Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 11:00

Jaderné noviny - 23. 1. 2008

29. 2. 2008 | Robert Krátký
Články - Jaderné noviny - 23. 1. 2008  

Aktuální verze jádra: 2.6.24-rc8. Citáty týdne: Linus Torvalds a Keith Packard. Lepší ext4. Odhalování latence systému pomocí LatencyTOP. Oznamování změn ve správě paměti.

Obsah

Aktuální verze jádra: 2.6.24-rc8

link

Aktuální předverze je i nadále 2.6.24-rc8; během minulého týdne nevyšly žádné další. Od vydání -rc8 se do repozitáře hlavního jádra dostalo přibližně 100 patchů. Dá se předpokládat, že finální vydání 2.6.24 přijde těsně předtím, než všichni odjedou na linux.conf.au.

Aktuální verze -mm stromu je 2.6.24-rc8-mm1. Andrew je dost nespokojen s tím, jak se -mm patche navzájem mlátí:

Množství rejectů a chyb při kompilaci, jež způsobují správci subsystémů, kteří se vrtají v cízích věcech, se vymyká kontrole. Je potřeba s tím něco udělat.

Prozatím se udělalo to, že bylo z tohoto vydání dost git stromů vyřazeno. K dalším změnám patří podpora asynchronního šifrování v mapovači zařízení, několik čínských překladů základní dokumentace jádra, hodně aktualizací IDE a ovladač pro Sony memory stick.

Starší jádra: 2.6.16.59 vyšlo 19. ledna s asi desítkou oprav. 2.6.16.60-rc1 (22. ledna) načalo nový cyklus několika dalšími opravami.

Citáty týdne: Linus Torvalds a Keith Packard

link

Jak by řekla moje dcera: ten patch spadl z ošklivého stromu a cestou dolu narazil do každé větve. Velmi působivé.

-- Linus Torvalds (pro zvědavce, tady je ten patch).

Tyhle věci jsou o tolik jednodušší než všechno to, co je potřeba dělat v jádře. Je to úplná hračka ve srovnání s tím, co děláme v rámci jádra, abychom zařídili totéž s pomocí nahrávatelných hešů [pluggable hashes] na základě jednotlivých součástí cesty [per-path-component basis] atd.

(Vývojáři, kteří dělají v uživatelském prostoru, jsou srabíci. Jedna z nejlepších věcí na vývoji gitu bylo to, jak bylo vše jednoduché ;).

-- Linus Torvalds (díky Nicholasi Pitreovi)

Jedna z věcí, se kterou se jádro nikdy nemuselo potýkat, je 15 let stagnace s hromadou obezliček nahromaděných nad tím vším.

-- Keith Packard

Chceš říct, že ten linux dokáže na počítači běžet úplně bez windows? Teda bez boot disku, ovladačů a jakýchkoliv služeb?

To mi připadá nesmyslný.

-- "jerryleecooper"

Lepší ext4

link

Předchozí Jaderné noviny byly sice trochu zatížené na souborové systémy, ale pořád ještě jedno důležité téma chybí: ext4. A protože bude ext4 nástupcem ext3, je dost možné, že jej mnoho z nás bude za pár let používat. Moc se o něm nemluvilo - tedy kromě konferencí zaměřených na projekt - ale vývojáři nezaháleli. Něco z toho, na čem pracovali, se teď objevilo ve zprávě, v níž Ted Ts'o představuje plány na začlenění ext4 do 2.6.25.

Jednou ze změn, které se dostaly do ext4, je uvolnění dlouhotrvajícího omezení velikosti bloku na 4 kB. To však neznamená, že by fungovala libovolná velikost a těžit z této nové vlastnosti bude moci méně lidí, než by se zdálo. To proto, že velikost bloků pořád nemůže být větší než velikost stránek hostitelského systému. Takže ti z nás, kteří používají x86 systémy se 4kB stránkami, budou mít i nadále maximálně 4kB bloky. Maximální velikost bloků je 64 kB.

Úsměvné na tom je, že velikost záznamu o adresáři teď může být až 64 kB. Ale pole, které uchovává velikost adresářových položek, je jen 16 bitů široké, takže bylo nutné použít speciální hack, který 64kB adresářové záznamy rozpozná.

