Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 21:28

Co to je ABC Linux

14. 12. 2003 | Leoš Literák
Články - Co to je ABC Linux  

Živá distribuce s obsahem portálu a tištěná příručka. Základní informace, obsah, použití, cena, prodejci.

Co je to ABC Linux

ABC Linux je kompletní operační systém vycházející z populární distribuce Knoppix. Patří do skupiny takzvaných živých (live) CD, což znamená, že nevyžaduje instalaci. Jeho použití je opravdu snadné a zvládne jej i počítačový analfabet. Prostě strčíte CD-ROM do mechaniky a spustíte počítač a vyberete bootování z CD-ROM. Po potvrzení licence se celý systém načte, automaticky se provede detekce a nastavení hardwaru a po chvilce máte před sebou grafické prostředí linuxové pracovní stanice v celé její kráse. ABC Linux bez vašeho souhlasu nikam nic nezapisuje, takže jeho použitím nic neriskujete.

Pro koho je určen

ABC Linux je jako správná linuxová distribuce nesmírně flexibilní a může mít nekonečně mnoho způsobů užití, které jeho autorům ani nepřišly na mysl. My jsme jej navrhli pro tyto hlavní účely:

Co obsahuje

Na ABC Linux se můžete podívat ze tří úhlů. Prvním je nadupané CD plné zajímavého softwaru. Obsahuje internetový prohlížeč Mozilla 1.4, kancelářský balík OpenOffice.org 1.1, grafické prostředí KDE 3.1.3 (vše české), Java 1.4, Acrobat Reader, přehrávač multimédií Mplayer i XMMS, software na vypalování K3b a spoustu dalších aplikací.

Druhý pohled míří na jeho ohromující množství informací o Linuxu, tak snadno a přehledně přístupných. Do CD je totiž začleněn kompletní obsah našeho linuxového portálu www.abclinuxu.cz. Najdete v něm přes tisíc návodů na zprovoznění hardwaru, tisíce diskusí, stovky článků a tutoriálů, databázi ovladačů i populární PDF časopis Abíčko. Součástí je velmi mocné fulltextové vyhledávání. To vše si můžete snadno prohlížet nejen v ABC Linuxu, ale i v jakémkoliv operačním systému.

Za třetí se můžete na něj podívat jako na pracovní nástroj počítačového administrátora či fanouška. Obsahuje nástroje pro detekci problémů s pamětí RAM, utility pro dělení diskových oddílů, kontrolu konzistence dat, zálohování dat, analýzu počítačových sítí, nástroje na prevenci i detekci útoků a další užitečné pomůcky.

Díky své flexibilitě však ABC Linux může být použit i jinak, například jako výuková pomůcka ve škole, pro prezentaci počítačů v prodejnách s PC a dokonce se dá nainstalovat na pevný disk jako základní operační systém.

Určitě však nesmíme opomenout, že kromě disku CD-ROM získáte více než padesátistránkovou kvalitní tištěnou příručku, která vás provede nejen spuštěním, ale i nastavením hardwaru, připojením k počítačové síti či internetu a stručným popisem nejdůležitějších programů.

Na další stránce následuje seznam nejzajímavějšího softwaru.

Aplikace

Multimédia

Hry

Počítačové sítě

Až na Kppp jsou všechny tyto programy určeny pro odborníky a pokud máte dobrou znalost principů počítačových sítí, stanou se vašimi nepostradatelnými pomocníky. Doporučujeme přečíst si odbornou literaturu na téma Linux a počítačové sítě, které vám vysvětlí, jak je efektivně používat.

Archivace dat

Disky, paměť

Na další stránce se dočtete o integrovaném offline obsahu.

Offline obsah portálu www.abclinuxu.cz

ABC Linux obsahuje obrovské množství informací o Linuxu díky tomu, že je do něj integrován offline obsah oblíbeného portálu www.abclinuxu.cz. Najdete na něm stovky článků, návodů a tutoriálů, které jsou určeny začínajícím i pokročilým uživatelům Linuxu. Dále je zde seznam nejdůležitějších ovladačů, přes tisíc záznamů na zprovoznění hardwaru pod Linuxem a tisíce diskusí. Data jsou členěna do logicky členěných sekcí a uložena jako internetové stránky.

Pokud se však chcete dostat k informacím velmi rychle, můžete použít integrované fulltextové vyhledávání. K těmto informacím se dostanete buď přímo z ABC Linuxu, kde je vše připraveno pro okamžité použití, nebo i přímo z vašeho operačního systému. Data pocházejí ze září.

Na další stránce se dozvíte, kde si můžete CD zakoupit.

Prodejci

ABC Linux vydáváme ve spolupráci s nakladatelstvím Computer Press. Díky tomu jej najdete nejen na stránkách CPressu, ale i v každém lepším knihkupectví, kde vedou počítačovou literaturu. Datum vydání je 17. prosince. Cena je stanovena velmi příznivě - jen 119 Kč.

