Portál AbcLinuxu, 30. dubna 2025 18:17

Žrádlo II.

28.12.2012 19:49 | Přečteno: 1165×

Psal jsem o žrádle, psal jsem o kafe, další díl.

Tak začnu tím kafe. Ta standardní modřebalená káva není úplně špatná, ale dlouhodobě bych to pít nechtěl. Zas takovej rozdíl (25-30 CZK za 70 g vs. 150 CZK za 250 g) to není. Jediné, co se mezitím alespoň trochu přiblížilo k pitelné kávě byla Grand Aroma a to spíš díky chuti než arómě.

Co se týče žranice, to je složitější. Prvně jsem musel sníst vše E-čkové, nejsem tak bohatej abych vyhazoval. Druhý krok byl naplnění lednice masem, rozdělení na zhruba 200 g porce. A co k tomu? Byla sezóna květáku, ten jsem spotřeboval čerstvej i předvařenej a zamraženej. Dělal jsem placky, rozvařenej květák smíchanej s vejcem a strouhankou, lehce osmaženej s kapkou sádla. K tomu brambor.

Jo, no a klasicky spustu masa na různé spůsoby s rýží, bramborem, jako těstovinovej salát a tak.

Těstoviny - to není až takovej problém, vyhnete se supermarketům a v italském krámě koupíte špagety, penne, nebo něco jiného a jedete. Na jednu porci jste víš o 5-6 korun, to snad nemá zmysel šetřit. Vzhledem k sezóně už to nebude moc na rajčatové omáčky k těstovinám, ale špenát, houby, smetana, to vše jěště máme dostupné.

Rýže je větší problém. Né na vše se hodí basmati a i né každá basmati rýže je dobrá. Já jsem si oblíbil takovou, co je i na obrázku na webu basmati.cz. Jinak jsou OK produkty firmy Lagris, mám rád natural nebo parboiled rýži. Většina rýže v sáčcích nestojí za moc, slavný Uncle Bens taky tak. Prostě je to o tom, najít to co Vám chutná a to co se dá sníst při Vašem způsobu přípravy.

Finance. To je snad nejdůležitější objev. Jo, minul jsem víc, ale snědl jsem čerstvé, "neobohacené" (Exxx) a chutné potraviny. To za těch 500 měsíčně snad stojí, ne?        

