z mého ICQ seznamu s tím neměli problém.

Část z nich už měla Gmail, část zkusila Psi a zalíbilo se na tolik, že ICQ šlo do transportu.

Dvě holky si oblíbily (nechápu proč) Gaim (teď už Pidgin).

Vělká část měla Mirandu, tak si jenom přidali účet. Někteří na Mirandu přešli.

Část kontaktů jsou lidi, se kterými už jsem si dlouhodobě nepsal, tak těm až oznámil odchod.

A ještě pár lidí udělalo některou z předchozích akcí potom, co jsem přestal ICQ zapínat.

No... a na ty zbylé tři nebo čtyři lidi mam jak e-mail, tak telefon a stejně jsem jim nejčastěji psal smsky (což můžu z Jabberu nebo z mobilu).

Čím to?
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
13.6.2007 14:39 Jouda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
tím, že jsi úžasný evangelista a propagátor. ;-)
JiK avatar 13.6.2007 15:42 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
anebo to proste udelali jen proto, aby jim ten nudny, opruzeny, otravny a fanaticky nerd z jine planety dal konecne pokoj....
pavlix avatar 13.6.2007 16:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Přemýšlím, o kom to teďka píšeš. Já to být nemůžu, protože mě ani neznáš.

Takže asi píšeš o sobě? Chtěl ses nám takhle představit?

Teď vážně, přečti si po sobě tu jednu větu a zamysli se nad tím, co si tak asi může myslet člověk, který to po tobě čte.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
13.6.2007 18:47 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Nazval tě "nerdem". To by pro "ajťáka" měla být poklona. :-)
pavlix avatar 13.6.2007 19:23 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Což o to, jako nerd se jen necítím, ale "nudny, opruzeny, otravny a fanaticky" nejsou zrovna slova, který bych já říkal lidem na "internetový potkání".

Ten člověk by si měl držet trošku úroveň :). Ale tak, to bych toho chtěl moc.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
pavlix avatar 13.6.2007 16:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Četli stejný nebo podobný článek :D. Ale dobrovolně.

Když někomu něco nabídneš, popřemýšlí o tom, zjistí, jestli mu to zrovna stojí za to (což se může časem změnit, třeba mým odchodem z ICQ) a rozhodne se.

Když někomu něco nutíš, ať už k přečtení, nebo rovnou k používání, zasahuješ tím do jeho svobody, a můžeš čekat jenom negativní reakci.

Takový člověk se pak nejspíš časem uklidní, zjistí si co a jak... zařídí si třeba i ten Jabber (možná, možná taky ne), ale tebe si nejspíš do kontaktů nepřidá.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
13.6.2007 11:31 Robo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Inak vela ludi moze bez problemov Jabber pouzivat, alebo ho uz pouziva len o tom nevie. Staci mat mail na xyz@gmail.com, ktory funguje ako Jabber Account. Pre tych, ktory pouzivaju napr. Gaim (Pidgin) staci si pridat tento ucet, heslo je rovnake ako na heslo na mail. Ja ho mam vzdy zapnuty spolu s ICQ a MSN, ale nikto mi nanho nikdy nepise :) Par-krat sa mi stalo, ze som cloveka zastihol, ked bol prave na stranke gmailu a cital si svoju postu, ale to je vynimka.
13.6.2007 17:57 miky
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ale prida :-).koukejte zkousel jsem i par lidem dat alternativni klienty nekolik na vyber do pc. Vsichni se vratili k puvodnimu.Jde oto jak moc velke jsou znalosti onoho cloveka.clovek ktery se nezajima o pc zustane o originalniho klienta.kdyz nekdo se zajima o to hloubeji tak prejde.jenze vetsina se nezajima.
pavlix avatar 13.6.2007 18:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Nějak nevím, na co reaguješ.

Tady o alternativních klientech ani moc nebyla řeč.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Ilfirin avatar 14.6.2007 12:36 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tradá, 240tý příspěvěk a zdá se, že tím diskuze končí. Nu, těšme se na další (obdobnou) u dalších článků. A kdo ví, třeba příště už bude diskuze probíhat v reálném čase na nějaké jabber konferenční místnosti (MUC) ;-)
14.6.2007 13:39 jarda
Rozbalit Rozbalit vše Proc se nikdy neprosadilo IRC
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vsak tu mame protokol , ktery je snad stejne stary jak FTP atd...

To znamena IRC a proc se to neprosadilo ?

Je otevrene , svobodne , decentralizovane , bezpecne se stahovanim souboru...

Dokonce tam chodily cele skoly ve sve dobe pokud si pamatuju . Jenze tamni spravci byli/jsou kingove kteri prece pubertaky nenechaji si psat tam kde jsou oni . Nehlede na tu roztristenost pac tu mame Efnet , IRCnet atd...

ICQ nabidlo jednotny system s barevnym krasnym(pro BFU) vzhledem kde nebylo potreba neco resit . Proste si clovek pridal uzivatele a chatoval . A to asi 99% lidem jde ze ?

Myslim , ze v tom je jadro pudla proste kliknout, spustit, pripojit , chatovat . Pokud mozno neresit zpusob pripojeni, kdejake servery , bezpecnostni politiku , pitomce spravce (zdravim sikmoocko AVEho :)) ) a proste jet. No a to zatim umoznuje to spatne , skarede, nesvobodne, centralizovane ICQ . Ostatne I Seek You :P
Ilfirin avatar 14.6.2007 14:03 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
No a to zatim umoznuje to spatne , skarede, nesvobodne, centralizovane ICQ . Ostatne I Seek You :P
Nejen ICQ toto umožňuje.
14.6.2007 14:05 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
Vsak tu mame protokol , ktery je snad stejne stary jak FTP atd...

To znamena IRC a proc se to neprosadilo ?

Je otevrene , svobodne , decentralizovane , bezpecne se stahovanim souboru...

...

