Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 12:59

HW novinky: Do počítačů míří 8k rozlišení

10. 4. 2015 | Michal Janoušek
Články - HW novinky: Do počítačů míří 8k rozlišení  

Za nejnovější bombou stojí patrně jistý ukvapený manažer v LG. Display, který poodhalil ostře střežené tajemství chytaného 8k Macintoshe. Běžný LCD/PC svět nám dnes představí Asus se 144Hz IPS monitorem a řekneme si také nejnovější informace o výrobě čipu Apple A9 chystaného pro příští generací produktů s „i“ ve jménu. Zakončíme fotografiemi Radeonu R9 390.

Asus MG279Q nabídne 2560×1440 IPS se 144 Hz a FreeSync

Společnost Asus se rozhodla v novém monitoru zkombinovat hned několik dobrých technologií. MG279Q je sedmadvacetipalcový model s rozlišením 2560×1440 (to je při této úhlopříčce obvyklé rozlišení) a rychlou elektroniku zvládající řídit panel i při obnovovací frekvenci 144 Hz. Monitor také podporuje technologický systém AMD „FreeSync“, který byl před časem standardizován jako VESA Adaptive Sync a umožňuje variabilní změnu obnovovací frekvence.

HW novinky

Jediné z nejnovějších specialit tak tomuto monitoru chybí „hi-dpi“, tedy vyšší rozlišení vyžadující moderní GUI (Windows jím budou disponovat až od verze 10, podpora v Linuxu je roztříštěná: jednotlivá desktopová prostředí si řeší hi-dpi sama). Adaptivní změna obnovovací frekvence (resp. synchronizace obrazu s grafickou kartou) je v rámci standardu DisplayPort nepovinná a k dispozici až od verze 1.2. Jelikož monitor MG279Q není vybaven verzí DisplayPort 1.3, stejně by vyšší rozlišení ve 144Hz frekvenci nemohl s verzí 1.2a nabídnout.

Použitý displej? Patrně LG.Display

Sám Asus je pouze výrobcem monitoru, LCD panelu mu dodávají jeho partneři. Špičkou ve vývoji IPS technologie je již delší dobu LG.Display, takže dle dostupných, prozatím neoficiálních informací, je použitý panel zvládající 144Hz obnovovací frekvenci právě od ní. Tuto variantu již LG.Display nějakou dobu nabízí, nově má též verzi omezující nežádoucí jev „IPS glow“ díky použití jiného typu polarizační vrstvy A-TW. Dle TFT Central také LG.Display řeší v nové generaci panelů dosavadní nižší základní kontrast těchto IPS panelů.

LG prozradila Apple Mac s 8k displejem

Pokud bychom se drželi posloupnosti informací o 5k rozlišení (tedy 5120×2880), tak prvním, kdo jej světu odhalil, byl americký Dell se svým 5k monitorem UltraSharp. To muselo Apple minimálně mrzet, firma si na „Retina“ fenoménu stvořeném ještě Jobsem celkem zakládala. V 8k už si vlak podle dostupných informací ujet nenechá, LG prozradila, že 8k Mac je v přípravě. Pod názvem „iMac 8k“ o něm hovořily firemní materiály.

Pikantní je, že k uvedení takovému iMacu by mělo dojít ještě letos. Pojí se nám tak dohromady několik zajímavých otázek. Jako první jistě člověka napadne, jaká asi bude úhlopříčka, protože je jasné, že nic se nemá přehánět. Takže třeba maximálně 32 palců? Uvidíme. Pak je tu ale otázka toho, čím to bude Apple živit. U iMacu připadá v úvahu libovolná varianta interního propojení výstupu z GPU do elektroniky displeje, ale pravděpodobně je nejvyšší čas si říci, že mladý DisplayPort 1.3 s podporou 5k rozlišení, který se vlastně ještě ani pořádně neobjevil na trhu, se tímto stane brzy nedostačujícím. Na rozlišení 8k, ať již 7680×4320, nebo nějaké vyšší, bude potřeba nejnovější Embedded DisplayPort 1.4a (uvedený před dvěma měsíci) a jeho patřičná podpora na straně GPU.