Některé interní proměnné mají s přetečením také problém. Čísla bloků jsou ukládána jako 32bitové hodnoty se znaménkem, stejně jako čísla skupin bloků. To omezuje maximální velikost souborového systému na pouhých 256 PB. V 2.6.25 se z těch hodnot staly bezznaménkové proměnné typu long, což odstranilo ten neomluvitelně nízký limit velikosti oddílu. S pomocí trošky kouzlení bude inodové pole, které ukládá počet bloků spojených se souborem, rozšířeno na 48 bitů, což zvýší maximální velikost jednotlivých souborů na skoro 248 512bajtových bloků.

Tím to však nekončí: další patch to pole redefinuje tak, aby značilo počet bloků souborového systému (místo 512bajtových sektorů), které soubor používá. To je změna, na kterou se muselo jít v rukavičkách, protože se jedná o změnu formátu na disku, jež mohla způsobit potíže lidem, kteří už mají ext4 oddíly. Každý, kdo používá ext4, by si měl být vědom, že jde o vývojový souborový systém, který se hodí pouze pro ukládání souborů, u nichž se neočekává, že byly k něčemu dobré déle než přibližně 30 minut - například aktualizace OpenOffice.org z Fedory Rawhide. Ale i tak by bylo fajn, kdyby se podařilo nezlikvidovat všechny již vytvořené ext4. Takže pole i_blocks bude ve výchozím nastavení i nadále uchovávat počet 512bajtových bloků. Ale pokud pole přesáhne 32 bitů a vynutí si použití 48bitových čísel, začne být od té chvíle interpretováno jako bloky souborového systému. A protože žádný souborový systém zatím 48bitová čísla nepoužívá, tak se tento přístup úspěšně vyhýbá problémům.

Pro 2.6.25 jsou také připraveny kontrolní součty žurnálu. V případě pádu systému je žurnál využit k záchraně transakcí, které byly zadány, ale nestihly to na disk. Určitě by bylo fajn se ujistit, že žurnál uložený v souborovém systému je v pořádku, než se použije k provádění změn. Kontrolní součet souborovému systému umožňuje se přesvědčit, že je žurnál neporušený, a zabránit (dalšímu) poškození systému. Zajímavý vedlejší účinek je to, že kontrolní součet uvolňuje omezení týkající se způsobu zápisu žurnálu na disk, protože nekompletně zapsaný žurnál teď bude odhalen; to by mělo mírně zlepšit výkon souborového systému.

Kontrolní součty všech dat u ext4 zatím nejsou na pořadu dne, ale kontrola žurnálu je dobrý (i když malý) krůček tím správným směrem.

Další změna proběhla ve VFS API - pole i_version struktury inode je teď na všech architekturách bezznaménková 64bitová hodnota. Číslo verze je zvýšeno při změně souboru a uloženo (rozdělené do dvou polí) do inody na disku. 64bitová čísla verzí vyžaduje NFS4, který je používá k poskytování obávané chyby "stale file handle", když dojde ke změně.

Přibyla ioctl() (EXT4_IOC_MIGRATE), kterou lze použít k výslovnému požádání o to, aby byla disková inoda souboru převedena na formát ext4.

Ext4 je založen na rozsazích [extent-based], a to už nějakou dobu. Že je "založen na rozsazích", znamená, že sleduje alokace bloků podle rozsahů (první blok, počet bloků), místo aby ukládal ukazatele na každý jednotlivý blok jako to dělá ext3. Má to několik výkonnostních výhod, obzvláště u větších souborů. Tyto výhody však zmizí, pokud nemohou být bloky souboru seskupeny do co nejmenšího počtu rozsahů.

