Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 01:44

Přechod na Android 5.0

23.11.2014 19:51 | Přečteno: 3494× | poslední úprava: 6.12.2014 15:28

Dva dny mi můj Nexus 5 nadával kvůli nachystané aktualizaci na Android 5, takže jsem si nakonec našel čas na upgrade. Změn je hromada a ne všechny jsou z mého pohledu k lepšímu a tak jsem je raději sepsal. Některé změny z pětkového Androidu se objevily už na "čtyřce" v rámci aktualizací aplikací od Googlu.

Netypické úpravy instalace před aktualizací

  1. Zámek obrazovky je odemykaný PINem, disk šifrovaný heslem (nastaveno pomocí řádkového příkazu 'vdc cryptfs changepw heslo'). Pomocí aplikací Tasker a Secure Settings byl nastaven restart mobilu po pěti neúspěšných pokusech odemknout zamykací obrazovku.
  2. Systém mám samozřejmě rootnutý, bez toho by výše zmíněné úpravy nebyly možné, byť v defautlním stavu mám samozřejmě root u všech aplikací mimo dvě výjimky zakázaný.

Aktualizace

Předem jsem sjednotil heslo pro disk a PIN, neboť v minulosti se mi při jedné aktualizaci opomenutí tohoto kroku nevyplatilo. Také jsem pomocí Boot Unlockeru odemknul bootloader, abych mohl obnovit případný nefunkční root bez ztráty dat.

Samotná aktualizace proběhla bez problémů, stáhl se tuším cca 450MB archiv, po restartu se to nějakou dobu rozbalovalo a následně nabootovalo do nového systému.

Co je jinak

  1. Kalendář je totálně překopaný, chybí měsíční zobrazení, při zobrazení na výšku se ukáže maximálně pět dní a rozmezí šesti hodin (viz screenshot dole). "Stlačit" zobrazení tak, aby ukázalo časové rozmezí celého nebo alespoň většiny dne nejde. Jinými slovy zatímco dřív mohl člověk jedním pohledem přehlédnout akce pro celý týden, nyní musí scrollovat jak debil. Pozor, aktualizace kalendáře se instaluje i na starší verze Androidu, nafasoval jsem ji ještě před aktualizací systému, takže pokud vám změny nevyhovují, neaktualizujte kalendář od Googlu. Já to nakonec vyřešil přechodem na Business Calendar, dal jsem jim i těch necelých 60Kč za placenou verzi.
  2. Kontakty dopadly podobně jako kalendář, také jsou úplně jiné. Možná se mi tam také natáhly ještě před aktualizací systému, změn jsem si ale všiml až po jeho aktualizaci. Nejsem si jist, jestli se mi graficky více líbily staré nebo nové kontakty, nové mi přijdou o něco méně přehledné, každopádně za vylepšení považuji to, že jsou více provázané s telefonní aplikací, takže v detailu kontaktu vidím rovnou i seznam hovorů, které jsem s daným člověkem v poslední době uskutečnil. Co mě naopak nebetyčně prudí a kvůli čemu považuji nové Kontakty za výrazně horší než ty staré je absence možnosti zobrazit si lidi podle skupin. Protože jsem skupiny aktivně využíval, uvažuji o tom, že se zkusím podívat po alternativě, ale zatím jsem tak ještě neučinil. Prozatím jsem si alespoň zahlasoval na stránkách Androidu, třeba se Google chytí za nos.
  3. Zamykací obrazovka je totálně překopaná, upozornění se již nezobrazují ve stavové liště, nýbrž přímo na ploše zamykací obrazovky. Osobně mi vyhovoval víc starší způsob, protože z bezpečnostních důvodů mám stejně zobrazení bližších podrobností zakázané (takže se mi třeba u nové SMS zobrazí jen upozornění že mám novou SMS, ale ne její text), ale chápu, že někomu to takhle může vyhovovat víc. Bohužel jsem tím přišel například i o možnost zobrazení stavu baterie v procentech; tuto informaci mi zobrazovala aplikace Power Toggles na stavové liště, zatímco teď mám při zamčené obrazovce jenon obdélník s textem "Power Toggles - skrytý obsah" zobrazený na ploše (viz obrázek dole). Nový je zrychlený přístup do telefonní aplikace: pokud odemknu "swipnutím" zespoda nahoru, dostanu se normálně na launcher nebo naposledy zobrazenou aplikaci, při odemčení zleva doprava se rovnou zobrazí telefonní aplikace.
  4. Launcher se příliš nezměnil, ale má mnohem výrazněji zobrazený vyhledávací widget (takový ten nahoře, kterého se nejde zbavit, viz obrázek dole). Až dosud mi nevadil, sice jsem ho nepoužíval, ale nerušil. Po aktualizaci mi jeho výrazná bílá barva lezla na nervy, takže jsem nakonec nainstaloval Nova Launcher.
  5. Secure Setting nadávají kvůli (podle nich) chybějícímu Busyboxu a nepomůže ani jeho explicitní doinstalování. Kvůli tomu nefunguje ani restart po pěti neúspěšných pokusech o přihlášení.
  6. Což je asi zase stejně jedno, protože přestal fungovat i výše zmíněný příkaz 'vdc cryptfs changepw', takže momentálně používám pro odemykání disku PIN (EDIT: řešení je popsáno v diskusi). Snad se časem objeví nějaká jiná možnost, jak docílit PINu pro odemykací obrazovku a hesla pro odemčení disku. Používání PINu pro disk považuji za nedostatečné, naopak klepat heslo při každém odemčení mobilu je neskutečný opruz.
  7. Je možné nastavit start systému bez dotazu na heslo k odblokování disku. Disk zůstává šifrovaný, z čehož usuzuju, že se heslo/klíč musí uložit někam do nešifrované části. Připadá mi to jako bezpečnostní chyba a netuším, k čemu je to dobré.
  8. SuperSU ve stabilní verzi nefunguje, musel jsem doinstalovat betu.
  9. Systém startuje do odemčeného stavu, až po nějakých dvaceti - třiceti vteřinách se mě dotáže na PIN k SIM kartě a pak už zůstane zamčený. Mám podezření, že pokud bych měl PIN na SIMce zakázaný, zůstal by mobil odemčený až do automatického uzamčení po zhasnutí displaye.