Myslim , ze v tom je jadro pudla proste kliknout, spustit, pripojit , chatovat . Pokud mozno neresit zpusob pripojeni, kdejake servery , bezpecnostni politiku , pitomce spravce (zdravim sikmoocko AVEho :)) ) a proste jet. No a to zatim umoznuje to spatne , skarede, nesvobodne, centralizovane ICQ . Ostatne I Seek You :P
Důležité je slůvko NEJEN. To stejné, ale dobré, hezké, svobodné, decentralizované a spolehlivější prosředí nabízí např. Jabber (Google Talk / Gmail Chat). Divilibyste se, kdyžprocházím sutdovnou, kolik vysokoškoláků tu v těch okýnkách chatuje z Gmailu... A nemusí si ani hledat jeho nějakou identifikaci - už ji mají v adresáři jako kontakt.
xkucf03 avatar 14.6.2007 14:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
  1. IRC se prosadilo, hodně lidí ho dodnes používá. I když je pravda, že spíš ze setrvačnosti a z lenosti učit se něco nového. Na mě je IRC moc předpotopní, Jabber mi dává víc a má větší budoucnost.
  2. U Jabberu není problém se složitostí, prostě si nainstaluješ klienta a vyplníš jméno/heslo, není to o nic složitější než ICQ.
  3. Pokud chce někdo barevný a lentilkový vzhled, je tady XEUS: http://xeus-messenger.blogspot.com/
  4. Jabber je podobně transparentní a jednoduchý na pochopení podobně jako e-mail: celosvětově jedinečná identifikace ve formě uživatel@server.tld Kdokoli si může psát s kýmkoli. A o to přece uživatelům jde - nemusejí řešit, kdo je na jaké síti nebo u jakého poskytovatele, nevadí, že je na jiném serveru než oni, prostě si přidají jeho JID do kontaktů a mohou vesele chatovat. A o tom to je :-)
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
pavlix avatar 14.6.2007 14:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
No víš, IRC je IRC, má svoje výhody i mouchy.

Mimochodem 99% lidí na tenhle server nechodí.

Google talk taky funguje principem kliknu a jsem tam... a bude jich víc :). Protokol na to je, takže stačí vybrat dobré implementace.

Dokud nechodí z ICQ zprávy na Google a ostatní servery, je to špatná služba. Až se to změní, tak tyhle články nebudeme psát.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
14.6.2007 19:18 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
Že vám do toho kecám. Zřídit si jabber účet je mnohem jednodušší než se registrovat u ICQ. :-)
15.6.2007 10:27 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
To je sice hezké, ale neřeší to problém, že tam budu sám (pokud nezapnu ICQ transport). Pak sice budu budu používat moderní a otevřený protokol z pěkného klienta, ale zprávy si mohu poslat akorát sám se sebou :-(.
xkucf03 avatar 15.6.2007 10:44 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
Pro začátek můžeš napsat mně, třeba když tě něčím vytočím tady v diksusi :-D tak si to můžeme hezky online vyříkat. Tady na ABC používá Jabber hodně lidí a je to skvělá věc na rychlou komunikaci.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
15.6.2007 10:45 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
Měl jsem podobný názory a obavy jako vy. Ale byli liché. Během dní/týdnů/měsíců byla drtivá většina pro mě relevantních lidí na Jabberu. Často jsem dokonce zjistil, že i Jabber účet mají/měli/zkoušeli, ale nevěděli, že by si přes něj mohli povídat s někým jiným, resp. že ho taky mám.
pavlix avatar 15.6.2007 12:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
Sám tam nebudeš.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
pavlix avatar 15.6.2007 12:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
Samozřejmě si můžete nechat stávajícího klienta (na linuxu stejně žádného ICQ klienta neznám, znám jen multiklienty a AIM klienta).

Nebo můžete zvolit ICQ transport.

Máte svobodu rozhodnutí. Bohužel část lidí se svobodně rozhodovat nechce, stojí to moc práce... tak se přikloní k někomu, po kom rozhodnutí papouškují a občas změní vzor :).

Mimochodem, na Jabberu je víc lidí než na ICQ, a v čechách jich je sice míň, ale i tak docela dost. Když si dáte dohromady uživatele Jabbim.cz, české uživatele Jabber.org, české uživatene Gmailu a pravděpodobně přibydou další služby (část z nich už nějakou uživatelskou základnu má).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
16.6.2007 21:29 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
Samozřejmě si můžete nechat stávajícího klienta (na linuxu stejně žádného ICQ klienta neznám, znám jen multiklienty a AIM klienta).

Nebo můžete zvolit ICQ transport.

Máte svobodu rozhodnutí. Bohužel část lidí se svobodně rozhodovat nechce, stojí to moc práce... tak se přikloní k někomu, po kom rozhodnutí papouškují a občas změní vzor :).
Možná to nevyplynulo z mých předchozích příspěvků, ale já mám účet na jabber.cz již mnoho roků a rád používám služby, které server jabbim.cz poskytuje. Jako klienta jsem dříve používal mirandu/gaim, teď jednotně všude psi. Ale za celých těch několik let se nezměnilo, že většinu lidí mám v ICQ transportu. Mě osobně přesvědčovat nemusíte, ale říkám, že Vaše argumentace na přesvědčené uživatele ICQ platit nebude - nemáte vhodné argumenty.
Mimochodem, na Jabberu je víc lidí než na ICQ, a v čechách jich je sice míň, ale i tak docela dost. Když si dáte dohromady uživatele Jabbim.cz, české uživatele Jabber.org, české uživatene Gmailu a pravděpodobně přibydou další služby (část z nich už nějakou uživatelskou základnu má).
K čemu mi to je, pokud je neznám? A ti které znám preferují ICQ...
pavlix avatar 17.6.2007 02:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Proc se nikdy neprosadilo IRC
Ale když argumentuješ takhle špatně, tak mám pořád ještě snahu to uvádět na pravou míru aspoň pro ostatní. Možná mě to časem přejde.
Vaše argumentace na přesvědčené uživatele ICQ platit nebude - nemáte vhodné argumenty.
Moje argumentace nikdy nebyla a nebude určená pro "přesvědčené uživatele ICQ" (volně přeloženo ICQ.com fanatiky, nebo také lidi, kteří si oblíbili jednoho poskytovatele IM a toho jsou schopni za každou cenu prosazovat). Takoví lidé mě ani nezajímají.