Jeden způsob, který s optimalizací alokací bloků pro soubory velmi pomáhá, je alokace v relativně velkých skupinách (oproti jednotlivému alokování). V 2.6.25 bude ext4 obsahovat víceblokový alokátor, který je určen právě k tomu. Mohlo by se zdát, že alokování několika bloků najednou nebude představovat velkou změnu, ale ve skutečnosti je víceblokový alokátor nejkomplikovanějším patchem v sadě. Rozhodování o tom, kolik bloků alokovat, zahrnuje hodně heuristiky, stejně jako nalezení optimální sady bloků, sledování alokace, uvolňování bloků, které nakonec nejsou použity, zajištění, aby aplikace nemohly číst předalokované (ale nezapsané) bloky ve snaze odhalit uniklá tajemství, atd. Je to dost kódu, ale stojí za to; víceblokové alokování bude v 2.6.25 ve výchozím nastavení zapnuto.

Jak bylo řečeno, několik těchto patchů si vynucuje změny datových struktur na disku. Podle Teda by však mělo jít o poslední takové změny u ext4. Pár funkcí ještě do 2.6.25 zařazeno nebude - například zpožděné alokování a online defragmentace - ale ty by neměly vyžadovat změnu formátu. Ext4 se tedy blíží ke stavu, kdy jej bude možné považovat za způsobilý k produkčnímu nasazení.

Zatím však tak daleko není a lidé, kteří ho používají, to dělají na vlastní riziko. Aby to ještě více zdůraznil, navrhl Ted nový příznak pro připojování (nazvaný test_fs), který uživateli jádra říká, že se chystá připojit vývojový souborový systém a ať si nestěžuje, kdyby se něco pokazilo. Bez tohoto parametru se ext4 odmítne připojit.

Odhalování latence systému pomocí LatencyTOP

link

Cukavé audio nebo nereagující desktop - většinou způsobeny latencí operačního systému - jsou věci, které uživatelům lezou na nervy. Může však být těžké hledat jejich příčinu, protože jsou přechodné a navíc ukryté hluboko v jádře. Nový nástroj LatencyTOP se snaží poskytovat informace o tom, kde se latence vyskytuje, aby ji šlo opravit nebo jí předejít.

Latence je čas od začátku akce až po okamžik, kdy je vidět efekt, který způsobila. Pokud uživatel klikne na tlačítko v aplikaci, je latence doba mezi kliknutím a začátkem přiřazené akce. Latence má mnoho příčin, z nichž některé nemůže Linux ovlivnit; takže schopnost měřit, jakou latencí přispívá operační systém, je velmi užitečná. LatencyTOP se zabývá specifickou podmnožinou příčin latence. Viz oznámení:

Existuje mnoho druhů a příčin latence, ale LatencyTOP se zaměřuje na ty, které způsobují přeskakování audia a zasekávání desktopu. Konkrétně se LatencyTOP zabývá případy, ve kterých chtějí aplikace spustit užitečný kód, ale nějaký zdroj právě není k dispozici (a jádro proces zablokuje). Provádíme to jak na úrovni systému, tak na úrovni jednotlivých procesů, takže vidíte, co se se systémem děje a který proces je latencí postižený nebo ji způsobuje.

LatencyTOP měří průměrnou a maximální latenci při různých operacích pomocí vkládání anotačních volání do jádra. Příklad z oznámení:

     asmlinkage long sys_sync(void)
     {
    +       struct latency_entry reason;
    +       set_latency_reason("sync system call", &reason);
            do_sync(1);
    +       restore_latency_reason(&reason);
    +
            return 0;
     }

Plánovač nahromadí čas strávený spaním mezi voláními set_latency_reason() a restore_latency_reason() a dá ho na účet "sync system call". Jakákoliv volání nižší úrovně, která by se snažila nastavit důvod latence, budou při této cestě kódem [code path] ignorována (užitečná mohou být při jiných cestách), protože je latence vždy přičtena aktivnímu důvodu nejvyšší úrovně.

Stávající anotační rozhraní se pravděpodobně změní, i když sémantika zůstane stejná. V komentářích se objevil návrh použít jaderné značkovače, které byly začleněny do jádra 2.6.24. Zdá se, že vývojář LatencyTOP Arjan van de Ven s tím souhlasí; obecně bývá lepší použít již existující rozhraní než přidávat nové. Práce je však ještě dost - patch byl představen, aby jej mohli ostatní vývojáři testovat a komentovat, ne k začlenění do hlavního jádra.

