Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 11:33

Linuxové herní novinky – březen 2014

8. 4. 2014 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky – březen 2014  

V březnu byly na Linux portovány herní enginy Leadwerks 3, Esenthel Next-Gen Game Engine, Maratis, V-Play, vydána bylá nová verze herní distribuce Puppy Arcade 11, na Linux přibyly hry Creeper World 3: Arc Eternal, Breach & Clear, Influent, Offworld a spousta dalšího. Třetí linuxové herní novinky roku 2014 jsou tu.

Obsah

Leadwerks 3

link

A za březen opět nezačneme přímo hrami, nýbrž nástroji na jejich tvorbu. Asi nejdůležitější novinkou pro vývoj linuxových her je portace 3D herního enginu Leadwerks 3. Ten se na Linux dostává po úspěšné kampani na Kickstarteru, během které bylo vybráno $42 358. Technologie nad kterými staví čítá OpenGL, OpenAL, fyzikální engine Newton, pro programování lze použít C++ a skriptování se provádí v jazyce Lua. Celkový výčet schopností je velice rozsáhlý.

Pro běh je na oficiálních stránkách uveden požadavek Ubuntu 12.04 64bit LTS, ceny jsou nastaveny na $99 za Indie verzi s podporou skriptování v Lua a $199 za Standard edici s podporou programování v C++ a Lua. V případě zájmu o zdrojové kódy je nutné kontaktovat výrobce.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Esenthel Next-Gen Game Engine

link

Dalším takovým nástrojem jenž si odbývá svoji linuxovou premiéru je herní engine Esenthel. Název vznikl dle autorů spojením slov Essential a Essence. Mezi inzerované vlastnosti patří jednoduché používání, pokročilá grafika a fyzika, vysoký výkon, neomezeně velký herní prostor, podpora vývoje v týmu, jednoduchá možnost publikovat vytvořené hry, více než 100 tutoriálů a přes 90 stran dokumentace, časté aktualizace, vysoká stabilita a hlavně zde existuje možnost jej zdarma vyzkoušet. Mezi podporovanými platformami najdeme Windows, Mac, Linux, iOS, Android a web.

Jelikož se jedná o výtvor starý teprve pár měsíců, mnoho her v něm zatím vytvořeno nebylo, ovšem těch pár je většinou zdarma ke stažení na webu projektu. Zastoupeny jsou jak střílečky z pohledu první osoby, tak RPG, strategie a závodní hry. Pro lepší představu je možné si v prohlížeči spustit demo nebo se podívat na jedno z mnoha videí.

Jak již bylo řečeno, je možné stáhnout si engine k vyzkoušení zdarma, jinak cena činí $15/měsíc, případně $150/rok, v případě zájmu o zdrojové kódy enginu si připravte $500/rok.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Maratis

link

Další novinkou bude opět herní engine, tentokráte však plně svobodný. Maratis engine je dostupný pod zlib/libpng licencí, editor pod GNU/GPL 2.0.
Mezi vlastnosti tohoto enginu patří krom jiného podpora importu z 3D programů, export do Blenderu, pokročilá fyzika pro střely, 3D zvuk a správa fontů, stejně tak jako podpora standardních zvukových a obrazových formátů, možnost skriptování skrze jazyk Lua a a programování v C++ SDK. Editor lze používat ve WYSIWYG módu, funkcionalita je rozšiřitelná pomocí pluginů, hry je možné testovat přímo v editoru a možnost nastavení autoupdatů pro textury, zvuky a další. Běh byl testován a tudíž bezproblémově zaručen na Windows, Macu, Linuxu a iOS. Podle autorů je možné ale výsledné výtvory spustit prakticky kdekoliv.
Ke stažení je na webu projektu připravena nejen binárka a zdrojové kódy enginu a editoru, bohužel zatím pouze pro 32bit systémy, ale navíc i plugin pro Blender.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

V-Play

link

Poslední dnešní herní engine bude pro změnu pouze 2D. Je jím V-Play, ve kterém lze podle jeho tvůrců udělat hru během tří dní. K tomu slouží fyzikální engine Box2D, vlastní AI s podporou pathfindingu, přehrávač videa, propojení se sociálními sítěmi, mezi kterými nechybí Facebook a mnohé další. Extra funkce lze navíc získat stažením pluginů. Celý systém je postaven nad Qt Creator IDE a k tvorbě her lze použít JavaScript a QML. Vykreslování je následně prováděno skrze OpenGL ES. Seznam podporovaných platforem je úctyhodný: Android, iOS, BlackBerry 10, Symbian, MeeGo, Windows, Mac OS X a Ubuntu.
Ceny se pohybují od 10 €/měsíc po 149 €/měsíc v závislosti na požadovaných službách, k dispozici je však zdarma 14 denní zkušební verze.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Puppy Arcade 11