Já jsem spíše v kontaktu s lidmi, co balancují mezi technickou kvalitou a svobodu, znichž ani jedno zrovna ICQ (z mého pohledu) nesplňuje. A tito lidi mě zajímají.

Ostatní se buď přizpůsobí nebo nepřizpůsobí, to je jejich věc. Případně se můžou dočkat toho, že se přizpůsobí ICQ, i když v nejbližší době to asi pravděpodobné není.

Takže máte pravdu, díky za připomínku a z mého pohledu je to zcela v pořádku. Pro "přesvědčené" uživatele ICQ je ICQ ta správná volba.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
14.6.2007 14:26 terzeus69
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
tak kdyz tu slysim same nevyhody icq. tak mi vysvetlete proc vsichni neprejdou treba na jabber okamzite :-).Mam dojem to tak i zustane.Podle mne to je problem svobodneho softu.Vzdy propasne prilezitost.Mam dojem ze v tu to chvilku to muze zmenit jedine google.Sance byla pred prichodem Skype ale ta se propasla.Kdyz unas tuhle situaci kolem icq nedokazal zvratit ani nekdo komu patri MSN :-).
pavlix avatar 14.6.2007 14:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Ptej se jich, ne nás.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
14.6.2007 14:31 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já bych za jeden z hlavních důvodů viděl i to, že tento článek se k "normální" většině lidí používajících ICQ nedostane. Přesvědčuje přesvědčené a ty nepřesvědčené, kteří o Jabberu už ví, stejně nepřesvědčí, protože by nemohli povídat se svými kontakty...
Petr Tomeš - Blog
pavlix avatar 15.6.2007 12:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Já ne, protože tady nejde o tenhle článek :).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
pavlix avatar 15.6.2007 12:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Jo počkej, "normální" většina lidí? Podle které normy hledáš?
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
15.6.2007 13:51 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Podle takové, která vůbec nečte Abclinuxu a podobné servery, kde články vyšly. Soudlě dle mého poměrně širokého okolí je to možná > 99 %. Oni o tom prostě neví (pokud jsem jim zrovna to neodkázal). Jinými slovy, kolik čtenářů Abclinuxu neví o Jabberu nebo ho nikdy nezkusili? Tak maximálně pár procent.
Drom avatar 14.6.2007 23:07 Drom | skóre: 24 | Kdyne
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Me ten clanek prijde uplne stejny placani do obracenyho kyble jako clanek Úskalí licence ICQ: mnoho neznámých omezení na Root.cz navic (_IMHO_) porad se stejnyma neobjektivitama.

Viz Re: icq.xmpp.cz a nic vic k tomu asi nemam.
Ilfirin avatar 15.6.2007 06:51 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Já zareaguji naposlední větu vaší kritiky. "Jabber komunita příliš moc tlačí"
A co má dělat, když se neustále setkává s argumentem, že "Jabber je sice lepší, ale ICQ má víc lidí, takže blá blá blá". Tak tlačí aby tomu tak nebylo.
15.6.2007 09:54 Jouda
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
co má dělat? no, já bych třeba lidi přestal nutit a vyhrožovat jim. to by možná pomohlo. proč by měli lidi být nuceni opouštět stávající, když jim to vyhovuje? ať se rozhodnou sami.

tyhle kampaně mi přijdou fakt uhozený na hlavu. je to skoro horší než fanatické války linux vs windows.

a nejlepší na tom je, že v čele davu stojí skoro vždy banda studentíků, kteří se rozhodli obrátit svět na pravou víru. takoví ti praxí a jiným než akademickým prostředím nepolíbení.
15.6.2007 10:11 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Zato jako ředitelé zeměkoule se cítí ti, kteří pořád plácají o bandě studentíků. ta banda studentíků jsou většinou budoucí vývojáři, vědci, výzkumníci. To je ti, kteří technologie uvádí v život, kteří v něco věří a jsou tak schopni něco vymyslet, aby je pak mohl použít "jouda" z Horní Dolní, který plácá něco o praxi a využívá to, co vymysleli nějací studentíci (a že toho není málo).

Toto"je z wikipedie o historii Mirabilisu.
ICQ grew virally as friends would encourage their friends to join so they could communicate to each other.
Víte jak tehdy mohly vnímat naléhání svých kamarádů, aby se připojili do sítě ICQ? Jako naléhání? Přesvědčování? Kampaň? Já myslím že ano. Nepochybně taky nutili ostatní, aby se připojili.
15.6.2007 10:14 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Podobné nesmysly jako ty teď vykřikovali lidi před několika lety o IE - taky že lidem stačí atd. bla bla bla. Přitom jeden bezpečnosntí expert a profesionál za druhým utíkali od IE tak rychle, jak to šlo, a doporučení nepoužívat IE byla také hlasitá. A zastaralost a zaostalost IE byla už tak zjevná, že to rychle pochopila i média a prakticky se nenašel inteligentní článek, který by považoval IE za nejlepší volbu pro většinu lidí. A historie ukázala, že měli pravdu a odliv od IE pokračuje i po vydání jeho sedmé verze, protože na konkurenci prostě nestačí. A bariéra, kdy je předinstalován na většině PC na světě a nejde ani odinstlaovat, také padla. Lidé ke konkurenci přecházejí - pokud se o ní dozví a vyzkouší. S Jabberem je to podobné - chce to informovanost, ale žádné násilí. Poukazovat na zaostalost a nedokonalost ICQ je správné, protože je to objektivní fakt.
15.6.2007 11:16 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
S jabberem to něco úplně jiného, je to jako by IE fungoval v jiné síti než ostatní WebBrowsery. Jabber by měl využít své transporty - to je obrovská marketingová výhoda, pokud budou opravdu funkční. A nabídnout něco navíc, ovšem.