LatencyTOP

LatencyTOP nabízí uživatelskou aplikaci, která zobrazuje shromážděné informace. Načítá je ze souboru /proc/latency_stats, který vytváří patch s infrastrukturou LatencyTOPu, pokud při konfiguraci jádra povolíte CONFIG_LATENCYTOP. V horním panelu se ukazuje devět - v kódu je o jednu méně, jelikož to vypadá, že bylo zamýšleno deset - největších latencí za posledních 30 vteřin.

LatencyTOP

Na spodním řádku je seznam názvů procesů, na který se dostanete šipkami. Zdroje latencí těchto procesů se pak zobrazí ve spodním panelu. Příklad vlevo ukazuje nástroj s vybraným procesem firefox. Jak vidíte, na mnoha místech pořád ještě schází anotace - v případě, že ještě nebyl důvod nastaven, se zobrazí "Unknown reason" [neznámý důvod] a čekací kanál [wait channel]. Při určování problému by pro hackery jádra nemělo být obtížné doplnit na patřičná místa anotace.

LatencyTOP, podobně jako brášku PowerTOP, vyvíjí van de Ven v rámci Intel Open Source Technology Center. Je to velmi šikovný nástroj pro odhalování problémů v systému. Je pravděpodobné, že se ještě bude měnit, protože uživatelská aplikace je zatím dost strohá a sbírání dat v jádře potřebuje jemnější zamykání.

Oznamování změn ve správě paměti

link

Virtualizované hostované systémy by si rády myslely, že se o správu své paměti starají samy. Pravda je však taková, že hostitelský systém nemůže hostovaným systémům dovolit přímé úpravování tabulek stránek, které používá hardware; to by narušilo bezpečnost hostitele. Hostitel tedy musí být nějakým způsobem do správy paměti hostů zapojen. Jedna častá technika je založena na stínových tabulkách stránek. Hostované systémy spravují své vlastní tabulky stránek, ale nejsou to ty samé, které používá hlavní správa paměti. Místo toho to funguje tak, že kdykoliv provede host změnu ve svých tabulkách, hostitel tu operaci zachytí, zkontroluje, jestli je v pořádku a nakonec změnu odrazí ve skutečných tabulkách stránek.

Jeden problém s touto technikou (tak, jak ji v současné době Linux implementuje) je to, že neexistuje jednoduchý způsob, jak by mohl hostitel zpravit hosta o změnách v tabulkách. Především když se hostitelský systém rozhodne vytlačit určitou stránku do swapu, nemůže hostu říct, že už stránka není v paměti. Virtualizační řešení jako KVM tento problém obcházejí tím, že stránky mapované ve stínových stránkách natvrdo přidrží v paměti. To sice problém řeší, ale je kvůli tomu nemožné odswapovat procesy, ve kterých běží virtualizované stroje založené na KVM.

Bylo by dobré to opravit. A to je přesně to, oč se snaží patch MMU notifiers, který představil Andrea Arcangeli (ze své nablýskané nové adresy u firmy Qumranet). Patch umožňuje, aby byl systém, který to zajímá, upozorněn, kdykoliv dojde k určitým změnám ve správě paměti. Pro začátek je potřeba nastavit sadu zpětných volání:

    struct mmu_notifier_ops {
	void (*release)(struct mmu_notifier *mn,
			struct mm_struct *mm);
	int (*age_page)(struct mmu_notifier *mn,
			struct mm_struct *mm,
			unsigned long address);
	void (*invalidate_page)(struct mmu_notifier *mn,
				struct mm_struct *mm,
				unsigned long address);
	void (*invalidate_range)(struct mmu_notifier *mn,
				 struct mm_struct *mm,
				 unsigned long start, unsigned long end);
    };

Tato zpětná volání jsou poskládána do struktury mmu_notifier:

    struct mmu_notifier {
	struct hlist_node hlist;
	const struct mmu_notifier_ops *ops;
    };

Kód, který má o informace zájem, si pak zaregistruje své oznamovače pomocí:

    void mmu_notifier_register(struct mmu_notifier *mn, 
                               struct mm_struct *mm);

mm je struktura mm_struct spojená s daným adresním prostorem. Nepředpokládá se, že by někoho zajímaly všechny události týkající se správy paměti, takže jsou oznamovače přiřazeny ke specifickým adresním prostorům. Jakmile je oznamovač na místě, budou zpětná volání volána, když dojde k něčemu zajímavému:

Pokud jste zvědaví, tak KVM patche (které ukazují, jak by tam byly oznamovače použity) byly také připraveny.

