Portál AbcLinuxu, 2. května 2025 18:55
Dovoluji si podělit se o pár receptů.
Pečené plněné rohlíčky v listovém těstě
Na 30dkg mletého hovězího masa použijeme ze zeleniny - celer naťový, cibuli, CELÝ pórek, papriku - kapii 3-4 ks, k tomu hrst strouhanky, majoránku, hodně sojové omáčky, kmín, vegetu, česnek - nemačkaný - jen nadrobno nakrájený.
Mleté maso osmahneme na pánvi, odstavíme, nakrájenou zeleninu (papriku, pórek, kapii, cibuli) osmahneme samostatně a také odstavíme. Mleté maso smícháme se strouhankou a kořením, poté smícháme se zeleninou. Touto směsí budeme plnit listové těsto, takže je vhodné, aby směs nebyla moc mokrá a teplá. Rohlíčky naplníme, propíchneme, aby z nich mohla utíkat pára, až se budou péct, potřeme rozšlehaným vejsem a posypeme kmínem, případně sezamem. Pokud vám zbyde těsto, lze vložit i salám se sýrem. Dovnitř k masu a zelenině lze přidat i kysané zelí. K rohlíčkům mám oblíbený špenát.
Poměr objemu zeleniny k masu před smícháním by měl být cca 2:1.
Grilované marinované maso
Při mých třicetinách jsem pozval kluky na následující grilované maso ... mně vyhovuje nakládat a grilovat krkovičku, pro někoho je možná moc prorostlá.
Na 4 porce dáváme: 2 vejce, 1 lžičku soli a kečupu, po půl lžičce ostatního:
pepř, drcený kmín, majoránku, sladkou papriku, worcesterovou omáčku, obyčejnou
hořčici, kari a vegetu. K tomu sojovou omáčku - té dávám skutečně dost, snad čtvrt
malé lahvičky na těch mých 16 porcí. A česnek, kupovany je prý slabší, než
domácí, já ho dal snad půl kila do té mé dávky masa = aspoň 4 hlavičky na 4
porce. Celé se to zalije olejem, díky němuž maso změkne. Doporučená délka naložení je 3 dny v lednici a aspoň jednou za den maso otočit.
Na konec jedna drobnost - Omáčka na špagety
Suroviny jsou: kečup, salám, česnek, tymián a bazalka. Nejdřív osmahnu salám, přidám rozdrcený česnek, kečup a nakonec koření.
Přivedla mne k tomuto zápisu chuť udělat anketu "od koho vám nejvíc chutná?"
Tiskni
Sdílej:
Chybí tam možnost od sebe přece.
Jj, to když ji dělam pro sebe, tak slaninu taky můžu, nebo klobásu se sýrem. Kečup normální od Špaku.
Nejvíc mne na tom deptá piplání se zeleninou, s čištěním a krájením.
V Praze občas berem pizzu z Pizza Go home na IPáku. je možné vzít i 20 kupónů za 500 a máte "druhou zdarma". Zajdu si tam, za 15 minut ji přede mnou udělaj a dá se ... mně šmakuje Čtvero ročních dob a sýrová, manželka je na šunkovou.
Jj, děkuju, přesavědčili jste mne. Za pokus to stojí. Mhmmmmm
- tortily od Vitany (chutnají mi zatím nejvíce),
- koření na Gyros od Vitany,
- kuřecí nebo vepřové maso,
- hadovku (okurek),
- černé olivy (nejraději mám Seville Premium),
- jogurt Activia (může být i klidně jiný bílý, ale tento chutí vyhovuje do salátů)
- a salátové bylinky Avokádo-Zelená zahrada.
Nejdřív příprava dresinku: hadovku nastrouháte na hrubo, posypete salátovými bylinkami, přidáte na kolečka nakrájené olivy, zalejete jogurtem a promícháte.
Teď maso: maso nakrájet na drobné kousky, posypat dostatečně kořením na gyros (raději víc než míň) a osmahmete na pánví (nejlíp teflonové) na polévkové lžíci oleje. Já mám na to speciální grif, kdy si maso nachystám na protilehlý konec pánve a nadhodím ho... no, netrapte se tím. prostě ho osmahněte, aby bylo trošku suší.
No a pak už stačí jen ohřát tortilu, dát kopeček masa a zalít dresinkem. Tak hodně zdaru a dobrou chuť ;o)
A bacha, docela to cintá (nebo, že by byla jen já takové prasisko?)U nás doma se tato dobrota jí nejméně jednou za 14 ní. mischi
ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.