Já přestože mám většinu kontaktů na ICQ v transportu, využívám i přidané hodnoty na jabber.cz - mobily, počasí, slovníky, mám napsaného i vlastního robota (protože je to otevřený protokol) na další služby. IMHO tohle by jste měli propagovat mezi lidi, ne to, že ICQ je špatné...
Ilfirin avatar 15.6.2007 11:40 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
O tom právě bude příští článek jak jste se mohl dočíst v závěru.
Drom avatar 17.6.2007 23:58 Drom | skóre: 24 | Kdyne
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
No ocekavam ho a uvidim, co se dozvim :)
pavlix avatar 18.6.2007 00:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
No uvidímě, co z toho vyjde, nebuď moc kritický... jinak přijímám i náměty :).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
pavlix avatar 15.6.2007 13:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ICQ funguje na jiné síti, do Jabber sítě se může připojit se svým serverem kdokoli.

A to včetně AOL se svým ICQ. Jenže to neudělají, protože je jejich zákazníci nezajímají.
IMHO tohle by jste měli propagovat mezi lidi, ne to, že ICQ je špatné...
Neříkej jiným, co mají propagovat a propaguj sám :D.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
xkucf03 avatar 15.6.2007 10:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
...takoví ti praxí a jiným než akademickým prostředím nepolíbení.
A to čekáš, že revoluci půjdou dělat důchodci nebo desetihodinovou šichtou znavení čtyřicátníci? :-)
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
15.6.2007 11:00 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
S tou revolucí je to dobrý příklad. Proti fašismu i komunismu se vždy nejvíce projevovali studenti a inteligence. Oproti těm praxi políbeným a prospěchářským, řekněme i pragmatickým, lidem.
pavlix avatar 15.6.2007 12:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
já bych třeba lidi přestal nutit a vyhrožovat jim.
Tak to já nemůžu, nikdy jsem nikomu vyhrožovat nezačal. Jak mám tedy přestat?
je to skoro horší než fanatické války linux vs windows.
Ano, protože války linux vs. windows jsou dohady, který produkt je lepší. Člověk si může vybrat, aniž by komunikace byla jakkoli omezována.

Tady bohužel je i důvod to řešit, vzhledem k možnosti svobodně komunikovat s ostatníma. Některé firmy vás uzavírají jen do okruhu vlastních zákazníků, jiné vám dovolí i psát ostatním.

U mailu si málokdo dovolí blokovat komunikaci ven a umožňovat ji jen po vlastní síti (ať už z vlastním protokolem nebo ne). U IM si to dovolí kdekdo.
banda studentíků
Taky jsem student. A nestydím se zato.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Drom avatar 18.6.2007 00:17 Drom | skóre: 24 | Kdyne
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
jeste musim reagovat na Tvuj prispevek, protoze mam neblahej pocit, ze me predchozi komentare (hlavne na root.cz) vyznely, jako bych nekoho obvinoval z trhani nozicek moucham a terorismu :)

Prohlasuji tedy, ze nikdo z lidi okolo jabberu mi nevyhrozoval, ani po ICQ ani jinak :)

Ja (na vysvetleni meho postoje) myslel tlak spise tak, jako pisu v prispevku nize. Jabber komunita prosazuje jabber moc, prijde mi, ze nekteri (nemyslim ted nikoho konkretne) az moc a hlavne, "malo" promyslene a na spatnem miste. Ja uz jabber mam, spis vysvetlete lidem, co maji jenom icq, at pouzivaji jabber. Jak je videt na ankete vedle, tak 84% lidi hodnoti sve kontakty jako nedostatecne az vubec vybavene jabberem.

Navic, jabber je porad jenom jedna moznost, me osobne vic vyhovuje, kdyz mi nekdo "svoji" "vec" nabizi jako moznost, informuje me o existenci a vsim s tim spojenym, ne neco je spatne a melo by to byt tak. Ono by totiz spoustu veci melo byt jinak :)
pavlix avatar 18.6.2007 14:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
me predchozi komentare (hlavne na root.cz) vyznely...
Tvoje předchozí komentáře opravdu zhruba tak nějak (s trochou nadsázky) vyzněly. Takže moc děkuju za uvedení na pravou míru.

Pokud máš nějaký konstruktivní nápady, rád si je vyslechnu (třeba po Jabberu).
Ono by totiz spoustu veci melo byt jinak :)
Njn, mám tendenci se pořád snažit něco zlepšovat :).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Drom avatar 17.6.2007 23:55 Drom | skóre: 24 | Kdyne
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Zamerit svoji kampan na jinou cilovou skupinu :). Nemam prehled, ale objevujou se takove clanky na i jinych serverech, zvlaste takovych, kde lze ocekavat u navstevniku daleko mensi schopnost orientace v takovych vecech?

Ja myslim, ze vetsina lidi na acblinuxu (a mozna i root.cz) je schopna si dat dohromady vetsinu pozitiv a negativ toho ktereho protokolu, pokud s nim maji zkusenost.

Navic z meho pohledu, (take) jako uzivatele jabberu to vypada uz ne "mel bys pouzivat jabber, je lepsi a svobodny" ale jako "pouzivej jenom jabber, ostatni je spatny". Navic mi dost vadi, ze se hledaji pozitiva za kazdou cenu (nepresnosti a tak), snad ve snaze jabber vice prosadit.

A vylozene smutne vypada napis "Tento článek týkající se softwaru je pahýl. Můžete pomoci Wikipedii tím, že jej vhodně rozšíříte." na ceske wikipedii u hesla "Extensible_Messaging_and_Presence_Protocol".
15.6.2007 09:03 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Četl jsme si odkazovaný názor na rootu a zcela opomíjí fakt, že pokud si nastavíte trasnport, porušujete licenci. A už tento samotný fakt znamená, že se toho protokolu de facto vlsatěn vůbec nezbavíte, jen jeho režii přenesete jinam. Takže závislý jste. Nijak jste nevyvrátil neobjektivitu článku, demagogický a neobjektivní je naopak ten názor.
pavlix avatar 15.6.2007 13:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Přidávám ještě odkaz na svoji reakci.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
15.6.2007 22:18 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
> Četl jsme si odkazovaný názor na rootu a zcela opomíjí fakt, že pokud si nastavíte trasnport, porušujete licenci.