Ačkoliv je tento patch určen pro KVM, objevil se zájem i odjinud - virtuální stroje nejsou jediná místa, kde se spravují samostatné (ale související) tabulky stránek. Jednotky pro zpracování grafiky mohou posloužit jako příklad - mají svou vlastní správu paměti a také zajímavé problémy s touto správou. Další potenciální uživatel jsou RDMA (Remote DMA) enginy. Patche tedy přilákaly i komentáře od několika možných zájemců a od prvního představení doznaly mnoha změn. Diskuze stále probíhá, takže je možné, že dojde ještě k dalším změnám, než si oznamovače najdou cestu do jádra.

Související články

Jaderné noviny - 16. 1. 2008
Jaderné noviny - 9. 1. 2008
Jaderné noviny - 2. 1. 2008
Jaderné noviny - 19. 12. 2007

Odkazy a zdroje

Kernel coverage at LWN.net: January 23, 2008

Další články z této rubriky

Jaderné noviny – přehled za únor 2024
Jaderné noviny – přehled za leden 2024
Jaderné noviny – přehled za prosinec 2023
Jaderné noviny – přehled za listopad 2023
Jaderné noviny – přehled za říjen 2023

Diskuse k tomuto článku

29.2.2008 01:30 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ten kompletní komentář od toho "jerryleecoopera" opravdu stojí za přečtení, takhle dobře jsem se už opravdu hodně dlouho nenasmál :-D

To co je tu uvedeno mezi citáty je jen velmi slabý odvar toho originálu :-)
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
29.2.2008 06:56 houba
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
+1, to je fakt dobrý:) ten člověk evidentně ví o co jde :) dík za uvedení citátu, dobrý start do dne!
29.2.2008 07:16 Pev | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Ten je fakt uplně mimo mísu :-).
29.2.2008 10:59 Kvakor
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Takovihle mimoni snad nejsou ani na Zive :-) . Perfekne to charakterizuje citat Jiriho Matouska (znamy hlavne diky knize "Sest miliard Amerik" od Ivy Pekarkove), ze "Amerika je zeme neomezenych moznosti i nemozne omezenosti".
29.2.2008 07:42 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Tak se mi - po přečtení kompletního komentáře - zdá, že je to troll...
29.2.2008 08:06 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
+1 a vobec nechapem ako sa to sem mohlo dostat

ja by som to v kazdom pripade odstranil
29.2.2008 08:43 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
vobec nechapem ako sa to sem mohlo dostat
Že by překladem originálu?
29.2.2008 09:08 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
a v akej suvislosti je to v tom originale? ja nechapem

to humor este horsi nez IT crowd...
29.2.2008 09:40 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Heh? Tobě se nelíbí IT Crowd? Považuji IT Crowd jednoznačně za nejlepší britský sitcom vubec! ;-)
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
29.2.2008 10:07 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
nuz, ja si to nemyslim
29.2.2008 18:35 h.xman | skóre: 10
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
IT Crowd povazuju taky za bajecny serial; ovsem clovek se nesmi divat na zprasenou ceskou verzi na HBO - videl jsem asi tak jen 5 minut nez me narustajici pocit trapnosti donutil to vypnout, ten dabing je priserny a uplne kazi vtipnost toho serialu.
Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
29.2.2008 19:32 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
mozno to bolo uvedomenie? mne teda bohate stacilo vidiet prvu seriu raz, no k mojmu velkemu prekvapeniu som videl jeden celkom dobry diel druhej serie (ale s inym dielom by som to uz neriskoval, podla toho co som uz z neho pocul, cital alebo videl)