Na další zrady jsem ještě nepřišel. Rozdíly ve výdrži jsem nezaznamenal, ale to nemusí nic znamenat, neboť telefon většinu času používám jako "blbý" mobil s odpojenými daty a poshazovanými aplikacemi a do módu "smartfoun" přepínám jen když potřebuju.

Stále se mi projevuje chyba či vlastnost, která se mi na Nexusu 5 projevovala od úplného počátku: po restartu mobilu mi při vypnutém mobilním připojení a preferenci 2G sítě ubývá baterka o nějakých 0.2% za hodinu, ovšem stačí na chvíli zapnout jakoukoli navigaci a i když ji pak zase vypnu a poshazuju vše co nemá v paměti co dělat, vyskočí mi ve většině případů spotřeba na něco kolem procenta za hodinu a pokud se chci vrátit na původní spotřebu, musím mobil restartovat. Doufal jsem, že přechod na Android 5 to spraví, ale očividně se tak nestalo.


Doplněno později: Potěšil mě nový způsob, jakým systém pozorňuje na příchozí hovor, když je zapnutá navigace. Dřív prostě na popředí vyskočila telefonní aplikace a pokud jsem se chtěl vrátit zpátky k navigační obrazovce, musel jsem šmatlat po telefonu (pro přijetí/odmítnutí hovoru mám čudlíky na volantu, takže na mobil nemusím sáhnout). Teď se mi jen v horní části displaye objeví info o příchozím hovoru a navigace zůstane na popředí. Testováno na Waze, ukázkový screenshot jsem doplnil.
(EDIT: není to jen otázka navigace, takovéto oznámení o příchozím hovoru se objevuje i když jsou spuštěny běžné aplikace)


A ještě později: Změnil jsem typ seznamu z nečíslovaného na číslovaný. A ano, jsem kůže líná... :-)

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Obrázky

Přechod na Android 5.0, obrázek 1 Přechod na Android 5.0, obrázek 2 Přechod na Android 5.0, obrázek 3 Přechod na Android 5.0, obrázek 4

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

23.11.2014 20:14 Tassadar | skóre: 11 | blog: Lorris | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mohls ten seznam očíslovat, ať se líp odpovídá :)

Zamykací obrazovka mě taky štve, hlavně to, že pro odemknutí se dá použít jen swipe nahoru a cokoliv jiného otevře foťák/kontakty/status bar. K té "Power toggles" aplikaci - uhánět developera, tohle jde nastavit.

Root a busybox problémy - na 5.0 je ještě utaženější SELinux, spouštění externích binárek je i s rootem docela složité a aplikace potřebují aktualizovat. Ach jo.