Hodnocení: 43 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

PepaSFI avatar 28.12.2012 20:11 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
vyprdni se na šuntmarketový kafe a najdi si nějakou malou pražírnu nebo solidní krámek s váženou kávou kde je trochu pohyb aby jim to tam dlouho neleželo. No ono ikdyž to tam leží tak to pořád leží míň než tyhle obchoďákový relikvie. za podobný peníze dostaneš úplně jinou kvalitu. A když si pořídš mlejnek a budeš mlít těsně před přípravou tak najednou budeš v jiným světě. Jestli děláš českýho turka zalejváka bažiňáka tak zkus tradiční přípravu v džezvě. Jo, dá to asi desetkrát tolik práce ale stojí to za to.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Luk avatar 29.12.2012 03:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
vyprdni se na šuntmarketový kafe a najdi si nějakou malou pražírnu nebo solidní krámek s váženou kávou kde je trochu pohyb aby jim to tam dlouho neleželo. No ono ikdyž to tam leží tak to pořád leží míň než tyhle obchoďákový relikvie. za podobný peníze dostaneš úplně jinou kvalitu. A když si pořídš mlejnek a budeš mlít těsně před přípravou tak najednou budeš v jiným světě.
Přesně tak. Většina látek tvořících vůni a chuť kafe je velmi těkavých, proto z umletého rychle utíkají. V koupeném mletém už jich moc není, a ty, co jsou, vyprchají krátce po otevření balíčku.
Jestli děláš českýho turka zalejváka bažiňáka tak zkus tradiční přípravu v džezvě.
Pití "úřednického turka" (bažiňáka) je jedna z věcí, které naprosto nerozumím. Nejsem schopen pochopit, jaké může mít kdo potěšení z toho, že pije nechutnou hrubou brusnou pastu.
Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
29.12.2012 08:31 lecgou2dmol | blog: LecGou2DMol
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
french press
oné a yzé SÚ slová
lucorp avatar 30.12.2012 11:03 lucorp | skóre: 3 | blog: Konverzia stavbára na ajťáka | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
pokial nemas predsudky voci kapsliam, tak by som odporucal kapslovy kavovar ktory pripravuje napoj z realne namletej a navakuovanej kavy. Ja osobne pouzivam tento kapslovy kavovar a kavicka z neho je uzasna, oblubil som si velmi fair-trade kavu armonioso. Bacha vsak na niektorych vyrobcov, ktori svoje chemicke pokusy s oblubou vydavaju v kapsliach za kavu - to uz radsej zalievaka :)
"Vyčíslovať straty na predajoch za pirátske kópie je ako vyčíslovať o koľko deti prichádzame masturbáciou..."
28.12.2012 20:27 trbdl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ach, jak já miluji jasmínovou rýži - jakoukoliv s čímkoliv :)
Grunt avatar 28.12.2012 20:31 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Byla sezóna květáku, ten jsem spotřeboval čerstvej i předvařenej a zamraženej. Dělal jsem placky, rozvařenej květák smíchanej s vejcem a strouhankou, lehce osmaženej s kapkou sádla. K tomu brambor.
Fuj, hnus. Osobně miluju cokoliv se zázvorem, sojovkou a kopou rozvařené zeleniny. To můžu jen doporučit. Ale každý máme jiné chutě, že?
Těstoviny - to není až takovej problém, vyhnete se supermarketům a v italském krámě koupíte špagety, penne, nebo něco jiného a jedete. Na jednu porci jste víš o 5-6 korun, to snad nemá zmysel šetřit.
A nebo existuje ještě jedna možnost. Vyžaduje pytlík mouky, vajíčko a takový udělátor co jsem dostal též jako dárek k Vánocům. Krom toho že to mnohem líp chutná a dobře klouže do krku to až na trošku mouky a jedno vajíčko nestojí vůbec nic a je to čerstvé jak jen čerstvé být může. Já z toho nedělám špagety, ale nudle.
Vzhledem k sezóně už to nebude moc na rajčatové omáčky k těstovinám
Máš to zavařovat, pokud máš nadúrodu rajčat.
Jinak jsou OK produkty firmy Lagris, mám rád natural nebo parboiled rýži.
Já nikdy rýží nějak extra unesen nebyl, ale tuhle Basmati ještě s jasmínovou rýží můžu jen doporučit. Ta je tak dobrá, že to do sebe tlačím jen uvařené a osolené.
Jo, minul jsem víc, ale snědl jsem čerstvé, "neobohacené" (Exxx) a chutné potraviny. To za těch 500 měsíčně snad stojí, ne?
Někdy si říkám jak šťastný jsem, že tady na Moravě máme humna. Já metodu s rozvařenou zeleninou musel vymyslet, protože křoupat donekonečna tuny zeleniny v čerstvém stavu co mi nutila moje babička…no už mi to lezlo ven i ušima. Ale co, když tě to baví platit, brát ti to nebudu.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Grunt avatar 28.12.2012 20:36 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
A nebo existuje ještě jedna možnost. Vyžaduje pytlík mouky, vajíčko a takový udělátor co jsem dostal též jako dárek k Vánocům. Krom toho že to mnohem líp chutná a dobře klouže do krku to až na trošku mouky a jedno vajíčko nestojí vůbec nic a je to čerstvé jak jen čerstvé být může. Já z toho nedělám špagety, ale nudle.
Ještě mě napadla jedna varianta, která nevyžaduje žádný udělátor jakožto Vánoční dárek, ale zase vyžaduje pořádný asijský skill, takže asi doporučuju popřemýšlet o vyhození těch pár stovek za udělátor.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
28.12.2012 21:20 M-train | blog: finance
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
to do sebe tlačím jen uvařené a osolené