Nepochybně ale bude 8k iMac vynikající volbou na úpravy RAW snímků v 1:1 zobrazení, samozřejmě pokud uživatel nedisponuje nějakým moderním středoformátem, či full-framem. Podobně jako u 5120×2880 ale můžeme očekávat, že stejným displejem vybavené monitory uvedou v první vlně i Hewlett-Packard a Dell a časem se přidají i další výrobci. UltraHD 8k rozlišení 7680×4320 bude ale primárně doménou příští generace televizorů. Je sice předčasné o ní hovořit, když UltraHD 4k s 3840×2160 teprve začíná svoji životní pouť, ale jak praví klasik: „pokrok nezastavíš“.

GlobalFoundries se připojila k Samsungu, spustila 14nm FinFET výrobu

Vleklé problémy megavýrobny TSMC nejprve s klasickou 20nm technologií a posléze její FinFET variantou známou jako 16nm, vyústily v odchody velkých zákazníků ke konkurenci. Samsung a GlobalFoundries před řadou měsíců uzavřely klíčovou dohodu, dle které GlobalFoundries ukončila nerentabilní vývoj vlastní 14nm FinFET technologie 14XM a bude vyrábět čipy této generace shodně se Samsungem. Ten rozjel 14nm výrobu pro Apple (SoC A9) již loni v závěru roku, čímž jistě nalákal i další zákazníky, včetně tvůrců herních GPU: k Samsungu a GlobalFoundries přesouvají své čipy i Nvidia a AMD. Nesmíme zapomínat ani na Apple, který bez ohledu na „BendGate“ iPhonů 6 stále zvyšuje své prodejní rekordy a tak bude svých ARM čipů potřebovat stále více.

Nově se tak hovoří o tom, že po solidně běžící 14nm FinFET výrobě u Samsungu naběhne na stejnou výrobu ve druhém (tomto) čtvrtletí i u GlobalFoundries, která má licenci na dva typy 14nm FinFET výroby Samsungu: 14LPE (Low Power Early) a 14LPP (Low Power Plus). Nadále tak platí, že touto zcela čerstvou a nejpokročilejší technologií lze zatím vyrábět jen menší a méně komplexní čipy, což, bez ohledu na všechen pokrok, ARM SoC ve srovnání s velkými GPU jsou. Také ale nesmíme zapomenout na Intel, o němž se již delší dobu hovoří v souvislosti s „otevíráním továren“, tedy poskytováním výrobních kapacit a technologií dalším firmám. Intel má továren aktuálně příliš mnoho, poptávka je menší, takže jedna z nových továren dokonce nějakou dobu ležela ladem (zakonzervována), ale jeho 14nm technologie je jednoznačně nejpokročilejší: umí s ní i vícejádrové x86 procesory s vysokými takty.

XFX Radeon R9 390 na fotografiích

Může to být výmysl vzniklý v Photoshopu, ale s ohledem na to, že jde o model R9 390, nikoli nejvyšší Radeon R9 390X, nijak nevadí, že karta od XFX neodpovídá očekávání vodního chlazení. Podle prozatím existujících informací ponese Radeon R9 390X celkem 4096 jader, zatímco model 390 bude se svými 3584 jádry částečně deaktivován a tak nejenže nemusí nutně nést stejné chlazení jako vyšší typ, ale výrobci mohou mít od AMD povoleno uvést na trh rovnou nereferenční karty. Vše je zatím v rovině spekulací, takže se nechme překvapit, co AMD (a v tomto kontextu také XFX) chystá.

HW novinky HW novinky

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: digitální fotografie v roce 2015
Následující díl: HW novinky: Intel bojuje s ARMem, Nvidia asi s nikým

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.