Je možné nastavit start systému bez dotazu na heslo k odblokování disku. - v takovém případě je to zašifrované s heslem "default_password" a fs_mgr v androidu to ví a disk s takovým heslem odemkne sám. Předpokládám, že je to proto, aby se po nastavení hesla nemusely šifrovat všechny data (btw, nová zařízení s 5.0 jsou zašifrované by default).

return 4;
23.11.2014 20:27 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Mohls ten seznam očíslovat, ať se líp odpovídá :)
Asi mohl. Ale předělávat se mi to už nechce. :-)
K té "Power toggles" aplikaci - uhánět developera, tohle jde nastavit.
Hmm, počkám ještě pár dní, přece jen je Lollipop novinka, takže tipuju, že na to přijdou sami a pošlou aktualizaci. Když ne, začnu prudit... :-)
Root a busybox problémy - na 5.0 je ještě utaženější SELinux, spouštění externích binárek je i s rootem docela složité a aplikace potřebují aktualizovat. Ach jo.
Proto taky na Secure Settings moc nenadávám a jen potichu doufám, že si to dají dohromady. Mám pocit, že jsem zahlédl nějakou betu, která to už řeší, ale protože se mi stejně nepovedlo změnit heslo k disku, nezabýval jsem se tím.
David Watzke avatar 25.11.2014 12:53 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Mohls ten seznam očíslovat, ať se líp odpovídá :)
Asi mohl. Ale předělávat se mi to už nechce. :-)
Stačí změnit ul na ol, ty kůže líná! :-D
“Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
25.11.2014 13:32 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
No tak jo, no...
Marián Kyral avatar 24.11.2014 11:04 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já jsem docela spokojen. Prostředí je příjemné, některé vychytávky převzaté z alternativních ROM potěší (třeba svítilna), pár věcí by šlo ještě vylepšit (třeba ty notifikace - na AOKP fungovaly lépe).

Některé aplikace potřebují ještě doladit - DS batery saver, GDAK, XPosed framework. Mapy.cz mi po obnovení zálohy tvrdily, že na kartě nemám volné místo a nešly stáhnout offline mapy - po promazání cache je to OK.
24.11.2014 11:22 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
No já taky nijak extra nenadávám, je mi jasné, že většina věcí, o kterých jsem psal, se časem vychytá. Co považuju za průšvih je nový kalendář a absence skupin v kontaktech. Ten zbytek jsou spíš moje speciality, byť třeba nemožnost zadat standardní cestou jiné heslo pro úložiště a jiné pro odemykání displaye považuji za velkou bezpečnostní slabinu.

Ale chtěl jsem to sepsat pro případ, že by se někdo chystal na upgrade a používal podobné úpravy jako já.
Marián Kyral avatar 24.11.2014 13:32 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Ono se to časem zlepší. Buď vydá Google/vývojáři opravy, nebo se objeví odladěné a vychytané alternativní ROM.
24.11.2014 17:43 Milan Roubal | skóre: 25
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
tady se to da trochu podporit hvezdickou.

Ja bohuzel sifrovat nemuzu, nebot na Samsungu to pozaduje prepnuti z PIN na zadavani hesla a zadavani hesla umoznuje zmenu klavesnice. No a mozna zmena na Lastpass klavesnici neni zrovna to, co bych od zabezpeceni lockscreenu ocekaval.
24.11.2014 17:55 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Jo, tohle už jsem podpořil hvězdičkou někdy předloni nebo i dřív. Ale zdá se, že je to Googlu fuk... :-(
Dreit avatar 25.11.2014 01:41 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

Ještě že by mi to můj Galaxy Ace nerozběhal a budu muset zůstat na 4.4.4 :-)

Telefonní seznam mě popravdě štve už na 4.4, po kliknutí na kontakt na pár vteřin vytuhnutí.....a protože se většinou netrefím, tak místo zobrazení podrobností začnu omylem někomu volat. Navíc jejich procházení, mno.... 4.2 byl podle mě v tomhle ohledu o moc lepší. Ale sto lidí, sto názorů.

 

Připadá mi, že se Google snaží z přehledných rolovacích seznamů udělat smršť chaoticky poskládaných barevných koleček a čtverečků. Kam to zajde? Mám se bát, že příští Nexus bude kopírovat tvar od legendárního "vajíčka" Xelibri 2?