Porusovani licence je problem pouze pokud delam neco, co je mi jinak zakonem zakazano. Jeste v techto diskusich ohledne licence k ICQ jsem nevidel jediny prispevek, ktery by jasne rekl, ktery zakon porusuji, kdyz pouzivam sluzbu ICQ, aniz bych akceptoval licenci. A zatimco pri primem pouzivani ICQ bych i veril, ze nejaky takovy existuje, u neprimeho pouzivani formou transportu na serveru bych tomu neveri vubec. V tomto pripade prece ja vubec nekomunikuji se servery ICQ, ja ty zpravy predavam jabber serveru a je jeho vec, co s nima udela (a zda to ma prislusne smluvne podlozene).
15.6.2007 22:50 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
To je dobrý postřeh, to bych rád nechal prozkoumat někoho, kdo se vtom lépe orientuje. Každopádně tak či tak, někdo tu licenci porušit musíš, abyste vůbec mohl komunikovat. A myslíte si, že je správné a morální něco porušovat a nesnažit se aspoň o vyzkoušení jiné možnosti, kde nikdo (jakýkoliv účastník) nic neporušuje, když taková možnost zde je a mnohem lepší bez přílišné námahy?
16.6.2007 00:13 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
> A myslíte si, že je správné a morální něco porušovat a nesnažit se aspoň o vyzkoušení jiné možnosti, kde nikdo (jakýkoliv účastník) nic neporušuje, když taková možnost zde je a mnohem lepší bez přílišné námahy?

V teto obecnosti na tuto otazku nemam jednoznacnou odpoved. Ta by zejmena zavisela na urovni legitimity toho, kod stanovuje ta pravidla.
JiK avatar 15.6.2007 23:00 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
hehehehe, to je stejne blba vymluva jako: "slavny soude, ja preci nikoho nezabil, ja jen tech 20 tisic predal panum Demeteru Danihelovi a Dezo Handubardzovi a je jen jejich vec, ze mi dalsi den ubodali mou bohatou tchyni..."
16.6.2007 00:00 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Oproti tvemu prikladu je zde jeden podstatny rozdil. Na samotnem doruceni zpravy neni nic trestneho - napr. provozovatel jabber serveru mohl mit prislusnou smlouvu s provozovatelem ICQ (kdyby neco takoveho bylo treba). Analogie - pokud osoba A rekne osobe B, at ji sezene auto, a a osoba B ho ukradne misto toho aby ho koupila, tak za to neni zodpovedna osoba A.
JiK avatar 16.6.2007 00:27 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
ale ty preci dobre vis, ze osoba B porusi zakon a/nebo licenci (pouzitim neoriginalniho ICQ klienta), a i s tim vedomim to po ni zadas a mas z toho prospech (odeslanou zpravu), stejne jako kdybys zadal aby i A sehnal novy auto za 50 korun (s vedomim, ze aby ti ho dodal za tuhle cenu ho nutne musi ukrast).

Pokud ti chybi tyhle zaklady logiky, nema dalsi diskuze smysl.

P.S. Ano, taky pouzivam neoriginalni klient, jeden pro vsechny protokoly, Adium, na MAC OS X snad asi nic jineho nema smysl, zda existuje nejaky originalni mne nikdy nezajimalo, ale aspon vim, ze to neni koser a ze je to k firme provozujici i pro mne ICQ sit trochu nefer, ze jsem 'cerny pasazer' takze to neobhajuju.
16.6.2007 02:08 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
> ale ty preci dobre vis, ze osoba B porusi zakon a/nebo licenci (pouzitim neoriginalniho ICQ klienta), a i s tim vedomim to po ni zadas a mas z toho prospech (odeslanou zpravu).

Ale nevim. Ja netusim, jake dohody maji mezi sebou uzavrene provozovatele jabber serveru a ICQ serveru. Predpokladam, ze kdyz provozovatel jabber serveru tuto sluzbu nabizi, tak to ma pravne osetrene. I kdyz znam licenci, kterou provozovatel ICQ nabizi beznym uzivatelum, a tato licence by takovy provoz takoveho transportu neumoznovala, tak z toho nemohu soudit, ze neexistuje jina licence, ktera to nekomu jinemu za nejakych podminek povoluje. Jina analogie - koupite si DVD s filmem, licence k filmu na DVD vam nepovoluje verejne promitani daneho filmu. Presto existuji legalni kina, ktera dany film verejne promitaji (a maji na to potrebne licence).
16.6.2007 02:10 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
> P.S. Ano, taky pouzivam neoriginalni klient,

P.S. Ja ICQ (ani pomoci transportu) nepouzivam, vystacim si s emailem, talkem a jabberem.
pavlix avatar 16.6.2007 12:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Pokud ti chybi tyhle zaklady logiky, nema dalsi diskuze smysl.
Proč tak zostra? Já žádné logické nedostatky nenašel.

Santiago jenom vychází se svobodnějších představ o světě než ty. Mimochodem v ČR jsou podle mě mnohem svobodnější zákony než v USA (neznám detaily, ale z jednotlivých věcí ten pocit mám).

Používat ICQ síť jako černý pasažér je mírně nefér vůči ICQ. To, že ICQ neumožňuje (dá se říct, že blokuje) tvoji komunikaci s lidmi na jiných IM serverech, je dost nefér vůči tobě jako uživateli. Co je horší? :)
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
xkucf03 avatar 16.6.2007 09:50 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ

Pokud osoba A koupí kradenou věc, pak jí bude zabavena a má smůlu. Osoba A se totiž nikdy nestala vlastníkem věci, jelikož osoba B neměla vlastnická práva k dané věci, a tedy nemohla převést na osobu A právo, které neměla.

Teď budu trochu střílet do vlastních řad, ale pravda by se měla říkat na rovinu: rozpor je v tom, že když někdo propaguje Jabber, tak jako výhodu uvádí i možnost transportů (komunikace s ICQ, MSN). Když naopak pomlouvá proprietární sítě, tak důležitým argumentem je, že se nesmějí používat neoficiální klienti, ale jen ten jeden originální. Nepoužití originálního klienta je pak špatné nebo dobré, podle toho, jak se nám to zrovna hodí.

