Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 11:51

Extreme Tux Racer

31. 7. 2012 | David Kolibáč
Články - Extreme Tux Racer  

Tux Racer (dnes Extreme Tux Racer) je jedna z klasických linuxových her. Její dvanáctiletou historii rozhodně nelze označit za kontinuální, přesto vznikla povedená arkádová závodní hra, která má co nabídnout.

Obsah

Historie

link

Nejprve se ponořme do dávné historie, doby středověku linuxového desktopu. Tehdy vznikla dnes již klasická hra Tux Racer. Původně šlo o školní projekt studenta Jasmina Patryho, který usiloval o kariéru v herním průmyslu. Nedlouho poté se Patry společně s několika bývalými spolužáky — říkali si Sunspire Studios — začal věnovat Tux Raceru intenzivněji. Ještě v roce 2000 hru nejen vydali jako svobodný software pod GNU GPL, ale začali pracovat také na její uzavřenou, komerční verzi pro několik platforem včetně herních konzolí. Ta sice šla v roce 2002 na trh, ovšem v roce následujícím Sunspire Studios přestali existovat. Tím by příběh mohl skončit (a asi bych ho zde nevyprávěl), projevila se však síla open source…

Prvním forkem Tux Raceru byl projekt Open Racer, který ale neměl dlouhého trvání a upadl do zapomnění. Zastoupil ho ovšem jiný fork, pojmenovaný PlanetPenguin Racer… tedy alespoň na nějaký čas, protože i jeho vývoj ustal. To už jsme se posunuli do roku 2005. Stagnace trvala dva roky, než světlo světa spatřil další fork, tentokrát Extreme Tux Racer (dále jen ETR). Ten je stále s námi, ačkoliv se již více než rok taktéž nerozvíjí. Kdo se chopí otěží jako další? Určitý potenciál by se mohl ukrývat v projektu Bunny Hill, ale kdo ví…

Provedení

link

Pokud se vám nechce překládat ze zdrojových kódů nevydanou vývojovou verzi 0.5, která obsahuje především opravy některých chyb, jež dále zmíním, budete se muset spokojit se starší verzí 0.4 — právě tu pravděpodobně najdete v distribučních repozitářích. Samotná hra má zhruba 30 MiB, přitom už budete muset mít v systému již funkční 3D akceleraci (ETR používá OpenGL). Není problém zahrát si ve vysokém rozlišení (FullHD) na poměrně moderní integrované grafické kartě, jestliže máte korektně funkční ovladače — v mém případě jde o AMD Radeon HD 6310 s fglrx (výkon s open-source ovladači je zatím ve 3D diskutabilní). Rozlišení (a zda má hra běžet v okně), grafické efekty a zvuk si samozřejmě můžete poměrně detailně nastavit.

Nakousl jsem grafiku. Pokud hra běží plynule, vypadá docela hezky, zvláště se zapnutými odlesky a mlhou. Jinak jsou textury velmi jednoduché, což (aspoň mně) vůbec nevadí, vyhnete-li se bližším pohledům např. na stromy. Postavička Tuxe působí taktéž poněkud minimalisticky, ale co už… Zvuk jsem rychle raději vypnul, a to z toho prostého důvodu, že hudební doprovod je velmi specifický — a po jisté době také neskutečně otravný. Asi nejlepší představu získáte z obrázků nebo některého videa na YouTube.

ETR není přeloženo do češtiny, nejbližší překlad je slovenský — nebo možná raději zůstanete u angličtiny…?

Hlavní nabídka Nastavení grafiky Ovládání Nejlepší výsledky Výběr závodu

Princip hry

link

Cíl hry je prostý: v co nejlepším čase se přemístit z horního konce svahu na ten spodní a sebrat přitom co nejvíce sleďů. ETR má dva herní režimy, totiž „kampaň“ a trénink. Zatímco v případě závodu, který je součástí kampaně, budete muset splnit požadavky na čas a počet posbíraných ryb, trénink žádné takové požadavky neklade, navíc si na něm můžete nastavit počasí, resp. hlavně část dne, což ovlivňuje viditelnost (v noci nebo v mlze toho není vidět tolik jako za slunečného dne, překvapivě). Nejlepší výsledky se ukládají v podobě jakéhosi skóre, které zahrnuje jak čas, tak sebrané ryby.