link

A ještě než se vrhneme na hry, představíme si jednu linuxovou distribuci. Je jí Puppy Arcade 11. Ta je postavena na minimalistickém Puppy Linuxu a jejím cílem je umožnit běh co nejvíce starých her. K tomu slouží řada emulátorů, jejichž kompletní výčet je k nalezení na webu projektu, dále ROM-loader, ROM info pro více než 18 000 her a detailní popis pro ně, podporu pro joypad, drivery pro grafické karty všech tří hlavních výrobců v repozitáři a mnohé další. Distribuce je určena pro běh i na lehčích počítačích, čemuž odpovídá i použití staršího jádra řady 2.32.
Ke stažení je připraveno 187MB velké iso.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Creeper World 3: Arc Eternal

link

S docela zajímavým konceptem přichází první herní novinka, Creeper World 3: Arc Eternal. Ve své podstatě jde o strategii s prvky tower defense, ovšem zvláštností na hře je její provedení. Nejde totiž o stavění armády pro následnou bitvu, ale spíše o pomalé rozšiřování území, na které je nutné přivádět stále více energie. A právě převod energie je v této hře klíčovým prvkem. Po dosažení žádaného území je nutné už jen zničit zpomalovače warpu a přetransformovat se do další dimenze. V té na vás čeká podobný úkol, až se vám nakonec podaří takto ovládnout celou galaxii. Na rozdíl od předchozího dílu byl navrácen pohled shora, který se vyskytoval v prvním díle, stejně tak jako možnost vylepšování zbraňových systémů.
Creeper World 3: Arc Eternal je k dostání na Steamu za 14 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Breach & Clear

link

Svoji linuxovou premiéru si odbyla i taktická strategie s prvky RPG Breach & Clear. Z pozice velitele speciálních jednotek budete hezky seshora svůj tým, vybavovat jej zbraněmi, vybírat speciální vybavení vhodné pro tu kterou misi a určovat jejich pohyb. Na výběr je několik stovek zbraní a dalšího vybavení, ze speciálních jednotek je možné velet americkým Army Rangers, německým KSK, kanadským JTF2, britským SAS a nově též ruským Spetsnaz. Ovládáni hry je velice jednoduché a intuitivní, jelikož se jedná o port hry původně vyvíjené pro mobilní zařízení.
Na Steamu je hra k dostání za 15 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Influent

link

Hrou, která nejen pobaví, ale je i užitečná, je Influent. I když zde najdeme prvky adventury s příběhem, ve kterém mladý muž vynalezne zařízení, jenž má změnit svět k lepšímu, jenž je mu následně ukradeno a on se vydává jej nalézt, hlavním účelem hry je interaktivní výuka jazyků. Těch je na výběr celá řada: španělština, němčina, korejština, latina, francouzština, angličtina, švédština, bulharština, čínština a japonština. K dispozici jsou navíc i další rozšíření pro španělštinu, bulharštinu a čínštinu. Rozhraní hry je prozatím dostupné v angličtině a japonštině, ale autoři slibují brzký překlad do dalších vyučovaných jazyků.
Cena při zakoupení na Steamu je pro první jazyk 10 €, každý další přikoupený jazyk a rozšíření jsou dostupné za 5 €.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Offworld

link

Offworld je dalším přírůstkem do světa linuxového hraní, konkrétně do kategorie letadlových FPS. Zvláštností této hry je ale její vznik: původně šlo o projekt dvou kamarádů, jenž si takto krátili dlouhou chvíli na své praxi. Jejich výtvor se jim ale zalíbil natolik, že se rozhodli jej vydat i pro veřejnost. Hra podporuje pouze singleplayer, prozatím dva druhy lodí, ale i tak se s ní dá užít mnoho hodin zábavy v nádherně vygenerovaném 3D světě létajících ostrůvků za zvuku povedeně zkomponované hudby.
Hru je možné koupit stáhnout zdarma či koupit na itch.io za libovolnou částku, která poputuje na podporu vývojářů.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Letem světem

link

Závěr

link

I přestože březen pár zajímavých herních titulů přinesl, vydávaly se hlavně nástroje na jejich tvorbu. Obojí patrně souvisí s očekávaným vydáním Steam Machine, kvůli kterému bylo odloženo vydání takových titulů, jako je Tropico 5. Takže máme se rozhodně na co těšit.

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky – únor 2014
Následující díl: Linuxové herní novinky – duben 2014

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

Diskuse k tomuto článku

Jardík avatar 8.4.2014 00:27 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – březen 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jardík? ...
Věřím v jednoho Boha.
8.4.2014 07:54 xkomczax | skóre: 51 | blog: proste_blog
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – březen 2014
D.A.Tiger avatar 9.4.2014 10:45 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – březen 2014
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ten engine a scene editor Maratis vypada velice dobre. Jeste zjistit jak je to s tou integraci jazyka Lua. Uz ho mam stazeny, nainstalovany, a jak bude trochu vic volna rad si s nim trochu pohraju. Diky

Zato V-Play me nenadchnul vubec. Mozna se pletu, ale prijde mi jako pokus klon Game Editoru ( http://game-editor.com/Main_Page ), jen postaveny na jinych technologiich a s jinym GUI a s o dost, ehm ... brutalnejsi propertialni politikou.
Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
mikirc avatar 9.4.2014 12:09 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxové herní novinky – březen 2014
Maratis mne take nadchl, uz jsem si hral s example YoFrankie.
Byl jednou jeden...

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.