Dávám přednost pozitivní kampani před očerňováním ICQ (i když i to je potřeba), důvodů proč používat Jabber je totiž víc než dost.

Přiznám se, že transporty používám, stejně jako jsem dříve používal neoficiální klienty, ale je to stav, který mě netěší a pracuji na tom, abych ICQ smlouvu porušovat nemusel (přestat ho používat).

Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
xkucf03 avatar 16.6.2007 12:42 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Zpovědnice
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Zpovědnice: Začnu život bez ICQ - tak to vidíte, ICQ ničí lidem vztahy. Je čas přejít na Jabber :-)
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
pavlix avatar 16.6.2007 16:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
To jsou zas nějací křesťani, ne? Ty svoboda tak netrápí, tam bych se ani nesnažil.

A v tomhle případě snad ani ze srandy, jako těch pár lidí, co tam psali o Jabberu.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
16.6.2007 16:50 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Pavle, teď jsi fakt ujel. Proč zakládáš myšlenkové konstrukce na něčem, co vůbec neznáš? Řekl bych, že drtivá většina lidí na Zpovědnici je nevěřících, protože se tam řeší kde co.
pavlix avatar 16.6.2007 19:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Pavle, teď jsi fakt ujel.
Kam?
Proč zakládáš myšlenkové konstrukce na něčem, co vůbec neznáš?
Protože jinak bych neměl šanci pořádně poznat to, co chci. Navíc si zkus všimnout otazníku na konci té věty.

Nejsem si zcela jistý jestli jsem správně pochopil "zakládat myšlenkové konstrukce" jako "myšlenkově reagovat", "odhadovat", "přemýšlet", atd.
Řekl bych, že drtivá většina lidí na Zpovědnici je nevěřících, protože se tam řeší kde co.
Jo, to už mi taky xkucf psal, ale stejně díky za informaci.

Tento dojem ve mě vyvodila první stránka na kterou jsem se přes nějaký odkaz dostal. Bohužel jsem neměl čas zkoumat, o čem celý server je.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
16.6.2007 19:22 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Pavle, teď jsi fakt ujel.
Kam?
S myšlenkou, kterou jsi napsal sem jako komenář a já na něj reagoval.
Proč zakládáš myšlenkové konstrukce na něčem, co vůbec neznáš?
Protože jinak bych neměl šanci pořádně poznat to, co chci. Navíc si zkus všimnout otazníku na konci té věty.
Otazníku jsem si všiml. Ale prokliknutí pár odkazů na zpovědnici by ti zabralo méně času než napsání té domněnky. Podle mně to tedy bylo zbytečné, ale to už je teď jedno, je to vysvětlené.
pavlix avatar 16.6.2007 19:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Ok
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
pavlix avatar 16.6.2007 19:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Ještě bych se na tvém místě vyvaroval slova "nevěřící".

Já se třeba za nevěřícího nepovažuju, protože si nemyslím, že by víra jiných lidí byla o tolik lepší než ta moje. Natož že bych nevěřil ničemu.

Bohužel by sis nepomohl ani slovem ateista, protože to zas vyjadřije silnou víru v boží neexistenci.

Nebudu dál rozvíjet, protože bysme se dostali značně "mimo téma", ale rád si o tom někdy popovídám, pokud budeš mít zájem.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
16.6.2007 19:27 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Použil jsem výraz nevěřící, který má dva významy (podle Slovníku spisovné češtiny): 1. kdo nevěří v boha, nevěrec 2. nekřesťan, pohan. Použil jsem jej tedy správně, doplň si příště info dříve, než začneš někoho poučovat o tom, čeho se má vyvarovat. ;) Příležitostně rád popovídám o čemkoliv, ale až po zkouškách, tzn. nejdříve koncem června.
pavlix avatar 16.6.2007 19:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Takže tam je spousta pohanů jo? Rozvoj paganismu na zpovědnice.cz.

Nepřesvědčil jsi mě. Pořád se za nevěřícího nepovažuju. Za pohana se označuju jen v nadsázce.

Jestli věřím nebo nevěřím v boha nevím, protože nevím, protože bych si tam musel najít i definici boha. Navíc bych musel zkoumat jestli "věřit v" je ve významu důvěřovat osobě (v tomto případě bohu) nebo ve významu věřit v existenci (věřit, že platí tvrzení "bůh existuje").

Slovo nevěrec už se taky tuším nějakou dobu moc nepoužívá.

Tím jsem vyčerpal oba významy ve slovníku uvedené.