Sjezd komplikují kromě překážek (především stromů, do nichž není radno narážet) rozdílné povrchy. Na holé zemi Tux zpomaluje, na sklovitém ledě naopak značně zrychluje (stejně jako v letu — ne že by tučňáci uměli sami o sobě létat, ale terénní překážky k tomu mohou pomoci). Ve vysoké rychlosti se pochopitelně hůře zatáčí, takže v závislosti na tvaru trati a povrchu budete muset brzdit, nebo naopak se odrážet křidélky (čímž se dá i tak trochu brzdit, protože při rychlostech nad 60 km/hod je roztahování končetin na překážku). Ovládání je velmi snadné. Jsou to šipky (do stran pro zatáčení, dopředu/dozadu pro odrážení/brzdění) a tři další klávesy pro skok, přesun zpět na trať (pokud někde uváznete) a trik ve vzduchu (praktický význam to nemá žádný, ale ve skoku se můžete pro zábavu různě točit). V nabídce se ovšem bohužel bez myši obejít nejde. Alternativně je možné použít joystick.

Extreme Tux Racer Extreme Tux Racer Extreme Tux Racer Extreme Tux Racer Extreme Tux Racer

Extreme Tux Racer Extreme Tux Racer Extreme Tux Racer Extreme Tux Racer Extreme Tux Racer

Tratě

link

Tratí je přes čtyřicet. Neoficiální tratě (např. na Ubuntu extremetuxracer-extras) toto číslo mohou zvednout o nejméně pětadvacet, ale jejich kvalita je vesměs pochybná, ba až zoufalá. Můžete se na ně podívat, třeba vás některá zaujme, nicméně zde se budu věnovat tratím oficiálním.

Každá trať má něco specifického, co ji odlišuje od ostatních. Bývá to specifický tvar a délka „sjezdovky“, četnost ryb, míra znepříjemnění života překážkami, zastoupení skoků aj. Některou sjedete za minutu, jinou za minuty čtyři. Tu pojedete pomalý slalom mezi stromy, tam zase Tux poletí ohromnou rychlostí po něčem, co by mohlo být zamrzlé jezero, kdyby to náhodou bylo vodorovně. Občas budete muset sledovat vytyčenou dráhu se sledi. Ovšem společné všem tratím je to, že jsou velmi dobře zpracované a často do cíle vede více cest, mezi nimiž jde občas i přejíždět.

Výše jsem zmínil jakési kampaně. ETR skutečně obsahuje několik turnajů, nebo jak to nazvat. Skládají se z několika tratí, které budete muset postupně sjet tak, abyste splnili zadané požadavky (časový limit, počet sebraných ryb), přičemž máte omezený počet pokusů. Bohužel většinou (snad s výjimkou kampaně Herring Run) jsou požadavky nastaveny velmi mírně, takže jsem téměř všechny tratě projel na první pokus.

Toužíte-li po vyšší obtížnosti, budete si muset kampaně ručně upravit, resp. v případě ETR 0.4 vás taková úprava čeká v každém případě, protože v jednom případě jsou požadavky na projetí tratě nastaveny zcela absurdně. Takový zásah je poměrně snadný, stačí v souboru /usr/share/games/extremetuxracer/courses/events/název_kampaně/event.tcl upravit parametry herring a time dané tratě, zde příklad s opravou tratě Ice Pipeline:

-course events/c-mountain_mania/ice_pipeline \
    -name "Ice Pipeline" \
    -description "A short, slippery ice-trough with herring scattered throughout." \
    -herring { 30 30 30 30 } \
    -time { 0 120 0 0 } \
    -score { 0 0 0 0 } \
    -mirrored no -conditions sunny \
    -windy no -snowing no

Taková úprava se vám bude také hodit, pokud se projeví jiná, tentokrát těžko předvídatelná chyba — při předčasném ukončení závodu se občas trať označí jako úspěšně projetá, načež není možné ji opakovat, aniž byste zahájili celý turnaj odznova.

