abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 61
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (70%)
     (7%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 206 hlasů
     Komentářů: 14, poslední dnes 15:03
    Rozcestník

    Moderní souborové systémy - JFS

    7. 3. 2003 | Petr Novický | Systém | 16817×

    Závěr seriálu a srovnání všech popisovaných filesystémů.

    Úvod

    Po delší pauze způsobené nemocí a následném nedostatku času v průběhu zkouškového období je tu opět další díl seriálu o moderních souborových systémech. Dnes se podíváme blíže na poslední filesystém, který tento seriál hodlá pokrýt - JFS, a poté jednotlivé souborové systémy porovnáme. JFS je 64bitový filesystém vyvinutý světoznámou firmou IBM s důrazem na vysokou propustnost a spolehlivost hlavně na serverech. Své místo má hlavně na strojích s transakčně orientovanými operacemi.

    Mezi jeho vyhody patří:

    • žurnálování, tudíž jeho rychlá obnova při havárii systému
    • použití extendů, díky čemuž dochází ke zrychleni práce filesystému, který produkuje efektivní a malé struktury pro mapování souborů.
    • různé velikosti bloků, jelikož JFS podporuje bloky o velikostech 512, 1024, 2048, 4096 bytů, čímž dovoluje uživatelům zoptimalizovat výkon systému.
    • dynamické alokování inod, čímž se zamezíme rezervování fixního místa na disku pro inody v průběhu vytvoření filesystému
    • dva způsoby organizace adresářů. První z nich slouží pro malé adresáře (do 8 položek), obsah adresáře je uložen v inodě příslušného adresáře. Druhou variantou je B+ strom setříděný podle jména, který poskytuje daleko rychlejší možnost přístupu v porovnání se nesetřiděnou organizací.
    • podpora řídkých souborů.
    • podporuje velké soubory a souborové systémy, což vyplývá z faktu, že se jedná o 64bitový filesystém, tudíž všechny položky struktur filesystému mají velikost 64bitů.

    Instalace

    Kompilace kernelu

    Pokud nepoužíváte kernel, který podporuje filesystém JFS, je nutné si takový pořídit. JFS patche jsou k dispozici na adrese: http://oss.software.ib.com/jfs. Ke zprovoznění JFS budete potřebovat jak patche, tak programy na správu tohoto souborového systému (jfsutils), které najdete na stejné adrese.

    Po stažení a rozbalení souborů se zdrojovými kódy kernelu získáme z výše uvedené adresy patche, např. jfs-2.4-1.1.1-patch.tar.gz. Tento soubor rozbalíme (doporučuji si přečíst README) a aplikujeme příslušné patche následujícími příkazy (z adresáře, do kterého jsme rozbalili zdrojové soubory kernelu):

    patch -p1 < /usr/src/jfs/jfs-2.4-common-1.1.1.patch
    patch -p1 < /usr/src/jfs/jfs-2.4.17-1.1.1-patch

    Nyní, když už jsme aplikovali patch, nakonfigurujeme a instalujeme kernel jako obvykle. Pro podporu JFS je nutné zaškrtnout příslušnou položku v sekci Filesystems. Tyto volby můžete zaškrtnout buď jako modul, nebo přímo zakompilovat do kernelu. Pokud plánujete použít JFS na váš kořenový oddíl, je nutné mít podporu zakompilovanou přímo v kernelu (nebo vytvořit ramdisk s tímto modulem viz druhý díl tohoto seriálu)

    Nástroje na obsluhu JFS

    Pro práci s JFS filesystémem jsou také nezbytné nástroje na jeho správu zmíněné již výše. Instalaci těchto nástrojů zvládne jistě každý a to sekvencí příkazů:

    ./configure; make; make install

    Patří sem příkazy na tvorbu (jfs_mkfs) a kontrolu (jfs_fscklog) filesystému, nastavení (jfs_tune) a další jako jfs_fscklog, jfs_logdump a jfs_debugfs.

    Vytvoření JFS filesystému:

    Nový souborový systém JFS se vytváří následujícím příkazem:

    mkfs -t jfs /dev/hdXX

    kde /dev/hdXX je diskový oddíl, na kterém chceme JFS vytvořit. Při vytváření filesystému dochází k smazání všech dat, které se na daném oddíle vyskytují, proto je nutné si je zálohovat!