Teď poučuješ ty mě, ačkoliv nemám dojem, že bys na tom byl v této oblasti výrazně líp než já.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
16.6.2007 20:21 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Takže tam je spousta pohanů jo? Rozvoj paganismu na zpovědnice.cz.
No, možná se budeš divit, ale podle sítání lidu a řady dalších relevatních zdrojů v české společnosti opravdu nepřevládají křesťané.
Nepřesvědčil jsi mě. Pořád se za nevěřícího nepovažuju. Za pohana se označuju jen v nadsázce.
No momentík, já tě o ničem přesvědčovta nemusím a nepotřebuju. A už vůbec ne o tom, zda se považuješ nebo nepovažuješ za věřícího. To nijak nesouvisí s mými předhozími komentáři k cahrakteru Zpovědnice.
Jestli věřím nebo nevěřím v boha nevím,
To mě ale vůbec nezajímá.
Navíc bych musel zkoumat jestli "věřit v" je ve významu důvěřovat osobě (v tomto případě bohu) nebo ve významu věřit v existenci (věřit, že platí tvrzení "bůh existuje").
Nerozumíš slovesným vazbám. V (spisovné) češtině neexistuje vazba "věřit v ... (boha)" v jiném významu než věřit v boží existenci. Ta definice je v tomto ohledu napsána jednoznačně.
Slovo nevěrec už se taky tuším nějakou dobu moc nepoužívá.
Tak to tušíš špatně. Používá se, viz Jyxo, Morfeo, Google... A dokonce je i spisovné. Viz PČP a SSČ. Není ani označeno za knižní či historickou variantu, resp. archaismus.
Teď poučuješ ty mě, ačkoliv nemám dojem, že bys na tom byl v této oblasti výrazně líp než já.
Diskutuju tady s tebou v komentářích v této diskusi. Nevím, zda to chápeš jako poučování, spíš jako vysvětlení. Relevantní zdroje jsem na podporu svých názorů a znalostí (tzn. že se nemýlím a nepoužívám je špatně) uvedl. Ty ne. A v tom je ten rozdíl. Takže si klidně dovolím tvrdit, že na tom líp než ty v této věci zcela určitě jsem. A to je objektivní fakt.
pavlix avatar 17.6.2007 01:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
No, možná se budeš divit, ale podle sítání lidu a řady dalších relevatních zdrojů v české společnosti opravdu nepřevládají křesťané.
Tebe zas možná překvapí, že paganismus a nekřesťanství není tak úplně to samé. Nebo tomu možná ani nebudeš věřit.
Nerozumíš slovesným vazbám. V (spisovné) češtině neexistuje vazba "věřit v ... (boha)" v jiném významu než věřit v boží existenci. Ta definice je v tomto ohledu napsána jednoznačně.
I kdybych měl připustit, že máš pravdu, křesťané tento pojem používají jinak. A víra v boha je pro ně důvěrou v boha. I v bibli se v mnoha místech slova víra a věřit používají ve smyslu důvěry. Myslím, že tedy v globálním měřítku nemáš pravdu.
Tak to tušíš špatně. Používá se, viz Jyxo, Morfeo, Google... A dokonce je i spisovné. Viz PČP a SSČ. Není ani označeno za knižní či historickou variantu, resp. archaismus.
V mém okolí ho nepoužívá nikdo.
Takže si klidně dovolím tvrdit, že na tom líp než ty v této věci zcela určitě jsem. A to je objektivní fakt.
A já si klidně dovolím tomu subjektivně nevěřit a nechat ostatní, ať posoudí sami (ačkoliv to zcela jistě považují za offtopic).

A ještě jednou se omlouvám, že jsem si dovolil zpochybnit tvé znalosti v dané problematice. Věřím tomu, že tě to mohlo i urazit. Je mi to líto. Ale to je tak vše, co jsem s tím ochotný dělat.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
17.6.2007 02:11 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
No, možná se budeš divit, ale podle sítání lidu a řady dalších relevatních zdrojů v české společnosti opravdu nepřevládají křesťané.
Tebe zas možná překvapí, že paganismus a nekřesťanství není tak úplně to samé. Nebo tomu možná ani nebudeš věřit.
Rád si to nechám vysvětlit.
Nerozumíš slovesným vazbám. V (spisovné) češtině neexistuje vazba "věřit v ... (boha)" v jiném významu než věřit v boží existenci. Ta definice je v tomto ohledu napsána jednoznačně.
I kdybych měl připustit, že máš pravdu, křesťané tento pojem používají jinak. A víra v boha je pro ně důvěrou v boha. I v bibli se v mnoha místech slova víra a věřit používají ve smyslu důvěry. Myslím, že tedy v globálním měřítku nemáš pravdu.
Tak to tušíš špatně. Používá se, viz Jyxo, Morfeo, Google... A dokonce je i spisovné. Viz PČP a SSČ. Není ani označeno za knižní či historickou variantu, resp. archaismus.
V mém okolí ho nepoužívá nikdo.
To se nijak nevylučuje a není to v žádném rozporu s tím, že se to jinak používá. SSČ je sestavován právě tak, aby odpadla, resp. byla co nejvíce eliminována předpojatost a nevědomí autorského kolektivu, resp. jejich podmíněnost okolím. Používají se k tomu jazykové nástroje - korpusy, takže opravdu věrně zachycují to, jak se jazyk skutečně používá v celé své šíři.
Takže si klidně dovolím tvrdit, že na tom líp než ty v této věci zcela určitě jsem. A to je objektivní fakt.
A já si klidně dovolím tomu subjektivně nevěřit a nechat ostatní, ať posoudí sami (ačkoliv to zcela jistě považují za offtopic).
Také si myslím, že to do této diskuse nepatří, ale na rozdíl od tebe se neodvolávám na své okolí a domněnky, ale například na oficiální kodifikační příručky a normy.
pavlix avatar 17.6.2007 02:22 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Také si myslím, že to do této diskuse nepatří, ale na rozdíl od tebe se neodvolávám na své okolí a domněnky, ale například na oficiální kodifikační příručky a normy.
Přesto jsi mě zatím svými znalostmi v tomto oboru nijak neoslnil. Neříkám, že se to nemůže změnit, ale zatím to tak nevypadá.
Rád si to nechám vysvětlit.
Doporučuju začít na Wikipedii a případně využít toho, že wikipedie (převážně) uvádí své zdroje.

Přesto že je možné slovo "pohan" používat jako křesťanskou nadávku (v lepším případě i ve spojení "nejhorší pohan" či "jak nejhorší pohan"), já osobně bych to nedělal.

Není důvod si nechávat vysvětlit věci zjistitelné z fundovanějších zdrojů než je ten, koho se ptáš na vysvětlení. Samozřejmě ti to vysvětlit můžu, ale dohledat a ověřit některé věci mi dá stejně práce jako tobě.

Navíc do toho, co říkám (a píšu) vnáším subjektivní dojmy. A třeba i ta wikipedie má nějaké mechanismy na to se jich aspoň částečně zbavit.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
18.6.2007 08:20 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Mimochodem, to slovo co hledáte je agnostik (nepřesvědčený o existenci boha versus ateista přesvědčený o ne existenci boha - imho veřící, protože věří, že bůh není :-D ).
XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
xkucf03 avatar 18.6.2007 11:41 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Agnosticismus se ale netýká primárně Boha, ale nepoznatelnosti něčeho obecně.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
pavlix avatar 18.6.2007 14:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Samozřejmě, agnostik žádného boha nepotřebuje.