Výběr závodu Slavné vítězství Výběr závodu Výběr turnaje

Závěr

link

Extreme Tux Racer je velmi příjemná, propracovaná hra s jednoduchým principem a ovládáním. Rozhodně má potenciál nabídnout několik desítek hodin hraní. Bohužel dojem kazí stagnující vývoj — bylo by žádoucí, aby se do stabilního vydání dostaly alespoň opravy chyb v kampaních; některé grafické prvky (namátkou model Tuxe nebo animace nárazu do stromu) by si zasloužily vylepšení… prostor pro novinky by se také jistě našel. Škoda.

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

Diskuse k tomuto článku

31.7.2012 07:50 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Čeština
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Český překlad včetně úpravy fontu (dokreslení několika akcentovaných písmen) jsem udělal již v roce 2007 a zaslal vývojářům. Dokonce mně kontaktovali jiní překladatelé, kteří chtěli pomoci s úpravou fontu. Mám ale dojem, že nabubřelost vývojářů hry, jako jsem si ověřil i v jiných případech, nedovolila překlady začlenit.
31.7.2012 10:14 2X4B-523P | skóre: 38 | blog: Zelezo_vs_Debian
Rozbalit Rozbalit vše Re: Čeština
je tam hodně chyb, ale jakási čeština tam je... https://translations.launchpad.net/etracer/trunk
31.7.2012 21:13 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Čeština
Na ubuntím Lauchpadu, kam píše každý kolemjdoucí, a tak kvalita podle toho dopadá. V upstreamu čeština není. Můj původní překlad asi nebude k dnešnímu kódu pasovat, jestli někdo má dost odvahy, může ho použít a protlačit nahoru.
Fluttershy, yay! avatar 31.7.2012 21:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Čeština
Pochybuju, že do tohoto upstreamu se ještě někdy něco dostane. ETR je mrtvý, chce to další fork.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
pavlix avatar 31.7.2012 10:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mně to přijde jako taková hra na pět minut. Jé hele tučňák. A on jede. Super! A po pěti minutách mě to přestalo bavit.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Fluttershy, yay! avatar 31.7.2012 13:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Zajet tratě jako Slalom bez jediné chyby ve slušném čase je docela výzva.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
pavlix avatar 31.7.2012 21:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Pro mě to moc výzva není.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
Fluttershy, yay! avatar 5.8.2012 14:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Já taky nehučím pod články o např. FPS, pane prudiči.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
pavlix avatar 6.8.2012 00:48 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Mně se tento typ hry líbí a baví mě, jen ne konkrétně tato hra.
Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
31.7.2012 13:52 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vzdy, ked som to skusal, tak to bolo otrasne a brutalne pomale. Na PC, kde sa bez problemov dala hrat OpenArena.
31.7.2012 14:51 Petr "Glubo" Sýkora | skóre: 21 | blog: Glubnik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nefunguje odkaz v perexu ;-)
„O mrtvých jen v dobrém." „Pojďme se bavit o Stalinovi."
Luboš Doležel (Doli) avatar 31.7.2012 17:13 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Díky.
31.7.2012 22:20 domi | skóre: 5 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
jde to prosím nějak nuceně spustit v okně? přes obě obrazovky nejsem schopen ani změnit konfiguraci, protože v přesně v půlce to nepřečtu. díky
Fluttershy, yay! avatar 31.7.2012 22:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Jde. Teď ale nejsem doma, takže neporadím postup.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
31.7.2012 22:33 domi | skóre: 5 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
vyčkám, dík
Fluttershy, yay! avatar 31.7.2012 22:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Náhodou to mám i na laptopu (jinak by to trvalo týden). Stačí se podívat do ~/.etracer/options, já tam mám
# fullscreen
#
# If true then the game will run in full-screen mode.
#
set fullscreen false