    Nyní už stačí pouze připojit náš filesystém příkazem

    mount -t jfs /dev/hdXX /adr

    kde adr je místo v adresářovém stromu, kam chceme diskový oddíl připojit. Před připojením JFS zkontroluje transakce v žurnálu a můžeme náš nový filesystém začít používat.

    Abychom nemuseli po každém restartu systému tento oddíl znovu připojovat, je lepší přidat záznam do souboru /etc/fstab. Všechny tyto operace jsou naprosto obdobné jako v případě všech ostatních souborových systémů.

    Souhrn

    JFS je tedy moderní žurnalovací souborový filesystém s garantovanou konzistencí dat (díky žurnálu). Je šířen pod licencí GPL, snaží se být portovatelný bez zásahu do zdrojových kódů kernelu a to pod všemi platformami, které podporuje Linux. Jeho podpora je zajištěna pro jádra řady 2.4 a 2.5 pomocí externího patche.

    Srovnání souborových systémů

    Kritéria výběru

    Filesystémy můžeme porovnávat podle různých kritérií. Jak jste si mohli všimnout během našeho seriálu, nezáleží vždy na 100 procent na rychlosti. Mezi kritéria výběru toho správného filesystému patří následující vlastnosti:

    • stabilita - provoz beze ztráty dat.
    • požadavky provozu - samozřejmě nás nejvíce zajímají minimální požadavky na hardware pro běh filesystému.
    • kapacita - limity filesystému (souborů, adresářů, vlastního souborového systému)
    • snadnost obsluhy - zde nás zajímá skutečnost, jestli je během údržby filesystému nutné přerušit běh systému nebo poskytované služby.
    • možnost nastavení - poskytuje filesystém možnost změny parametrů, které mají vliv na běh systému.
    • podpora - dochází k dalšímu vývoji?

    Tyto všechny vlastnosti určují vhodnost či nevhodnost souborového systému, nicméně výběr závisí hlavně na specifických vlastnostech použité platformy a také na druhu softwaru, který hodláme používat. Z toho vyplývá, že není možné nalézt optimální benchmark pro všechny druhy nasazení. Nejvěrnějších výsledků dosáhneme vlastními testy na svém hardwaru a používáním své aplikace.

    Používané benchmarky

    Schopnosti filesystému na vlastním stroji můžeme otestovat nejen pozorováním rychlosti běhu používaných aplikací, ale také některým z následujících benchmarků:

    • postmark - soustředí se na otevírání, čtení/zápis, mazání a hledání.
    • iostone - velké množství souborů, otevírání, čtení/zápis a zavírání souborů.
    • iozone - detailní zhodnocení náhodného a sekvenčního přístupu k datům (čtení/zápis).
    • tiobench - více vláken, propustnost a zpoždění

    Tabulka vlastností

    Feature Ext3fs ReiserFS XFS JFS
    Firma/autor Stephen Tweedie Hans Reiser SGI IBM
    Domovska stranka link link link link
    Podpora v jadre od 2.4.15 2.4.1 2.5.36 2.5.6
    Zurnal na oddelenem diskovem oddilu ano ano ano ano
    Korenovy diskovy oddil ano ano ano ano
    Dynamicky alokovane inody pomoci externiho patche ano ano ano
    Zmena velikosti filesystemu za behu jen zvetseni jen zvetseni jen zvetseni jen zvetseni
    Quoty ano ne ano externi patch
    Zmena velikosti filesystemu zvyseni i snizeni zvyseni i snizeni zvyseni zvyseni
    Extended atributes a Access control lists externi patch ano ano ne
    Podpora rozptylenych souboru ne ano ano ano
    Vyhledavani volnych bloku sekvencni vyhledavani B+ Tree B+ Tree binarni strom + bitmapa
    Maximální počet souborů 4GB 4GB 4GB 4GB
    Maximální počet souborů v adresáři 4GB 2GB 4GB 2GB
    Maximální počet podadresářů 32000 64,5K 4G 65533
    Maximální velikost souboru 4TB 16TB 16TB 16TB
    Maximální velikost filesystému 16TB 16TB 16TB (až 9EB) 16TB (až 16PB)

    pozn. všechny uvedené limity jsou pro 32-bitové architektury s velikostí bloku rovnou 4KB.

