Portál AbcLinuxu, 9. května 2024 10:33

Moderní souborové systémy - XFS

18. 12. 2002 | Petr Novický
Články - Moderní souborové systémy - XFS  

Návod, jak zprovoznit tento souborový systém.

Úvod

V dnešním díle seriálu o moderních souborových systémech se budeme zabývat XFS filesystémem. XFS byl vyvinut firmou SGI jako náhrada filesystému EFS a v roce 2001 vyšla podpora tohoto filesystému i pro operační systém Linux. Tento souborový systém se používá pro high-end servery (obsahuje podporu pro multiprocesorové počítače), zajišťuje rychlé zotavení při pádech a podporuje extrémně velké diskové farmy. Jedná se o žurnálovací filesystém s 64-bitovým adresováním. Jeho hlavními výhodami jsou robustnost, důvěryhodnost a možnosti, které ostatní filesystémy neposkytují. Má však i svoje nevýhody, jako je slabší výkon při mazání velkého počtu malých souborů nebo příliš veliký kód.

Mezi výhody XFS patří jeho následující vlastnosti:

Instalace

Kompilace kernelu

Jako první věc, kterou musíme provést, pokud chceme používat XFS, je opět kompilace kernelu, který tento filesystém podporuje. Bohužel je v případě XFS tato procedura o něco zdlouhavější, protože podpora XFS není přímo ve zdrojových kódech kernelu připravena a musíme proto kernel tzv. opatchovat. Vzhůru do toho!

Začneme stažením zdrojových kódů kernelu (linux-2.4.x.tar.gz nebo linux-2.4.x.tar.bz2) z ftp.kernel.org nebo z nějakého mirroru a rozbalíme je do adresáře, kde budeme náš kernel kompilovat. Poté je nutné stahnout patche (je nutné stáhnout patch pro správnou verzi kernelu!), pomocí kterých upravíme zdrojové kódy kernelu tak, aby obsahovaly podporu XFS. Nyní stačí rozbalit patche pomocí příkazu gunzip patchfile_name.gz a zkopírovat patch do adresáře se zdrojovými kódy kernelu. Poté v tomto adresáři použijeme příkaz:

patch -p1 < patchfile_name

kterým opatchujeme zdrojové kódy kernelu. Nyní, když už jsme aplikovali patch, kofigurujeme a instalujeme kernel jako obvykle. Pro podporu XFS je nutné zaškrtnout tyto volby:

Tyto volby můžete zaškrtnout buď jako modul, nebo přímo zakompilovat do kernelu. Pokud plánujete použít XFS na váš kořenový oddíl, je nutné mít podporu zakompilovanou přímo do kernelu (nebo můžete vytvořit ramdisk s tímto modulem viz druhý díl tohoto seriálu).

Nástroje na obsluhu XFS

Pro práci s XFS filesystémem jsou také nutné určité uživatelské nástroje, o kterých si něco řekneme právě teď. Tyto nástroje získáme na následující adrese: http://www.xfs.org/download.html.

Příkazy:

Vytvoření XFS filesystému:

Nový souborový systém XFS se vytváří stejným způsobem jako ostatní a to příkazem

mkfs -t xfs /dev/hdXX

kde /dev/hdXX je diskový oddíl, na kterém chceme XFS vytvořit. Při vytváření filesystému dochází k smazání všech dat, které se na daném oddíle vyskytují, proto je nutné si je zálohovat!

Existuje možnost zlepšení výkonu pomocí zvýšení velikosti žurnálu. Následujícím příkazem vytvoříme filesystém s defaultní hodnotou žurnálu 8000 bloků.

mkfs -t xfs -l internal,size=8000b -d name=/dev/hdXX

O dalších volbách, které je možné použít při tvorbě filesystému, se můžete dočíst v manuálových stránkách.

Nyní už stačí pouze připojit náš filesystém příkazem

mount -t xfs /dev/hdXX /adr

kde adr je místo v adresářovém stromu, kam chceme diskový oddíl připojit. Před připojením XFS zkontroluje transakce v žurnálu a pak můžeme náš nový filesystém začít používat.

Abychom nemuseli po každém restartu systému tento oddíl znovu připojovat ručně, je lepší přidat záznam do souboru /etc/fstab a systém při startu připojení provede za nás. Přidaná řádka by měla vypadat asi následovně:

/dev/hdc1 /home xfs defaults 0 0

Souhrn

XFS je moderní souborový filesystém s garantovanou konzistencí dat (díky žurnálu). Jeho podpora existujeje pro jádra řady 2.4 a 2.5 pomocí externího patche. Obsahuje podporu quot, EA (extended attributes ) a ACL (access control lists). Stejně jako u všech ostatních moderních souborových systémů je zde možnost ukládat žurnál na oddělený diskový oddíl. Je možné za běhu zvyšovat velikost pomocí příkazu xfs_growfs z balíčku příkazů xfsprogs. Je kompatibilní s NFS. Podporuje také zálohování (viz příkazy xfsdump a xfsrestore). Dále je podporováno swapování do souborů. Pro běh tohoto filesystému je doporučováno minimálně 64 MB paměti.

Seriál Moderní souborové systémy (dílů: 5)

První díl: Moderní souborové systémy - 1. část, poslední díl: Moderní souborové systémy - JFS.
Předchozí díl: Moderní souborové systémy - ReiserFS
Následující díl: Moderní souborové systémy - JFS

Další články z této rubriky

Úvod do Dockeru (1)
Paralelizace běžných činností v konzoli pomocí GNU Parallel
Unixové nástroje – 26 (triky pro práci v Bashi)
Unixové nástroje – 25 ((s,c)fdisk, gdisk, parted a findmnt)
Linux: systémové volání splice()

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.