Napřed jsem to přečetl jako 'nevařené a osolené', a neudělalo se mi dobře.
Nobody can give you as much as I can promise you
Grunt avatar 28.12.2012 21:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
No ta rýže je tak dobrá, že i to by asi šlo :-D
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
PepaSFI avatar 29.12.2012 11:39 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
já mám nudlostroj co je v tomhle videu někde kolem třetí minuty. Stálo to asi tři stovky a funguje bezvadně. Ani se to těsto nemusí nějak extra moc připravovat, stačí mouku a vajíčko trochu promíchat, jen coby to drželo pohromadě a pak už jen párkrát prohnat tou válcovnou. Proválcovat, přeložit, zas proválcovat a znova, tak pětkrát a je těsto krásně propracovaný. A ještě důležitá věc ve které se v našich zemích dělá veliká chyba. Vařit v hodně slané vodě! Tady je zvykem že sůl je asi nad zlato a tak se dává špetka na kotel vody. Výsledkem je pak typický blebel ze školní jídelny. Nemá to žádnou chuť a když se to ještě rozvaří, což je další místní zvyk, má se to vařit 14 minut tak to radši necháme 20, tak není divu že tři čtvrtiny čechů těstoviny nesnáší vůbec a ten zbytek jen z nutnosti.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Grunt avatar 29.12.2012 11:47 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
já mám nudlostroj co je v tomhle videu někde kolem třetí minuty. Stálo to asi tři stovky a funguje bezvadně. Ani se to těsto nemusí nějak extra moc připravovat, stačí mouku a vajíčko trochu promíchat, jen coby to drželo pohromadě a pak už jen párkrát prohnat tou válcovnou.
Však já taky. To co dostal k narozeninám Jamie je něco jako Ferrari mezi nudlostroji. Ale osobně už se chystám na tu ruční metodu starých čínských nudlových mistrů, protože tak dlouhé nudle z toho nudlostroje nedostanu.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
29.12.2012 12:15 fri
Rozbalit Rozbalit vše Zelenina - vařená
Něco mi říká, že zeleninu je potřeba povařit, aby z ní organismus něco měl; mám dojem, že jsem to někde slyšel. Přesně to doporučují odbornící na zdravou výživu? Něco takového. Syrová je dobrá pro kozu, tak si ji ještě předzpracuje.
Grunt avatar 29.12.2012 12:34 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelenina - vařená
Něco mi říká, že zeleninu je potřeba povařit
To je těžké. Každý říká něco jiného. Znám lidi co by mě s vařenou zeleninou umlátili. Osobně mám ale radši vařenou, protože když se naloží plný kopec na pánvičku, tak po chvilce vaření zelenina splaskne, dále se z ní odpaří všechny hnojiva co jsou na povrchu no a nakonec tak neškrábe o stěny hltanu, když jde dolů krkem. Když se dovaří, tak to míchám s troškou čerstvé zeleniny a burákama ať má co křupat mezi zubama.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
29.12.2012 12:57 w4rr10r
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelenina - vařená
Co já vím, je to přesně naopak.
29.12.2012 23:08 fri
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelenina - vařená

Může být, třeba je to platné podle druhu zeleniny.

Jsou prý teorie, které hlásají lidé, co se kolem toho točí, co říkají, že jde i o roční období, kdy se co jí. Tak například pohanka. Jednou je prospěšná, a v jiném ročním období už zase ne. Důvod si nepamatuju.

Mně začala poslední dobou lézt v moderním balení podávaná řasa chlorella. Je krásně zelená, vařit ji by mě nenapadlo, je vylisovaná, šmakuje mi. Není přeslazená. :-)

29.12.2012 13:51 trbdl
Rozbalit Rozbalit vše Re: Zelenina - vařená
Jak kterou, mrkev určitě, bramboru ne ;) A když už, tak samozřejmě v páře.
28.12.2012 21:16 Petr
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jak může někdo, kdo pozře vařenej květák, psát o žrádle. Seš pěkný čuně. :-D
28.12.2012 21:34 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
nejlepší je stejně čerstvá zelenina + steak