    Závěr

    Všechny dnešní moderní filesystémy se soustřeďují na co nejvyšší spolehlivost, snaží se udržet integritu dat za každé situace. A všechny z nich podporují následující vlastnosti:

    • žurnálování/logování diskových operací
    • rychlé zotavení filesystému po havárii
    • podpora velkých souborů, diskových oddílů atd.
    • flexibilní a sofistikované struktury metadat

    Naopak jednotlivé filesystémy nabízejí některé své jedinečné vlastnosti jako například efektivní práce s malými soubory u ReiserFS nebo jednoduchost a kompatibilita Ext3 vzhledem ke standartnímu souborovému systému, který v Linuxu používáme - Ext2. Neexistuje proto nějaký "nejlepší" filesystém, ale pouze nejlepší pro danou úlohu. S jeho nalezením Vám již bohužel neporadím, nicméně doufám, že jsem Vám tímto seriálem při hledání toho pravého alespoň trochu pomohl.

           

    Hodnocení: 36 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.3.2003 08:12 Dale Cooper
    Rozbalit Rozbalit vše Prenosny disk v ramecku
    Mam problem s Ext3 a ReiserFS na vymennem disku, ktery nosim mezi skolou a domovem. Pokud na nem mam Ext2 je vse OK. Problem se projevuje tak, ze pri praci na zurnalovanem FS dojde k totalnimu zamrznuti pocitace. Pritom na hlavnim disku s Ext3/ReiserFS, ktery neprenasim vse funguje OK. Co s tim? Dik, Dale Cooper
    7.3.2003 08:56 Marek Uher | skóre: 4 | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Chybne udaje o XFS
    Nekolik poznamek k tabulce vlastnosti jednotlivych souborovych systemu - chybne udaje u XFS: 1) Podpora v jadre je k dispozici od verze 2.5.36, pro radu 2.4 je k dispozici externi patch. 2) XFS umi zmenu velikosti za behu uz od sve prvni produkcni verze (viz. nastroj xfs_growfs). 3) XFS umi pouze zvetseni souboroveho systemu. Pozadavek na nastroj "xfs_shrinkfs" je zatim pouze v seznamu "wish list". Vyvojari SGI se zameruji zejmena na stabilitu a rychlost. Tento problem se da castecne resit pomoci LVM nebo EVMS. 4) XFS podporuje teoreticky az 9EB (nikoliv 8EB). Podminkou je zmena Linux block device I/O layers.
    10.3.2003 13:39 Petr Novický | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Chybne udaje o XFS
    Omlouvam se, ta tabulka je trochu nepresna, hlavne ty udaje o zmenach velikosti u XFS, nejak jsem se musel prekouknout. Je to tak jak rikate.
    9.3.2003 16:19 Milan Keršláger
    Rozbalit Rozbalit vše EA a ACL pro Ext3
    Podpora Extended atributes a Access control lists pro Ext3 je k dispozici jako externí patch (http://acl.bestbits.at), přímo v jádře je od 2.5.46 (tj. od začátku listopadu loňského roku).
    14.3.2003 13:32 PaJaSoft
    Rozbalit Rozbalit vše Pouzivani jednotek
    Pouziti tak nesmyslnych jednotek jako maximalni pocet souboru v adresari jako 4GB je trochu divne. Vim sice, co tim chtel autor rici, taky pouzivam paskvily jako kkc apod., ale 4GB souboru vypada fakt blbe...
    25.3.2003 19:34 9x0
    Rozbalit Rozbalit vše nepresnosti pri JFS
    Myslim, ze v tabulke pri JFS su urcite nepresnosti:

    -JFS je sucastou jadra od 2.4.20
    -EA a ACL su podporovane
    15.7.2003 12:03 iwik
    Rozbalit Rozbalit vše reiserfs a quota
    Ako je to s quotami na reiserfs ? V tabulke v clanku je uvedene, ze nie su podporovane, kamarat mi hovoril ze treba patchnut jadro....Plati to stale alebo sa nieco uz zmenilo...lebo napr. balik quota podporuje reiserfs (aspon to tam pisu)
    3.9.2003 21:19 czeXit.tk
    Rozbalit Rozbalit vše reiserfs a quota
    Co zkusit: http://www.namesys.com/faq.html#quota

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.