Dále si ABC Linux budete moci nechat zaslat se slevou z AbcPalírny, která se pravděpodobně dočká obnovení, či jej zakoupit v Linux CD Shopu v centru Prahy.

Volně ke stažení

Volně ke stažení nabízíme verzi ABC Linuxu, která obsahuje kompletní živou distribuci (všechny softwarové balíčky). Na tomto ISO (579,2 MB, md5sum) nenajdete offline obsah portálu AbcLinuxu.cz (a tedy ani vyhledávací engine).

Licence

Distribuce ABC Linux je založena na Knoppixu, a proto je distribuována pod licencí GNU GPL. Tato licence pokrývá programové vybavení (převzaté z Knoppixu, respektive z Debianu, ze kterého vychází Knoppix), zaváděcí a autokonfigurační skripty a jednotlivé prvky konfigurace upravené pro české uživatele (obojí obsažené na CD). Licence GNU GPL se nevztahuje na text tištěné příručky, offline obsah portálu AbcLinuxu.cz a vyhledávací engine určený k snadné navigaci tohoto obsahu.

Klaus Knopper, původní autor Knoppixu, k tomu na stránkách knoppix.net píše:

Není-li řečeno jinak, software na CD je distribuován s GNU Všeobecnou veřejnou licencí (GPL). Podobně jako u jiných Open Source licencí to znamená, že CD můžete kopírovat, upravovat, redistribuovat, a dokonce prodávat bez omezení - za předpokladu, že příjemce obdrží stejnou licenci. Zdrojové kódy standardních balíčků na CD jsou k dispozici prostřednictvím jejich původních poskytovatelů (například na FTP serverech Debianu, RedHatu nebo Mandraku). Speciální komponenty, jako například knoppixové jádro nebo zdrojový kód automatické detekce hardwaru, lze stáhnout z http://www.knopper.net/download/knoppix/ - nejsou-li již obsaženy v adresáři /usr/src na CD [pozn. AbcLinuxu: to platí i pro upravené skripty v lokalizované verzi]. Jednotlivé balíčky mohou mít, jak říká GPL, jinou licenci (například Netscape). Jste-li na pochybách, najdete licence v nápovědě nebo v DEB-databázi (dpkg -p package-name) každého softwarového balíčku.

Technická podpora

Technická podpora probíhá ve formě diskusního fóra.

Reakce uživatelů, názory

Uživatelé, kteří již ABC Linux vyzkoušeli, o něm řekli mimo jiné i následující:

Filip Vojtásek
Včera jsem distribuci vyzkoušel na počítači se síťovou kartou - nemusel jsem ji konfigurovat a hned jsem mohl používat prohlížec :-). Celkově považuji ABC Linux 2003 za skvělý počin v propagaci Linuxu.
Recenze na ROOT.cz, Petr Krčmář
Jedná se celkově o velmi kvalitní balík software, který potěší nejen guru, ale především začátečníky, kteří se bojí vyzkoušet něco nového. Tentokrát jim můžete předložit skvělou kompilaci, kterou lze otestovat zcela nezávazně. Když se jim nebude líbít, budou mít alespoň tácek pod kafe. I když ... asi ne.
Recenze v tištěném časopise PCWorld 04/2004, Instantní Linux pro každého, P. Malina
Ne náhodou posloužil jako základ samotný Knoppix, balík známý svou pohotovostí a všestranným využitím. [...] Tvůrci tuzemské odnože tento záměr utvrdili, a především vyladili češtinu, takže se naprosto ničeho nemusíte obávat. Pokud bych chtěl ABC Linux 2003 stručně charakterizovat, řekl bych, že je to takový instantní operační systém.

[...] Spouštění bylo zcela korektní, hardware rozpoznán, start bezproblémový, a to do plné grafiky (v podání KDE).

Poselství je však jasné: jste-li uživatel Windows a chcete to zkusit, neváhejte, protože nic nemůžete pokazit a budete příjemně překvapeni, a jste-li třeba administrátoři "na volné noze" bez předsudků, pak zde máte dobré CD na cesty.

Pokud se chcete s ostatními (a s námi) také podělit o svůj názor na ABC Linux, pošlete jej na adresu info (zavináč) abclinuxu (tečka) cz.

Errata

Seznam chyb a častých omylů ohledně ABC Linuxu:

Další články z této rubriky

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze zve na Letní biomedicínský den 2018
SUSECON 2017, světová konference o open source, 25. až 27. září 2017 poprvé v Praze!
Konference Oracle Code zavítá do Prahy
Veletrh CeBIT 2017 startuje 19. března 2017
Nenechte si ujít Oracle Digital Day

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.