možná tak ještě dušená :)
MMMMMMMMM avatar 29.12.2012 09:37 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
já žádné basmati a jasmínové a kdo-ví-ještě-jaké-možné rýže nemusím, avšak rýži miluji - tu úplně obyčejnou (a nesnáším rýží z umělohmotných pytlíků, to se nedá jíst)
Linux Dokumentační Projekt - PDF ke stažení
29.12.2012 10:03 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Polévka deseti milenců (Čína O této polévce mistr Chuej řekl: Ten, kdo dokázal utišit hlad deseti milenců, našel správnou cestu) Do vody dáme kořenovou zeleninu , vložíme psí hlavu a kosti a uvaříme pomalým varem . Vývar scedíme, vložíme na nudličky nakrájenou kedlubnu, povaříme 5 - 6 minut, přidáme nakrájený pórek a maso nakrájené na drobnější kostičky. Krátce povaříme , dochutíme glutasolem, pepřem, solí a jemně sekanou zelenou petrželkou.
http://magazlin.zln.cz/pes/index.htm
29.12.2012 10:07 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
klikací
29.12.2012 15:19 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Dodneška jsem netušil, že jste sadistka :-(
"Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
Grunt avatar 29.12.2012 15:21 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Spíš spammer. Pokud je pes z dobrého chovu a není ničím závažným nakažený, tak v tom nevidím nejmenší problém. Můj děda se z psích klobásků jen olizoval za ušima. Psí maso je skutečně dobré.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
Petr Bravenec avatar 29.12.2012 19:11 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Tak tak, ale psa jedině z útulku, mívají veterinární prohlídku: "Dobrý den, jdeme si pro tu zamluvenou dogu." - "Ehhh, tu už nemáme, včera si našla nového páníčka." - "Aha, no nevadí. Tak my bychom si teda vzali nějaké dva menší psy..."
Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
29.12.2012 19:44 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
nevidím nejmenší problém
u nás je známa tým, že v tom nevidí problém Valaská tu neďaleko ... to si tí Valasi sem a asi aj na Moravu priniesli svoje pochúťky z toho Rumunska ... my ostatní to nejeme:)
Grunt avatar 29.12.2012 21:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
my ostatní to nejeme
No to jen protože na Kysuci se žerou ještě větší hnusy než nějací psi :-)
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
30.12.2012 00:28 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
mačky? :)
29.12.2012 19:31 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
:-) sú tam ešte oveľa fajnovejšie recepty:))... pôvodne som hľadala jeden, čo som kedysi čítala v jednej etnografickej štúdii... ale pamätám si len prvú časť receptu... najprv sa pes na nejaký čas zakope...
Grunt avatar 29.12.2012 22:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
najprv sa pes na nejaký čas zakope...
To zní jako Setonův hrnec. Psí masíčko je potom jemnější a úplně se rozpadá na jazyku.
Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
30.12.2012 00:27 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
zakopávali to, kým to dali do hrnca, do zeme, aby z nich najprv vytiahla jedy:)

návod niekde tu
29.12.2012 19:54 SKK
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Dodneška jsem netušil, že jste sadistka :-(
len som sa zapojila do veľmi zaujímavej a podnetnej diskusie:-(
bambas avatar 29.12.2012 12:14 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ty vole, kafe z marketu? no fuj. Tahle kava je zamerne preprazena, aby dlouho vydrzela mesice v regalu. Kavu by jsi nemel skladovat dele jak tri tydny a to i vakuove balenou. Doporucuji na kavu specializovane obchody a popripade sluzby, kde si predplatis na pul roku a kazdy mesic ti prijde asi 250g prvotridni kavy (kazdy mesic jiny druh). Kava je cerstve prazena, zadny ze jim to lezi nekde na sklade.
Cowboys from Hell
29.12.2012 13:43 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Prihodil bys link?
bambas avatar 30.12.2012 19:14 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Jasne ze jo. Je to: Doubleshot.cz
2.1.2013 11:32 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Super, diky moc.
3.1.2013 07:22 Sajfi | skóre: 8
Rozbalit Rozbalit vše Re: Žrádlo II.
Potvrzuji, že káva z Doubleshotu je výborná. Jinak pro běžnou spotřebu chodím v Praze do Holešovic (k Libeňáku), vždycky vezmu co mají zrovna napraženo.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.