Nope
25.11.2014 09:01 Michal
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V mém nexus 5 zase zmizela galerie fotek. Po nejakem pátrání se mi podařilo zjistit ze se to Google snaží nahradit google+ aplikaci, což se mi teda vůbec nelíbí. Nejen že to má méně funkci ale taky se mě to pořád snaží donutit uploadnout ty fotky na internet :(
25.11.2014 09:10 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Hmm, jak používám QuickPic, tak jsem si tohohle nevšiml. Ale teď to nabízelo připojení k účtu jen napoprvé, když jsem mu řekl, že nemám zájem, tak pak už to neotravovalo. I když možná to dělá jen jednou za čas...
26.11.2014 16:50 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ad zašifrování či změna hesla šifrované partition v Androidu 5.0:

Stále to funguje, jen se změnila syntaxe příkazu vdc. Nyní to je pro zašifrování:
vdc cryptfs enablecrypto <wipe|inplace> default|password|pin|pattern [passwd]
respektive pro změnu hesla:
vdc cryptfs changepw default|password|pin|pattern [newpasswd]
Přičemž důležité je, že heslo je nyní zadáváno v hexadecimálním kódování, takže např. pro PIN kód 1234 by příkaz vypadal:
vdc cryptfs changepw pin 31323334
Kvůli přísnějším SELinux pravidlům příkaz vdc nedostane odpověď od vold, takže člověk nemá možnost jak poznat zda příkaz proběhl správně nebo ne, prostě nic nevrací. Tedy poznat to jde jen tak, že pokud změna proběhne správně, trvá provedení příkazu déle (probíhá KDF se scryptem, a tak dále) :-)

Jo a taky pěkná věc je, že poslední verze TWRP Recovery (2.8.2.0) již má plnou podporu šifrování z Androidu 5.0, takže není problém šifrovanou partition v recovery připojit (recovery se při bootu dokonce sám zeptá na PIN/heslo/pattern pokud detekuje zašifrovaný telefon.
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
26.11.2014 16:57 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Jen teď koukám že ještě neaktualizovali stránky TWRP, verzi 2.8.2.0 nevidím na úvodní stránce. Tak tedy z changelogu:
CHANGELOG for 2.8.2.0:
-Pull in all changes from Android 5.0 lollipop into TWRP
-Add decrypt support for Android 5.0 lollipop encrypted partitions including
 automatic decrypt when the default_password is in use
-Revert some changes to exFAT that were breaking exFAT support on some devices
-Other minor fixes and updates

Note: At this time we do not have a GUI representation for pattern unlock. You
can still decrypt patterns though by translating the pattern dots to numbers.
The pattern dots correspond to numbers in the following pattern:
1 2 3
4 5 6
7 8 9

So an upper-case L would translate to a password of 14789 entered on the keyboard.
Eventually we plan to add a proper pattern unlock to TWRP but it is a relatively
low priority at this point.
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
26.11.2014 17:37 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
respektive pro změnu hesla:
vdc cryptfs changepw default|password|pin|pattern [newpasswd]
Přičemž důležité je, že heslo je nyní zadáváno v hexadecimálním kódování, takže např. pro PIN kód 1234 by příkaz vypadal:
vdc cryptfs changepw pin 31323334
Díky! Takže teď ještě ty Secure Settings. Poslední verze už nechce Busybox, ale pořád se vypíná povolení pro Device Admina, takže restart stejně nenastane. Ale to určitě pořeší.

A neuklepnout se v tom hexa kódování. :-/

Jo a taky pěkná věc je, že poslední verze TWRP Recovery (2.8.2.0) již má plnou podporu šifrování z Androidu 5.0, takže není problém šifrovanou partition v recovery připojit (recovery se při bootu dokonce sám zeptá na PIN/heslo/pattern pokud detekuje zašifrovaný telefon.
Na heslo u zašifrovaného telefonu se ptá už nějakou dobu, akorát předtím uměl odemknout Adroida 4.x, ale pětku ne. Každopádně potvrzuju, že poslední verze umí už i pětku, bez toho bych tam nedostal roota... :-)
26.11.2014 18:01 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
A neuklepnout se v tom hexa kódování. :-/
Jupí, heslo je tam. Nakonec jsem to teda radši udělal přes adb shell, tam jsem mohl použít Copy&Paste...

Ještě jednou díky za radu.
17.10.2015 10:57 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Doplnění po roce - bacha na Android 6. U toho popsaná změna hesla nefunguje, disk se po změně nepodaří odemknout.