nie, dakujem, to nie je pre mna
Marián Kyral avatar 29.2.2008 20:27 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Heh? Tobě se nelíbí IT Crowd? Považuji IT Crowd jednoznačně za nejlepší britský sitcom vubec! ;-)
Ale kdepak. Na "Jistě, pane ministře" a "Jistě, pane premiére" zdaleka nemá.
29.2.2008 10:20 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
a v akej suvislosti je to v tom originale? ja nechapem
Jako „citáty týdne“ – „Quotes of the week“. Když si kliknete na výše uvedený odkaz, nebo odkaz na zdroj na konci článku, nebudu vám to tady muset vyprávět. Pokud se vám zdá, že to nemělo být v tom originálním článku, pak asi píšete do špatné diskuze.
29.2.2008 10:23 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
tak to sorry, ja som myslel, ze citaty tyzdna sa tykaju vyvoja kernelu a ze cely ten clanok ma byt o tom (vid nazov clanku). v svetle tychto prelomovych informacii to tu asi prestanem citat
29.2.2008 10:41 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Zařazením toho jednoho humorného citátu se přeci celý článek nepřestal týkat vývoje jádra...:-)
29.2.2008 10:51 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
narozdiel od prvych komentarov ma ten link na trolla pre mna uplne opacny ucinok

povedzme, ze rano si nechcem citat o idiocii ludstva alebo nejakom provokaterovi...
29.2.2008 11:43 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Tak znovu – celý český článek je překladem anglického originálu. Pokud se vám nelíbí obsah, stěžujete si na špatném místě – překlad není od toho, aby po obsahové stránce vylepšoval originál. Když se vám nebude líbit zápletka Hamleta, taky je asi zbytečné stěžovat si překladateli (pokud je tedy překlad správně, jako že v případě toho citátu podle mne je).
29.2.2008 11:48 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
ked sa tu chces tahat za detaily, tak ten clanok premenujte na "preklad LWN"
1.3.2008 09:33 lyon
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
A jak se tim zmeni vyznamovy obsah clanku?
1.3.2008 13:45 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
asi tak, ze to nie su "jaderne noviny", ale "prelozime kazdu p*u, ktoru tam napisu"
1.3.2008 14:29 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Možná by stálo za to konečně kliknout na nějaký odkaz a podívat se, co je to vaše „tam“. Jaderné noviny na Abíčku byly (pokud vím) odjakživa překlady (částí) Kernel Traffic z LWN nebo článků z KernelTrap. Takže to není překlad jen tak něčeho, co někdo někde napsal. Jestli máte nějaký lepší zdroj souhrnných informací o vývoji jádra, sem s ním, všichni se rádi podíváme.
1.3.2008 14:52 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
ja len tvrdim, ze obsah tohoto clanku nie je adekvatny k nadpisu

teraz je napisane, ze to nie je preklad len tak hocicoho, ale ja tam vidim absolutnu nesuvisejucu blbost, ktora nepochadza ani z lkml, ani nicoho suvisiaceho s vyvojom jadra, a bola nekriticky prebrata do tohoto prekladu

este nejake nejasnosti ohladne toho co tu pisem?
1.3.2008 15:14 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Podle vás by to prostě mělo být: On autor byl vůl a překladatel není, rozumíte, proto to tak je. Jenom se obávám, že to tenkrát Werich myslel jako vtip…
1.3.2008 15:28 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
este predchvilou to nebolo len prekladanie hocicoho co niekto napise, tak ako to je?
1.3.2008 16:01 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
tak ako to je?
Je to tak, že autor rubriky Kernel na LWN ten citát považoval za dost vtipný na to, aby stálo za to ho zařadit k ostatní citátům. Možná proto, že i ty ostatní citáty jsou obyčejně vybírány kvůli humornému vyznění. A já s původním autorem souhlasil, a proto jsem to zařadil také do překladu. Pokud se ti ten citát nelíbí, tak jej přeskoč a hotovo.
1.3.2008 16:52 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Ako? Stále stejně. Tento článek konkrétně je překladem celého článku z LWN. Vám by přišlo normální, že překladatel vynechá při překladu článku jeden odstavec, protože se mu nelíbí? Já bych to považoval ze velké profesní selhání takového překladatele. Překladatel není od toho, aby posuzoval, co se mu líbí a co ne. To by také za chvíli mohl (záměrně) měnit obsah toho, co překládá.
1.3.2008 17:22 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
"stale stejne"?
Takže to není překlad jen tak něčeho, co někdo někde napsal.
v tom pripade je nazov clanku uplne zavadzajuci, navyse sa tu dokola striedaju postoje "neprekladame cokolvek" a "prekladatel predsa musi prelozit vsetko"