# x_resolution
#
# The horizontal size of the Tux Racer window
#
set x_resolution 800

# y_resolution
#
# The vertical size of the Tux Racer window
#
set y_resolution 600
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
31.7.2012 22:39 domi | skóre: 5 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
jdu vyzkoušet, moc dík
31.7.2012 23:22 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Vzdy ked som to skusal, tak som zapadol do nejakej jamy, z ktorej sa nedalo dostat ani pomocou tej premiestnovacej funkcie - zas ma to hodilo do jamy. Dal som sancu 3 roznym verziam. Otras. :D Hratelnost zaporna...
pepe_ avatar 3.8.2012 16:00 pepe_ | skóre: 48
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer

+1 , hra spíše jako demoverze

Fluttershy, yay! avatar 5.8.2012 14:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Jestli myslíš tratě jako třeba tuším Narrow Path, tak tam je skutečně obtížnost značná (spadnout nesmíš, jinak můžeš jet znova), ale to je jedna z věcí, které se mi naopak na ETR spíš líbí.

Nedávno jsem znovu hrál STK a zkoušel jsem si i stařičké tratě. Není velkým překvapením, že byly podstatně obtížnější než ty nové, které jsou možná propracovanější a graficky hezčí, ale stále vyhrávat omrzí. Tenhle trend stupidizace her se mi nezamlouvá a jsem rád, že mu tu a tam něco vybočuje.

Na druhou stranu musím uznat, že ve starších verzích hlavně ještě PPR občas byl problém, že nějaká díra vypadala, že z ní jde vyjet, ale nešlo to. A než jsem zvládl herní fyziku, bylo to místy lehce otravné.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
AIP avatar 2.8.2012 12:42 AIP
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tahle pitomost že má za sebou roky vůzkumu? Vždyť tohlke se musí dát udělat za pár tejdnů v Ogre.
2.8.2012 13:22 Dadam | skóre: 12 | blog: dadamovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Co ti brání? :-)
A i B mají svoje výhody a nevýhody. Vyberte si to, co vám vyhovuje víc, a necpěte A tam, kam patří B.
AIP avatar 3.8.2012 12:10 AIP
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Chtěl bych říct že čas ale spís jsem línej. Takovejhlech blbostí je navíc fůra (sic jen na widle).
2.8.2012 16:49 zdenál
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ne že bych chtěl nějak snižovat práci jiných, ale tady se podle mě zcela ukázal problém open sourcových her. U dema komerční verze - 3 tratě, jsme tehdy před deseti lety strávili x hodin zábavy. Potom jsem tuto hru hrával i s dcerou a velmi ji bavila. U všech openracerů, planetpenguinracerů a extremetuxracerů jsem vydržel vždy jenom chvilku, protože to má hrozně nudné a nevyvážené tratě, někdy zcela šílené a nehratelné. To si myslím, že je hlavní rozdíl, grafika je zcela dostačující, ale ty tratě stále stojí za prd a veškerá zábava se vytratila.
Fluttershy, yay! avatar 5.8.2012 14:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
nevyvážené tratě, někdy zcela šílené a nehratelné

Co si pod tím představit? Ve starších verzích byla v kampani nabízena hned ze začátku namátkou třeba Mt. Satan. Ano, tyto trati jsou velmi obtížné a vyžadují trénink. Já to však nevidím jako nevýhodu, jak píšu výše.

Pokud si dobře vzpomínám, demo komerční verze jsem také hrál, ovšem zdá se mi zpětně spíše barvité, leč snadné.

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
jose17 avatar 8.8.2012 23:51 jose17 | skóre: 44 | blog: Joseho_blog | Bratislava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
navyse komercny tux racer ponuka aj splitscreen multiplayera (hoci mi nedeteguje gamepady), krajsiu grafiku/zvuky a viacere postavicky.
Ja vim, on vi, ty nano!
3.8.2012 11:23 rastakajakwanna
Rozbalit Rozbalit vše Re: Extreme Tux Racer
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
No a nedávno nám ho někdo portnul na Meego. Zatáčení akcelerometrem a dalsi vylomeniny pres touch screen nebo trepanim me zarucene zabaví třeba v čekárně :)

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.