Zpětně mě napadlo, že se tam možná už heslo nezadává v hexadecimálním kódu, nýbrž jako plaintext, ale poté, co jsem si zlouhavě obnovil data a nastavil všechny aplikace, už nehodlám riskovat další smazání telefonu jen kvůli otestování... :-)
2.12.2014 12:07 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já už lollipop zase nemám, díky bohu. Uzamykací obrazovka mě vytáčela do nepříčetna. Dřív jsem zapnul, namatlal gesto a mohl něco dělat. Teď zapnout, matlat nahoru, podívat se jestli se ty puntíky zobrazej a pak teprv kreslit gesto. Notifikační lišta na tabletech je podobně dom****. Dřív vlevo nahoře byla notifikační lišta a vpravo lišta s nastavením. Teď je jenom notifikační lišta a teprv v ní se dá posunout znova a dostat k nastavení (kde navíc ještě záleží, kterou část ikony člověk zrovna trefí)... Zase pohyby navíc a zdržení. O jejich material designu nebo jak tomu řikaj si taky myslím svoje. Nemám žádný vkus na slaďování barev a podobně, ale když mi někdo černé nastavení vymění za bílé s vyblitou zelenou, tak je to na zvracení. A nejhorší na tom všem je, že se to po upgradu tak šíleně zpomalilo (Nexus 7), že to nešlo používat. Prostě ve chvíli kdy se zaply data a spustil se sync, tak to prakticky nebylo 10 minut vůbec použitelné (ne že by to předtím při syncu nelagovalo, ale tohle byl děs). To byla poslední kapka a official ROM šla do kytek, teď je tam cyanogenmod (zase 4.4...) a spokojenost. Jenom doufám, že v CM 13 tyhle designerské úchylky odstraní...
2.12.2014 19:10 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Já jsem naopak z Androidu 5 naprosto nadšený! Notifikace na lockscreenu jsou geniální (alespoň pro mě rozhodně ano), nová lišta mi vyhovuje podstatně více (nemusím pracně šmátrat do levé horní části když držím telefon jednou rukou a chci notifikace a né nastavení), lišta nastavení je nyní mnohem praktičtější co do věcí které v ní jsou (předtím byla bez možnosti úprav co přidal CM nepoužitelná).

Naprosto úžasné pak je nerušivé zvonění když člověk s telefonem pracuje a někdo mu volá (zobrazí se jen jako stálá notifikace a nepřeruší člověku práci v aplikaci). Vůbec zobrazení notifikací je nyní mnohem lepší (skrolující text v liště stál za houby). To že člověk může používat gesto na zamčení obrazovky i když má zapnuté šifrování je taky skvělé.

A Material Design se mi hodně líbí (i když to je samozřejmě subjektivní věc, Holo taky nebyl špatný a chápu že se třeba někomu líbil víc, ale Material je rozhodně povedený).

Co se týče rychlosti, tak na Nexusu 4 to rozhodně není horší, právě naopak (hlavně všechny pohyby a animace jsou plynulejší). Ale slyšel jsem že na starém Nexusu 7 jsou prý s rychlostí Lollipopu problémy (na novém ne, tam je to super).

Takže tak, prostě co člověk to názor, nikdy se nemůžou zavděčit všem.
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
3.12.2014 08:24 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Takže tak, prostě co člověk to názor, nikdy se nemůžou zavděčit všem.
Tak mohli by. Chápu, že s rychlostí to bude asi nějak bug. Nicméně zrovna věci, jako material design v nastavení nebo to zobrazování gesta na obrazovce jsou věci, co klidně mohli být v nastavení. Ať ten default klidně nastaví na to nové, ale taky by to mohlo jít přenastavit zpátky.
2.12.2014 12:53 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Netuší někdo, proč mi v pětkovém Androidu sahá Google Play na GPSku? Párkrát jsem si všiml, že mi svítí notifikace zapnuté GPS i když byly všechny aplikace poshazované a hlášení polohy pro Google mám vypnuté. Teď se mi to stalo zas, takže jsem se podíval do nastavení zjišťování polohy a ejhle, v poslední době si o ni říkaly služby Google Play. Takže jsem je přes SystemPanel odstřelil a ikona zapnuté GPS zmizela.

Ví někdo, proč ten krám zajímá moje poloha? A jak mu říct, ať na ni nehrabe?
Josef Kufner avatar 2.12.2014 21:11 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Ten hnůj od Google je nejlepší vykopat, jak jen to jde. Telefon pak reaguje výrazně svižněji a vydrží déle na baterku. Předinstalované aplikace lze od Androidu 4.něco zakázat, takže zakazuj, dokud to bude fungovat.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
2.12.2014 21:24 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
No já si na výdrž nestěžuju (viz konec článku) a na rychlost taky ne. A balíčkovací systém mi vcelku vyhovuje, má v repozitářích to, co potřebuju. :-)

Stačilo by mi, kdybych zjistil, proč se ten krám zajímá o polohu...
2.12.2014 23:44 Tebu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Přechod na Android 5.0
Zkus si zjistit, co vlastne z toho GP nejvic otravuje (Wakelock Detector, BetteratteryStats, BadassBatterryMonitor) a posleze, spolu s googlenim (the irony) zjisti, ktery services zakazat (Disable Services, MyAndroidTools, apod.).

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.