Narozdíl od ateisty, který by jinak neměl koho popírat.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
pavlix avatar 18.6.2007 14:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
To slovo nehledám, už ho nějakou dobu používám.

Jinak čím silnější ateismus, tím samozřejmě silnější víra :D.

Na druhou stranu se nedá říct, že bych jako agnostik žádnou víru neměl ;) nebo měl jen slabou :).
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
honzous avatar 18.6.2007 11:43 honzous | skóre: 17 | blog: /var/log/honzous.log
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zpovědnice
Navíc bych musel zkoumat jestli "věřit v" je ve významu důvěřovat osobě (v tomto případě bohu) nebo ve významu věřit v existenci (věřit, že platí tvrzení "bůh existuje").
Nerozumíš slovesným vazbám. V (spisovné) češtině neexistuje vazba "věřit v ... (boha)" v jiném významu než věřit v boží existenci. Ta definice je v tomto ohledu napsána jednoznačně.
Velmi zazivnou konverzaci spolu vedete. Me jen zaujalo, jak jste ze slova "neverici" odvodili vazbu "verit v...". Btw: Pokud pravidla uvadi, ze "verit v..." se vztahuje jen a pouze na bozi existenci, tak jsme to s tou cestinou pekne dopracovali... :-/
Nevykej mi, ja ti taky nebudu vykat...↵ Mar 13 11:53:32 nevykat last message repeated 2324661 times
16.6.2007 20:30 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mimochodem, dokument na http://icq.xmpp.cz/, na jehož základě vznikl i tento článek, jsem z velké části přeuspořádal a reformuloval ve spolupráci a po dohodě s tebou. Vůbec zde nejde o to, zda jsem dělat 50 % práce nebo třeba 20 %, ale prostě ten dokument by byl zcela určitě bez mého zásahu podstatně jiný. Mrzí mě, že si mě, Pavle, (doufám, že jen) zapomněl uvést mezi autory toho dokumentu a máš tam jen svůj copyright.
Petr Tomeš - Blog
JiK avatar 16.6.2007 23:08 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
to je u techhle halasnych bojovniku za omezeni cizich svobod pomerne normalni. Sami sobe meri jinym metrem. Asi jako kdyz ma hlavni zeleny antioteplovac Al Gore dum, ktery spotrebuje 10x tolik energie nez bezny americky domek.
pavlix avatar 17.6.2007 01:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Než obviníš, zkus si o člověku něco zjistit.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
pavlix avatar 17.6.2007 01:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Na jednu stranu to vypadá jako výkřiky do tmy, tuším, že tyhle věci se slušně řeší osobně a ne veřejně. Zvlášťě pokud, jak sám píšeš, vycházíš z toho, že jsem jen zapoměl.

Ve skutečnosti nejde ani tak o opomenutí jako o to, jakým způsobem to udělat. Část úprav jsem udělal na základě tvých návrhů. Část úprav jsem udělal na základě návrhů jiných lidí.

Rád bych nějakým způsobem uvedl všechny lidi, kteří přispěly významným dílem práce, jenže na to potřebuju ještě dát dohromady, kdo všechno výrazně přispěl.

Samozřejmě tomu to úsilí rád věnuju, ale nechci tam přidávat jen jednoho z těch všech lidí.

Nicméně, pokud mám nějaký takovýhle problém a myslím si, že to tam už mělo být, napíšu nejdříve tomu, kdo to má na starost a počkám, jak se k tomu postaví. A věř, že bez ohledu na rozpory v názorech na mnoho věcí tohle vyřeším rád.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
23.6.2007 16:12 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
A nestacilo by jen pavlix a kolektiv přispěvatelů?
www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
pavlix avatar 23.6.2007 16:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
No... jiným by asi stačilo, podle všeho tady vůbec nejde o dokument na icq.xmpp.cz.

V takovém případě by se dotyčný obrátil na mě.

Takže si myslím, že mě chtěl jen nějakým způsobem shodit, když jsem vyjádřil nedůvěru v jeho vševědoucnost ohledně českého jazyka.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
24.6.2007 23:28 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Problém byl v tom, že ty ses nezmohl ani na ten kolektiv, a hodil sis tam jen svůj copyright, což působilo poněkud trapně po těch mnohých několikatýdeních konzultacích. Vždyť to byla drobnost, která by zabrala několik vteřin. Upozorňovat si na to budu jak chci, ne jak chceš nebo předpokládáš ty. Kdybys to měl v pořádku, nebylo by zapotřebí upozorňovat vůbec.
9.4.2008 12:33 Ewa
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
nevyýhody icq jsou také posány zde http://bestpage.cz/icq.html
pavlix avatar 5.7.2008 13:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Nevýhody ICQ
A jako náhradou za ICQ jsou tam možnosti...

1) ICQ (akorát s jiným programem) - ICQ je zvlášť dobrá náhrada ICQ :)

2) Skype, který je ještě daleko horší, aneb z bláta do louže.

Pro větší detaily mě kontaktujte.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
4.7.2008 16:28 6-ti místné ICQ
Rozbalit Rozbalit vše 6-ti místné ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chcete být IN? Chcete mít snadno zapamatovatelné ICQ, které vám budou všichni závidět? 6-ti místných je jen pár posledních. Proto neváhejte a jednejte rychle!!! Pište na ICQ: 459-141-192
pavlix avatar 5.7.2008 12:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: 6-ti místné ICQ
Asi sis spletl web.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
15.1.2011 20:21 6ti místné ICQ
Rozbalit Rozbalit vše 6ti místné ICQ
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chceš být IN? Chceš mít 6ti místné ICQ číslo, které ti budou všichni závidět? Už je jen pár posledních. Jednej rychle, napiš na ICQ 841-417
pavlix avatar 15.1.2011 20:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: 6ti místné ICQ
Není na takovéhle obchody už trochu pozdě? Kdysi to bylo v módě, ale teď...
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.