nazov clanku je strasne zavadzajuci, nie su to ziadne "jaderne noviny", ale "nemyslime, prekladame"

nabuduce tam budu rozoberat co bolo v novej casti nejakej mexickej telenovely a vy to tu s najvacsim potesenim uverejnite...
1.3.2008 17:36 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Myslím, že bychom měli odsoudit tu nespravedlnost tohoto světa a těch, kteří si dovolili do článku dát něco, co disorder "nechce po ránu číst".

Chlape! Jsi jediný komu to vadí a místo abys to přešel a vzal to jako chlap, tak tady prudíš.
1.3.2008 17:47 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
momentalne je tato diskusia moja najlepsia zabavka, tak preto stale musim odpovedat na bludy ktore sa tu objavuju

BTW1 to rano o ktorom tu pises, bolo uz vcerajsie, takze davno passe

BTW2 preco mi pises, ked ti vadia moje reakcie?

BTW3 kde si nasobudol istotu, ze som jediny komu vadia v seriozne sa tvariacom clanku reklamy na trollov?
1.3.2008 17:48 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
s/nasobudol/nadobudol/
2.3.2008 01:01 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Ad 1. To je mi úplně ukradené.

Ad 2. A proč ty píšeš do diskuze k článku, když ti na něm něco vadí?

Ad 3. Nikdo jiný se neozval.
2.3.2008 10:54 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
ked mas problem so slobodou mojho prejavu, mozes sa pokusit o jej obmedzenie

takze ked sa nikto neozval, to znamena ze to nikomu nevadi? vies kolkokrat sa ja aj denne zdrzim komentaru k veciam co mi vadia, podobnym aj horsim (ak sa vobec horsie oproti tomuto najdu)?
2.3.2008 11:45 Jirka | skóre: 36
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Se svobodou tvého projevu problém nemám.

Když se nikdo neozval, tak to znamená, že z takové prkotiny nebudou dělat velblouda a ze sebe nebudou dělat pitomce.
2.3.2008 11:47 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
kazda diskusia ma 2 strany

vydrz! zajtra sa uz s vami obtazovat nebudem, potom tu mozes vyhlasit, ze ste "vyhrali" :D
1.3.2008 18:16 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Já píšu o článcích z Kernel coverage z LWN.net (LWN původně znamenalo Linux Weekly News, následně se záběr rozšířil na celou komunitu free software). Nevím, o jakém „tam“ neustále píšete vy, ale zjevně to bude něco jiného, než Kernel coverage z LWN. Jak už jsem psal – pokud se bojíte, že v Kernel coverage na LWN.net začnou vycházet rozbory telenovel, najděte lepší zdroj souhrnných informací o vývoji Linuxového jádra, spousta čtenářů JN si jej určitě ráda přečte. Pokud takový zdroj nemáte, tak asi nezbyde smířit se s tím, že se překládá to, co je momentálně k dispozici. Pokud se vám obsah nelíbí, nemusíte JN číst, nebo si můžete na obsah stěžovat u originálního článku. Ale stěžovat si, že překladatel přeložil to, co bylo v originále, je opravdu hloupé.

Váš návrh na nový název seriálu je trošku mimo, protože momentálně běží na Abíčku několik seriálů, které jsou překlady různých cizojazyčných pravidelných článků. Všechny ty seriály by se musely jmenovat stejně. Stejně by se musely jmenovat i všechny nadabované televizní seriály atd. Prostě pokud se překládá nějaká série, asi je těžko možné, že by se překladatel rozhodl, že tenhle díl se mu nelíbí, tak ho vynechá, a místo toho zařadí do seriálu něco jiného.
1.3.2008 18:30 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
tak to sa teda bojim, pretoze to s tym trollom je dobry ulet

a z vasej strany ulet na n-tu, dotycny je prvy troll, ktoremu prekladaju prispevky do inych jazykov...
1.3.2008 19:28 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Ještě štěstí, že se diskuze pod JN nepřekládají zpět do angličtiny, byl byste druhý takový, kterému by příspěvky překládali do jiných jazyků…
1.3.2008 19:51 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
pan by si mohol zistit kto je troll a co robi

si ubohy
1.3.2008 22:50 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Ubožák jsi ty. Sliboval jsi, že to tu přestaneš čítat, tak už aby to bylo.
Quando omni flunkus moritati
2.3.2008 10:51 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
mas nejake problemy s chapanim pisaneho textu?
2.3.2008 16:30 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
No vono často záleží kdo ten text píše :P :-D
2.3.2008 16:57 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Sám seš troll, všechny tu jen prudíš. Všiml jsem si že už i v jiných diskuzích na ABCLinuxu ses choval jako troll a také ti to lidé napsali. Takže to tu konečně přestaň číst a vypadni jinam, všem se akorát uleví.
Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
2.3.2008 21:45 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
a dokaz? no nic, tak papa, majte sa tu pekne

a mozes si tu vyhonit ego uplne, ako som spomenul vyssie, zajtra uz nebudem mat cas (ani) na tvoje silacke reci :(
29.2.2008 14:22 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
v svetle tychto prelomovych informacii to tu asi prestanem citat
To nás všechny bude mrzet... fakt.
Quando omni flunkus moritati
29.2.2008 14:27 disorder | blog: weblog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
no toto, tusim kvoli tomu dnes ani nezaspim
29.2.2008 18:12 ak47
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
IT Crowd je humor ? ;-)
29.2.2008 10:03 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Ale i takoví lidé mají volební právo. Přijde mi divné, že ten článek je ze 14. 3. 2007, ale v jaderných novinách (i těch anglických) je až teď.
29.2.2008 11:25 edois
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
jo jo, taky jsem se zasmal.. kdyz jsem se pak nad tim zamyslel, tak jsem si ale uvedomil, ze to vubec neni k smichu, ten clovek to nepise z duvodu sve totalni nevedomosti, ale je to umyslna demagogie. imho velmi srovnatelne s demagogii, kterou obcas predvadi nejvetsi ego ceskeho internetu (jak napr. posledne srovnaval pocet chyb v operacnim systemu windows, ktere obsahuji asi dvacet programu s poctem chyb v linuxove distribuci, ktera obsahuje programu tisice). proc neexistuje nejaky zakon, ktery by zakazoval lidem uverejnovat takovehle zcela zjevne nepravdy? vzdyt spousta bfu, co o pocitacich vedi prd, jim to uveri..
29.2.2008 12:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Podle mne je to spíš recese. Ten citovaný příspěvek by mohl být projevem ignorance, ale tohle už IMHO nemůže myslet vážně nikdo…
1.3.2008 19:15 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
29.2.2008 02:09 trekker.dk | skóre: 72
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chybka: Eistuje mnoho druhů a příčin latence
Quando omni flunkus moritati
29.2.2008 11:26 Field
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Citáty:

1) že ten první (o ošklivém stromu a pádu) už tu jednou byl? Dokonce kompletnější, ona ta reakce stojí za přečtení celá :-)

2) Věta "Jedna z nejlepších věcí na vývoji s gitem je to, jak je vše jednoduché" měla znít spíš "Jednou z nejzábavnějších věcí na vývoji gitu bylo ...", což dává alespoň podle originálu větší smysl, řekl bych.

Jinak obvyklé pochvaly, tohle je jedna z nejlepších věcí ke čtení široko daleko. Dík.
29.2.2008 12:30 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaderné noviny - 23. 1. 2008
2) Věta "Jedna z nejlepších věcí na vývoji s gitem je to, jak je vše jednoduché" měla znít spíš "Jednou z nejzábavnějších věcí na vývoji gitu bylo ...", což dává alespoň podle originálu větší smysl, řekl bych.
Pravda, díky.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.